Mikołaj Maciejko, dnia 19 Paź 2021 - 15:33, napisał: 
Nie, błagam! Mam nadzieję, że to sarkazm z Twojej strony. Jak ja się cieszę, że to tandetne, odpustowe, świecące plastikowe jabłko zostało pogrzebane. Oby na wieki wieków.
Trochę żartuję, ale nie do końca. Nie wiem czy w tych nowych coś zmienili, ale bardzo nie lubię tego błyszczącego (od 2016 wzwyż). Mam wrażenie, że rysuje się od patrzenia.
Mikołaj Maciejko, dnia 19 Paź 2021 - 16:00, napisał: 
Którego Surface właściwie masz na myśli? Jakiej grubości ma górną ramkę, Bo jak ona ma grubość notcha, to mówienie, że ogarnęli to bez niego jest nieco na wyrost.
W Surface Laptop Studio na przykład ramka nie wygląda jakoś grubo (w porównaniu do MacBooka).
Blue, dnia 19 Paź 2021 - 16:00, napisał: 
Karty SIM nie ma co wymagać, jak już eSIM. To raczej żaden problem, jeden dodatkowy mały chip. Problemem pewnie jest zbyt cienka ramka ekranu aby móc tam zainstalować anteny. No cóż, może kiedyś. Aktualnie iPhone musi wystarczyć, mam jeszcze do dłuższej pracy przenośny bateryjny router LTE.
Bez przesady – to nie musiałoby być koniecznie w ekranie. Mogłoby być na przykład w bocznej albo frontowej krawędzi komputera. Myślę, że kupertyńscy inżynierowie by to ogarnęli. Może czekają aż opracują własne sensowne modemy – nie po to uniezależniali się od Intela, żeby teraz wydawać kasę na modemy.
I nie, hotspot osobisty w obecnym kształcie nie jest rozwiązaniem. I nawet nie chodzi o zżeranie baterii w iPhonie/iPadzie czy o okazjonalne problemy z łączeniem się. On jest najzwyczajniej w świecie idiotycznie ograniczony i nie ma możliwości ściągnięcia pewnych rzeczy narzuconych przez Apple. Nie można na przykład przesyłać zdjęć. O tym zresztą przekonałem się na własnej skórze w tym roku, kiedy byłem przez dłuższy czas poza Polską. Kupiłem lokalną kartę SIM i wsadziłem ją do iPada z zamiarem udostępniania internetu reszcie urządzeń. No i się przeliczyłem. Zdjęcia z Fuji musiałem zgrywać na iPada – inaczej nie wysłałbym ich do iCloud. I nie ma żadnego przełącznika, nawet komendy w terminalu czy jakiegoś dziwnego pliku plist, żeby to zmienić. Żeby było śmieszniej, na iOS bez problemu da się chyba wszystko zrobić na sieci komórkowej (bodajże poza aktualizacją starszych urządzeń bez 5G i odtwarzaniem z backupu iCloud).