To nie dla mnie to info, to @Iro zbiera takie informacje. Ja póki co nie mam ARM-a i do listopada miał nie będę, więc śledzę tę aferę o tyle o ile, po cichu licząc, że przez prawie rok się magicznie 'samo' naprawi/wyklaruje ;-)
Muszę mieć info, bo jak powiedziałem o tych awariach, to zgłosili się do mnie ludzie którym poleciłem MacBooki na M1, że ich w przysłowiowe maliny wpuściłem. Mamy na głowie około 600 maków, a stare już są nie do naprawy. Apple na razie milczy, ale wymienia.
Też śledzę temat od samego początku. Moje wnioski są takie, że problem jest w błędnej implementacji standardu Power Delivery w nowych Makach lub sam standard zawiera błędy. Warto zaznaczyć, że te same przejściówki/monitory/inne urządzenia działały (z reguły) dobrze z Makami na Intelu, które obsługiwały ten sam standard ładowania. Z drugiej strony, identyczny problem występował z Nintendo Switch. Nintendo, podobnie jak w przypadku wadliwych kontrolerów, przemilczało sprawę i po cichu rozwiązali problem w nowszych rewizjach konsoli.
Moim zdaniem standard to standard, jeżeli jakieś urządzenie legitymuje się jego obsługą, to powinno być to rozwiązanie niezawodne. Jeżeli wiele różnych urządzeń powoduje awarię jednego, to problem z utrzymaniem standardu ma to jedno urządzenie, a nie wiele innych.
Jeśli chodzi o Power Delivery, to nie do końca się z tym zgodzę, bo są przypadki uwalenia maka po podpięciu nieaktywnej przejściówki USB-C - HDMI.
Problem raczej tkwi w niekompatybilności Apple z innymi. Pisałem o tym na swoim blogu.
https://myapple.pl/p...ony-przez-apple
https://myapple.pl/p...ie-ujednolicony
Jeśli chodzi o Thunderbolt, to panuje cały czas chaos. Chip thunderbolt, produkowany przez Intela jest taki sam, ale każda firma dodaje swój firmware. Firmware jest na tyle różny, że nie pasuje do innych kontrolerów na tym samych chipsecie. W PC dodatkowo istnieją jeszcze ustawienia w BIOS, których nie ma w makach. Ustawień jest na tyle dużo, że trudno zgadnąć, na które będą najlepsze. W zeszłym roku opanowałem temat firmwarów, ale o ile pecetowy kontroler przeprogramujesz, to będzie działał pod macOS, ale pod windows są błędy
Rozmawiałem z importerem kart muzycznych UAD, i powiedzieli, że producent nie mógł sobie poradzić ze sterownikami pod windows, więc stworzyli odpowiednik na USB-C (UAD Apollo).