Apple Watch Series 7
Posted 01 December 2021 - 11:43
Posted 01 December 2021 - 11:57
7 GPS 45mm Alu
Posted 01 December 2021 - 12:01
Posted 01 December 2021 - 12:07
Dla mnie tak, lubię raczej większe zegarki niż mniejsze, a mam wrażenie że kształt AW jest wygodniejszy jednak na ręce jak zegarków okrągłych. Dodatkowo na początku, żeby nie uszkodzić włożyłem go w case od Spigena, który wizualnie upodobnił go trochę do Gshoka, co mi osobiście bardzo pasuje. Chociaż nie ukrywam, że "goły" AW jest super i pewnie jak minie u mnie okres ochronny to go wyciągnę z case'a.
Posted 01 December 2021 - 12:53
Posted 01 December 2021 - 13:04
To jest bardzo indywidualna sprawa, okrągłe, duże zegarki bardziej (przynajmniej u mnie) zachodziły na dłoń przy jej odgięciu, zdarzało się przez to uruchamiać różne funkcje lub asystenta. Obecnie nie mam takiego problemu. Tuż po złożeniu zamówienia miałem przez chwilę obawy, że może jednak będzie za duży. Jest idealnie. W Twoim przypadku proponuje przejść się do jakiegoś elektromarketu i przymierzyć 6 44mm bądź SE bo wielkością niewiele się różnią od 7 (tam jest chyba minimetr różnicy w kopercie, chociaż case przeznaczony na 44mm pasuje idealnie do 45 mm).
Posted 01 December 2021 - 13:17

Posted 01 December 2021 - 15:49
45mm wcale nie jest dużym zegarkiem.
Mam GW4 44mm i jest mniej wygodny.
Osobiście wybrałem 7 45mm w stali żeby się nie bawić w żadne dodatkowe szkła i case'y.
Posted 01 December 2021 - 16:07
Witam....
Przeszedłem z Garmina Venu 2 na 7 i jestem rozczarowany, nie uprawiam mocno żadnego sportu ale podstawowe informacje jak kroki, piętra, tętno powinny być dostępne na tarczy w jasnej formie a takowej tarczy nie znalażłem, o kontroli snu to szkoda pisać, wiem że jest fajna apka do tego (płatna) ale sorry Apple buląc za zegarek 2 kloce dajecie takie byle co... do tego 3 aplikacje do obsługi zegarka by go ogarnąć, kompletny brak spójności danych bo w każdej apce jest po trochę. Wiem że przesiąkłem Garminem i aplikacją Connect i przy nich zostanę. Aaaa jeśli chodzi o chaptykę to w 7 jest po prostu perfekcyjna u Garmina to są jakieś drgawki. Zobaczymy co kolega który też przechodzi z Garmina napisze jak dostanie wyczekiwany zegarek.
Posted 01 December 2021 - 16:11
Masz darmowe aplikacje do kontroli snu - Pillow, Autosleep. Polecam tą drugą.
Co do tarcz się nie wypowiem, nie korzystam z żadnych funkcji "sportowych". Nie interesuje mnie nawet ile kroków dzienie robię. Zegarek pełni u mnie funkcję powiadomień i budzika i to tyle.
Posted 01 December 2021 - 16:35
Co do tarcz się nie wypowiem, nie korzystam z żadnych funkcji "sportowych". Nie interesuje mnie nawet ile kroków dzienie robię. Zegarek pełni u mnie funkcję powiadomień i budzika i to tyle.
Tylko po co mnożyć apki do każdej funkcji z osobna ? ( wszyscy wiemy po co $$$ ) ktoś wcześnie bardzo mądrze napisał by nie szukać Garmina w Applu i wice wersa.
Posted 01 December 2021 - 16:51
Mi pokazuje, że to Autosleep jest płatne 23,99 zł.
Tylko po co mnożyć apki do każdej funkcji z osobna ? ( wszyscy wiemy po co $$$ ) ktoś wcześnie bardzo mądrze napisał by nie szukać Garmina w Applu i wice wersa.
Masz rację. I coś czuję, że ciężko będzie mi się do tego przyzwyczaić po przesiadce z Garmina :/
Posted 01 December 2021 - 17:46
No to musieli zrobić ją płatną a ja ją pobrałem jak była jeszcze za free.
Pillow jest za darmo w takim razie.
Jednak zegarek ma natywnie wbudowaną funkcję monitorowania snu i nie potrzeba aplikacji trzecich do tego.
Ponosicie i zdecydujecie. Mi się np. żaden Garmin nie podobał. Ile osób tyle opinii.
Posted 06 December 2021 - 10:34
Ostatnio zmigrowałem z androida na iPhonea. Teraz przymierzam się do AW ale nie wiem do końca, którą wersję wybrać? Generalnie będzie to mój pierwszy smartwach, dotąd zawsze używałem klasycznych zegarków. Pracę mam biurową, często w garniturze ale też trochę amatorsko się ruszam (basen, rower, spacery z psem). Dotychczas miałem dwa zegarki - jeden na skórzanym pasku do garniaka i drugi na stalowej bransolecie do normalnych aktywności. Tutaj z racji charakteru urządzenia będzie musiał mi wystarczyć jeden zegarek. Dlatego zastanawiam się jak z wytrzymałością AW w wersjach aluminium i stal? Czy w tym smartwachu można pływać na basenie, w morzu, brać prysznic? Czy częste zmiany pasków mocno odbijają się na ich mocowaniach? No i jak to jest z esimem? Rozumiem że u polskich operatorów działa tylko w Polsce (nie działa w roamingu). A jak wygląda sprawa kiedy zegarek jest blisko telefonu? Łączy się z nim przez WiFi, Bluetooth, czy jak ma esim to zawsze ciągnie sygnał z lte? I ostatnie pytanie, czy są jakieś lagi pomiędzy pojawieniem się np. powiadomienia na telefonie a smartwachu?
Wiem, że moje pytania miga się wydać prozaiczne ale tak jak napisałem na początku to będzie mój pierwszy smartwach i póki co jestem zielony w tym temacie
Posted 06 December 2021 - 13:41
Witam....
Przeszedłem z Garmina Venu 2 na 7 i jestem rozczarowany, nie uprawiam mocno żadnego sportu ale podstawowe informacje jak kroki, piętra, tętno powinny być dostępne na tarczy w jasnej formie a takowej tarczy nie znalażłem, o kontroli snu to szkoda pisać, wiem że jest fajna apka do tego (płatna) ale sorry Apple buląc za zegarek 2 kloce dajecie takie byle co... do tego 3 aplikacje do obsługi zegarka by go ogarnąć, kompletny brak spójności danych bo w każdej apce jest po trochę. Wiem że przesiąkłem Garminem i aplikacją Connect i przy nich zostanę. Aaaa jeśli chodzi o chaptykę to w 7 jest po prostu perfekcyjna u Garmina to są jakieś drgawki. Zobaczymy co kolega który też przechodzi z Garmina napisze jak dostanie wyczekiwany zegarek.
Da się to w miarę sensownie na tarczy ustawić, chociaż n-ty raz powtórzę - porównywanie garmina do AW to kompletna pomyłka, a wiem co mówię, bo wielokrotnie takich zmian dokonywałem, z fenix-ów, serii tactix delta itd.
Posted 06 December 2021 - 14:11
No, ale poczekam na swojego i sprawdzę organoleptycznie niemalże, czy do siebie pasujemy

Posted 06 December 2021 - 16:01
Wszystko zależy od ustawień, dodatkowych aplikacji i oczekiwań. Gdyby się nie dało, to sam bym nie zmienił z Garminów na AW. Do części rzeczy trzeba się przyzwyczaić - bateria, pola danych itd., kilka różnych aplikacji, żeby zbierać wszystkie dane, a na inne nie zwracać uwagiPrzyznam, że trochę mi otworzyłeś oczy, bo wcześniej nie zagłębiając się bardziej w temat apple watchy, sądziłem nawet, że to zegarki przyjazne ludziom nastawionym na sport (w sensie jakichś udogodnień choćby w wyświetlaniu różnych danych z tym związanych) i tylko bateria stoi na przeszkodzie. Teraz dostrzegam, że nie jest tak różowo.
No, ale poczekam na swojego i sprawdzę organoleptycznie niemalże, czy do siebie pasujemy

Edited by damianmajk, 06 December 2021 - 16:02.
Posted 06 December 2021 - 17:16
https://www.fitness-...garmin-fenix-7/
I w tym samym momencie pożałowałem zamówienia aw 7…
Ale tłumaczę sobie, że zanim trafi do sklepów, zdąże stestować apple watcha i może być to całkiem przyjemne

Posted 08 December 2021 - 20:40
Jestem po paru dniach z AW7. Generalne odczucie - przede wszystkim jest to przedłużenie iPhona i to bardzo stylowe i funkcjonalne. Piękny i wyraźny ekran - tu Garmin absolutnie nie podskoczy. Płacenie zegarkiem - super, kontrola świateł w domu, pilot do Apple TV, normalny podgląd mejli oraz wiadomości - to wszystko rewelacja. Do tego wygląd - zwłaszcza z metalową bransoletą - w odróżnieniu od Garmina nadaje się pod marynarkę .
Natomiast jako zegarek sportowy, to kolega miał rację - te funkcje są dla aktywnych fizycznie a nie trenujących na serio. Owszem, zegarek pilnuje, żeby się ruszyć, można ustawić dzienne cele treningowe, ale o monitorowaniu stanu wytrenowania, poziomów VO2, itd można zapomnieć. Podobnie treningi ze strukturą - do zrobienia - ale trzeba to ogarniać zewnętrznymi aplikacjami - np do biegu jest aplikacja Stryd (dołączona do biegowego miernika mocy tegoż producenta) i tam to wszystko jest, do pływania jest swim.com, do roweru nie wiem, bo i tak mam Edge'a.
Na moje potrzeby się sprawdzi - zawsze mam w szufladzie Garmina na zawody i poważniejsze treningi - trening zakładkowy ze strukturą niewykonalny na AW, poza tym i tak używam TrainingPeaks do planowania i monitorowania efektów treningu, natomiast gdybym miał wybrać jeden z nich bez opcji posiadania dwóch - wybrałbym Garmina.
Posted 09 December 2021 - 20:37
AW7 z iPhone 13 PM.
Problem polega na tym, że nie mogę wyłączyć lokalizacji na zegarku, ikona jest widoczna za każdym razem jak sprawdzam.
Próbowałem wyłączyć lokalizację w zegarku ale wtedy wyłącza się ona też w telefonie a chciał bym aby w zegarku było to wyłączone a w telefonie pozostało włączone.
Jest jakiś sposób na to którego nie jestem w stanie odkryć?
Posted 10 December 2021 - 14:58
Posted 10 December 2021 - 16:19

IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS
Posted 10 December 2021 - 18:18
Posted 10 December 2021 - 18:33
Jak chcesz wyświetlać dystans i/lub kroki, to polecam Pedometer++. Mała i przyjemna aplikacja, ma sporo opcji komplikacji. Z fajnych aplikacji to są chociażby PCalc czy Overcast. Ale nie oszukujmy się, takich must-have to nie ma zbyt wiele. Primo, ile można wycisnąć z tak małego ekranu. Secundo, tworzenie aplikacji na zegarek nie jest najprzyjemniejszym doświadczeniem.
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Posted 10 December 2021 - 19:07

A czy to normalne, że na mój aw przychodzą wiadomości z Messengera i smsów, a nic z Signala albo Whatsappa? Nawet nie ma możliwości, żeby te apki były na watchu.
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users