Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zmiany na Forum - Ogłoszenie

• Zamknięty Temat jest zamknięty
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 06 października 2023 - 18:04

Drodzy Użytkownicy Forum,

Chciałbym Was poinformować, że zostałem poproszony przez Zespół zarządzający Forum, w tym Tomka, który jest jego właścicielem o pomoc w przeprowadzeniu reorganizacji. Celem tych zmian ma być sprawienie, aby to miejsce stało się przyjaźniejsze dla Was, łatwiejsze w nawigacji, a jednocześnie mogło rozwijać się jako baza wiedzy o sprzęcie Apple i oprogramowaniu przeznaczonym na te platformy sprzętowe.

Zdecydowałem się podjąć to wyzwanie i zaproponowałem wstępny plan działań, które chciałbym przeprowadzić. Jednocześnie jestem przekonany, że kluczem do sukcesu jest przejrzysta i dwustronna komunikacja z Użytkownikami. Dlatego w tym wątku przedstawię Wam główne założenia i kolejność działań. Dla czytelności, ten wątek pozostanie zamknięty, natomiast poniżej podam link do wątku, gdzie zapraszam do dyskusji.

Ramowy plan działań

• Spłaszczenie struktury Forum - przez lata namnożyło się tutaj bardzo wiele, często już nieaktywnych działów. Nawigowanie między nimi jest niepraktyczne, a wybór właściwego bywa niejednoznaczny i trudny. Docelowo podział będzie ograniczony do niezbędnego minimum, wymaganego do zachowania czytelności.

• Przegląd przyklejonych wątków - obecny regulamin wymaga od Użytkowników zapoznania się z przyklejonymi wątkami. Niestety tutaj też jest wiele zaszłości i zaniedbań, które trzeba przejrzeć i wyczyścić. Wątki bywają dawno nieaktualne, nieaktywne i merytorycznie bezwartościowe. Będziemy robili przegląd tych wątków tak, aby docelowo pozostały tylko te, które są istotne z punktu widzenia przejrzystości Forum. Uważam, że wątki ciekawe i tak będą na wierzchu, bo to tam będzie toczyła się dyskusja.

• Ujednolicenie treść Regulaminu - Chcę doprowadzić do sytuacji, w której wszystkie zasady obowiązujące na Forum będą zgromadzone w jednym miejscu, tak abyście nie byli zaskakiwani tym, że Was wpis nie spełnia jakiegoś warunku, określonego w jednym z wielu przyklejonych postów. Chciałbym jednak podkreślić, że nie zakładam radykalnego poluzowania zasad i pójścia na żywioł, bo byłoby to w sprzeczności z jednym z celów całego tego działania, czyli zbudowania przejrzystej bazy wiedzy. Na nas, Użytkownikach, dalej będzie spoczywać obowiązek, aby tworzone przez nas treści mieściły się w obowiązujących regułach. Ale te reguły staną się przejrzyste i jednoznaczne. Jeśli chodzi o Regulamin, muszę Was poprosić o cierpliwość. Chcę najpierw przeprowadzić reorganizację działów, a dopiero potem dostosować do tego Regulamin. Inaczej wymagałby on ciągłych zmian. To oznacza, że przez pewien czas, nie będzie on w pełni zgodny ze zmieniającą się strukturą Forum.

Co już zostało zrobione

Jeżeli jesteście spostrzegawczy, to zapewne zauważyliście, że w sposób istotny została spłaszczona struktura działu Mac - Software. Został zlikwidowany podział na poszczególne wersje macOS. W zamian powstały działy macOS, Mac OS X oraz dodatkowy dział dla wersji "archaicznych". Wszystkie pozostałe systemy operacyjne zostały scalone do jednego działu. Ponadto zlikwidowano podział na różne rodzaje oprogramowania (DTP, Nawigacje, Multimedia...). Pozostały tylko dwa działy: Programy użytkowe oraz Gry.

Co prawdopodobnie pozostanie

• Niektóre wątki rezerwaty - To temat wzbudzający wiele kontrowersji, natomiast niektóre tematy, jak np. żywotność baterii, są tak często poruszane, że ich nagromadzenie w różnych wątkach powoduje, że pozostała, często istotna zawartość tych wątków jest "przygnieciona", zepchnięta do narożnika, przez to trudna do odnalezienia. Dlatego, przynajmniej w tej chwili uważam, że te ważne i gorące tematy zasługują na swoje własne, dedykowane wątki.
  • Moderatorzy - Dobór kadry moderatorskiej jest wyłączną kompetencją Właściciela Forum i jakiekolwiek korekty w tym obszarze pozostają poza zakresem zmian, o których tutaj piszę, i które chcę z Wami omówić.

Co jest jeszcze do ustalenia

• Kwestia zamykania wątków tematycznych na żądanie
  • Struktura pozostałych działów
  • Wszystko, co pojawi się w dyskusji

Informacja techniczna

Być może zwróciliście uwagę, że przy moim awatarze pojawiła się plakietka Global Moderator. Chciałbym jednak podkreślić, że wynika to wyłącznie z aspektów technicznych, związanych z uczestnictwem w procesie transformacji Forum. Z jednym wyjątkiem nie będę zajmował się bieżącą moderacją. Tym wyjątkiem będzie wątek przeznaczony na dyskusję dotyczącą zmian, w którym będę usuwał wpisy z narzekaniem na stan obecny, w tym na moderację. Są do tego inne miejsca.

Dyskusja

Jak napisałem na wstępie, chciałbym, aby zmiany na Forum były rezultatem pozytywnej i konstruktywnej współpracy wszystkich osób, którym zależy na tym, aby można było tu zaglądać z przyjemnością. Dlatego zapraszam do dyskusji. Spróbujmy wspólnie odczarować to miejsce!

• Rogi_ lubi to

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 19 października 2023 - 10:38

Stan na 19. października

Zakończyliśmy prace nad optymalizacją działu "Komputery Mac - Software". W ramach optymalizacji zostało wykonane:

1. Radykalne spłaszczenie działów. Nie ma już rozbicia na wersje MacOS, rodzaje oprogramowania i kilku pomniejszych działów.
  2. Zdecydowana większość przyklejonych postów została odklejona. Zostało dosłownie kilka, które wymagają jeszcze przemyślenia.

Pamiętajcie, że w cały czas jeszcze obowiązującym regulaminie jest informacja, żeby przed opublikowaniem posta uważnie wybrać dział oraz zapoznać się z przyklejonymi wątkami. Mam nadzieję, że wprowadzone zmiany zaoszczędzą Wam pomyłek, a moderatorom pracy.

Obecnie pracujemy nad działem Mac - Hardware. Jest to trudniejsze zadanie, bo zależy mi na spójnym podziale zarówno tutaj, jak i w działach sprzętowych dotyczących urządzeń mobilnych, oczywiście przy zachowaniu ich odmiennej specyfiki.

Małymi kroczkami i powoli, ale posuwamy się do przodu. Dalej zachęcam do zgłaszania swoich pomysłów i uwag w dedykowanym wątku Zmiany na Forum - Dyskusja.

#3 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 01 listopada 2023 - 20:17

Aktualizacja z 1. listopada

Chciałbym Was poinformować o kolejnych zmianach, które, mam nadzieję, będą przez Was odebrane, jako krok w dobrym kierunku:

1. Zlikwidowane zostały poddziały w działach Komputery Mac - Hardware- > Serwis i Tuning - znajdowały się tam mało aktywne rozdziały, które zostały włączone do działów nadrzędnych.
  2. Zlikwidowano dział Sprzęt Apple - Specyfikacje. Był nieaktywny od 12 lat, więc chyba jego brak nie będzie bardzo bolesny.
  3. W Giełdzie, działy Kupię i Sprzedam nie mają już podziału na rodzaje urządzeń. Wszystkie ogłoszenia danego typu są w jednym dziale.
  4. Działy dotyczące iPodów zostały włączone do odpowiednich działów dotyczących iPhone. Zmiana podyktowana tym, że z racji wycofania iPoda, ruch w tych działach był znikomy.

Jeżeli chcielibyście wyrazić swoją opinię na temat zmian, nieustająco zapraszam do dyskusji: Zmiany na Forum - Dyskusja.

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 28 stycznia 2024 - 17:15

Aktualizacja z 27. stycznia

Usunięto przekierowanie, które powodowało, że linki do serwisu Allegro na niektórych urządzeniach nie otwierały się prawidłowo.

Drobna zmiana, ale wiem, że problem bywał dla Was uciążliwy, szczególnie w dziale Giełda.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych