Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 15 Pro/15 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
443 odpowiedzi w tym temacie

#76 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 14 września 2023 - 17:50

Nie podoba mi się to, że mają być lżejsze, bo to się stanie trendem i wpłynie też na wagę tych za rok. Lubię to, że mój telefon jest ciężki.

No, niestety. Jak tylko usłyszałem o tytanie, to pomyślałem, że idzie to w złym kierunku z uwagi na wagę właśnie. Lubię czuć ciężar telefonu, a tu będzie regres, jak dla mnie. Zauważalna na minus przesiadka z czternastki. No, ale…

#77 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 14 września 2023 - 18:10

Dołożycie sobie jakąś blachę pod etui i będzie Wam dobrze. Serio, to nie ogarniam, jak można chcieć mieć ciężej w kieszeni.

#78 extor

extor
  • 318 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 14 września 2023 - 18:22

Ale to różnica o raptem 19 gramów. Dla porównania moj Xs ma wage 177 gramów, natomiast 15 Pro 187 gramów. Więc wcale on taki lekki nie będzie, a porównywalny do 11 Pro (187 gramów) i 12 Pro (188 gramów)

 MacBook Pro 16" i7/512GB/16GB RAM |  iPhone 15 Pro 256 GB Blue Titanium |  Watch Series 8

 iPad Pro 11” M4 (2024) 256 GB Wi-Fi + Cellular Space Black |  AirPods 3 | Beats Studio3

#79 makemymind

makemymind
  • 706 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 września 2023 - 18:24

No to zapraszam tutaj. :) Ja co roku zastanawiam się nad Maxem i za każdym razem ląduje w punkcie, że po co mi to, jak mam iPada Mini. Ale ten zoom fakt może być ciekawy. Mnie interesuje, czy znowu bateria będzie tak słaba jak w iP14 Pro że po roku pokaże 91% żywotności. ;)

Imo chyba to applowe USB C to co prawda umożliwia szybszy transfer, ale niekoniecznie prezentuje pełny potencjał ładowania. Może w iPhone 18.

Chyba zalezy od egzemplarzy bo moj 14 PM ma pol roku i 100% :-)

#80 SilentPL

SilentPL
  • 194 postów

Napisano 15 września 2023 - 10:41

Chyba zalezy od egzemplarzy bo moj 14 PM ma pol roku i 100% :-)

Pół roku to mnie też pokazywało 100%, potem nagle drop do 91%. :D Ale być może masz więcej szczęścia. Imo internet pełen jest historii, że 14 Pro ma battery gate i jest bardzo słabo. 

Co do wymian z roku na rok dla mnie nigdy się nie kalkulowały i wczesniej zmieniałem co 2-3 lata (3G -> 4 -> 5 -> 6s -> Xs). Właśnie Xs był dla mnie w pełni wystarczalny i dlatego tak późna zmiana po 5 latach.

A mnie się właśnie wydaje, że wymiana z roku na rok ma najwięcej sensu finansowo. W sensie realnie sprzedajesz roczny telefon i dopłacasz gdzieś między 1.5-2k za nowy, co daje miesięcznie 125-166 zł za użytkowanie nowego telefonu. To abonament nawet nie ma takich cen za sprzęt. :D 

Co do wagi, mnie to tam ani przeszkadza ani zadowala. Nie zwracam na to uwagi, ciekawe jaka będzie różnica do 14 Pro. 

Patrzyłem sobie też na etui pod 15 Pro i ciekawi mnie ten nowy zamszowy materiał od Apple. Co prawda mnie te ich skórzane etui nie podchodzą bo zasłaniają cały telefon i okrutnie się brudzą i jak już to wolę coś przezroczystego z magsafe. Ale opis tego nowego materiału mówi, że to coś ala zamsz. Aż się boje jak ten zamsz będzie wyglądał po pół roku.

• makemymind lubi to

 iPhone 15 Pro | MacBook Pro 2023 M2 Pro 16'' | iPad Mini 6G | Apple Watch SE | AirPods Pro 2

#81 SilentPL

SilentPL
  • 194 postów

Napisano 15 września 2023 - 20:54

Ktoś coś mówił o braku odcisków na tytanie? :D

Użytkownik SilentPL edytował ten post 15 września 2023 - 20:55

 iPhone 15 Pro | MacBook Pro 2023 M2 Pro 16'' | iPad Mini 6G | Apple Watch SE | AirPods Pro 2

#82 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 września 2023 - 21:01

90% osób i tak wrzuci to w jakiś case. Ciekawe jak to będzie z trwałością i czy nie będzie się rysowało szybko. Mam doświadczenie z tytanem + powłoka DLC ( czyli diamentowa) w Fenix 7x pro solar sapphire. Ale 2 lata temu miałem jeszcze fenixa 6x sapphire - tam była stal + powłoka DLC. 6x był nie do zabicia, natomiast z tytanem to tak średnio, bym powiedział :)

#83 SilentPL

SilentPL
  • 194 postów

Napisano 15 września 2023 - 21:19

Ja to nie wierze w to, że ten Apple tytan to faktycznie tytan. ;) Te ich sztuczki z metalami z odzysku po gruzowaniu Airbusów i Boeingów to są powszechnie znane. Za pare dni Jerry Rig to weźmie na warsztat i się okaże, że domieszki tytanu tam jest tak nie do końca tyle ile w zgodzie ze sztuką. Tak jak było z szafirowym szkłem Apple które rysowało się poniżej skali w której powinno być git.

Ale tak czy inaczej, większość i tak to włoży w etui. :) 

#84 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 16 września 2023 - 03:44

Może to znowu będzie kwestia koloru. Zobaczymy, jak nasz naturalny tytan sobie z tym poradzi ;)

#85 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 16 września 2023 - 06:25

Wszyscy narzekali na jakość skóry w leather case. Tutaj dopiero się będzie działo:

https://youtu.be/3Pr...jrvTFPs279cCbMG

iPhone 15 Pro

#86 winmaciek

winmaciek
  • 6 755 postów
Napisano 16 września 2023 - 10:56

O szkłach i etui proszę dyskutować dalej w wątkach-rezerwatach. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#87 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 postów

Napisano 16 września 2023 - 11:10

Ale to różnica o raptem 19 gramów. Dla porównania moj Xs ma wage 177 gramów, natomiast 15 Pro 187 gramów. Więc wcale on taki lekki nie będzie, a porównywalny do 11 Pro (187 gramów) i 12 Pro (188 gramów)

Raptem 19 ale jak przeszedłem z XS na 12 Pro to było mi ciezko. Zwłaszcza że zmienili też ramki na płaskie. Telefon był zwyczajnie za ciężki przy uchwycie który stosuje. Szybko męczył palec którym podtrzymuje urządzenie od dołu.
Teraz postanowiłem spróbować raz jeszcze z dwóch powodów. Raz 15 pro jest ciut węższy. Do tego grubszy a to oznacza grubsza ramkę i być może lepsze rozłożenie masy. Do tego zobaczymy jak się sprawdza te zaokrąglone ramki.

Może to znowu będzie kwestia koloru. Zobaczymy, jak nasz naturalny tytan sobie z tym poradzi ;)

Niestety wybrałem właśnie niebieski ze względu na najkrótszy czas oczekiwania. Już wcześniej ktoś pokazywał te przebarwienia wokol przycisków. Oby nie było tego aż tak widać. Owszem planuje zakup etui jak zawsze ale przezroczystego. Niestety wydaje się że jeśli któryś kolor ma byc podatny na takie różnice kolorów to pewnie najgorzej będzie właśnie z niebieskim.

#88 Frantik

Frantik
  • 16 postów

Napisano 16 września 2023 - 19:06

Dorzucę swoje 3 grosze.

Zmieniam telefon w tym roku, przechodzę z 12 pro maxa, którego mam ponad 2 lata, zakupiłem go na chwile przed premiera 13-tek i jest to telefon, który jest ze mną najdłużej od wielu wielu lat :)

od lat wyczekiwałem w Apple peryskopu (większego zoomu) i jestem niestety trochę rozczarowany optycznym przybliżeniem x5. No, ale cóż lepsze to niż x3 w zwykłym pro, który raczej byłby pierwszym wyborem gdyby nie był wybrakowany w stosunku do pro maxa; klockowatosc maxa czasami daje się we znaki pomimo przyzwyczajenia do większych gabarytów.

Ale do meritum, przechodząc z 12-tej generacji cieszę się poza rzeczonym zoomem na inne foto-video bajery jak zdjęcia macro, nowe od jakiegoś czasu funkcje video jak cinematic itd, oraz aod i odśnieżanie do 120 Hz, które znacząco polepszy komfort używania telefonu.

Także choć daleko od ideału (żałuje, ze poskąpili tego zoomu x8, a może nawet x10), to w ogólnym rozrachunku wiem, ze zmiana będzie dostrzegalna i warta zakupu.

Kolor czarny, preferowałem naturalny tytan, ale dłuższy czas oczekiwania skutecznie pchnął mnie w stronę wyboru nr 2. 

• maxwawa lubi to

#89 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 16 września 2023 - 23:31

1. Ramki w iPhonach 15 ala Tytan coś czuje że będą podatne na wgniecenia i rysy.
  2. W iPhonach 12/13/14 te stalowe wyglądają bardzo ładnie i elegancko, te w 15 tak tak już średnio.
  3. Jak zmieniłem IPhona 12 Pro na 14 Pro to liczyłem na lepsze zdjęcia (kolorystyka, HDR itp.) w 14 tce, co ciekawe po prawie roku jak oglądałem setki zdjęć w archiwum najładniejsze były te z… 12-tki. Pro.
  4. Liczyłem że w 15 Pro będzie  peryskopowy zoom optyczny (choćby taki jak wS23Ultra) ale mamy prawie kopie aparatów z 14Pro więc ewentualna zmiana bez sensu.

• zboras lubi to

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#90 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 17 września 2023 - 03:45

Pojemnność baterii nowych modeli w stosunku do ubiegłorocznych:

iPhone 15: 3,349mAh (+2%)
iPhone 15 Plus: 4,383mAh (+1%)
iPhone 15 Pro: 3,274mAh (+2%)
iPhone 15 Pro Max: 4,422mAh (+2%)

#91 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 17 września 2023 - 07:58

Powiało rozbawieniem i żenadą odnośnie też min. USB-C. Apple zrobiło z tego sensacje ( dzięki UE za wymuszenie tego złącza) ale w wersjach Pro jest to jedynie interfejs 3.0 sprzed … 15 lat a w pozostałych 15-tkach wersja 2.0 z 2000 roku. To mniej więcej tak jakby Apple sprzedawało teraz laptopy z procesorem sprzed kilkunastu lat.

Kwestia  ładowania: kilka razy tańsze smartfony potrafią naładować ich baterie o większej pojemności od IPhona w kilkanaście minut a w iPhonie dalej grubo ponad godzinę czy nawet dwie, ale zapewne za rok czy dwa zrobią z tego game changer i nakręcą o tym już serial .

#92 Whistler_QD

Whistler_QD
  • 49 postów

Napisano 17 września 2023 - 08:09

(...) w wersjach Pro jest to jedynie interfejs 3.0 sprzed … 15 lat

iPhone 15 Pro and iPhone 15 Pro Max support fast USB 3.2 Gen 2 speeds up to 10Gbit per second when using an optional USB 3 cable.

Źródło: Charge and connect with the USB-C connector on your iPhone 15 - Apple Support (UG)

Kwestia  ładowania: kilka razy tańsze smartfony potrafią naładować ich baterie o większej pojemności od IPhona w kilkanaście minut a w iPhonie dalej grubo ponad godzinę czy nawet dwie

Zauważ, że głównie chińskie. Jakoś np. aktualne flagowe Samsungi też nie mają super szybkiego ładowania. Zawsze odbywa się to kosztem żywotności baterii. Chińczyków nie obchodzi, że po roku będzie już zużyta. W droższych telefonach byłaby afera.

Użytkownik Whistler_QD edytował ten post 17 września 2023 - 08:16

#93 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 17 września 2023 - 08:15

Czyli kabel trzeba dokupić ;D
Wiedzą jak ubić dobry interes ;)

#94 Whistler_QD

Whistler_QD
  • 49 postów

Napisano 17 września 2023 - 08:17

Czyli kabel trzeba dokupić ;D
Wiedzą jak ubić dobry interes ;)

I to nie byle jaki. USB 3.2 Gen 2 jest bardzo wrażliwe na jakość przewodu. Ciężko znaleźć dobry kabel, który wykorzysta max. przepustowość i połączenie będzie stabilne.

#95 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 17 września 2023 - 08:47

Czyli w 15 Pro/Max jednak jest USB 3.2 ?  no to jest jest ok.

W firmowym Realme, lekki, ekran 120Hz ładuje się jakieś Max 15 minut i po ponad roku nie zauważyłem żadnego spadku wydajności baterii, wiec może tak było kiedyś w starszych generacjach.

Użytkownik maxwawa edytował ten post 17 września 2023 - 08:48

#96 Danio02

Danio02
  • 369 postów

Napisano 17 września 2023 - 17:16

Jak to jest z nowymi opcjami aparatu w wersjach Pro? Chodzi mi o zmiany 24-28-35mm, rozumiem, że to crop z matrycy i najlepszym, bezstratnym wyborem będzie używanie pierwszej wartości?

#97 winmaciek

winmaciek
  • 6 755 postów
Napisano 17 września 2023 - 18:15

Crop tak, ale nie zoom cyfrowy, jeśli dobrze zrozumiałem jak to uzasadnili.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#98 SilentPL

SilentPL
  • 194 postów

Napisano 17 września 2023 - 18:49

Tak, jak chcesz mieć pełne możliwości USB 3.2 to musisz sobie dokupić kabelek za 119 lub 169 zł, odpowiednio 60 i 240W. I to są chyba też te kable, które umożliwiają pełen możliwy transfer. Imo nie rozumiem za każdym razem zachwytów szybkim ładowaniem. W sensie realnie, co zmienia FC do 50% w pół godziny a 15 minut, jak rozumiem prawie 100%? To wszystko jest kosztem czegoś. Baterie w Apple już są średniej jakości, strach pomyśleć co by było jakby miały się tak szybko ładować. 

Ale tak jak szybki transfer po kablu przyda się ludziom, który chcą tym kręcić filmy pro i robić zdjęcia pro, tak szybkie ładowanie, poza papierem, realnie jak bardzo ratuje przed czymkolwiek? Mnie się osobiście nie zdażyło telefonu nie ładować co wieczór, wiec brzmi dziwnie. Na palcach jednej ręki policzę przypadki, gdy miałem pustą baterię i brak gniazdka w pobliżu - a to rozwiązuje powerbank. Ale może ja czegoś nie widzę i mam inny styl życia.

#99 Lexy25

Lexy25
  • 20 postów

Napisano 17 września 2023 - 19:23

Ja właśnie widziałem zdjęcia tych tytanowych ramek i już dojrzałem jedną ryskę nad przyciskiem od głośności więc może być bardzo ciekawie. Tak chwalili się nad wytrzymałością, że lepsza od stali ale jak na razie to nie zapowiada się o wiele lepiej niż do tej pory szczerze mówiąc. Ciekawe czy wyspa aparatów wystaje tak samo czy bardziej  :)

#100 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 18 września 2023 - 05:56

Raczej nie będzie tak bardzo wystawać z uwagi na większą grubość nowych modeli w stosunku do tych z poprzednich lat.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych