Sprzedam Opla.Wątek o 15pro, ale pozwólcie dorzucić coś o 14pro..
iPhone 15 Pro/15 Pro Max – dyskusja.
Napisano 03 października 2023 - 14:19
- Gregory lubi to
Napisano 03 października 2023 - 14:52
Wątek o 15pro, ale pozwólcie dorzucić coś o 14pro. Otóż grzanie iphone'a, a także ładowarki (kabel i ładowarka 20W Apple) doskwiera mi odkąd siadł na nim IOS 17. Z ładowaniem przez MagSafe - powerbank Unker i ładowarka samochodowa Belkin, jest jeszcze cieplej. W IOS 17 tkwi problem...
Podobno gdzieś pisali, że aktulizacja nowa ma spowolnic nowy chip aby nie grzał sie tak
Iphone 16 pro max , AW ultra 49mm
Napisano 03 października 2023 - 15:03
Podobno gdzieś pisali, że aktulizacja nowa ma spowolnic nowy chip aby nie grzał sie tak
No to nie bardzo pamiętasz, bo właśnie pisali, że NIE spowolnią:
Apple said some third-party apps have overloaded the A17 Pro chip for unknown reasons, including Instagram, Uber, and racing game Asphalt 9: Legends, and it is working with the developers of these apps to address the matter. Apple said its bug fix will not involve reducing the chip's performance in order to address the temperature-related issue, and it ensured that long-term performance will not be impacted.
- burton70 lubi to
Napisano 03 października 2023 - 16:05
Szok, aż trudno mi uwierzyć w tak źle wykonaną i spasowaną obudowę tym bardziej że to smartfon nie za kilkaset złotych tylko za niemałe pieniądze. Czy inni też tak mają ?
ciekawe jak to ma się teraz do wodoszczelności?
U mnie to samo ,źle spasowana obudowa. pojechał z powrotem.
https://zapodaj.net/plik-ZA8tDWTEHd
https://zapodaj.net/plik-F9f00ELaVF
https://zapodaj.net/plik-0YDfOYYOFf
Napisano 03 października 2023 - 17:33
Pytanie mam - zakup na osobę fizyczną to wiadomo, że można oddać, wymienią etc. A jak się sprawy mają z zakupem na firmę? Przecież nie można ot tak wymienić. Jak to wtedy jest rozwiązywane?
Ale gdzie chcesz dokonać zakupu? Takie Apple zawsze pozwala zwrócić nawet jak kupisz na firmę.
dokładnie, bardziej stawiam że to jest problem z niektórymi aplikacjami przeważnie firm trzecich.
Niekoniecznie. Wystarczy że jednym jakiś bug się "aktywował" innym nie. Najbardziej narażeni są ci co przenoszą backupy ale nie zawsze. Zatem to takie generalizowane.
U mnie też po tygodniu problemy z przegrzewaniem ustały i wydłużył się czas pracy na jednym ładowaniu.
Ja zauważyłem że czas pracy baterii poprawił się kiedy pozwoliłem się iphonowl rozładować do 20% i potem naładowałem do 100% (wcześniej na limicie 80%). Wiem że obecne baterie nie posiadają pamięci że nie trzeba ich kalibrować itd ale coś w tym jest że taki pełny cykl często pomaga. Może to kwestia softu który sobie to "układa". Zresztą samo Apple informuje że przy opcji limitu d0 80% czasem telefon naładuje się do 100% w celu lepszej optymalizacji. Tak samo zalecają producenci auto EV.
Napisano 03 października 2023 - 18:03
Ale gdzie chcesz dokonać zakupu? Takie Apple zawsze pozwala zwrócić nawet jak kupisz na firmę.
Niekoniecznie. Wystarczy że jednym jakiś bug się "aktywował" innym nie. Najbardziej narażeni są ci co przenoszą backupy ale nie zawsze. Zatem to takie generalizowane.
Ja zauważyłem że czas pracy baterii poprawił się kiedy pozwoliłem się iphonowl rozładować do 20% i potem naładowałem do 100% (wcześniej na limicie 80%). Wiem że obecne baterie nie posiadają pamięci że nie trzeba ich kalibrować itd ale coś w tym jest że taki pełny cykl często pomaga. Może to kwestia softu który sobie to "układa". Zresztą samo Apple informuje że przy opcji limitu d0 80% czasem telefon naładuje się do 100% w celu lepszej optymalizacji. Tak samo zalecają producenci auto EV.
To ciekawa informacja o baterii, nie wiedziałem o tym. Rzadko ładuję do 100% a już kiedy miałem 20% to nie pamiętam. Raczej zawsze między 30-40% do 85-90%. Napisałem, że już się nie grzeje a dziś wystapiło to drugi raz w czasie rozmowy telefonicznej. Czyli coś jeszcze się dzieje. Czekam na poprawkę softu i zobaczymy. Nadal twierdzę, że największa wtopa z 15 pro max to etui FineWoven
Napisano 03 października 2023 - 20:41
U mojej znajomej, podczas rozmowy telefonicznej z 15 Pro ekran przestał reagować (był czarny) nie mogła na nim wykonywać innych czynności, dopiero po zakończeniu rozmowy sam się jakby „wybudził”, aha i jeszcze po sparowaniu AirPods czasami rozłącza rozmowę telefoniczną … No nie za fajnie
iPhone Pro iPad Pro MacBook Pro AirPods Pro iWatch
Napisano 04 października 2023 - 10:01
Pytanie mam
To zadaj je w odpowiednim dziale. Posty powiązane z tą sprawą ukryłem.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 04 października 2023 - 10:35
U mojej znajomej, podczas rozmowy telefonicznej z 15 Pro ekran przestał reagować (był czarny) nie mogła na nim wykonywać innych czynności, dopiero po zakończeniu rozmowy sam się jakby „wybudził”, aha i jeszcze po sparowaniu AirPods czasami rozłącza rozmowę telefoniczną … No nie za fajnie
Za coś Apple płaci swoim programistom, najpierw popsują, później naprawiają i nadal są potrzebni. Faktycznie rozłączyło mnie raz z AirPods pro podczas rozmowy, ale chyba na 13 pro max też chyba się zdarzało. Zauważyłem jeszcze, że w specyficznym położeniu telefon (przyklejony do ładowarki indukcyjnej) o wiele dłużej reaguje Face ID niż dokładnie to samo ustawienie w 13 pro max. Może musi się "nauczyć", bo widzi twarz lekko pod kątem. Chodzi o to, że siedząc przy biurku i ładując telefon 13 pro max odblokowywał się błyskawicznie a 15 myśli sekundę i dopiero. Zobaczę po czasie i po ewentualnych poprawkach w sofcie.
Napisano 04 października 2023 - 11:15
No to nie bardzo pamiętasz, bo właśnie pisali, że NIE spowolnią:
Piszą jedno robią drugie. Jak Morawiecki ...
- wopo, 3Dexpert i Plumo lubią to
Napisano 04 października 2023 - 12:24
A co powiecie w takim razie o czyszczeniu z paprochów wyspy z aparatami? Z tego co widziałem to jest dramat, również w poprzednich, z tego typu wyspą i wystającymi obiektywami. IMHO, najlepsza opcja z tego typu wyspą jest jak w Xiaomi 13 (https://fdn.gsmarena...smarena_001.jpg). Do czyszczenia bajka.
To jest dramat czyszczenie między tymi 3 palnikami od kuchenki gazowej. Szmatka nie wjeżdża w przestrzenie zaraz przy krawędziach. Chyba jakimś patyczkiem detalpngowym bo to trzeba czyścić, ale jeszcze nie zwariowałem aż tak. Ale na jasnym tego tak nie widać jak na ciemnym.
Użytkownik SilentPL edytował ten post 04 października 2023 - 12:24
iPhone 15 Pro | MacBook Pro 2023 M2 Pro 16'' | iPad Mini 6G | Apple Watch SE | AirPods Pro 2
Napisano 04 października 2023 - 13:03
iPhone 15 Pro
Napisano 04 października 2023 - 16:45
No, to moje pierwsze wrażenia (po 13pro). Plusy - miły w dotyku, always on wydaje się użyteczny, jakby mocniejszy głośnik, fajna wysepka. Remisy (prawie) - masa (waga czuje różnicę, ja nie), aparat (porobiłem trochę zdjęć oboma - w 13 zwykle więcej szumów, ale w powiększeniu często więcej szczegółów (np. Numery aut - chodzi o czytelność, nie wyostrzanie) mimo, że 12mpix a nie 24mpix - aparat nie jest przełomem, różnicę widać przy mocnym powiększeniu i nie zawsze 15 wygrywa - są przykłady, że przegrywa - może poruszenie. Gorzej nic nie jest na razie, Mam wrażenie, że to bardzo dobry telefon, ale jak pisałem moja 13 pro ma już użytkowniczkę - składam solidną obietnicę - 15 ma zostać na minimum 3 lata, chyba, że wymyślą telefon z wieczną baterią.
Napisano 04 października 2023 - 17:43
dobrze że nie max bo głośniki trzeszczą https://www.msn.com/...e1c26983&ei=12
Napisano 04 października 2023 - 18:33
- 3Dexpert lubi to
Napisano 05 października 2023 - 12:44
Odnoszę wrażenie że przy limicie 80% bateria gorzej trzyma. Może to jakieś placebo ale tak wynika z moich obserwacji. Dzisiaj po prawie 5h od odłączenia zeszło 9%. Niby mało ale też mało go używałem. Ledwie jakieś 36 minut. Większość na wifi. Wychodzi więc jakieś 6 może 6,5h licząc dla całego akumulatora. Przy realnym naładowaniu do 100% według wyliczeń 15 pro powinien mi wytrzymać prawie 8h. Różnica zdecydowana.
Napisano 05 października 2023 - 14:05
ja to powiem tak , że nie mam zamiaru przejmować się baterią w 15 pro max czy grzaniem jakimś bo z czasem poprawią to a i tak co roku zmieniam telefon jak narazie po przesiadce z 14PM na 15PM wiadomo nie ma wow ale też na pewno lepiej bateria trzyma bo telefon nowy
Napisano 06 października 2023 - 19:50
Parę słów ode mnie o 15 Pro po 2 tygodniach użytkowania. Poprzedni model to 13 Pro więc ewentualne porównania będą dotyczyć tego modelu. Zacznę od konstrukcji. Tu dwie rzeczy są wg mnie godne odnotowania, po pierwsze dzięki zaokrąglonym krawędziom telefon lepiej, pewniej, milej trzyma się w dłoni. Druga rzecz to waga, dla mnie różnica jest wyczuwalna i to nie tylko w momencie gdy oba urządzenia trzymamy w dłoniach. Jeśli chodzi o przód telefonu to tu mamy dynamiczną wyspę, fajny bajer przy niektórych aplikacjach. Jeśli ktoś strzela dużo selfiaków to używając dynamicznej wyspy musi pamiętać o częstszym przecieraniu przedniej kamerki. Z nowych rzeczy w 15 Pro mamy jeszcze przycisk akcji ale chyba jak większość chciałbym żeby można było przypisać do niego więcej niż jedną funkcję, póki co nie jestem oryginalny i mam przypisany przycisk wyciszania USB - C spoko że jest ale co więcej mogę napisać.
Jeśli chodzi o aparat. Mimo 2 tygodni nie zrobiłem wielu zdjęć a już tym bardziej nie dwoma telefonami w tych samych warunkach więc niewiele mogę powiedzieć. Liczę na odrobinkę poprawy już bardzo dobrych zdjęć z 13 Pro. Podobno zdjęcia nocne wychodzą trochę lepiej ale to info usłyszane w sieci.
Kolejna rzecz to bateria. W tej kwestii zawsze powtarzam że czas pracy na jednym naładowaniu jest zależny od tak wielu rzeczy że każdy na własnych ustawieniach telefonu, własnym sposobie używania będzie mógł to określić indywidualnie. Ja mogę napisać że jak porównam nową baterię w 15 Pro do prawie dwuletniej w 13 Pro to jest na pewno lepiej, ale jak sięgnę pamięcią do tego co było przy nowej baterii w 13 Pro to pewnie byłyby to czasy mocno porównywalne.
Jeśli chodzi o szybkość działania to oczywiście jest bardzo dobrze ale i 13 Pro nie mogę nic zarzucić.
Z racji tego że staram się i chcę wymienić telefon co 2 lata to nie żałuję w żadnym stopniu przesiadki na 15 Pro. Na pewno z tego co wiadomo ogólnie seria 15 nie jest bez wad ale ja nie doświadczyłem od samego początku problemów z przegrzewaniem, jakimś bardzo słabym trzymaniem baterii, o złym spasowaniu nie wspominając. Z tego miejsca mogę tylko współczuć osobom które to dotknęło.
Czy polecam? Pewnie, ale i tak jak zawsze każdy sam zadecyduję co dla niego najlepsze.
- Driff i 3Dexpert lubią to
Napisano 06 października 2023 - 20:24
Prawie całkowicie zgadzam się z przedmówcą (tej masy tak nie czuję niestety) i dodam, że dziś po zmroku robiłem zdjęcia 13pro i 15 pro. I tak jak w słabym świetle różnica była niejednoznaczna to w bardzo słabym była już super czytelna.
Napisano 06 października 2023 - 20:31
Napisano 07 października 2023 - 03:39
Ja korzystam z opcji ładowania do 80%. Odłączam koło 7 i podłączam w okolicach 23 mając około 20-30% baterii. Jak wiem, że dzień będzie dłuższy lub bardziej intensywny, to ładuje do 100%.
iPhone 16 Pro Max iPad Pro 11“ Space Grey 256GB Apple Watch Series 7 45mm MacBook Pro 15“ 2019 AirPods Pro 2
Napisano 07 października 2023 - 09:28
ja chyba zacznę coś kombinować z tym ładowaniem na 80% ale zastanawiam się czy to wgl. ma sens jakiśkolwiek
Napisano 07 października 2023 - 09:46
ja chyba zacznę coś kombinować z tym ładowaniem na 80% ale zastanawiam się czy to wgl. ma sens jakiśkolwiek
Nie wiem do czego to zmierza wszystko, ale zaczyna robić się komiczne wręcz. Kupować telefon za 7k, ładować go do 80%, kupować Apple Watch Ultra i wyłącz AOD dajcie spokój. Mam 14 pro max kupionego na premierę, w 2022 r. Używam go tak intensywnie, jak się da i mam pojemność baterii 99%. Nie wiem co Wy z tymi telefonami robicie
Użytkownik damianmajk edytował ten post 07 października 2023 - 09:48
- makemymind lubi to
Napisano 07 października 2023 - 09:50
Z 14 pro właśnie miałem problem z grzaniem się podczas CarPlay i praktycznie zawsze wyskakiwał komunikat o wstrzymaniu ładowania z powodu temperatury.
Na 15 pro jeszcze się nie zdarzyło.
Napisano 07 października 2023 - 11:11
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych