Witam wszystkich
Interesuję się fotografią od kilkunastu lat używałem przeważnie pełno-klatkowych aparatów ale przez kilka ostatnich lat przestałem coraz mniej używać tego sprzętu bo te kilka /kilkanaście kilogramów sprzętu ich gabaryty nie zawsze człowiek ma czas i ochotę zabierać.
Zastanawiałem się żeby wybrać wersję iPhone 12 Pro Max ale po pierwsze jest jednak za duży i "znacznie" cięższy od 12 Pro a zależy mi głównie na mobilności a kiedyś posiadałem 6S Plusa i był on bardzo nieporęczny (często miał tendencje do wypadania dobrze że zainwestowałem w porządne etui) przeszkadzał w bieganiu a w codziennych sytuacjach o włożeniu do zwykłej kieszeni itp. można było zapomnieć. od razu "odżyłem" przesiadając się na iPhona 7 świetne i kompaktowe gabaryty.
W związku z tym postawiłem jednak na 12 Pro bo jednak większa mobilność jest dla mnie ważniejsza a Deep Fusion i tak sobie dobrze radzi
Max ma jedną matrycę powierzchniowo większą i w dodatku stabilizowaną ale teleobiektyw ma jednak ciemniejszy w stosunku do 12 Pro (a mm w dłuższych ogniskowych 52 a 65mm już jednak nie robią takiej różnicy jak w obiektywie szeroko-kątnym)
Co do technicznych porównań 1:1 to nie brałbym tego bo żadne zdjęcie z jakiegokolwiek smartfona będzie mizernie wyglądało na tle tych aparatów z większą matrycą (np. od matryc APS-C w górę)
Jeżeli w wydruku zdjęcia już z iPhona X wyglądają baaardzo dobrze no to ja właśnie od kilu lat polubiłem fotografię i lepsze video ze smartfonu bo nie muszę tego robić co robiłem zawsze z lustrzankami i bezlustrami czyli najpierw zgrywać na komputer -> edytować -> wysłac itp. w smartfonie mam to w locie ponieważ mają świetne HDR-y, video, szybką obróbkę w locie, udostępnianie , wodoszczelność itd. oj długo można byłoby pisać
co do zdjęć to z grubsza najważniejsze jest jak ciekawe zrobisz zdjęcie a nie jak dobre jest technicznie.