Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Czysta instalacja - instrukcja i dyskusja.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 852 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 12 listopada 2020 - 23:50

Nośnik instalacyjny (pendrive lub dysk zewnętrzny) przygotowujemy dokładnie tak samo, jak co roku.

Przypominam też, że od wprowadzenia APFS nie trzeba robić czystej instalacji uruchamiając komputer z innego nośnika. Wystarczy stworzyć w narzędziu dyskowym nowy wolumen (pamiętajcie o zaznaczeniu opcji pokazywania wszystkich urządzeń!) i wybrać go podczas uruchomienia instalatora ściągniętego z App Store.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#2 bf7a1f7821

bf7a1f7821
  • 535 postów

Napisano 13 listopada 2020 - 09:27

To będzie mój pierwszy Mac Os update i dla pewności: 

Jeśli na macu w zasadzie nie mam jeszcze nic takiego poza paroma plikami itp. to pomimo wszystko warto robić backup? No i czy instalka z zewnętrznego dysku jest zalecana, czy tylko polecana, a update po prostu wystartować z dysku?


IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS


#3 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 852 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2020 - 10:02

Zbackupuj 'parę plików'.

Jeśli chcesz robić czystą instalację, to o wiele prostszym i szybszym (bo szybkość dysku wbudowanego >>>> szybkość zewnętrznego nośnika) sposobem jest instalacja na nowy wolumin z istniejącego systemu. Bonus jest jeszcze taki, że jak się okaże, że czegoś zapomniałeś skopiować z backupu, masz ten stary wolumen i zawsze możesz z niego odpalić starszy system (ja zwykle trzymam stary około tygodnia 'jakby co').


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#4 m-graficzny

m-graficzny
  • 472 postów

Napisano 13 listopada 2020 - 11:08

 Wystarczy stworzyć w narzędziu dyskowym nowy wolumen (pamiętajcie o zaznaczeniu opcji pokazywania wszystkich urządzeń!) i wybrać go podczas uruchomienia instalatora ściągniętego z App Store.

 

Ja pier... Człowiek od Win 95 bawił się w partycję i kombinowanie, a na Mac'u ani razu o tym nie pomyślałem od 2010 roku :D Dzięki!


Fenix 6X Pro *** Apple Watch SS series 6 *** iPhone 11 Pro Max *** MacBook Pro Retina i7, 16GB, SSD 500GB *** IPad Air 16GB *** AirPods Pro


#5 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 852 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2020 - 11:44

Nie no, to jest relatywnie nowa opcja. Przed wprowadzeniem APFS były 'partycje', które zajmowały sztywną ilość miejsca. Te wolumeny, które alokują tyle-ile-trzeba są nowością, chyba Mojave pierwsze tak instalowałem.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#6 bf7a1f7821

bf7a1f7821
  • 535 postów

Napisano 13 listopada 2020 - 11:48

to potem po zainstalowanym systemie, można ten volumen spokojnie wykasować, żeby nie było śmietnika?


IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS


#7 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 852 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2020 - 12:00

Ten stary? No zdecydowanie, po co Ci on?
Pomyśl sobie, że 'volumen' to jest 'partycja' (to nie jest prawda, ale staram się ułatwić). I na jednej masz macOS 10.15 Catalina, na drugiej macOS 11.0.1 Big Sur. Jak nie chcesz już starego systemu, kasujesz volumen ("partycję") i już, znika.


  • bf7a1f7821 lubi to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#8 bf7a1f7821

bf7a1f7821
  • 535 postów

Napisano 13 listopada 2020 - 12:34

A jeszcze jedno. Jak sformatuje partycję, po czym wybiorę opcję " zainstaluj ponownie Mac OS", to wykryje mi wtedy nowa wersje, czy Catalinę?


IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS


#9 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 852 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2020 - 13:05

Zakładam, że mówisz o recovery? To zależy, jak odpalisz: https://support.appl.../en-us/HT204904


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#10 bf7a1f7821

bf7a1f7821
  • 535 postów

Napisano 13 listopada 2020 - 13:20

tak dokładnie. Tam odpalam re-covery, kasuje partycje, na której jest bieżący system, po czym instaluje nowy system. W sumie najprościej chyba jest z opcja nośnika zewnętrznego z nowym woluminem lub formatem bieżącego, o ile nie mamy tam danych, które potrzebujemy.


IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS


#11 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 852 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2020 - 14:45

Nowy wolumin nie wymaga nośnika zewnętrznego. Z systemu X instalujesz system Y i potem się na niego przełączasz. W tym cała wygoda.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#12 bf7a1f7821

bf7a1f7821
  • 535 postów

Napisano 13 listopada 2020 - 15:08

Rozumiem. A teraz teoretyzując, mam nowego maca, to przy pierwszym uruchomieniu mogę wgrać nową wersje systemu? Czy najpierw pierwsza aktywacja itp., stworzenie nośnika i potem instalka?

IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS


#13 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 852 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2020 - 15:25

No to 'rozumiem', czy 'stworzenie nośnika'?


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#14 bf7a1f7821

bf7a1f7821
  • 535 postów

Napisano 13 listopada 2020 - 15:37

No to 'rozumiem', czy 'stworzenie nośnika'?

Rozumiem, ze nowy wolumin nie wymaga nośnika zewnętrznego, to miałem na myśli. 

 

 

Rozumiem. A teraz teoretyzując, mam nowego maca, to przy pierwszym uruchomieniu mogę wgrać nową wersje systemu? Czy najpierw pierwsza aktywacja itp., stworzenie nośnika i potem instalka?

 

Pytam pod tym katem, bo zona dostanie nowego Aira i czy przy pierwszym jego uruchomieniu mogę mu od razu wgrać big sure, bez przechodzenia całej te procedury aktywacyjnej itp. Ogólnie jestem zwolennikiem wgrywania nowych systemów na czysto, tak samo jak w IP. Jedynie poprawki już na biezaej wersji "ala" OTA. 


IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS


#15 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 852 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2020 - 19:00

No to skoro dostanie z czymś innym, a 'jesteś zwolennikiem wgrywania na czysto' (jak ja), to chyba masz odpowiedź.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#16 bf7a1f7821

bf7a1f7821
  • 535 postów

Napisano 13 listopada 2020 - 19:55

Podsumowując dla opornych:
Przygotowywuję nośnik instalacyjny na pendrive. Nowego nigdy nieuruchamianego maca startuje trzymając option wchodząc w recovery wybierając wcześniej przygotowany nośnik instalacyjny.
Usuwam partycję z bieżąca wersja systemu, następne instaluje nowy system?
Po czym pierwsza aktywacja maca jest już na nowym systemie? Czy jest to zbędne i lepszy sposób?

IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS


#17 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 852 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2020 - 20:51

Powoli kończy mi się cierpliwość.
Tak, to może zadziałać. Może, bo nowe Maki (te z T2 chyba) mają jakąś taką śmieszną blokadę instalowania z zewnętrznych nośników.

Najprościej i najszybciej będzie przejść wizarda po pierwszym uruchomieniu na systemie, który tam będzie, zainstalować nowy system z poziomu tego systemu na nowy volume, przejść na nowy system i skasować stary.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#18 bysio

bysio
  • 196 postów
  • SkądBytom, Poland

Napisano 13 listopada 2020 - 22:10

Możesz tez wejść

Aby uruchomić Narzędzie bezpiecznego uruchamiania:
1. Włącz komputer Mac, a następnie natychmiast po wyświetleniu się logo Apple naciśnij i przytrzymaj kombinację klawiszy Command (⌘)+R. Komputer zostanie uruchomiony w trybie odzyskiwania systemu macOS.
2. Gdy pojawi się okno Narzędzia macOS, na pasku menu wybierz kolejno opcje Narzędzia > Narzędzie bezpiecznego uruchamiania.
3. Gdy zostanie wyświetlony monit o uwierzytelnienie, kliknij opcję Podaj hasło systemu macOS, a następnie wybierz konto administratora i wprowadź jego hasło.

I tam zaznacz zgodę na Rozruch zewnętrzny

McBook Pro 15" Touch Bar  / iPhone 11 Pro / iPad 11 Pro LTE / Apple Watch 5 SS


#19 bf7a1f7821

bf7a1f7821
  • 535 postów

Napisano 13 listopada 2020 - 22:48

Jakie to proste trzeba było tylko przeklikac. Jedyne co mi się różni, to że na nowym systemie mam jeden nowy volumen, a na starym są dwa :Macintosh HD, Macintosh HD - data.
Skasuje oba :)

IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS


#20 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 852 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopada 2020 - 22:49

Od Cataliny tak jest. Stare, tak, skasuj oba. NIE RUSZAJ '-Data' z nowego.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#21 Mateusz Wiewiór

Mateusz Wiewiór
  • 5 postów

Napisano 19 listopada 2020 - 20:55

Jesteście w stanie mi polecić dobry poradnik jak zrobić downgrade z Big Sur do Cataliny? 



#22 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 852 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 19 listopada 2020 - 21:25

A co to ma wspólnego z tym wątkiem?


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#23 Jack182

Jack182
  • 69 postów
  • SkądNadarzyn, PL

Napisano 26 listopada 2020 - 11:00

Witam

Poproszę o potwierdzenie, czy będzie to prawidłowe działanie.

 

W narzędziach dyskowych mam 2 woluminy APFS (zaszyfrowany): MAC HD i MAC HD - dane

 

Utworzyłem nowy wolumin APFS (zaszyfrowany) o nazwie MAC BS (EDIT: rozpocząłem instalacje i pojawiła sie informacja, że nie mozna zainstalować na dysku gdyż jest zabezpieczony hasłem - usunąłem i utworzyłem nowy wolumin niezaszyfrowany)

 

Pobieram instalatora Big Sur z AppStore

 

Rozpoczynam instalacje i wskazuję wolumin MAC BS

 

Czy powinienem utworzyć również nowy wolumin dla danych jeśli chcę Big Sur żeby był całkowicie czysty?

 

Po instalacji BS usuwam oba woluminy MAC HD i MAC HD - dane?

 

Ewentualnie poproszę o podpowiedź w którym miejscu jest błąd i co należy zrobić żeby było na czysto i prawidłowo.

 

Dziękuję i pozdrawiam

 

Jacek


Użytkownik Jack182 edytował ten post 26 listopada 2020 - 11:06

Pozdrawiam Jack182

#24 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 21 852 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 26 listopada 2020 - 11:42

Drugi volume założy się sam, automatycznie.

Tak, po instalacji kasujesz MAC HD i MAC HD - dane - kiedy spróbujesz usunąć jeden, Disk Utility od razu zapyta, czy usunąć całą grupę, czyli oba. Możesz się zgodzić, albo zrobić to ręcznie, żadna różnica.

 

Mój volume na big sura był zaszyfrowany i poszło, swoją drogą.


Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.


#25 Jack182

Jack182
  • 69 postów
  • SkądNadarzyn, PL

Napisano 26 listopada 2020 - 13:13

Czy zanim usunę dyski z Cataliną, to mogę je np. tylko odmontować, a w przypadku chęci powrotu do Cataliny zamontować ponownie?


Pozdrawiam Jack182




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych