Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 14 Pro/14 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
577 odpowiedzi w tym temacie

#226 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 19 września 2022 - 17:58

Fakt. I a propos wyświetlacza jeszcze, jest naprawdę jasny. Myślałem, że to tylko na słońcu będzie dostrzegalne, ale jednak w codziennym użytkowaniu też to widzę.

#227 valdas

valdas
  • 100 postów
  • Skądprzy samej Litwie

Napisano 19 września 2022 - 18:31

Telefon odebrany od kuriera, zero problemów przy przenoszeniu z drugiego iPhone. Czas na testy :)

#228 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 168 postów

Napisano 19 września 2022 - 18:38

To rok zmiany (mam 12 Mini, zmieniam co dwa lata) i będę niestety musiał kupić taki wielki kloc :( Oczywiście nie Max, to jest w ogóle jakaś abominacja dziwaczna.

No i jednak nie. Mam ich... no, właśnie tam, z tym co zrobili. Nie dam 6500 za pro, zwyczajnie szkoda mi pieniędzy. Wyspa jest fajna, ale nie na tyle. AOD w telefonie mi zbędne.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#229 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 19 września 2022 - 18:49

Za rok wyspa ma trafić do każdej 15. ponoć.

#230 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 168 postów

Napisano 19 września 2022 - 19:10

No to za dwa lata będę ją miał. Teraz biorę... a nie, to nie o tym wątek.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#231 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 19 września 2022 - 20:10

13 Pro :P

Użytkownik Regiss edytował ten post 19 września 2022 - 20:10

iPhone 15 Pro

#232 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 19 września 2022 - 20:17

Pozostając w temacie 14. wychodzi na to, że w następnym tygodniu pojawi się aktualizacja naprawcza do bugów „roztrzęsionych” aparatów w aplikacjach film trzecich (snapchat, instagram itp.).

#233 reverpl

reverpl
  • 172 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 września 2022 - 20:31

Po weeekendzie mog´smialo stwierdzic, ze aparat robi robotę. Na weselu mieliśmy kilka 13 Pro i moją 14 Pro.

Nocne zdjęcia wychodza dużo lepiej i przede wszystkim są nierozmazane, bo robią się dużo szybciej. :)

Ekran super, bo faktycznie mega jasny.

Co do AOD to ja nie mam problemów. Fajnie działa też funkcja z AW - telefon mam zawsze w ciągu dnia przy kompie na ładowarce Belkina, jak odchodzę od biurka to po chwili gaśnie, jak tylko się zbliżam to AOD znowu się zapala. 

Co do baterii, to mi 13 Pro już ledwo trzymala od 7 rano do 18 jak była bez ładowarki - kondycja 93%, to z włączonym AOD spokojnie miałem 35% o 18 od rana :)

Na razie jestem pozytywnie zaskoczony.

#234 ApolloApple

ApolloApple
  • 77 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 19 września 2022 - 21:27

Po weeekendzie mog´smialo stwierdzic, ze aparat robi robotę. Na weselu mieliśmy kilka 13 Pro i moją 14 Pro.
Nocne zdjęcia wychodza dużo lepiej i przede wszystkim są nierozmazane, bo robią się dużo szybciej. :)
Ekran super, bo faktycznie mega jasny.
Co do AOD to ja nie mam problemów. Fajnie działa też funkcja z AW - telefon mam zawsze w ciągu dnia przy kompie na ładowarce Belkina, jak odchodzę od biurka to po chwili gaśnie, jak tylko się zbliżam to AOD znowu się zapala.
Co do baterii, to mi 13 Pro już ledwo trzymala od 7 rano do 18 jak była bez ładowarki - kondycja 93%, to z włączonym AOD spokojnie miałem 35% o 18 od rana :)
Na razie jestem pozytywnie zaskoczony.

A ja mam zupełnie odmienne zdanie co do różnic w aparatach pomiędzy 13 Pro a 14 Pro. Są faktycznie chwile, gdzie zdjęcia z 14 Pro wychodzą nieco lepiej, ale bywa też i tak, że 13 Pro w niektórych przypadkach ładniej je rysuje gdy 14 Pro wyostrza pewne elementy ukazując szumy. Posiadam oba modele i od 3 dni zrobiłem jakieś 80-100 zdjęć porównawczych w tych samych warunkach i konkluzja jest taka. Jeśli chcesz wymienić z 13 Pro na 14 Pro dla lepszego aparatu, to raczej nie polecam. W zasadzie 14 Pro w stosunku do 13 Pro jest o jakieś (może) 10% lepszy. Największym plusem 14 Pro jest jasność ekranu w jasnym otoczeniu, ale zakładam ze w okresie letnim w 30-35°C ekran bedzie zwyczajnie przygasał jak to mają w zwyczaju wszystkie iPhone’y.
  • maxwawa lubi to

#235 soczekpl

soczekpl
  • 3 271 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 września 2022 - 21:35

Imo bateria jest prawie taka sama jak w 13 Pro, tylko ciężko porównywać nowy telefon do rocznego ;)

Użytkownik soczekpl edytował ten post 19 września 2022 - 21:35

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#236 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 20 września 2022 - 06:55

U mnie 14 pro max na SOTie wczoraj miał 7h39min. Głównie safari, disney i yt.

#237 reverpl

reverpl
  • 172 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 września 2022 - 11:29

Imo bateria jest prawie taka sama jak w 13 Pro, tylko ciężko porównywać nowy telefon do rocznego ;)

Też mam takie wnioski, że bateria trzyma podobnie jak rok temu w 13 Pro.
Z tym, że nie włączyłem jeszcze AOD...wtedy mogłoby byc lepiej.

Co do aparatu, nadal upieram się, że 14 robi dużo lepsze. Testowane w różnych scenariuszach kontra 13 Pro.
Szerokokątny dużo lepiej oddziela ekspozycję jasna od ciemnej.
W ciemności jest dużo mniej poruszeń.
Co do głównego, tam gdzie 13 Pro łapie już tryb nocny, 14 Pro tego nie robi. Często też jak 13 Pro ma 3 sek naświetlania, 14 Pro ma 1 sek.
W dzień z głównego obiektywu jest podobnie. Ale już po przybliżeniu zdjęc z 14 Pro i 13 Pro, nowy model ma więcej detali.
Testowałem Action Mode na boisku i tez robi fajna robotę jak kogoś kręcimy biegnąc

#238 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 20 września 2022 - 15:04

Ja mam troszkę inne wrażenia w kwestii porównania aparatów w pro maxach (ubiegłorocznym i nowym modelu). Nie ma jakiegoś dużego przeskoku w jakości zdjęć i to tych robionych za dnia, jak i w nocy. W tym drugim przypadku co prawda różnicę widać na plus dla 14. (ciut lepsza ostrość jakby), ale za to zoomowanie wychodzi gorzej (pod względem wyraźności właśnie). Być może (a właściwie na pewno ;)) przełączenie na rawy i 48 pixeli odpala petardę w aparacie czternastki - nie miałem już jednak porównania (13. pro się sprzedał ;)). W moim egzemplarzu dostrzegam jeszcze jakby chłodniejsze zabarwienie wykonanych zdjęć w porównaniu do poprzedniego modelu. Na plus zauważyłem, że robienie zbliżeń w trakcie filmowania ma mega gładki przeskok. Aha, zgadzam się co do szybkości działania autofocusu. Ogólnie mówiąc przyzwoity aparat, ale bez rewolucji. No i wciąż bez większego optycznego zoomu :/

#239 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 20 września 2022 - 16:25

Jak u was z bateria w 14 pro? Ja o 17:25 mam 37%. Podobnie jak w 13 Pro. Tutaj n ie widzę żadnej zmiany. 

#240 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 20 września 2022 - 16:42

Nie narzekam. Podobnie trzyma, jak w 13 pro max.

#241 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 21 września 2022 - 07:58

Po jednym dniu zabawy wyspa (ta dynamiczna)  denerwuje mnie bardziej niż ten notch w 13 pro :D 

AOD to dla mnie nie jest AOD więc odrazu wyłączyłem (zdecydowanie za jasne jak na AOD powinna się wyświetlać data godzina przychodzące powiadomienia i ewentualnie (widgety) najlepiej zmieniające miejsce na ekranie żeby zapobiec wypaleniu)

Różnicy w responsywności nie widzę, chyba że minisekundy

Ekran wydaje się jaśniejszy i trochę lepsze kolory albo efekt nowości ;p

Aparatu jeszcze sam nie testowałem ale widziałem testy fotografów na YT mając jako tako skalibrowanego macbooka, i powiem tak zdjęcia z 14 pro faktycznie mają nieco więcej szczegółów i światła (bo wiadomo fizyki nie oszukasz) ale za to 13 pro ma balans bieli który mi zdecydowanie bardziej odpowiada.... może poprawią to softowo albo ja zacznę używać innej aplikacji ;D

Dźwięk z głośników poprawny ale jakiś taki bardziej "metaliczny" niż w 13 pro

Miło że czarny znowu jest czarny (jak w iphone 5/5s)

Podsumowując jeśli jesteś "zdrowy" i nie musisz mieć co roku nowego iPhone a może jeszcze kupiłeś 13 pro w cenie przed podwyżką nie wymieniaj i ciesz się zaoszczędzonymi pieniędzmi
Jeśli tak jak ja "musisz bo się udusisz" to i tak już go kupiłeś:D 

P.S. Nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek komfortu korzystania z dynamicznej wyspy w modelach max, pomijając już fakt że sam staram się korzystać z niej jak najmniej po to żeby nie zabrudzić paluchami obiektywu ;D 

• maxwawa i krystek82 lubią to

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#242 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 września 2022 - 08:09

Ja z tej dynamicznej wyspy w ogóle nie korzystam. Fajnie, że nie ma tego paskudnego notch-a i tyle. A że dodatkowo coś tam się jeszcze wyświetli to traktuję jako bonus :) AOD jak dla mnie rewelacja, bo w końcu nie muszę nic klikać tylko od razu widzę, czy coś mam, czy nie. Pewnie, jak w piątek dojedzie AW ultra, to już tak „bawić” nie będzie, bo wszystko będę miał na zegarku. Ale ogólnie jest ok.

#243 ApolloApple

ApolloApple
  • 77 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 21 września 2022 - 08:44

Po jednym dniu zabawy wyspa (ta dynamiczna) denerwuje mnie bardziej niż ten notch w 13 pro :D

AOD to dla mnie nie jest AOD więc odrazu wyłączyłem (zdecydowanie za jasne jak na AOD powinna się wyświetlać data godzina przychodzące powiadomienia i ewentualnie (widgety) najlepiej zmieniające miejsce na ekranie żeby zapobiec wypaleniu)

Różnicy w responsywności nie widzę, chyba że minisekundy

Ekran wydaje się jaśniejszy i trochę lepsze kolory albo efekt nowości ;p

Aparatu jeszcze sam nie testowałem ale widziałem testy fotografów na YT mając jako tako skalibrowanego macbooka, i powiem tak zdjęcia z 14 pro faktycznie mają nieco więcej szczegółów i światła (bo wiadomo fizyki nie oszukasz) ale za to 13 pro ma balans bieli który mi zdecydowanie bardziej odpowiada.... może poprawią to softowo albo ja zacznę używać innej aplikacji ;D

Dźwięk z głośników poprawny ale jakiś taki bardziej "metaliczny" niż w 13 pro

Miło że czarny znowu jest czarny (jak w iphone 5/5s)

Podsumowując jeśli jesteś "zdrowy" i nie musisz mieć co roku nowego iPhone a może jeszcze kupiłeś 13 pro w cenie przed podwyżką nie wymieniaj i ciesz się zaoszczędzonymi pieniędzmi
Jeśli tak jak ja "musisz bo się udusisz" to i tak już go kupiłeś:D

P.S. Nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek komfortu korzystania z dynamicznej wyspy w modelach max, pomijając już fakt że sam staram się korzystać z niej jak najmniej po to żeby nie zabrudzić paluchami obiektywu ;D

Mam bardzo podobne odczucia jak mój przedmówca. W zasadzie jest delikatny "odśwież" ekranu oraz aparatów i podoba mi się nieco jaśniejszy ekran w słońcu, ale to jest bodajże najmniejsza ewolucja iPhone’a rok do roku. Co ciekawe sklepy zaczynają szaleć z cenami 13 Pro, bo np. morele i inne sprzedają teraz 13 Pro po 6k a wersja 256gb jest za 6900. Zwariowali.

#244 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 września 2022 - 08:53

Ale czego Wy się spodziewaliście :) Apple jak to Apple - albo się takie zmiany uwielbia, albo nienawidzi.

#245 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 21 września 2022 - 09:21

@_Artek_, dlatego ja po konferencji dałem sobie trochę czasu i po pierwszych recenzjach oraz własnych przemyśleniach doszedłem do takich samych wniosków, tj. czekam na 15 ;) 

• disaster3 lubi to

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#246 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 21 września 2022 - 09:52

Dlatego kupowanie co roku nowego telefonu nie ma większego sensu, bo różnice nie będą wielkie.

Ja się przesiadłem z Xs  i zmian widać, słychać i czuć.

• Plumo i shevchenko1987 lubią to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#247 ApolloApple

ApolloApple
  • 77 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 21 września 2022 - 10:25

Dlatego kupowanie co roku nowego telefonu nie ma większego sensu, bo różnice nie będą wielkie.

Ja się przesiadłem z Xs i zmian widać, słychać i czuć.

W pełni sie zgadzam, czasem tylko trudno sie opanować

#248 mart66

mart66
  • 49 postów

Napisano 21 września 2022 - 10:32

ja zmieniłem z 12 pro, na 14 pro oczywiście jest różnica, zdjęcia widocznie lepsze itp , ale nie jest to jakaś różnica szokująca, ale najgorsze to że co nowy model to waga większa, obecnie 14 pro z etui to juz w kieszeni prawie ćwierć kilograma... Strach co będzie za kilka lat.

#249 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 21 września 2022 - 10:40

Mnie bardziej przerażają 3 peryskopy z tyłu.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#250 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 21 września 2022 - 11:12

Aż podniosłem kup teraz za swój 13 pro tak mi głupio że zmieniłem na 14 ;D

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych