Cześć, udało Ci się rozwiązać problem? U mnie to samo... dorzucę od siebie szerzej.
Problem występuje TYLKO na sprzęcie Apple, ale mam też wrażenie, że podobne „zwiechy” może łapać telewizor podpięty do tej sieci LG – WebOs.
Problem nie występuje na komputerze z Windowsem i telefonie z Androidem – sprawdziłem na służbowym + technik z Inei też przyjechał z lapkiem na Windowsie i problem nie wystąpił.
Problem występuje od około 4 miesięcy. Nie pojawiło się w tedy w mieszkaniu żadne nowe urządzenie. Nie było aktualizacji żadnego urządzenia już posiadanego.
Problem jest o tyle uciążliwy, że daje efekt jakby „zamrażania się”.
(Wrzucam też link do youtube, gdzie idealnie widać problem).
Sprawa wygląda następująco.
1. Korzystając z internetu i przeglądając strony wszystko „NIBY” działa. Po zatrzymaniu się na powiedzmy minutę na jakiejś stronie i czytając sobie jej zawartość (jakiś artykuł, post itp.), chcąc następnie otworzyć inną stronę np. onet, olx, internet „głupieje, zamraża się”. Otworzenie powyższych stron staje się niemożliwe i jest ciągły znaczek, że ładuje stronę. Po kilku, kilkunastu sekundach nagle z problemami ładuje się onet i olx. Obie strony sprawiają wrażenie, jakby się nie do końca dobrze wczytały. Po kolejnych kilku, kilkunastu sekundach już jest dobrze i otwierając ponownie onet, olx, strony ładują się od razu. Sytuacja powtarza się w kółko, kiedy na około minutę następuje bezczynność po mojej stronie – przechodzę sobie na jakąś stronę znów, żeby coś poczytać i nie otwieram kolejnych stron po kilku sekundach.
Opisany problem głownie dotyczy olx i onet, bo w momencie, kiedy powyższe strony „mieli/ładuje”, to w tym samym czasie otworzenie innej strony działa od razu i to poprawnie. Pokazuje to fakt, że nie ma tutaj mowy o utracie połączenia internetowego, bo ono jest cały czas. Sytuacja lubi się ujawniać również podczas korzystania z google, kiedy po wyszukaniu czegoś, nagle chcę szybko wyszukać coś kolejnego, kolejnego i kolejnego. Wtedy nawet strona google się „zamraża” i jest jak na przykładzie olx i onet.
Problem ten zauważam również podczas słuchania muzyki z tidala/spotify. Kiedy słucham jakiegoś albumu, to kiedy konczy się jakaś piosenka, zanim przełączy się na następną, to jakby znowu „Zamraża” i musi mielić, żeby przeskoczyć do kolejnego utworu.
Teraz trochę specyfikacji i więcej szczegółów:
ŻADNE Z PONIŻSZYCH NIE DAŁO ROZWIĄZANIA
a) Problem występuje na Wi-Fi oraz Ethernecie.
b ) Zmieniałem Wi-FI na 2ghz i 5ghz. Ustawiałem różne kanały, różne wartości MTU itp. Tworzyłem sieć na próbę bez hasła, z hasłem WPA/WPA2.
c) Router i modem resetowany kilkukrotnie do ustawień fabrycznych
d) Podpiąłem komputer bezpośrednio do routera kablem
e) Podpiąłem komputer bezpośrednio do modemu (światłowód INEA)
f) Skanowałem komputery antywirusami itp.
g) Format komputera i wgranie najnowszego systemu na jednym Macoobku
h) Testowanie na różnych wersjach systemu
i) Stworzenie nowego użytkownika, koto gość
j) Testowane w oknie prywatnym,
k) Pamięć przeglądarki wyczyszczona
l) Wyłączone i włączone blokowanie reklam
m) Test przeglądarki chrome,brave,firefox,safar,Edge,opera
n) Konfiguracja DNS 1.1.1.1, 8.8.8.8, 8.8.4.4
o) Zakupiłem nowy router na próbę
p) Wizyta technika INEA + kilka interwencji, monitorowanie sieci itp. U nich wszystko ok
q) Zainstalowanie nakładki windows na Macu w celu sprawdzenia
Sytuacja jest o tyle dziwna, że w momencie, kiedy korzystam na telefonach (iPhone) z internetu 3G/LTE w moim mieszkaniu lub udostępniam sobie internet do kompuerów właśnie za pomocą telefonu jako hotspot, to wszystko działa i problem nie występuje.
Jest to bardzo dziwne, że podłączone do sieci urządzenia na Windowsie nie mają problemów z „zamrożeniem”.
Będę wdzięczny za jakikolwiek komentarz, który może się przyczynić do pomocy.
Nie mogę zmienić operatora internetu i nie zamierzam zmieniać komputerów i telefonów.
https://www.youtube....h?v=n0k1xZZlQCQ
Edited by tomciopaluch123, 11 February 2022 - 22:52.