Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 14 Pro/14 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
577 odpowiedzi w tym temacie

#251 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 21 września 2022 - 16:46

Może i niewielka zmiana w stosunku do poprzednika, ale muszę przyznać, że ten jaśniejszy wyświetlacz robi różnicę. Naprawdę przyjemnie się z niego korzysta.

#252 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 21 września 2022 - 16:52

No i ten aparat w ciemnych scenach bajka.
  • sheepysheep lubi to

#253 robo3208

robo3208
  • 15 postów

Napisano 21 września 2022 - 21:16

Nie wiem czy używacie telefonu do dzwonienia ale jakość połączeń ewidentnie się poprawiła zarówno po wifi jak i gsm, jedyny problem u mnie to brak licznika powiadomień w aplikacji pocztowej spark.

#254 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 września 2022 - 22:20

Nie wiem czy używacie telefonu do dzwonienia ale jakość połączeń ewidentnie się poprawiła zarówno po wifi jak i gsm, jedyny problem u mnie to brak licznika powiadomień w aplikacji pocztowej spark.

W Spark-u musisz to ogarnąć w ustawieniach aplikacji i wejść w powiadomienia (badges). Tam dopiero czy nowe, czy wszystkie, czy żadne. Chyba, że miałeś ustawione prawidłowo, a i tak nie działa, to nie wiem.

Użytkownik damianmajk edytował ten post 21 września 2022 - 22:20

#255 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 22 września 2022 - 00:18

Różnica jakościowa w porównaniu z moim poprzednim XS jest wyraźna. Zwłaszcza jeśli chodzi o rozdzielczość ekranu i jakość zdjęć i video. Jedynie co mnie dość mocno irytuje to brak szufladki na kartę SIM. Niestety ale wersja amerykańska IP 14 jest wyłącznie wyposażona w E-SIM. A mój dotychczasowy dostawca serwisu jak dotąd nie wspiera tej technologii. Z konieczności musiałem zmienić operatora.

Użytkownik Amex edytował ten post 22 września 2022 - 02:06

•  HP 17.3" Touch Pentium 8GB RAM 512GB SSD Windows 10
  •  MacBook Pro 15.4
 iPhone 14 PRO Space Black 128 GB

#256 robo3208

robo3208
  • 15 postów

Napisano 22 września 2022 - 05:33

damianmajk

W Spark-u musisz to ogarnąć w ustawieniach aplikacji i wejść w powiadomienia (badges). Tam dopiero czy nowe, czy wszystkie, czy żadne. Chyba, że miałeś ustawione prawidłowo, a i tak nie działa, to nie wiem.

Dzięki wielkie kolego  za wskazówkę, pomogło i wszystko działa.

Użytkownik robo3208 edytował ten post 22 września 2022 - 05:37

#257 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 22 września 2022 - 07:58

Widzieliście ile jest opisywanych w internecie problemów z 14 pro? mam nadzieje że większość to soft a nie hardware. 

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#258 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 22 września 2022 - 07:59

Nie widziałem. 

A jakie to są problemy? Bo u mnie wszystko działa idealnie.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#259 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 22 września 2022 - 08:15

Np, trzęsący się lub wolniej włączający aparat,
Problemy z baterią
No i znany wszystkim problem z AOD ale moim zdaniem to po prostu tak ma działać. 

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#260 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 22 września 2022 - 08:21

Np, trzęsący się lub wolniej włączający aparat,
Problemy z baterią
No i znany wszystkim problem z AOD ale moim zdaniem to po prostu tak ma działać.

Odpowiem jak typowy Help Desk w korpo - u mnie działa :) w każdym razie jestem na iOS 16 Beta 2 i problemów raczej nie ma. Z aparatem to chyba tylko w jakichś social aplikacjach, których prawie nie używam, więc mnie to nie boli. Bateria taka sama jak w 13 Pro Max - trzyma długo, spokojnie ponad 1 dzień, zatem też bez problemów. AOD również cały czas włączone i ok.

Użytkownik damianmajk edytował ten post 22 września 2022 - 08:22

#261 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 22 września 2022 - 08:24

Właśnie, właśnie.

Z ciekawości sprawdziłem na insta - nic nie skacze, działa normalnie. Tylko sam aparat się uruchamia trochę dłużej niż w aplikacji Aparat. Pewnie kwestia optymalizacji przez Zuckerberga.

Nie wiem na czym mają polegać problemy z bateria, ale u mnie działa bardzo dobrze. Jak koledze powyżej - ponad 1 dzień.

AOD faktycznie po jakimś czasie się wyłącza, ale tez uważam, że taki był zamiar.

#262 lelekCk

lelekCk
  • 240 postów
  • Skądz południa

Napisano 22 września 2022 - 08:30

Nie widziałem. 

A jakie to są problemy? Bo u mnie wszystko działa idealnie.

-Problem z przywróceniem backupu,

-dublowanie wysyłanych wiadomości,

-problem z działaniem aparatu (problem ze stabilizacją).

Super sprzęt za 8 tyś zł

• makemymind lubi to

iPhone 3GS

#263 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 22 września 2022 - 08:43

No to znowu - przenosiłem wszystko z Xs - bez problemu. Nic mi się nie dubluje. Żadnego problemu ze stabilizacją nie mam. Czy coś jest ze mną nie tak?

#264 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 22 września 2022 - 08:53

Zatem jak zwykle u każdego producenta, jednemu działa wszystko, a drugiemu nie :D

BTW - jeśli chodzi o AOD, to problemem chyba nie jest to, że ekran się po jakimś czasie gasi, bo jest IMO dobra opcja. Problemem jest to, że według większości na AOD powinny się świecić tylko ikony i zegar, a tu świeci się cały ekran i to jest moim zdaniem bez sensu (jeśli dobrze zrozumiałem), bo chyba tak to nie wygląda, a powinno

FUryitRXwAEYC5w.jpg:large (2048×2048) (twimg.com)

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#265 kamkru93

kamkru93
  • 22 postów

Napisano 22 września 2022 - 09:00

Aparat i bateria chyba działają dobrze. Pytanie czy spadek 15% baterii w nocy 0-8 to normalne i czy wolny autofocus w aparacie też należy do normy. W aplikacji snapchat chywa wogole AF się nie działa.

#266 lelekCk

lelekCk
  • 240 postów
  • Skądz południa

Napisano 22 września 2022 - 09:00

No to znowu - przenosiłem wszystko z Xs - bez problemu. Nic mi się nie dubluje. Żadnego problemu ze stabilizacją nie mam. Czy coś jest ze mną nie tak?

To, że Ty nie masz tych problemów nie oznacza że ich nie ma. (mam nadzieję że to rozumiesz)

Oczywiście gratuluję, a nawet zazdroszczę.

Aby przekonać się o skali problemów proponuję udać się jednak na inne forum (dotyczące ios/iphone) niż te, na gdzie tu jest 10 "aktywnych" użytkowników.

Tam zobaczysz skalę problemu. 

Wystarczy wejść na twitter czy fb

Użytkownik lelekCk edytował ten post 22 września 2022 - 09:04

iPhone 3GS

#267 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 22 września 2022 - 09:04

Myślę, że Apple ponorostu chciało lub musiało (patenty) ten AOD zrobić inaczej. I według mnie działa ok. Przydałby się tylko ten harmonogram ustawień jego włączania/wyłączania. Ludzie po prostu są przyzwyczajeni do „standardowego” AOD i uważają, że coś z tym jest nie tak.

Co do baterii, również nie narzekam. Trzyma porównywalnie do 13. pro max. I to z włączonym AODem.

Aparat i bateria chyba działają dobrze. Pytanie czy spadek 15% baterii w nocy 0-8 to normalne i czy wolny autofocus w aparacie też należy do normy. W aplikacji snapchat chywa wogole AF się nie działa.

Aparat źle działa w aplikacjach firm trzecich (snapchat, instagram itp.), choć nie u każdego. Apple już zapowiedziało rozwiązanie problemu aktualizacją za kilka dni.

Ja żadnych trudności nie mam w tym względzie, a także z autofocusem w natywnej aplikacji.

Co do skali problemu, to trudno powiedzieć i nie da się określić samą ilością użytkowników danego forum. Zresztą sama specyfika zazwyczaj jest taka, że ludzie piszą o problemach, a nie że wszystko jest ok.

Użytkownik sheepysheep edytował ten post 22 września 2022 - 09:05

#268 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 22 września 2022 - 09:05

Też póki co nie mam żadnych problemów z 14 pro. Nawet AOD mnie zaskoczył. Po 6:00 sam się uruchomił i już nie zgasł. Tak jakby telefon się nas uczył kiedy chodzimy spać i kiedy wstajemy.

#269 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 22 września 2022 - 09:06

Ponoć tak właśnie ma to działać - sztuczna inteligencja ma się uczyć naszych zwyczajów.

#270 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 22 września 2022 - 09:17

Zatem jak zwykle u każdego producenta, jednemu działa wszystko, a drugiemu nie :D

BTW - jeśli chodzi o AOD, to problemem chyba nie jest to, że ekran się po jakimś czasie gasi, bo jest IMO dobra opcja. Problemem jest to, że według większości na AOD powinny się świecić tylko ikony i zegar, a tu świeci się cały ekran i to jest moim zdaniem bez sensu (jeśli dobrze zrozumiałem), bo chyba tak to nie wygląda, a powinno

FUryitRXwAEYC5w.jpg:large (2048×2048) (twimg.com)

No właśnie AOD chyba ma działać tak, jak jest teraz, tj. nie tylko ikony. Same ikony to masz w Samsungu, a tutaj działa to na takiej samej zasadzie jak AOD w Apple Watch. Tam też jest zmniejszone podświetlenie i odświeżanie spada do najniższego.
  • shevchenko1987 lubi to

#271 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 22 września 2022 - 09:29

No właśnie AOD chyba ma działać tak, jak jest teraz, tj. nie tylko ikony. Same ikony to masz w Samsungu, a tutaj działa to na takiej samej zasadzie jak AOD w Apple Watch. Tam też jest zmniejszone podświetlenie i odświeżanie spada do najniższego.

No i na to właśnie sporo osób narzeka, że świeci się cały ekran, a nie tylko ikony jak w Samsungu. I tak, też jestem w tej grupie, która uważa, że to rozwiązanie jest bez sensu, wolałbym, żeby to wyglądało jak w opisałem wcześniej i nawet na screenach wygląda to lepiej. Na szczęście mam 13Pro więc nie mój to problem ;)

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#272 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 22 września 2022 - 09:52

No i na to właśnie sporo osób narzeka, że świeci się cały ekran, a nie tylko ikony jak w Samsungu. I tak, też jestem w tej grupie, która uważa, że to rozwiązanie jest bez sensu, wolałbym, żeby to wyglądało jak w opisałem wcześniej i nawet na screenach wygląda to lepiej. Na szczęście mam 13Pro więc nie mój to problem ;)

Czarna tapeta i po kłopocie :)
  • shevchenko1987 lubi to

#273 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 22 września 2022 - 11:26

To, że Ty nie masz tych problemów nie oznacza że ich nie ma. (mam nadzieję że to rozumiesz)

Oczywiście gratuluję, a nawet zazdroszczę.

Aby przekonać się o skali problemów proponuję udać się jednak na inne forum (dotyczące ios/iphone) niż te, na gdzie tu jest 10 "aktywnych" użytkowników.

Tam zobaczysz skalę problemu. 

Wystarczy wejść na twitter czy fb

Oczywiście, zdaję sobie z tego sprawę. Chodziło mi o to, że jak zwykle u jednych działa, a u innych nie.

Co do AOD, to zgadzam się, że jest podobnie jak w AW. Korzystam od prawie 3 lat i żadnych przepaleń nie zaobserwowałem. 

#274 anics

anics
  • 172 postów

Napisano 22 września 2022 - 11:55

Mi bateria leci zauważalnie szybciej niż w 13 pro. Nawet przez noc przy wyłączonym AOD spada prawie 10%.
  • krzysztofsds lubi to

#275 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 22 września 2022 - 15:19

Można jednak ustawić czarno-biały AOD:
https://9to5mac.com/...ays-on-display/
  • Jash lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych