iPhone 14/14 Pro - status zamówienia, opłaty, kurierzy, zwroty
Napisano 07 października 2022 - 17:06
Napisano 08 października 2022 - 14:16
MBA M1 2020, iPhone 15 Pro , AirPods Pro, AWU2
Napisano 12 października 2022 - 16:39
Napisano 12 października 2022 - 22:10
Dostępność tych telefonów jest generalnie żenująca i jestem coraz bliżej nie kupowania w tym roku w ogóle. Na zamówienie w x-komie czekam trzy tygodnie i końca nie widać, sami nie wiedzą kiedy coś dostaną. W innych sklepach tez generalnie pustki. Jeśli to planowe nakręcanie hypu przez ograniczanie dostępności, to na mnie nie działa - zapał do tego zakupu mi z każdym dniem znacząco maleje.
Przecież rok temu było dokładnie to samo. Zamiast kupować w jakichś media coś, x-kom albo innych tworach, lepiej bezpośrednio w Apple. Terminy też bliskie nie są, ale chociaż jest pewna data. A tak to masz loterię - jeżeli trafisz i o ile ten stan magazynów jest prawidłowy (w co wątpię), to może kiedyś kupisz. Chyba, że masz hurtownię wolnego czasu to ok, możesz szukać
Użytkownik damianmajk edytował ten post 12 października 2022 - 22:12
Napisano 13 października 2022 - 09:12
Tylko że o ile jeszcze kiedyś Apple robiło blokadę środków na karcie tuż przed wysyłką, to ostatnim razem (fakt, sporo miesięcy temu to było) gdy zamawiałem macbooka, zablokowali środki od razu. Nie wiem czy to reguła teraz, czy loteria, ale nie uśmiecha mi się zamrażać gotówki na miesiąc (no 3 tygodnie temu to było 4-5 tyg przewidywane) i nie mieć ani pieniędzy, ani towaru. Ale ogólnie to masz oczywiście rację i tak zawsze robiłem (no, prawie, bo takiego np. XSa po prostu kupiłem w premierę w sklepie bo nie było wtedy takich jaj).
Inna sprawa - nie zależało mi aż tak bardzo i teraz z czasem zależy mi jeszcze mniej. Żeby nie nie aparat, który w mojej 12 bez Pro już nieco odstaje, to bym nawet nie rozważał 14 Pro, szczególnie że nadal jest w nim dziadowski lightning, którego pewnie za rok z wielkim hukiem będą zastępować USB-c, jakby nie mogli tego zrobić już, tak jak zrobili w iPadach.
Napisano 13 października 2022 - 09:20
Trochę przesadzasz z tą dostępnością. Właśnie sprawdziłem w MediaExpert i jest kilka modeli dostępnych do odbioru w godzinę.
Napisano 13 października 2022 - 09:25
Tylko że o ile jeszcze kiedyś Apple robiło blokadę środków na karcie tuż przed wysyłką, to ostatnim razem (fakt, sporo miesięcy temu to było) gdy zamawiałem macbooka, zablokowali środki od razu. Nie wiem czy to reguła teraz, czy loteria, ale nie uśmiecha mi się zamrażać gotówki na miesiąc (no 3 tygodnie temu to było 4-5 tyg przewidywane) i nie mieć ani pieniędzy, ani towaru. Ale ogólnie to masz oczywiście rację i tak zawsze robiłem (no, prawie, bo takiego np. XSa po prostu kupiłem w premierę w sklepie bo nie było wtedy takich jaj).
Inna sprawa - nie zależało mi aż tak bardzo i teraz z czasem zależy mi jeszcze mniej. Żeby nie nie aparat, który w mojej 12 bez Pro już nieco odstaje, to bym nawet nie rozważał 14 Pro, szczególnie że nadal jest w nim dziadowski lightning, którego pewnie za rok z wielkim hukiem będą zastępować USB-c, jakby nie mogli tego zrobić już, tak jak zrobili w iPadach.
Kupiłem w ciągu roku 3 urządzenia Apple i w przypadku dłuższych terminów dostaw (kilka tygodni), kasa była ściągana w momencie przygotowywania do wysyłki. W przypadku 14 Pro od razu, z tym że miałem dostawę w dnu premiery i przygotowywanie też nastąpiło od razu.
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 13 października 2022 - 09:35
Trochę przesadzasz z tą dostępnością. Właśnie sprawdziłem w MediaExpert i jest kilka modeli dostępnych do odbioru w godzinę.
Wyszukiwarka na stronie ME nie znajduje żadnego iPhone 14 Pro.
Napisano 13 października 2022 - 09:39
Wyszukiwarka na stronie ME nie znajduje żadnego iPhone 14 Pro.
Przykładowo ten mi się wyświetla "U Cibie za 2-3 dni" oraz "Odbierz za godzinę" w 2 lokalizacjach:
https://www.mediaexp...ace-black-128gb
Napisano 13 października 2022 - 10:06
Ja kupiłem w przedsprzedaży w Cortland zamawiając przed godz. 15. Przyszedł w dniu premiery.
Problemy z dostępnością to były rok temu.
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 13 października 2022 - 10:08
Faktycznie, nawet jest rzekomo (akurat ME potrafi po 15 minutach oddzwonić że sorry jednak nie ma) w sklepie koło mnie - idiotyczna ta ich wyszukiwarka (no i wyskakuje komunikat ze nie można zamawiać online - nie wiadomo czy zamowienie by się udało ostatecznie... cyrk). Koleżanka ostatnio kupowała u nich iPada - anulowali jej zamówienie po czym podnieśli cenę. A ostatnim razem, jak sprawdzałem dostępność interesującego mnie wariantu (14 Pro 256 Purple) to można było w ME zamówić, tylko czarny, za 7899pln, czyli 700zł drożej. Paranoja.
Ogólnie wpadłem tu ponarzekać, bo tak jak pisałem - nie jestem jakoś mocno napalony na ten zakup, tak na prawde jest więcej argumentów przeciw, niż za. Poza tym ja czasem lubię taki zakup robić impulsowo - jestem na zakupach, wpadam do mediamarktu czy gdzieś tam, obejrzę i wychodzę z nowym gadżetem. A tu jakieś cyrki się dzieją, sprzedawcy nie wiedzą kiedy cokolwiek dostaną, online w najlepszym razie miesiąc czekania. Tymczasem iOS 16 mam wrażenie że dał "drugie życie" mojej 12, a też nienadzwyczajne recenzje 14 Pro ostudziły dodatkowo mój zapał
@MC_
To jak nie ma problemów z dostępnością, to poprosze link do sklepu w którym faktycznie można kupić. Albo przestań farmazonić, bo to ze tobie się udało, niczego nie dowodzi - wiadomo że ileś tam osób się zdążyło wstrzelić
Użytkownik 303 edytował ten post 13 października 2022 - 10:18
Napisano 13 października 2022 - 10:17
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 13 października 2022 - 10:29
Ogólnie wpadłem tu ponarzekać
No właśnie widzę.
W sumie, jak ktoś chce kupić, to kupi bez problemu, to nie jest rzecz ratująca życie, żeby nie można było poczekać nawet i kilku tygodni, chociaż ja otrzymałem z ME po 4 dniach. A jak ktoś nie chce kupić, to nie kupuje i tyle.
Napisano 13 października 2022 - 10:56
Nie pisałeś jaka pojemność i jaki kolor, więc proszę:
Patrzysz co wklejasz w ogóle? coś ta dostępność się zmienia z minuty na minutę...
"Dostępność: niedostępny"
I tak jest wszędzie właśnie.
Interesujący mnie fioletowy:
"Dostępność: w salonach
Produkt dostępny w wybranych salonach iSpot."
Tylko nie wiadomo w których i nie da się sprawdzić, ostatnio jak jak zaszedłem tam przy okazji, nie mieli żadnego, nie wiedzieli kiedy cokolwiek dostaną.
No nie powiedziałbym że kilka tygodni oczekiwania to "bez problemu". Oczywiście nie rozmawiamy tu o sprzęcie ratującym życie (chociaż Apple chciałoby żebyśmy w to wierzyli ) ale kaman - to są typowe papierowe premiery, skoro sprzętu po kilku godzinach od rozpoczęcia zamówień generalnie nigdzie nie ma dostępnego, do obejrzenia, ocenienia. I jak to mawia mój znajomy - "jak bym chciał kupić za 5 tygodni, to bym przyszedł za 5 tygodni!
Użytkownik 303 edytował ten post 13 października 2022 - 11:10
Napisano 13 października 2022 - 11:05
iPhone 15 Pro
Napisano 13 października 2022 - 11:07
No nie mogę, wszedłem jeszcze raz w ten link żeby zrobić screena i też świeci na zielono teraz nie wiem czy to nie jest właściwie idealna ilustracja tego o czym piszę właśnie - cyrk
Napisano 13 października 2022 - 11:09
iPhone 15 Pro
Napisano 13 października 2022 - 11:29
sprzętu po kilku godzinach od rozpoczęcia zamówień generalnie nigdzie nie ma dostępnego, do obejrzenia, ocenienia. I jak to mawia mój znajomy - "jak bym chciał kupić za 5 tygodni, to bym przyszedł za 5 tygodni!
Ależ sprzęt do obejrzenia jest w każdym iSpocie, bez żadnego problemu. Znajomemu powiedz, żeby spróbował kupić samochód w salonie. Albo jeszcze lepiej, jakiś większy router Cisco.
Napisano 13 października 2022 - 11:41
Tak tak, wycielo mi "do obejrzenia, ocenienia i zakupu". Co innego jednak zakup samochodu, a co innego telefonu. W każdym razie - pewnie by się lżej czekało, jakby ta 14ka faktycznie miała jakiś "wow!" w sobie, a tak to jest wiele hałasu o nic...
Napisano 13 października 2022 - 11:44
Użytkownik damianmajk edytował ten post 13 października 2022 - 11:52
- 6c1fb0760d lubi to
Napisano 13 października 2022 - 11:55
Dokładnie tak, toteż jak jestem na zakupach w większej galerii, przy okazji wchodzę sobie do tych elektro-sklepów, może się coś trafi. Ale nikt o zdrowych zmysłach nie będzie jeździł od sklepu do sklepu za telefonem
Ja wiem że produkcja elektroniki ogólnie ciężko idzie od wielu miesięcy, ale mówimy o firmie ze ścisłej czołówki najbogatszych firm na planecie, stać ich na nieco lepsze ogarnięcie dostaw.
Ogólnie to problemy pierwszego świata - jakiś gość się irytuje w internecie, bo go pali 7 tysi w kieszeni których nie może wydać na to co chce no ale cóż, życzę wszystkim tylko takich problemów
PS: srebrny iphone z linka wyżej znowu niedostępny
- 5b46927ee6 i meg lubią to
Napisano 13 października 2022 - 12:25
Jadę za pół godziny do MM. Co Ci sprawdzić? ;-)
- 6c1fb0760d lubi to
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 13 października 2022 - 19:22
https://www.amazon.p...ef_=as_li_ss_tl
https://www.amazon.p..._li_ss_tl&psc=1
Użytkownik sheepysheep edytował ten post 13 października 2022 - 19:23
Napisano 13 października 2022 - 20:42
Patrzysz co wklejasz w ogóle?coś ta dostępność się zmienia z minuty na minutę...
"Dostępność: niedostępny"
I tak jest wszędzie właśnie.
Interesujący mnie fioletowy:
"Dostępność: w salonach
Produkt dostępny w wybranych salonach iSpot."
Tylko nie wiadomo w których i nie da się sprawdzić, ostatnio jak jak zaszedłem tam przy okazji, nie mieli żadnego, nie wiedzieli kiedy cokolwiek dostaną.
@Mikołaj Maciejko[/url]
No nie powiedziałbym że kilka tygodni oczekiwania to "bez problemu". Oczywiście nie rozmawiamy tu o sprzęcie ratującym życie (chociaż Apple chciałoby żebyśmy w to wierzyli ) ale kaman - to są typowe papierowe premiery, skoro sprzętu po kilku godzinach od rozpoczęcia zamówień generalnie nigdzie nie ma dostępnego, do obejrzenia, ocenienia. I jak to mawia mój znajomy - "jak bym chciał kupić za 5 tygodni, to bym przyszedł za 5 tygodni!
Ta dostępność w iSpot, dostępny w wybranych salonach wygląda tak że nie maja ich fizycznie w salonie, nie wiedza kiedy dostaną cokolwiek i jedynie możesz wpisać się na liste oczekujących na konkretną wersje i będąc w kolejce 100, 200, 300 w zależności od miasta czekać i czekać. U pozostałych resellerow wygląda podobnie, w marketach nie paczyłem bo duża loteria i rozbieżności. Wychodzi na to że najlepszą opcją jest AOS bo przynajmniej wiadomo kiedy konkretnie dojdzie, tylko ewentualna rękojmia wydaje się być uciążliwa (wszystko zdalnie).
Napisano 13 października 2022 - 21:12
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych