Tak na szybko: aplikacje na zegarek i powiadomienia to dwie różne sprawy. Zalecam napisanie nowego tematu jeśli chcesz zgłębiać zagadnienie, żeby tutaj nie wrzucać niepotrzebnie (ostatecznie to jest wątek o series 7).

Apple Watch Series 7
Posted 10 December 2021 - 19:10
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Posted 10 December 2021 - 19:19

Posted 10 December 2021 - 22:12
Pewnie. Na razie muszę odpuścić bieganie - jestem świeżo po zabiegu. Próbuję oswoić się z jego „fizycznością”, wciąż jednak wydaje mi się „zbyt drobny” (i pomyśleć, że obawiałem się rozmiaru!). Tymczasem bawię się konfiguracją i personalizacją. Nie mogę znaleźć ustawienia na przebyty dystans, czy też kroki na tarczy. Ściągnąłem apkę do automatycznego mierzenia snu. Zastanawiam się, co jeszcze warto pobrac na aw…
To jest trochę ten temat, o którym wspominałem. Żeby sensownie coś na tarczy ustawić, to musisz mieć kilka aplikacji. W jednej raczej tego nie ogarniesz. AW 7 też nie wszystkie aplikacje ma idealnie dopasowane do większego ekranu. W części z nich w ogóle nie widzę, na ten moment, przewagi vs AW 6, chociaż ekran przecież trochę większy. Z takich sensownych, które na AW 7 mam i można je fajnie ustawić na tarczy, to:
- CARROT weather - pogoda
- WorkOutDoors - multi aplikacja do treningów
- Strong - typowa aplikacja na siłownię, bardzo mocno konfigurowalna
- RunGap - aplikacja do zbierania wszystkich danych na różnych platformach, od Garmin, przez Polar, Strava itd.
- AutoSleep - mierzenie snu
- StepsApp - do pomiaru ilości kroków/dystansu
- Heart Analyzer - bardzo rozbudowana aplikacja do pomiaru tętna, stref, natlenienie krwi itd.
- HealthFace - możesz ustawić na ekranie Watch’a np. total spalone kcal. Normalnie tego nie masz, tylko masz aktywne kalorie, trening i ruch - czyli te śmieszne kołeczka nic nie wskazujące

Jeżeli nie w tym temacie, to prośba moderację o przeniesienie, a nie obdarowanie mnie warn-ami

Posted 11 December 2021 - 07:29

Apki zacne. Właśnie wypróbowałem AutoSleep i Heart Analyzer, o których wspominałeś wcześniej. Rzeczywiście, fajnie zbierają dane - moim zdaniem ze zdecydowaną przewagą nad natywną aplikacją Garmina. Dziś powrzucam kolejne z Twoich must have.
Co prawda Apple Watch wymaga kilku sensownych apek do zainstalowania, ale da się dzięki temu ogarnąć tarcze i względnie dopasować do potrzeb. Nie jest tak źle, jak się początkowo obawiałem.
Idąc spać wczoraj miałem jakieś 41% baterii, po przebudzeniu zostało ich 19. Na razie oprócz oswajania się z kształtem i kubaturą zegarka, denerwuje mnie, że nie da się (albo ja nie wiem jak) ustawić tak powiadomień na aw 7, by wyciszone, nie wyciszały kednocześnie dźwięku w telefonie.
Aha, świetna sprawa z budzikiem - włączam sobie alarm na zegarku i ze snu wybijają mnie wibracje na ręku. Fajnie to działa, podoba mi się. Nie trzeba wyłączać, będąc na wpół przytomnym, hałasującego budzika w iphonie.
Posted 12 December 2021 - 21:44
denerwuje mnie, że nie da się (albo ja nie wiem jak) ustawić tak powiadomień na aw 7, by wyciszone, nie wyciszały kednocześnie dźwięku w telefonie.
Nie da się. Jedyne co wydaje dźwięk w telefonie to dźwięk połączeń przychodzących.
Posted 13 December 2021 - 16:28
Dla mnie tak, lubię raczej większe zegarki niż mniejsze, a mam wrażenie że kształt AW jest wygodniejszy jednak na ręce jak zegarków okrągłych.
Mam podobne odczucie. Aw jakby lepiej przylega do nadgarstka. Dodatkowo jest znacznie lżejszy (od moich poprzednich zegarków) - do tego stopnia, że praktycznie zapominam, że go mam na ręku… co akurat mi się nie podoba, bo wolę ciężki sprzęt. No i ta jego delikatność sprawia, że nie zachwycił mnie specjalnie. Choć wyświetlacz ma naprawdę doskonały.
Czytając Wasze wypowiedzi obawiałem się o baterię w 7, biorąc pod uwagę moje poprzednie smartwatche (Watch 46mm od Samsunga i TicWatch Pro 3 GPS). Okazało się jednak, że nie ma się co martwić na zapas. Zegarek trzyma mi noc, dzień, noc i dzień czyli 2 dni. Mam go cały czas na ręce, śpię z nim, ściągam go tylko do kąpania. CO drugi dzień ładowny jest właśnie w momencie kiedy go ściągam. Fakt mam obecnie ciut mniejszą intensywność sportową, ale te 40 minut dziennie treningu automatycznego ogarniam
. .
Mój egzemplarz nie trzyma tak dobrze na baterii. Ostatnio zasilałem go (przy poziomie 23% baterii) po 31 godzinach od pełnego naładowania.
Nie da się. Jedyne co wydaje dźwięk w telefonie to dźwięk połączeń przychodzących.
No i nie da się kompletnie wyłączyć powiadomień w zegarku. Szkoda.
Posted 15 December 2021 - 07:32
W jakim sensie chcesz wyłączyć powiadomienia? Żeby w ogóle na zegarek nie przychodziły? To jedna z jego głównych funkcji, żeby nie sprawdzać telefonu.
Posted 15 December 2021 - 08:55
Posted 15 December 2021 - 09:06
Zależy co kto lubi. Ja od ponad 2 lat czyli od kupna AW5 mam cały czas wyciszony telefon. Wystarczą powiadomienia na zegarku.
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Posted 17 December 2021 - 19:11
Właśnie dlatego ja noszę AW żeby mi telefon nie hałasował.
Powiadomienia na AW można skonfigurować lub wyłączyć.
Nie wiem czy wszystkie ale można.
Posted 17 December 2021 - 19:22
Posted 17 December 2021 - 19:54
Aplikacja Watch -> Powiadomienia i odznaczaj żeby nie klonowało powiadomień z iPhone dla każdej z aplikacji a dla tych wbudowanych ustaw sam.
Posted 17 December 2021 - 20:20

Trzba się trochę pobawić, ale można.
Edited by sheepysheep, 17 December 2021 - 20:21.
Posted 28 December 2021 - 07:48
Daj znać jakie Twoje wrażenie z użytkowania. Ja długo się wahałem i wybrałem AW. Na półmaraton zakładałem polara, teraz biegam tylko z AW. Do amatorskiego uprawiania sportu nie potrzebuje wszystkich wykresów i analiz, tak samo w odniesieniu do poziomu zmęczenia bazuje na swoim samopoczuciu. Jak czuje, ze wszystko „pali”, to po prostu odpuszczam
Żadne cyferki tego nie odzwierciedlą.
Zgadzam się z Tobą odnośnie pomiarów i cyferek - można się spokojnie obejść. Apple watch to jednak nie mój wymarzony zegarek. Mam go co prawda dopiero od dwóch tygodni, ale od początku nie było efektu wow. Wielu jego definiujących go poniekąd funkcji nie potrzebuję. Dodatkowo - nie ujmując mu wyglądu - nie bardzo mi się podoba. Może mam już porządne zboczenie garminowe, ale brakuje mi masywności tamtych (i nie tylko) zegarków. Zatem, no cóż, mój werdykt brzmi: sprzedać i kupić nowego fenixa.
Posted 28 December 2021 - 13:56
Zgadzam się z Tobą odnośnie pomiarów i cyferek - można się spokojnie obejść. Apple watch to jednak nie mój wymarzony zegarek. Mam go co prawda dopiero od dwóch tygodni, ale od początku nie było efektu wow. Wielu jego definiujących go poniekąd funkcji nie potrzebuję. Dodatkowo - nie ujmując mu wyglądu - nie bardzo mi się podoba. Może mam już porządne zboczenie garminowe, ale brakuje mi masywności tamtych (i nie tylko) zegarków. Zatem, no cóż, mój werdykt brzmi: sprzedać i kupić nowego fenixa.
W sumie ja mam podobne odczucia, chociaż u mnie zmiany AW -> Garmin i w drugą stronę nie miały końca. Zobaczę jak faktycznie nowy Fenix 7x będzie się prezentował na targach CES, o ile one dojdą do skutku, bo coraz więcej firm się wycofuje. Wtedy podejmę decyzję, bo na ten moment Garmin również za wiele nie zmienił w nowych modelach - tak wynika ze wstępnych informacji. A mi zależało chociaż na LTE, żeby livetrack działał bez potrzeby brania ze sobą telefonu.
Edited by damianmajk, 28 December 2021 - 14:00.
Posted 28 December 2021 - 17:10

Posted 04 January 2022 - 10:47
No to się pokusili o reklamę:
https://youtu.be/QJ2JiwEARFo
Ja czekam już na prezentację Fenix’a 7x lub epix gen 2 na targach CES. Być może już dzisiaj pokażą. AW 7 leci na sprzedaż - o ile dla iPhone czy MacBook konkurencji raczej nie widzę (albo może nie chcę widzieć), to jednak zarówno Apple Watch, jak i Apple AirPods Pro, nie są zupełnie warte swojej ceny. I im dłużej korzystam z AW, tym bardziej się o tym przekonuję - w obecnym „cyklu” zmian AW <-> Garmin, AW miałem od około marca 2021, po przejściu z Garmin Fenix 6x. Zatem i tak długo wytrzymałem

- klawiatura ekranowa jednak nie spełnia moich oczekiwań, bo pisanie po polsku na klawiaturze dedykowanej do eng jest zwyczajnie słabe. Wsparcia dla PL wersji nie ma i długo nie będzie, tak jak i Siri.
- esim/LTE - generalnie fajne, ale zbędne dla mnie. Jak wyjdę pobiegać bez telefonu na jakiś dłuższy dystans to nic mi te LTE nie da, bo jak wrócę to zaraz muszę ładować zegarek.
- ekg - skorzystałem raz, z rok temu i zapomniałem o tej funkcji
- rozmowa przez zegarek - bez przesady

- masa różnych aplikacji, żeby mieć jakieś dane - WorkOutDoors, Auto Sleep, HeartAnalyzer, StepsApp - totalnie bez sensu. Chcę mieć wszystko w jednej, a nie mieć 10 i jeszcze za nie dodatkowo płacić, bo niestety w większości tak to wygląda - albo subskrypcja albo jednorazowo
- bateria - temat rzeka. Pisałem wielokrotnie. Dla mnie to delikatnie mówiąc kpina.
- wygląd - zdecydowanie wolę masywne zegarki, które na nadgarstku jakoś wyglądają, a nie są bardzo płaskie jak opaski sportowe
Tak to z mojej perspektywy wygląda

Posted 04 January 2022 - 11:03
- damianmajk likes this
iPhone 15 Pro
Posted 04 January 2022 - 11:45
Ja czekam już na prezentację Fenix’a 7x lub epix gen 2 na targach CES. Być może już dzisiaj pokażą. AW 7 leci na sprzedaż - o ile dla iPhone czy MacBook konkurencji raczej nie widzę (albo może nie chcę widzieć), to jednak zarówno Apple Watch, jak i Apple AirPods Pro, nie są zupełnie warte swojej ceny. I im dłużej korzystam z AW, tym bardziej się o tym przekonuję - w obecnym „cyklu” zmian AW <-> Garmin, AW miałem od około marca 2021, po przejściu z Garmin Fenix 6x. Zatem i tak długo wytrzymałem
Po dłuższych testach muszę przyznać, że m.in.:
- klawiatura ekranowa jednak nie spełnia moich oczekiwań, bo pisanie po polsku na klawiaturze dedykowanej do eng jest zwyczajnie słabe. Wsparcia dla PL wersji nie ma i długo nie będzie, tak jak i Siri.
- esim/LTE - generalnie fajne, ale zbędne dla mnie. Jak wyjdę pobiegać bez telefonu na jakiś dłuższy dystans to nic mi te LTE nie da, bo jak wrócę to zaraz muszę ładować zegarek.
- ekg - skorzystałem raz, z rok temu i zapomniałem o tej funkcji
- rozmowa przez zegarek - bez przesady![]()
- masa różnych aplikacji, żeby mieć jakieś dane - WorkOutDoors, Auto Sleep, HeartAnalyzer, StepsApp - totalnie bez sensu. Chcę mieć wszystko w jednej, a nie mieć 10 i jeszcze za nie dodatkowo płacić, bo niestety w większości tak to wygląda - albo subskrypcja albo jednorazowo
- bateria - temat rzeka. Pisałem wielokrotnie. Dla mnie to delikatnie mówiąc kpina.
- wygląd - zdecydowanie wolę masywne zegarki, które na nadgarstku jakoś wyglądają, a nie są bardzo płaskie jak opaski sportowe
Tak to z mojej perspektywy wygląda
Również czekam na Fenixa7. Jedyne czego od niego będę oczekiwać, to poprawienia gps. ESim/Lte już mi nie jest az tak bardzo potrzebne. Mam trochę celów biegowych na ten rok, dlatego idę w stronę zegarka stricte sportowego. AW zostawiam, albo oddam żonie do liczenia kroków
IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS
Posted 04 January 2022 - 16:40
Cały czas mnie zastanawia co jest nie tak z inżynierami Apple, że nie potrafią ogarnąć tematu baterii w tym zegarku (mówię o całej serii AW)? Zamiast pakować coraz to nowsze czujniki mogliby pomyśleć w końcu o czasie działania. Taki sprzęt powinien działać przynajmniej przez tydzień. Rozumiem sytuację, że ktoś go dociska każdego dnia do granic możliwości, ale zwykle pokazywanie godziny (bez AOD) i powiadomienia wysysają bateterię w średnio 2 dni. Czym się tak męczy?
Edited by shevchenko1987, 04 January 2022 - 16:55.
MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) | iPhone 15 Pro (128 GB) | Watch Ultra 2 | AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex | TV 4K (64 GB)
Posted 04 January 2022 - 18:02
Cały czas mnie zastanawia co jest nie tak z inżynierami Apple, że nie potrafią ogarnąć tematu baterii w tym zegarku (mówię o całej serii AW)? Zamiast pakować coraz to nowsze czujniki mogliby pomyśleć w końcu o czasie działania. Taki sprzęt powinien działać przynajmniej przez tydzień. Rozumiem sytuację, że ktoś go dociska każdego dnia do granic możliwości, ale zwykle pokazywanie godziny (bez AOD) i powiadomienia wysysają bateterię w średnio 2 dni. Czym się tak męczy?
Chodzi o to, że jak masz sportowy samochód z mocnym silnikiem, to nawet stojąc na światłach, czy wlokąc się w korku będzie Ci palił więcej niż Auris sąsiada. Procesor pod maską AW potrafi obsłużyć różne aplikacje, filmiki, cuda na kiju. To wymaga znacznie większej ilości tranzystorów, które nawet kiedy są bezproduktywne, są zasilane i zużywają trochę prądu. Zegarki sportowe, jak Fenix nie potrzebują takiej mocy, jaka tkwi w AW, więc ich układy są dużo mniej prądożerne.
Edited by Mikołaj Maciejko, 04 January 2022 - 18:04.
Posted 04 January 2022 - 18:15
Chcesz mi powiedzieć, że tak trudno jest oprócz wydajnych rdzeni zaimplementować pod maską rdzenie oszczędzające energię i dostosować do tego odpowiedni schemat zarządzania procesorem? To nie jest żadne tłumaczenie.
Przecież wiadomym jest, że nikt nie użytkuje zegarka non stop cwicząc czy robiąc jakieś fikołki o których wspominasz, a korzysta z powiadomień, porozmawia i sprawdzi godzinę. Nikt o tym w Apple nie pomyślał?
Edited by shevchenko1987, 04 January 2022 - 18:28.
MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) | iPhone 15 Pro (128 GB) | Watch Ultra 2 | AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex | TV 4K (64 GB)
Posted 04 January 2022 - 18:26
Chcesz mi powiedzieć, że tak trudno jest oprócz wydajnych rdzeni zaimplementować pod maską rdzenie oszczędzające energię i dostosować do tego odpowiedni schemat zarządzania procesorem? To nie jest żadne tłumaczenie.
Nie musisz go przyjmować, ale to samo się dzieje w komputerach. Chociażby nowe M1 Pro zużywają na przeglądanie internetu więcej prądu niż wcześniejsze M1, a M1 Max jest pod tym względem jeszcze gorszy. Jego 32 rdzenie graficzne leżą odłogiem, a prąd zużywają. A tam przecież są rdzenie efficiency i cały ten fun stuff związany z zarządzaniem energią.
Edited by Mikołaj Maciejko, 04 January 2022 - 18:27.
Posted 04 January 2022 - 18:37
Odniosę się do „zwykłego” M1, gdyż taki posiadam i wiem jak się zachowuje. Otóż on nie pożera masy energii w trybie „idle” tylko zapotrzebowanie jest dostosowywane do odpowiednio wykonywanych czynności. W końcu posiada 4 rdzenie wydajne i 4 energooszczędne. To porównanie do Apple Watcha jest nietrafione. Zresztą to do sportowego samochodu i Aurisa tak samo.
Skoro miało by tak być to dlaczego nie stworzyli AW „Pro” dla prawdziwych sportowców i AW „Air” dla zwykłego człowieka, który nie pożerałby tyle energii?
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users