Nie wiem, czy nie jest już za późno na zmiany.
Coraz więcej njusów, ma wyłączone komentowanie. A same wpisy, to marnie przetłumaczone kopie znanych portali. Jak już kopiujecie, to weźcie przykład z MacRumors, gdzie komentarze automatycznie przenoszone są na forum.
O ile wiem, to sekcja newsowa, czyli portal to niezależny byt, także w sensie zespołu redakcyjnego. Integracja jest wyłącznie na poziomie bazy użytkowników. Zmiany, o których tutaj rozmawiamy dotyczą wyłącznie Forum. Integracja Forum z systemem komentarzy na Portalu to dobry pomysł, natomiast nie jestem w stanie powiedzieć, na ile realizowalny na obecnym silniku.
Wywalić i zwracać mniejszą uwagę na to:
https://myapple.pl/f...jęz-polskiego/
"Zdanie rozpoczynamy wielką literą, a kończymy kropką.
W treści posta używamy znaków przestankowych i diakrytycznych (tzw. ogonków).
Piszemy zgodnie z zasadami ortografii.
Nie piszemy językiem gimbazy! np.: "sb", "wgl", "cb", "nw" etc.
Stosujemy zasady NETYKIETY"
Jest to naprawdę nieistotne przy dyskusji lub problemie, a nikt nie kaleczy języka polskiego na tyle, żeby przekreślało go to z dyskusji. Jeżeli błędy są małe, a rażą moderatorów, to niech te literówki/błędy poprawią w poście na inny kolor.
Osobiście mam do tego dość chłodny stosunek. Jedną z funkcji Forum powinno być budowanie bazy wiedzy. Baza wiedzy wymaga minimum schludności językowej. Wyobrażasz sobie, żeby np. Wikipedia była pisana takim językiem? Nie jesteśmy wprawdzie forum o profilu językoznawczym, ale tutaj jest mowa o zasadach języka, które poznajemy w szkole podstawowej. Nie mam danych, ale zakładam, że większość z nas ukończyła ten etap edukacji z powodzeniem. Nie widziałem, żeby moderatorzy jakoś drastycznie cięli posty za brak przecinka czy drobną literówkę. Widziałem natomiast posty, których naprawdę nie dało się czytać.
Niechlujnie napisany post to także wyraz braku szacunku wobec innych użytkowników. Dlatego uważam, że powinno się prosić autorów takich tekstów o choćby minimalne przyłożenie się do warstwy językowej, a nie oczekiwać od Zespołu Forum, że będzie im robić korektę.
Ja bym chciał właśnie poruszyć temat samej kondycji forum - sam nie jestem do końca pewny dlaczego, ale nie da się ukryć, że kiedyś ono żyło bardziej. Może to moderacja, a może ceny urządzeń Apple trochę odjechały w porównaniu z przeciętnymi zarobkami, a może pewne pokolenie (także moje ;-)) pozakładało rodziny i przestało się tak udzielać.
Na niektóre rzeczy nie mamy wpływu, ale są takie, na które mieć możemy. Postawy moderatorów, z którymi sam się często nie zgadzałem, biorą się po części z zaszłości w regulaminie (czy szerzej: z całości zasad, które są porozrzucane po różnych miejscach) oraz z przerostu działów. Jeśli uda nam się to uporządkować, optymistycznie zakładam, że i decyzji moderatorskich, z którymi się nie będziemy zgadzać, ubędzie. Choć nie sądzę, żeby dało się je do końca wyeliminować.
Jak pisałem w Ogłoszeniu, ujednolicenie Regulaminu zostawiam na koniec, żeby dostosować go do ostatecznej struktury Forum. Do tego czasu proszę o wybaczenie ewentualnych niekonsekwencji, które się w nim pojawią.