Dorzucę swoje 3 grosze.
Zmieniam telefon w tym roku, przechodzę z 12 pro maxa, którego mam ponad 2 lata, zakupiłem go na chwile przed premiera 13-tek i jest to telefon, który jest ze mną najdłużej od wielu wielu lat
od lat wyczekiwałem w Apple peryskopu (większego zoomu) i jestem niestety trochę rozczarowany optycznym przybliżeniem x5. No, ale cóż lepsze to niż x3 w zwykłym pro, który raczej byłby pierwszym wyborem gdyby nie był wybrakowany w stosunku do pro maxa; klockowatosc maxa czasami daje się we znaki pomimo przyzwyczajenia do większych gabarytów.
Ale do meritum, przechodząc z 12-tej generacji cieszę się poza rzeczonym zoomem na inne foto-video bajery jak zdjęcia macro, nowe od jakiegoś czasu funkcje video jak cinematic itd, oraz aod i odśnieżanie do 120 Hz, które znacząco polepszy komfort używania telefonu.
Także choć daleko od ideału (żałuje, ze poskąpili tego zoomu x8, a może nawet x10), to w ogólnym rozrachunku wiem, ze zmiana będzie dostrzegalna i warta zakupu.
Kolor czarny, preferowałem naturalny tytan, ale dłuższy czas oczekiwania skutecznie pchnął mnie w stronę wyboru nr 2.