Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo

Najlepsze zastępstwo dla Time Capsule

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 munkey

munkey
  • 28 posts
  • SkądWarszawa / Bełchatów

Posted 27 November 2020 - 14:03

Cześć,

używam od kilku lat Time Capsule, przez ten cały okres przekonałem się, że funckja TM jest mi raczej zbędna, bo pojemność mojego macbooka jest mniejsza niż dysku Time Capsule i i tak sporą część zdjęć + jakieś filmy trzymam bezpośrednio na dysku TC.

Szukam upgrade'u przede wszystkim prędkości i zasięgu wifi.

Mam obecnie łącze 500Mb/s z UPC i ich modem wpięty do TC, które jest routerem dla wszystkich urządzeń w domu.

Na laptopie po wifi w tym samym pomieszczeniu wyciągam max 150Mb/s, są pomieszczenia w mieszkaniu (70m2), gdzie wifi jest słabe lub zupełnie zanika. Streamowanie nc+ z laptopa po AirPlay do Apple TV powoduje klatkowanie (mimo, że na laptopie obraz jest w tym czasie płynny).

Wychodzi na to, że potrzebuje chyba lepszego routera z podłączeniem dysku twardego. Jestem absolutnie zielony w temacie routerów, bo szczęśliwie przez wiele lat nie musiałem interesować się tym zagadnieniem. 

Możecie zaproponować jakieś routery i ewentualnie dyski spełniające funkcję TM (opcjonalnie) ewentualnie dające możliwość używania zapisanych tam plików w sieci domowej (albo nawet poza nią)?

Przepraszam za jakieś oczywistości albo głupoty jeśli się tu wkradły ;)

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24308 posts

Posted 27 November 2020 - 15:29

Ja używam od lat i polecam sprzet od Ubiquity. Obecnie mam Unifi Dream Machine, ale wcześniej jechałem na budżetowym Edgerouter X i też był super. Wygoda jest taka, że możesz łatwo rozszerzyć zasięg wifi stawiając drugiego AP - ja tak mam, bo gierkowskie ściany są pancerne i mi w sypialni zwyczajnie nie łapie, więc w przedpokoju leży sobie na szafce AP-ek, który po meshu gada z UDM i rozszerza sieć. Ewentualnie wiem, że seria Aplifi jest zbudowana właśnie do 'rozszerzania od bazy'.

Jeśli musisz koniecznie wpinać do tego dysk - Unifi Cloud Key Plus da Ci kontroler (soft do konfiguracji tego wszystkiego - równie dobrze nie musisz nic kupować i uruchamiać kontroler ze swojego komputera tylko wtedy, kiedy jest potrzebny (nie musi chodzić cały czas)) i dysk 1TB w standardzie (z opcją rozszerzenia do 5TB, za - zapewne gruby - hajs). Chociaż jak już robić rewolucję w sieci, to na całego i na przechowywanie danych postawić NAS-a, a nie jakieś dyski usb na kiju.

Także ja budżetowo rekomenduję Edgerouter + jakiś AP (na przykład Unifi AC Lite - Edgerouter sam w sobie nie robi wifi) + NAS; niebudżetowo UDM (bo ma w sobie router, AP, switch i kontroler od razu). W przyszłości możesz sobie obwiesić chatę kolejnymi AP, jeśli Ci potrzeba ;-)

Oczywiście 'router od operatora' od razu w tryb bridge, to taka jakby podstawa i od tego należy zacząć, bo to zwykle są jakieś badziewia, które dobrze terminują światłowód, ale nic poza tym.

Jakby co, najlepsze doświadczenia z zamawianiem sprzętu od ubqt mam z senetic.pl - mają 'wieczną promocję' i wszystko mi dochodziło za każdym razem na następny dzień. I nie, to nie jest reklama, nie mam nic wspólnego z firmą Senetic, poza tym oni są z Katowic, a ja na Śląsku byłem oba razy, wszystkie przejazdem ;-)

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 munkey

munkey
  • 28 posts
  • SkądWarszawa / Bełchatów

Posted 28 November 2020 - 17:33

Dzięki wielkie za odpowiedź! Wróciłem tu po wielu latach i jestem zbudowany, ze nadal można tu tak szybko znaleźć pomoc:)
Amplifi wpadło mi już wcześniej w oko, ale miałem wrażenie ze jeśli to nie ma czterech antenek i nie wyglada kosmicznie to nie może działać;)
Natomiast Twoja odpowiedź kieruje mnie ponownie w jego stronę. Dobrze rozumiem, ze na moje potrzeby będzie to wystarczające i nie dopłata do DM niedużo tu zmieni?

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24308 posts

Posted 28 November 2020 - 18:57

Nie używałem Aplifi, znam tylko z opowieści. Natomiast używając różnych rozwiązań od tego producenta w różnych miejscach, na różnych metrażach i przy różnych przepustowościach wiem, że można im ufać, więc brałbym w ciemno.

• munkey and cooper69 like this

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users