To może napiszę o co mi chodzi i co chcę uzyskać 
Mam iMaca 24 calowego z dyskiem 512GB i 16GB RAM. Do niego mam podpięty 2TB dysk ze zdjęciami , filmami itp. Dodatkowo jako Time Machine mam podpięty drugi dysk WD 3TB.
To o co mi chodzi to zabezpieczenie zawartości tego dysku 2TB na którym mam około 900GB danych , które chciałbym trzymać w chmurze . Pomyślałem, że najlepiej będzie skorzystać z natywnego narzędzia czyli iCloud. Problem jest tylko taki ,że iCloud to de facto lustrzane odbicie lokalnego katalogu , który jest na komputerze więc siłą rzeczy nie ma możliwości przeniesienia na raz tych 900GB, ponieważ nie mam fizycznie tyle miejsca na dysku lokalnym. Rozwiązaniem tego problemu wydawało się to o czym pisał Blue czyli podzielenie tego kopiowania danych np. po 100GB i za każdym razem korzystania z funkcji "Usuń pobraną rzecz" Ta opcja powinna usunąć lokalne pliki i pozostawić je w chmurze. Po wybraniu tej opcji przy katalogu pojawia się wtedy chmurka ze strzałką w dół. Problem jest taki , że to nie zawsze działa. Katalogi 20-30GB zniknęły i zwolniły miejsce na lokalnym dysku po wygraniu tej opcji "Usuń pobraną rzecz" ale ten który uploadowałem przez noc czyli ponad 250GB już nie. Użyłem tej samej opcji, również pojawiła się chmurka ze strzałką w dół a na dysku lokalnym nadal mam zajęte te 250GB.
Być może jest jakieś polecenie , które wymusza oczyszczenie tego lokalnego dysku jeśli pliki zostały z niego usunięte lub co pewnie mniej prawdopodobne - bo to niestety nie Windows, jest możliwość zmiany ścieżki dla lokalnego katalogu iCloud żeby pliki zapisywały się na innym dysku niż systemowy.