Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 15 Pro/15 Pro Max – dyskusja.

• Please log in to reply
443 replies to this topic

#301 Zenobi

Zenobi
  • 13 posts

Posted 29 September 2023 - 09:14

Trochę mądrych słów: 

https://www.youtube.com/watch?v=alWYbB21pCM

• otuadiordna likes this

#302 winmaciek

winmaciek
  • 6755 posts
Posted 29 September 2023 - 09:16

To jest urządzenie sprzedawane w milionach sztuk. Mogą się zdarzyć wpadki jakościowe, choć oczywiście nie powinny. Prawdziwy dym to powinien pójść jakby Apple odmówiło wymiany takiego telefonu na dobrze wykonany. Ponadto teraz jest okres tzw. hype’u, kupują przede wszystkim entuzjaści i oni jednak sprawdzą dokładnie sprzęt i zauważą, że coś jest krzywo. 

• otuadiordna likes this

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#303 maxwawa

maxwawa
  • 307 posts

Posted 29 September 2023 - 10:45

Jednak najbardziej mnie zastanawia i mam nadzieje że niedługo to się wyjaśni dlaczego nowe procesory 3nm mają takie problemy? bo przecież niższy proces technologiczny powinien przynieść znaczne korzyści, wydajność a przede wszystkim energooszczędność, póki co jest ona śladowa, może że Apple poprawi to następnych aktualizacjach ale czy to wystarczy? jeśli to będzie problem fizycznej konstrukcji samego telefonu lub/i rozpraszanie ciepła itp. detali no to byłaby to duża wpadka tym bardziej że wysokie temperatury najbardziej szkodzą baterii.

Edited by maxwawa, 29 September 2023 - 11:32.

• shevchenko1987 likes this

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#304 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 posts

Posted 29 September 2023 - 10:55

Też mnie to zastanawia. Liczyłem na przełom, efekt "wow", a wyszła póki co klapa. 

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#305 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 posts

Posted 29 September 2023 - 11:45

Dokładnie tak jak przedmówcy , po to wydaje grube tysiące żeby mieć produkt premium a nie ala podróbkę. Sam mam cały ekosystem Apple ale nie zamiatam problemów pod dywan i nie jestem fanatykiem tej firmy, nie eksponuje posiadania ich produktów itp. Ale nawet w naszym kraju nie brakuje fanatyków tej firmy. Troche żałosne jak widzę jak np. niektórzy obklejają swoje samochody naklejkami z logo Apple, no ale jakoś trzeba się dowartościować… przedmiotami, narzędziami itp.
Problemy z 15 - tkami ewidentnie są i są na niby małą skalę bo dopiero mało kto je posiada.

Odnośnie wagi zrobiliśmy test 14 pro i 15 pro ( a dalej takę Oppo i innych) kładąc osobom (kobiety, faceci dzieci )  z zamkniętymi oczami który jest cięższy, odpowiedzi były tak różne ze wniosek był tylko jeden: nikt nie był w stanie zauważyć różnicy ! więc jak ktoś pisze takie rzeczy że waga jest zauważalnie mniejsza to już wiemy że nie ma racji.

Pytanie też jak apple do tego podjedzie. Pamiętasz motylkową klawiaturę? Bardzo ją lubiłem choć sam miałem wadliwą. Najpierw podklejali a potem wymienili cały dół. No i właśnie. Wymienili na ciut lepszą wersję i było spoko. Ale o tym już mało kto mówił bo się nie klikało i nie było tak medialne. A dowalić dużej korporacji zawsze jest fajnie. 

Oczywiście, że ma znaczenie. Wydajesz ciężko zarobione, dwie najniższe krajowe na urządzenie i ma być spasowane perfekcyjnie tak jak poprzednie modele. Szafkę nie na zamówienie też oczekiwałbym, że ma być zrobiona prosto. Tak samo samochód kupiony w salonie ma być spasowany poprawnie. Inaczej reklamacja i nie ma dyskusji. Można otworzyć panel filozoficzny nad sensem konsumpcjonizmu i kupowania nowych sprzętów, gdy poprzednie są dobre, ale tak czy inaczej nowy ma być wykonany nienagannie.

Nie twierdzę że nic się nie dzieje i powinniśmy zamknąć oczy bo Apple. Po prostu zwracam uwagę na to że dzisiaj taki jest świat. Ludzie narzekają na Tesle a inne auta w tym Premium też mają swoje wady. I tu pojawia się problem bo często producenci wcale nie są tacy skłonni do wymian. Natomiast jak podejdzie do tego Apple to się dopiero okaże. Niemniej. Często producenci próbują grać na czas aż się komuś odechce. Nie twierdzę więc że ktoś ma nie spróbować oddać do serwisu. Bardziej chodzi mi o to że może za bardzo się przejmujemy drobnostkami. Tak wiem wydaliśmy kasę. Rozumiem. Z drugiej czy kupują lodówkę patrzysz czy wszystkie szczeliny są idealnie spasowane itd? Wątpię. Nawet przy tych drogich raczej tego nikt nie robi. No chyba że może czy wręcz ma to wpływ na wydajność ale o tym już pisałem że to co innego. A jeśli chcemy żeby producenci niezależnie od branży trochę się ogarnęli to jedyną opcją pozostaje jak mówiłem wcześniej głosowanie portfelem. Po zakupie trudno jest ugrać cokolwiek. Można ich straszyć że za rok nie kupisz bo to bo tamto ale ludzie szybko o takich rzeczach zapominają. 

Edited by otuadiordna, 29 September 2023 - 11:48.

#306 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4899 posts
Posted 29 September 2023 - 12:31

Z drugiej czy kupują lodówkę patrzysz czy wszystkie szczeliny są idealnie spasowane itd?

Ja zaczynam od obejrzenia drop testów. ;-)

• SilentPL and shevchenko1987 like this

#307 Lexy25

Lexy25
  • 20 posts

Posted 29 September 2023 - 12:49

Jednak najbardziej mnie zastanawia i mam nadzieje że niedługo to się wyjaśni dlaczego nowe procesory 3nm mają takie problemy? bo przecież niższy proces technologiczny powinien przynieść znaczne korzyści, wydajność a przede wszystkim energooszczędność, póki co jest ona śladowa, może że Apple poprawi to następnych aktualizacjach ale czy to wystarczy? jeśli to będzie problem fizycznej konstrukcji samego telefonu lub/i rozpraszanie ciepła itp. detali no to byłaby to duża wpadka tym bardziej że wysokie temperatury najbardziej szkodzą baterii.

Tutaj problemem nie sa procesory ze one dużo prądu zżerają. Tutaj problemem jest brak odpowiedniego chłodzenia które by odprowadzało ciepło z tego procesora :/

Edited by Lexy25, 29 September 2023 - 12:50.

#308 Whistler_QD

Whistler_QD
  • 49 posts

Posted 29 September 2023 - 15:03

Tutaj problemem nie sa procesory ze one dużo prądu zżerają. Tutaj problemem jest brak odpowiedniego chłodzenia które by odprowadzało ciepło z tego procesora :/

W związku z tym dlaczego u większości jest ok, a tylko niewielki odsetek ma problemy? Gdyby procesor albo konstrukcja chłodzenia była wadliwa, problemy pojawiałyby się u wszystkich.

Najprawdopodobniej jest to po prostu bug w iOS17 dotyczący nowego modelu.

Niektórym 15 Pro przegrzewa się po 15 minutach rozmowy GSM i bateria w tym czasie spada w oczach. Uważasz, że to chłodzenie nie wyrabia?

Edited by Whistler_QD, 29 September 2023 - 15:06.

#309 Regiss

Regiss
  • 2946 posts
  • SkądRadom

Posted 29 September 2023 - 15:16

Dobrze to opisał MKBHD w recenzji do której link powyżej. W upalny dzień na Florydzie na pełnym słońcu używał telefonu i robił się lekko ciepły. A w samolocie w trybie samolotowym przy słuchaniu muzyki nagle zaczął się dziwnie grzać a bateria spadać. Ewidentnie wina softu ios 17. Ogólny wydźwięk recenzji - bateria jest niemal taka sama jak w 14 Pro, ani gorsza ani lepsza ogólnie rzecz biorąc. Mam identyczne odczucie po tygodniu używania.

iPhone 15 Pro

#310 Whistler_QD

Whistler_QD
  • 49 posts

Posted 29 September 2023 - 15:18

Na MacRumors parę osób, które wcześniej miały problemy z przegrzewaniem, zainstalowało betę iOS17.1. Podobno na nowej wersji w tych samych scenariuszach telefon pozostaje chłodny.

Edited by Whistler_QD, 29 September 2023 - 15:20.

#311 tomczii

tomczii
  • 913 posts

Posted 29 September 2023 - 15:39

jak ogólnie bateria w iOS 17.1 i nowe iPhone polepszyło się coś ?

Iphone 16 pro max , AW ultra 49mm

#312 Blue

Blue
  • 555 posts
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Posted 29 September 2023 - 16:05

Czy telefon będzie chłodny czy gorący to na 99% soft. Nie sądzę aby przy tylu testach w takiej firmie jak Apple był błąd konstrukcyjny. Może się oczywiście zdarzyć, nie mówię nie. Każdemu się zdarza. Ale tutaj ewidentnie to soft.

Co do 3mn. Kto mówił, że to przyniesie wzrost wydajności? Nie powinno go być na tym etapie. 3mn pozwoli na upchanie więcej tranzystorów w tym samym rozmiarze. Tak, to da wzrost, będzie więcej rdzeni przecież. Kolejny krok to dopiero da nam wzrost wydajności. Czyli M4/18pro. Muszą sobie to tam inaczej poukładać, zoptymalizować. Na razie mamy kopie A16 w mniejszej litografii. No to czego się spodziewać?

#313 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 posts

Posted 29 September 2023 - 17:53

No chociażby powinno być mniejsze zużycie energii, a tego nie ma.

Porównanie 15 Pro i 14 Pro.

https://www.youtube....h?v=dAc2a30tGY0

Edited by shevchenko1987, 29 September 2023 - 18:09.

• maxwawa likes this

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#314 burton70

burton70
  • 143 posts
  • SkądCzeski Cieszyn, CZ

Posted 29 September 2023 - 19:37

No chociażby powinno być mniejsze zużycie energii, a tego nie ma.

Porównanie 15 Pro i 14 Pro.

Właśnie nie musi i nie ma. Piszą na swojej stronie coś w stylu, że pomimo mniej prądożernych podzespołów i lepszej baterii czas pracy podobny do poprzednich modeli. Bo dodali nowe funkcje itp. Nigdzie Apple nie obiecywało tego, czego tu oczekujecie.

MacBook Pro 14" M3 | iPhone 16 Pro 256 GB

#315 3Dexpert

3Dexpert
  • 46 posts

Posted 29 September 2023 - 19:54

Mam pytanie, czy wiecie jak telefon zlicza liczbę cykli ładowania baterii? W Ustawieniach - To urządzenie - na samym dole macie Bateria - Data produkcji - Pierwsze użycie - Liczba cykli. Jeżeli telefon ładowany jest np. do 80% to liczy jako cykl? Pytam ponieważ u mnie ta liczna to 3 a ani razu nie ładowałem do 100% tylko właśnie do ok 80%, może 90%. Jak to interpretować?

• SilentPL likes this

#316 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1826 posts

Posted 29 September 2023 - 20:19

Jeśli dobrze rozumiem to np. 5 ładowań 50-70 albo 2 od 20 do 70 albo 1 0-100. To jeden cykl. Cykl to dostarczenie ilości energii odpowiadającej pojemności baterii, nie ważne w ilu krokach. 

#317 Blue

Blue
  • 555 posts
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Posted 29 September 2023 - 20:21

Chciałbyś aby ładować 100 razy do 80% i mieć 0 cykli czyli niejako nową baterię? No raczej nie :) Nijak tego nie interpretuj, cykl to cykl od minimalnej pojemności do maksymalnej. I to się sumuje ładując nawet po trochu.

Ktoś mnie widzę uprzedził :)

Edited by Blue, 29 September 2023 - 20:22.

#318 winmaciek

winmaciek
  • 6755 posts
Posted 29 September 2023 - 20:26

Jeszcze źródło w dokumentacji (akurat dla komputerów Mac, ale chodzi o definicję „cyklu baterii” wg Apple): https://support.appl.../pl-pl/HT201585.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#319 3Dexpert

3Dexpert
  • 46 posts

Posted 29 September 2023 - 21:53

Ok, czyli naładowanie pełnej pojemności baterii i nie ważne w ilu krokach, to jeden cykl. Pewnie ma znaczenie, czy ładujemy np. od 40% do 80% przez dłuższy czas i np. od 5% do 100%. Zakładam, że w pierwszym przypadku bateria będzie w lepszym stanie a ilość cykli będzie taka sama.

#320 sheepysheep

sheepysheep
  • 1289 posts

Posted 30 September 2023 - 04:39

Posiadam telefon od wtorku. Działa płynnie (@SilentPL, rzeczywiście, też mam wrażenie, ze klawiatura wskoczyła na inny poziom responsywności i ma lepsze - że tak powiem - flow), nie grzeje się i z baterią żadnych hec nie mam. Bardzo dobrze leży w dłoni - to nie jest usprawiedliwienie zakupu - bo uważam, że nie ma większej zasadności przesiadki z poprzedniego modelu, no chyba że ktoś chce po prostu z jakiegoś powodu mieć najnowszy model. Tutaj stwierdzam fakt, czy też swoje odczucia. No i podoba mi się to. Jestem z tych, którym design szóstek czy siódemek bardzo odpowiadał i wejście w kanciastość obudowy zepsuła ten czar poniekąd. Co do ciężaru - na początku był odczuwalny, zwłaszcza trzymając w drugiej ręce starszy model, jednak trochę na zasadzie doszukiwania się dziury w całym. Teraz totalnie tego nie czuję i zupełnie zapomniałem, że jest lżejszy o ok. 20 gramów. Jedyną rzeczą a la bug w tej chwili jest u mnie ciągłe wyświetlanie podłączenia słuchawek na bluetoothie, mimo że już dawno siedzą w pudełku i są niepodłączone. Ale może to wina bardziej systemu.

Edited by sheepysheep, 30 September 2023 - 04:41.

• SilentPL and shevchenko1987 like this

#321 maxwawa

maxwawa
  • 307 posts

Posted 30 September 2023 - 07:53

Fajny artykuł jak zmieniała się wydajność w iPhonach ciągu kilku lat.Wychodzi na to że w ostatnich latach jest on coraz mniejszy.

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#322 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 posts

Posted 30 September 2023 - 10:07

Właśnie nie musi i nie ma. Piszą na swojej stronie coś w stylu, że pomimo mniej prądożernych podzespołów i lepszej baterii czas pracy podobny do poprzednich modeli. Bo dodali nowe funkcje itp. Nigdzie Apple nie obiecywało tego, czego tu oczekujecie.

A jakie to nowe, prądożerne funkcje Apple wprowadziło do tego modelu? Coś mnie ominęło czy żyjemy w innej rzeczywistości? 

Zawsze za mniejszą litografią CPU szła większa wydajność oraz energooszczędność. A17 Pro póki co przegrzewa się oraz zalicza spadki wydajności, więc coś poszło nie tak. 

Edited by shevchenko1987, 30 September 2023 - 10:10.

#323 burton70

burton70
  • 143 posts
  • SkądCzeski Cieszyn, CZ

Posted 30 September 2023 - 10:08

A jakie to nowe, prądożerne funkcje Apple wprowadziło do tego modelu? Coś mnie ominęło czy żyjemy w innej rzeczywistości?

Poczytaj na oficjalnej stronie. Mnie nie pytaj. Nie moja firma ;)

MacBook Pro 14" M3 | iPhone 16 Pro 256 GB

#324 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 posts

Posted 30 September 2023 - 10:16

Szkoda czasu na ich marketingową papkę. Dali ciała i tyle. 

• zboras likes this

#325 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 30 September 2023 - 11:25

Mega się cieszę, że to nie jest Rok Zmiany Telefonu. Ostatnio mi się wydaje, że w parzystych modelach dodają jakieś sensowne zmiany, a nieparzyste to takie tylko odświeżenie. Zobaczymy za rok.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users