Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 14"/16" 2021 – dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
330 odpowiedzi w tym temacie

#51 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 października 2021 - 15:08

Cena Pro jest trochę zaporowa. Po jakim czasie pojawiają się zazwyczaj odświeżone Air'y po prezentacji Pro?

Kurde weźcie nie piszcie o cenach, jeżeli nie chcecie mieć powtórki z rozrywki - możecie sobie wejść w komentarze pod informacją o nowych MacBook Pro (po konferencji na głównej myapple była informacja). Co tam się działo to kino xD

https://myapple.pl/p...m1-pro-i-m1-max

Użytkownik damianmajk edytował ten post 20 października 2021 - 15:10

#52 Stasio90

Stasio90

I hear the Angels cry, the calling my name.

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 20 października 2021 - 16:04

Cóż na plus na pewno zasługuje fakt, że po tak długim czasie w końcu mamy więcej portów USB, mamy też większe wersje obecnych urządzeń, czyli 14 i 16 cali (chociaż ja bym dał 15 i 16). Jednakże podtrzymuję swoje zdanie co do faktu, że w dobie szerokopasmowego internetu, w niemalże większości miejsc w kraju jak i na świecie, daje nam możliwość, aby wszystkie multimedia, mogły być na bieżąco grupowane, edytowane i zapisywane w chmurze, w czasie rzeczywistym. Zakładając, że do wykonywania zdjęć i wideo, będziemy używać urządzeń mobilnych (czyt. smartphone) z resztą, sam osobiście posiadam lustrzankę canona, lecz jakoś wolę swojego Xiaomi Mi 10 i tryb profesjonalny + 108Mpx. Tak więc według mnie porty typu SD, HDMI są zbędne.

Użytkownik Stasio90 edytował ten post 20 października 2021 - 16:46

Macbook Pro 13 M1 8GB/256GB, iPhone XS 64GB

#53 nowy57

nowy57
  • 449 postów

Napisano 20 października 2021 - 16:40

znalazł juz ktos moze hard case do nowych MBP 16 ? 

a moze ze starych pasują ? 

#54 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 20 października 2021 - 17:53

Kurde weźcie nie piszcie o cenach, jeżeli nie chcecie mieć powtórki z rozrywki - możecie sobie wejść w komentarze pod informacją o nowych MacBook Pro (po konferencji na głównej myapple była informacja). Co tam się działo to kino xD

https://myapple.pl/p...m1-pro-i-m1-max

Nawet nie zaglądam. Nie narzekam na cenę, kto chce to kupi i tyle.
Najbardziej mnie interesuje data premiery Air'a. Myślałem, by zapolować na 16/256, ale jeśli nowy model ma być powiedzmy (zgaduję) w czerwcu, to wolę poczekać mieć nowszy procek design i większą liczbę portów.

#55 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 20 października 2021 - 18:19

Nawet nie zaglądam. Nie narzekam na cenę, kto chce to kupi i tyle.
Najbardziej mnie interesuje data premiery Air'a. Myślałem, by zapolować na 16/256, ale jeśli nowy model ma być powiedzmy (zgaduję) w czerwcu, to wolę poczekać mieć nowszy procek design i większą liczbę portów.

Żeby się nie okazało, że ten nowy Air też zaskoczy ceną. Bo będziesz sobie pluł w brodę, że już od prawie roku mogłeś mieć M1, który nie jest aż tak bardzo kosztowny, a przecież spokojnie i z zapasem daje radę w typowych zastosowaniach.

#56 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 października 2021 - 18:30

Trochę się robi off topic, ale wpis poniżej dotyczy jednak też Pro.

Tyle że Air z M1 ma ekhem dość archaiczny wygląd, porównując z nowymi Pro. Pewnie nowy Air z mini-LED i nowym wyglądem będzie kosztować więcej, no ale jednak to inna liga. Jednak jak się patrzy na te nowe Maki Pro, to stare wyglądają jak iPhone 8 (i w dół) przy iPhone X :P

Strasznie kusi mnie ten Mac, mimo że spokojnie wystarcza mi Air z M1. Kluczowe jest dla mnie ProMotion, które naprawdę robi robotę. Pytanie, czy nowy Air dostanie... Pewnie nie, dlatego że aktualnie tylko urządzenia z serii Pro (iPad, iPhone) mają ProMotion.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#57 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 20 października 2021 - 18:39

Obecny Air M1 jest i tak świetny. Gdy go do testów absurdalnie obciążyłem kilkoma programami, pięćdziesięcioma kartami w Chrome, grą , X-Code , Logic Pro, filmem 4k HDR  itd. Air był ledwie ciepły  a i tak cały czas działał bez zająknięcia. W normalnym użytkowaniu jest chłodny i najważniejsze zawsze cichy gdzie mój poprzedni 15 calowy Macbook hałasował i był bardzo ciepły. Wychodzi na to żeby że i tak ma spory zapas mocy. Poprzednio chciałem takiego właśnie Aira ale z większym ekranem ale teraz się przekonałem że wolę jednak jego ciszę, lekkość i dłuuugi czas na baterii bo i tak do większych projektów wolę pracować na zewnętrznym monitorze.

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#58 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 20 października 2021 - 19:59

Od 5 lat cały applowy świat narzeka na brak HDMI, czytnika SD, a tu przychodzi typ i wymyśla ze wcale nie są potrzebne :D nie mogę z tego forum, skąd wy sie ludzie bierzecie
(Tak tak, każdy może mieć swoją opinie, ale niektóre to serio lepiej zachować dla siebie)

Geekbench to raczej średnie narzędzie, benchmarki oparte na realnych zadaniach lepiej powiedzą ile te różne optymalizacje są warte.

Linus Tech Tips nazamawialo różnych konfiguracji, także pewnie je dobrze przetyrają - jestem ciekaw jak będą się różne wersje CPU przekładały na wydajność, także w stosunku do czasu pracy na baterii. No i ciekawe także czy różne pojemności SSD będą się różnic prędkościami

Użytkownik 303 edytował ten post 20 października 2021 - 20:00

• meg lubi to

#59 raqq

raqq
  • 134 postów

Napisano 20 października 2021 - 20:22

Od 5 lat cały applowy świat narzeka na brak HDMI, czytnika SD, a tu przychodzi typ i wymyśla ze wcale nie są potrzebne :D nie mogę z tego forum, skąd wy sie ludzie bierzecie
(Tak tak, każdy może mieć swoją opinie, ale niektóre to serio lepiej zachować dla siebie)

Geekbench to raczej średnie narzędzie, benchmarki oparte na realnych zadaniach lepiej powiedzą ile te różne optymalizacje są warte.

Linus Tech Tips nazamawialo różnych konfiguracji, także pewnie je dobrze przetyrają - jestem ciekaw jak będą się różne wersje CPU przekładały na wydajność, także w stosunku do czasu pracy na baterii. No i ciekawe także czy różne pojemności SSD będą się różnic prędkościami

Ja z kolei zamiast gniazda SD wolałbym Ethernet, albo na kasety;) z tym Ethernetem to akurat nie żart:)

#60 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 20 października 2021 - 20:25

Ja z kolei zamiast gniazda SD wolałbym Ethernet, albo na kasety;) z tym Ethernetem to akurat nie żart:)

Z ethernetem to by było fajnie, jakby zrobili tak, jak w nowych iMacach, tj. w zasilaczu.

#61 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 21 października 2021 - 08:15

Masz rację, wynik nie obejmuje wydajności grafiki, jedynie CPU.

Są już pierwsze testy wydajności grafiki (Metal Benchmark): https://www.macrumor...etal-benchmark/

M1 Max - 68870

M1 - 20581

Radeon Pro 5600M (topowa karta z poprzedniej edycji 16”) - 42510

Wygląda nieźle, szczególnie jeśli chodzi o wzrost wydajności wersji 14”.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 21 października 2021 - 08:36

#62 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 21 października 2021 - 08:51

Są już pierwsze testy wydajności grafiki (Metal Benchmark): https://www.macrumor...etal-benchmark/

M1 Max - 68870

M1 - 20581

Warto dodać że ten wynik dla M1 Max pochodzi z jednej z najwyższych wersji 24 lub 32 rdzeniowego GPU (jeszcze dokładnie nie wiadomo)  gdzie ceny zaczynają się od 15299 zł (24 GPU) lub 16299zł (32 GPU) dla  wersji 14 calowych.

Wychodzi na to że najtańsza wersja z nowej serii Macbooków  z 14 GPU (10799zł) może mieć w tym benchmarku wyniki w okolicy 32tys pkt.

Reasumując wydajnościowo, to M1 w stosunku do nowej najtańszej wersji Macbooka Pro :

• Jednowątkowa wydajność CPU na tym samym poziomie.
  • Wielowątkowa wydajność CPU  wyższa o około 50 %.
  • Wydajność 14- core GPU wyższa o około 55%.
  • Krótsze działanie na baterii nowych wersji. 

Użytkownik maxwawa edytował ten post 21 października 2021 - 10:36

#63 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 października 2021 - 09:03

Strasznie kusi mnie ten Mac, mimo że spokojnie wystarcza mi Air z M1. Kluczowe jest dla mnie ProMotion, które naprawdę robi robotę. Pytanie, czy nowy Air dostanie... Pewnie nie, dlatego że aktualnie tylko urządzenia z serii Pro (iPad, iPhone) mają ProMotion.

Mnie też i pewnie skończy się na MacBook Pro 16 M1 Max 32GB/1TB. Już sobie to nawet jakoś tłumaczę, że komp będzie na kilka lat itd :) miałem mini m1 - sprzedałem jakiś czas temu, bo jednak potrzebuję czegoś mobilnego. Wiadomo, że 16 aż tak super mobilna nie będzie i mógłbym kupić nawet teraz 13 M1. Ale jednak ekran swoje robi, szczególnie z ProMotion. Air raczej nie dostanie, dokładnie tak jak napisałeś odnośnie iPhone i iPad.

#64 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 21 października 2021 - 10:22

Wiadomo, że 16 aż tak super mobilna nie będzie 

Właśnie głównie z tego powodu jednak zdecydowałem się na 14", choć w dość niezłej konfiguracji, mając świadomość tego, że chłodzenie może być w tym modelu nieco gorsze i wpływać na ostateczną wydajność. Ale 16" jest po prostu dla mnie za dużą krową do noszenia. Spodziewam się, że to będzie dobry kompromis między wydajnością a mobilnością.

#65 Stasio90

Stasio90

I hear the Angels cry, the calling my name.

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 21 października 2021 - 10:24

Z ethernetem to by było fajnie, jakby zrobili tak, jak w nowych iMacach, tj. w zasilaczu.

Ale wtedy takiego Macbooka, musiałbyś mieć cały czas podpiętego do zasilania z sieci. A chyba nie na tym rzecz polega. Jedynie swojego Lenovo Y50-70 miałem podpiętego cały czas pod zasilanie, co poskutkowało tylko szybkim zużyciem baterii

Macbook Pro 13 M1 8GB/256GB, iPhone XS 64GB

#66 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 21 października 2021 - 10:53

Ciekawe jak z tym  odświeżaniem ProMotion do 120Hz czy będzie to "zablokowane" tylko dla wbudowanego ekranu czy będzie dostępne dla zewnętrznego monitora?,

bo jak podłączam Macbooka do zewnętrznego monitora 144Hz to macOS "widzi" i te 144Hz,  HDR  itd.  ale widzę tylko płynne działanie (144Hz) tylko przy przenoszeniu okienek systemowych czy zmianie pulpitów, ogólnie przy UI ale dużo aplikacji min. Safari, Logic Pro, X-code  od razu widać że "stoją" na 60Hz, zauważyłem że tylko niektóre gry (ze Steam) działają ze 144Hz

Podłączając  6-letniego laptopa z Windows widać że przeważnie wszystkie aplikacji czy gry, nie mają żadnego problemu z wyższymi częstotliwościami odświeżania a więc pod tym względem to słabo to wygląda na macOS

Użytkownik maxwawa edytował ten post 21 października 2021 - 12:32

#67 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 21 października 2021 - 10:59

Ktoś się orientuje, kiedy się kończy embargo na recenzje?

#68 raqq

raqq
  • 134 postów

Napisano 21 października 2021 - 11:04

M1 Max - 68870

M1 - 20581

Jeżeli te wyniki się potwierdzą to szału nie ma. Jest fajnie jak na laptop, ale po takim "hypie" spodziewałem się czegoś więcej. GPU jak narazie nie startuje do konkurencji, a miało być odwrotnie:/

Użytkownik raqq edytował ten post 21 października 2021 - 11:07

#69 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 21 października 2021 - 11:10

Ktoś się orientuje, kiedy się kończy embargo na recenzje?

W poniedziałek MacBook Pro Monday 10/25 @ 9:00am ET

Użytkownik maxwawa edytował ten post 21 października 2021 - 11:11

#70 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 21 października 2021 - 11:37

Jeżeli te wyniki się potwierdzą to szału nie ma. Jest fajnie jak na laptop, ale po takim "hypie" spodziewałem się czegoś więcej. GPU jak narazie nie startuje do konkurencji, a miało być odwrotnie:/

Jaką konkretnie konkurencję masz na myśli? Ten 14" laptop, który waży 1,6 kg i ma 1,5 cm grubości, z takimi wynikami zjada przecież na śniadanie wszystkich swoich konkurentów. Czy może jestem niezbyt na bieżąco z tym, co jest dostępne teraz na rynku?

Dzięki!

#71 raqq

raqq
  • 134 postów

Napisano 21 października 2021 - 11:45

Jaką konkretnie konkurencję masz na myśli? Ten 14" laptop, który waży 1,6 kg i ma 1,5 cm grubości, z takimi wynikami zjada przecież na śniadanie wszystkich swoich konkurentów. Czy może jestem niezbyt na bieżąco z tym, co jest dostępne teraz na rynku?

Dzięki!

Całą konkurencje, która wykorzystuje karty RTX w swoich laptopach. Jest ich dość sporo na rynku już od dłuższego czasu.

Mi nie chodzi o to, że jest słabo, ale porostu spodziewałem się więcej... Według nakręcającego hypu miały być rewolucje, a niestety nie ma. Apple ciągle goni konkurencje w sferze GPU - moim zdaniem;)

Dodam, że ja na to patrzę z perspektywy użytkownika, którego praca/projekty głównie dzieją się na gpu. Dlatego się tak przyp....lam bo jest to dla mnie decydująca kwestia:)

Użytkownik raqq edytował ten post 21 października 2021 - 12:04

#72 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 21 października 2021 - 12:09

Posługujesz się ogólnikami, a ja naprawdę byłbym wdzięczny za wskazanie konkretnego modelu laptopa, którego mobilność byłaby mniej więcej zbliżona do MBP 14" i przewyższającego go wydajnością GPU. Bo to, że istnieją przenośne, choć może raczej przewoźne rozwiązania, do których producenci wciskają desktopową kartę i dołączają zasilacz wielkości cegły, to ja wiem, ale to nie jest żadna konkurencja.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 21 października 2021 - 12:12

• Emej lubi to

#73 raqq

raqq
  • 134 postów

Napisano 21 października 2021 - 12:23

Posługujesz się ogólnikami, a ja naprawdę byłbym wdzięczny za wskazanie konkretnego modelu laptopa, którego mobilność byłaby mniej więcej zbliżona do MBP 14" i przewyższającego go wydajnością GPU. Bo to, że istnieją przenośne, choć może raczej przewoźne rozwiązania, do których producenci wciskają desktopową kartę i dołączają zasilacz wielkości cegły, to ja wiem, ale to nie jest żadna konkurencja.

Ja myślałem że internet jest już dostępny dla większości globu. Uwierz mi, że już od lat nie tylko Apple robi ultrabooki, a walka na milimetry jest zbędna bo jak sam widzisz Apple również raz robi cieńsze, raz grubsze laptopy;)

pierwsze z brzegu to np. Razer Blade

https://www.razer.co.../razer-blade-14

#74 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 października 2021 - 12:25

Ciekawe jak z tym odświeżaniem ProMotion do 120Hz czy będzie to "zablokowane" tylko dla wbudowanego ekranu czy będzie dostępne dla zewnętrznego monitora?,
bo jak podłączam Macbooka do zewnętrznego monitora 144Hz to macOS "widzi" i te 144Hz, HDR itd. ale widzę tylko płynne działanie (144Hz) tylko przy przenoszeniu okienek systemowych czy zmianie pulpitów, ogólnie przy UI ale dużo aplikacji min. Safari, Logic Pro, X-code od razu widać że "stoją" na 60Hz, zauważyłem że tylko niektóre działają ze 144Hz a więc pod tym względem na razie słabo to wygląda na macOS
Podłączając 6-letniego laptopa z Windows widać że wiele aplikacji spokojnie nie ma żadnego problemu z wyższymi częstotliwościami odświeżania.

To w sumie ciekawe spostrzeżenie, czy to będzie zablokowane, czy nie. Dlatego właśnie planuję wziąć 16, bo do mojego monitora i tak nie podłączę - mam LG lg 27ul650-w w 4K, ale „tylko” 60 Hz. Tzn. podłączyć mogę, ale efektu nie będzie :)

#75 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 21 października 2021 - 12:50

Ja myślałem że internet jest już dostępny dla większości globu. Uwierz mi, że już od lat nie tylko Apple robi ultrabooki, a walka na milimetry jest zbędna bo jak sam widzisz Apple również raz robi cieńsze, raz grubsze laptopy;)

pierwsze z brzegu to np. Razer Blade

https://www.razer.co.../razer-blade-14

Może jestem już starej daty i nie umiem się tak biegle posługiwać Googlem jak Ty, ale nie potrafię znaleźć porównania wydajności GPU z tym, co zaprezentowało teraz Apple. Pomożesz? Jedyne co znalazłem dotyczy CPU:

single-core: 1443 vs. 1749, multi-core: 7295 vs. 12135

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 21 października 2021 - 12:56

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych