MacBook Pro 13 i7 32gb - praca biura i przesiadka na m1?
Napisano 23 stycznia 2023 - 21:47
Wiem ze wybudzanie będzie o wiele szybsze, ale czy odczuje to w codziennej pracy biurowej? (Google suite, Word, mail, asana itp.)? Na komputerach demo z m1 widziałem że apki np. Przypomnienia odpalały się szybciej niż na i7. Ale to i tak ląduje w ram więc nieważne. Interesuje mnie czy przeglądanie internetu jest szybsze (nowe zakładki itp.), czy idzie odczuć te różnice.
Podpowiecie?
Napisano 23 stycznia 2023 - 23:15
Napisano 24 stycznia 2023 - 02:50
To zależy od paru rzeczy. Jeśli dużo pracujesz na wbudowanym ekranie, to zobaczysz różnicę (ProMotion). Jeśli hałasują Ci w jakikolwiek sposób wiatraki i/lub korzystasz z komputera bezpośrednio (dotykasz go), to też zauważysz różnicę. Myślę, że pod względem szybkości różnica może być odczuwalna, ale w drugą stronę – jakbyś wrócił do swojego obecnego z MBP 14.
Inna sprawa, że do Twojego workloadu to bardziej by pasował MacBook Air z M2 i 24 GB RAM.
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 24 stycznia 2023 - 07:20
Czyli mówicie ze nie ma aż takiej prędkości w zadaniach codziennych? O air m2 tez myślałem ale chyba zostanę póki co przy i7 jeśli działa i nic się z nim nie dzieje.
Dzięki.
Napisano 24 stycznia 2023 - 09:20
Prędkość jest oczywiście, po prostu będzie mniejsza różnica niż na starszej/zabedzonej konfiguracji.
Z drugiej strony to może nie być zły pomysł, żeby go sprzedać póki jest coś warty.
Napisano 24 stycznia 2023 - 13:37
Napisano 24 stycznia 2023 - 13:53
Tylko nie Pro 13. I jak na lata, to weź 16GB RAM. Ale ja w sumie nie mam przekonania, czy jest sens na siłę wymieniać Twoją obecną, w sumie dość wydajną maszynę. Nikomu bym nie zalecał kupowania Maka na Intelu, ale jak się już go ma i działa zadowalająco, to nie ma potrzeby wymieniania. Szczególnie, że jak będziesz chciał go sprzedać, musisz się liczyć ze sporą stratą, bo intelowe Maki na wtórnym rynku nie mają najwyższych notowań.
Napisano 24 stycznia 2023 - 13:53
Pro 13 chyba bym odpuścił sobie. To jest do specyficznych zastosowań obecnie albo jak ktoś bardzo potrzebuje na przykład Touch Bara. Wydajnościowo Air dałby radę bez problemu w takiej pracy pod warunkiem, że mniejsza ilość RAM by wystarczyła oraz ograniczenie do jednego zewnętrznego monitora (może mieć i 6K, ale musi być jeden; istnieje „hack” z DisplayLinkiem, ale to hack i może być ubity w dowolnym momencie) nie ma znaczenia. W przeciwnym razie Pro 14".
Napisano 24 stycznia 2023 - 14:11
Moim zdaniem prace biurowe to w większości prace na jeden rdzeń - wydajność pojedynczego rdzenia decyduje jak bardzo responsywny jest komputer. Tu M2 - jakikolwiek - jest trochę lepszy niż M1 i znacznie lepszy niż Intel. Stawiam, że air M2 dal lepsze wrażenia niż Pro M1. Jednak pozostaje kwestia lepszego ekranu, podłączenia więcej monitorów i takie tam. Air M2 da dłuższe życie baterii i cichość. Trzeba tylko pamiętać o RAM i o tym, że podstawowy SSD jest wolniejszy.
Napisano 24 stycznia 2023 - 16:04
- Mikołaj Maciejko lubi to
Napisano 25 stycznia 2023 - 12:41
Dzięki Panowie za porady. Celne i w punkt! Wahałem się do ostatniej chwili nad Air M2 24gb, 512 sss i Pro 14 M2 pro 32gb - Air jest super lekki, ale ma gorszy ekran i jest wolniejszy (w perspektywie lat). Wziąłem Pro 14 głównie na większy ekran oraz 120hz i bebechy (wejścia, głośniki). O ile nie będzie za ciężki do kanapowej konsumpcji to go zostawię. Jeśli będzie za ciężki to pójdę w M2. Muszę porównać szybkość działania z moim i7
Napisano 25 stycznia 2023 - 12:52
Napisano 25 stycznia 2023 - 14:17

Napisano 25 stycznia 2023 - 15:41
Filmik, na którym Jobs wyciąga aira z koperty na dokumenty urzeka do dziś ;-)
O ten, ku pamięci:
https://www.youtube.com/watch?v=OIV6peKMj9M&t=188s
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 26 stycznia 2023 - 06:49

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych