Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * - - - 1 głosy

iPhone 12 Pro/12 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1206 odpowiedzi w tym temacie

#251 bartekpolska

bartekpolska
  • 77 postów

Napisano 18 października 2020 - 10:48

Jestem zaskoczony tą informacją. Mój Xs w listopadzie skończy 2 lata, ładuję prawie wyłącznie indukcyjnie, zarówno w domu jak i w samochodzie i kondycja baterii podawana przez system to 94%. Oczywiście na ile jest to wiarygodne narzędzie to trudno ocenić, ale tak na co dzień nie widzę spadku pojemności baterii. Jedna uwaga. Nigdy nie dopuściłem do rozładowania się baterii o wyłączenie telefonu i w zasadzie nie zdarzyło się żeby bateria spadła do 10%. Ładuję zazwyczaj od 60% do 95-100%.

Tez mam dwa lata xs. Zmieniasz w tym roku?

#252 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 18 października 2020 - 11:22

Zastanawiają mnie różnice między pro a pro maxem
Strona Apple tym razem ma dziwną konstrukcję https://www.apple.co...e-12-pro/specs/
Mamy dwie kolumny pokazujące różnice. Dojeżdżamy do sekcji z aparatem i treść jest wspólna. To znaczy, że mają w końcu te same aparaty i w obu jest lidar?
Promax ma gorsze światło dla Teleobiektywu.

Generalnie tak napisane żeby nie wyciągnąć z tego nic pewnego.

NIe chcę takiego dużego telefonu jak Pro Max ale informacje z konferencji kuszą jednak na rzecz Pro Max'a o ile dla kogoś ważny jest aparat na tyle żeby sobie to dorzucić.

No właśnie dobre pytanie bo z porównania wychodzi, że zwykły Pro ma f/2.0 a Max f/2.2 dla teleobiektywu. I teraz pytanie który jest „lepszy” chociaż na papierze?

Załączony plik  EDC767C0-068C-4944-8CDF-F2660BA88FA4.jpeg   225,09 KB   0 Ilość pobrań

Użytkownik vBB edytował ten post 18 października 2020 - 11:24

#253 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 176 postów

Napisano 18 października 2020 - 11:27

Przecież jest to DOKŁADNIE opisane stronę/dwie temu w tym wątku.

• 6c1fb0760d lubi to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#254 burton70

burton70
  • 143 postów
  • SkądCzeski Cieszyn, CZ

Napisano 18 października 2020 - 11:48

No właśnie dobre pytanie bo z porównania wychodzi, że zwykły Pro ma f/2.0 a Max f/2.2 dla teleobiektywu. I teraz pytanie który jest „lepszy” chociaż na papierze?

EDC767C0-068C-4944-8CDF-F2660BA88FA4.jpeg

Obiektyw im jaśniejszy tym lepszy. Tylko w Pro Max jest dłuższe tele optyczne ( a optyczne jest lepsze niż cyfrowe ) i dlatego ciut ciemniejszy.

Użytkownik burton70 edytował ten post 18 października 2020 - 11:49

MacBook Pro 14" M3 | iPhone 16 Pro 256 GB

#255 3Dexpert

3Dexpert
  • 46 postów

Napisano 18 października 2020 - 11:52

Ciężka decyzja ;)
Xs działa bez zarzutów. Bateria jak pisałem ok. Telefon mam zadbany, bez rys, prawie jak nowy, ale...  Strasznie mi się podoba nowa bryła i powrót do starego dizajnu. Dodatkowo kolejne usprawnienia aparatu a ja robię sporo zdjęć telefonem. Już 11 mnie kusiła, ale bez przesady, te ceny ;(
Miałem chwilę słabości jak ruszał przedsprzedaż, ale na szczęście rozchodziłem i nie kupiłem. Będę chciał upewnić się, że telefon "leży w dłoni" i mi pasuje, czyli czekam na pojawienie się w sklepach żeby obejrzeć na żywo a nie ładne rendery w sieci. Chciałbym zobaczyć ten nowy kolor morski, czy jak oni go tam znawali ?

Jeżeli wszystko zagra to raczej kupię. Telefon co dwa lata to nie jakaś fanaberia tym bardziej, że używane Xs fajnie trzymają cenę a z moim modelem wszystko ok więc liczę, że za ok 2 tys można sprzedać. Czyli na dzisiaj raczej jestem zdecydowany, ale czekam na potwierdzenie, że wszystko mi pasuje jak "pomacam" w sklepie. Jak u Ciebie ? ;)

#256 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 18 października 2020 - 12:25

Przecież jest to DOKŁADNIE opisane stronę/dwie temu w tym wątku.

Wybacz, umknęło mi to jakoś mimo, że starałem się szukać

Obiektyw im jaśniejszy tym lepszy. Tylko w Pro Max jest dłuższe tele optyczne ( a optyczne jest lepsze niż cyfrowe ) i dlatego ciut ciemniejszy.

Ok dzięki za wyjaśnienie

#257 bartekpolska

bartekpolska
  • 77 postów

Napisano 18 października 2020 - 12:44

Ciężka decyzja ;)
Xs działa bez zarzutów. Bateria jak pisałem ok. Telefon mam zadbany, bez rys, prawie jak nowy, ale... Strasznie mi się podoba nowa bryła i powrót do starego dizajnu. Dodatkowo kolejne usprawnienia aparatu a ja robię sporo zdjęć telefonem. Już 11 mnie kusiła, ale bez przesady, te ceny ;(
Miałem chwilę słabości jak ruszał przedsprzedaż, ale na szczęście rozchodziłem i nie kupiłem. Będę chciał upewnić się, że telefon "leży w dłoni" i mi pasuje, czyli czekam na pojawienie się w sklepach żeby obejrzeć na żywo a nie ładne rendery w sieci. Chciałbym zobaczyć ten nowy kolor morski, czy jak oni go tam znawali ?
Jeżeli wszystko zagra to raczej kupię. Telefon co dwa lata to nie jakaś fanaberia tym bardziej, że używane Xs fajnie trzymają cenę a z moim modelem wszystko ok więc liczę, że za ok 2 tys można sprzedać. Czyli na dzisiaj raczej jestem zdecydowany, ale czekam na potwierdzenie, że wszystko mi pasuje jak "pomacam" w sklepie. Jak u Ciebie ? ;)

Ja tez mam w idealnym stanie bateria 90%. Mam małe dziecko i robię dużo zdjęć wiec lepszy aparat plus większa pamięć by się przydała ale w xs nie narzekam jak na razie :) tez chce pomacać i może wtedy wezmę sobie na fakturę na firmę, tego sprzedam i wyjdzie na to ze dołożę może z 500-800zl. Kwadraciak ładnie wyglada ale ciekaw jestem czy wygodnie. W jakimś idream czy cortlandzie powinny być do pomacania za pare dni.

Użytkownik bartekpolska edytował ten post 18 października 2020 - 12:45

#258 3Dexpert

3Dexpert
  • 46 postów

Napisano 18 października 2020 - 13:05

Dokładne tak samo chcę zrobić i kupić na firmę. Jedynie nie wiem jak liczysz kwotę końcową bo ja myślałem o wersji 12 pro czyli prawie 5200 - VAT to jakieś 4 tys i zakładając, że sprzedam Xs za za ok 2 to i tak trzeba dołożyć 2 tys. 500-800 to optymistyczna prognoza, ale może masz na myśli inny model ?

Ja tez mam w idealnym stanie bateria 90%. Mam małe dziecko i robię dużo zdjęć wiec lepszy aparat plus większa pamięć by się przydała ale w xs nie narzekam jak na razie :) tez chce pomacać i może wtedy wezmę sobie na fakturę na firmę, tego sprzedam i wyjdzie na to ze dołożę może z 500-800zl. Kwadraciak ładnie wyglada ale ciekaw jestem czy wygodnie. W jakimś idream czy cortlandzie powinny być do pomacania za pare dni.

#259 bartekpolska

bartekpolska
  • 77 postów

Napisano 18 października 2020 - 14:21

Dokładne tak samo chcę zrobić i kupić na firmę. Jedynie nie wiem jak liczysz kwotę końcową bo ja myślałem o wersji 12 pro czyli prawie 5200 - VAT to jakieś 4 tys i zakładając, że sprzedam Xs za za ok 2 to i tak trzeba dołożyć 2 tys. 500-800 to optymistyczna prognoza, ale może masz na myśli inny model ?

Masz racje, przeliczyłem się :)

#260 Dastia

Dastia
  • 906 postów

Napisano 18 października 2020 - 15:59

Sprzedaż XS Maxa to najgorsza decyzja. To był dla mnie najlepszy model.

Jeszcze co do wyglądu 12. Powrót tych ramek, co od razu przypomina telefon sprzed wielu lat dla mnie jest po prostu nie do pomyślenia. Moim zdaniem to fatalny błąd Apple. Już mogli wprowadzić jakiś pierdół, ale nie wracać do przeszłości. Tym bardziej, że chyba większość zachwycała się to opływowością i usunięciem tych boków. Dla mnie to połączenie nowego telefonu ze starymi ramkami wygląda fatalnie. Włączyłam sobie wideo i jak tylko zobaczyłam wygląd już nie słuchałam nawet o cechach telefonu. Wielkie nie. Znowu widać, że brakuje Jobsa i pomysłu w Apple. To oczywiście moje zdanie, pewnie mocno kobiece ;)

iPhone 14 PRO Max

#261 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 18 października 2020 - 16:05

Hmm, też narzekam na tę kanciastość, ale w sumie zastanawia mnie, co innego mogli wymyślić by telefon wyglądał inaczej.

#262 Inka

Inka
  • 142 postów

Napisano 18 października 2020 - 16:49

Włączyłam sobie wideo i jak tylko zobaczyłam wygląd już nie słuchałam nawet o cechach telefonu. Wielkie nie. Znowu widać, że brakuje Jobsa i pomysłu w Apple. To oczywiście moje zdanie, pewnie mocno kobiece ;)

Zgadzam się, na siłę chcieli coś zmienić. Może etui sprawi, że będzie bardziej obłe? Sama biję się w pierś, dużą motywacją do wymiany telefonu jest dla mnie zmiana wyglądu, by mieć nowszy model. Ale powrót do przeszłości już był. Chociaż ja chyba na pacyficzny pro 12 się zdecyduję, mimo że złoto, jak widzę, dominuje.

Edytuję: Czy aby użyć ich starych słuchawek podłączonych do telefonu tam gdzie stara ładowarka potrzebuję przejściówki z Lightning na gniazdko słuchawkowe czy nie?

Użytkownik Inka edytował ten post 18 października 2020 - 16:53

#263 3Dexpert

3Dexpert
  • 46 postów

Napisano 18 października 2020 - 17:05

Jeszcze co do wyglądu 12. Powrót tych ramek, co od razu przypomina telefon sprzed wielu lat dla mnie jest po prostu nie do pomyślenia. Moim zdaniem to fatalny błąd Apple. Już mogli wprowadzić jakiś pierdół, ale nie wracać do przeszłości. Tym bardziej, że chyba większość zachwycała się to opływowością i usunięciem tych boków. Dla mnie to połączenie nowego telefonu ze starymi ramkami wygląda fatalnie. Włączyłam sobie wideo i jak tylko zobaczyłam wygląd już nie słuchałam nawet o cechach telefonu. Wielkie nie. Znowu widać, że brakuje Jobsa i pomysłu w Apple. To oczywiście moje zdanie, pewnie mocno kobiece ;)

Pewnie. Kwestionowanie naszych gustów mija się z celem. Każdy ma swój i warto to uszanować, ale podyskutować można. Dla mnie aspekt wizualny jest ważny, ale nie przedkładałbym tego nad możliwością pewnego trzymania telefonu w ręku. Tutaj przejście na opływowy dizajn obudowy spowodowało, że telefon leży w dłoni tak jakby miał zaraz wypaść. Podobnie to wygląda u innych producentów a już zaokrąglone ekrany to dopiero jest niepraktyczne. Córka ma Huawei P30 Pro i co z tego że piękny. 3 razy zakładali szybkę i zawsze wychodziły powietrzne plamy. Etui dobrać do szybki to wyższa szkoła jazdy, ale telefon piękny wizualnie ;) Najlepiej jakby leżał cały czas na stole i nie trzeba by było go dotykać .

Co do iPhone. Dla mnie przejście na opływowe boki to był błąd Apple. Może nie fatalny, taka była moda. Powrót uważam za dobry ruch, ale jak pisałem wcześniej to nie piękne renderingi decydują o telefonie tylko faktyczny kontakt z dłonią i jak się go trzyma,  czy da się większość rzeczy zrobić jedną dłonią itd. I tutaj wpadł mi do głowy genialny pomysł. Skoro mogą zrobić 4 wielkości ekranu to mogliby zrobić 2 rodzaje obudowy - stary i nowy :)  Każdy by znalazł coś dla siebie. No i ciekawe która wersja lepiej by się sprzedawała ?

Hmm, też narzekam na tę kanciastość, ale w sumie zastanawia mnie, co innego mogli wymyślić by telefon wyglądał inaczej.

Wygląd telefonów to temat rzeka i każdy ma swoje zdanie. Jeżeli uznamy, że zaokrąglone boki są ładne to ok, ale ile osób na 10 posiadaczy takich telefonów używa ich bez etui, które zazwyczaj zasłania wszystkie "ładne" elementy obudowy. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ telefonów z zaokrąglonymi, śliskimi krawędziami praktycznie nie da się używać bez etui. No może się da, ja próbowałem i po jednym dniu telefon lądował w gumie, w której ładne krawędzie już nie były takie ładne ;)

Także dal mnie kanciaste krawędzie w nowej wersji to dobra wiadomość, ale trzeba telefon wziąć do ręki i chwilę pobawić się nim. Dopiero można będzie coś powiedzieć.

Przy okazji taka refleksja. Ile za chwilę się pojawi nowych telefonów u konkurencji, które będą kanciaste jak nowy iPhone ? Obstawiam, że sporo.

#264 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 października 2020 - 17:30

Mam iPhone X od trzech lat bez etui, nigdy mi nie upadł;) Ale podoba mi się zmiana designu, zawsze wolałem kanciasty, bardziej techniczny wzór.
  • wopo lubi to

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#265 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 18 października 2020 - 18:03

A widzisz dla mnie powrót kanciastych ramek to najlepsze co mogli zrobić :)
  • wopo lubi to

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#266 3Dexpert

3Dexpert
  • 46 postów

Napisano 18 października 2020 - 18:15

Mam iPhone X od trzech lat bez etui, nigdy mi nie upadł ;) Ale podoba mi się zmiana designu, zawsze wolałem kanciasty, bardziej techniczny wzór.

Jesteś jednym z niewielu, szacun ! Co do kształtu to pełna zgoda. 

#267 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 18 października 2020 - 18:37

No cóż, ja też noszę telefony bez „ubranek” i jakoś żyją

#268 kyuzo87

kyuzo87
  • 83 postów

Napisano 18 października 2020 - 19:58

Zamawialiście odrazu jakieś etui? Jeśli tak to te oryginalne od Apple czy jakieś inne?

#269 PL95

PL95
  • 254 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano 18 października 2020 - 20:25

Ja zamówiłem silikonowe etui w kolorze głębokiego granatu. Ma być we środę. 

 iPhone 16 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 7 45mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 2  

#270 Stadivarius

Stadivarius
  • 216 postów

Napisano 18 października 2020 - 21:18

Po tegorocznej konferencji zaczynam mieć wrażenie, że zaczynamy wracać do czasów iphona 6. Apple powoli i skutecznie separuje pro od pro maxa. Ruch dobry jeżeli chodzi o finansowe aspekty firmy, ponieważ większość zamówi droższy (najlepszy) model. Zły, ponieważ duża część osób nie lubi dużych telefonów lecz chcąc najlepsze, zostaną "zmuszeni" do zakupu wersji max. Jeżeli chodzi o same iphony to są piękne. Smukłe, proste i wyraźne kształty będą hitem. Kolorki na bardzo duży plus dla osób lubiących zmiany. Ja osobiście się wstrzymuje z zamawianiem do momentów oficjalnych testów, chociaż wymianę 11 pro na 12 pro uważam za zbędny ruch technologiczny( moje osobiste odczucia).

• wojtek234 lubi to

#271 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 18 października 2020 - 21:20

Jak już koniecznie musicie paskudzić telefon wkładając go do etui, to przynajmniej załóżcie sobie osobny temat o nich.

#272 Inka

Inka
  • 142 postów

Napisano 18 października 2020 - 21:22

Nie do końca się zgadzam, ale generalnie żyjemy w takich czasach, że aż nucę sobię Kazika "Mars napada". Różnica cenowa Max i Pro nie jest taka duża, a wiele osób, przynajmniej przez najbliższe lata nie przesiądzie się do jeszcze większego niż zwykle Maxa tylko dla aparatu czy prestiżu. Prędzej mogli strzelić sobie w stopę robiąc i 12 i 12 Pro, tutaj Wy znaleźliście bezsens. Znam wiele osób dla których wymiana telefonu co rok to nieodczuwalny wydatek, a wielu dla których jest naprawdę znaczący i ta druga kategoria nie kupi najdroższego modelu, bo różnica dla nich między najtańszym "normalnym" jest bardzo duża.

Podbiję jeszcze raz pytanie - co musze dokupić do telefonu i czy słuchawki starego typu wciąż będą działać czy nie?

#273 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 18 października 2020 - 21:29

Jak już koniecznie musicie paskudzić telefon wkładając go do etui, to przynajmniej załóżcie sobie osobny temat o nich.

Idąc tym tokiem za chwile każda dyskusja w tym temacie będzie zła.

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#274 Stadivarius

Stadivarius
  • 216 postów

Napisano 18 października 2020 - 21:31

Nie do końca się zgadzam, ale generalnie żyjemy w takich czasach, że aż nucę sobię Kazika "Mars napada". Różnica cenowa Max i Pro nie jest taka duża, a wiele osób, przynajmniej przez najbliższe lata nie przesiądzie się do jeszcze większego niż zwykle Maxa tylko dla aparatu czy prestiżu. Prędzej mogli strzelić sobie w stopę robiąc i 12 i 12 Pro, tutaj Wy znaleźliście bezsens. Znam wiele osób dla których wymiana telefonu co rok to nieodczuwalny wydatek, a wielu dla których jest naprawdę znaczący i ta druga kategoria nie kupi najdroższego modelu, bo różnica dla nich między najtańszym "normalnym" jest bardzo duża.

Podbiję jeszcze raz pytanie - co musze dokupić do telefonu i czy słuchawki starego typu wciąż będą działać czy nie?

Witaj! Osobiście bym dokupił dobry 2m kabel (z certyfikatem mfi) w oplocie (nie od apple bo z czasem wyglądają nieestetycznie), ładowarkę (20W apple w cenie 99zł jest chyba najrozsądniejszym wyborem) oraz jakieś słuchawki bezprzewodowe wedle preferencji. Tak, słuchawki starego typu (ze złączem lightning) będą działać z nowym iphonem :) .

#275 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 października 2020 - 22:43

Po tegorocznej konferencji zaczynam mieć wrażenie, że zaczynamy wracać do czasów iphona 6. Apple powoli i skutecznie separuje pro od pro maxa. Ruch dobry jeżeli chodzi o finansowe aspekty firmy, ponieważ większość zamówi droższy (najlepszy) model. Zły, ponieważ duża część osób nie lubi dużych telefonów lecz chcąc najlepsze, zostaną "zmuszeni" do zakupu wersji max.

Też mnie to niestety boli. A myślałem, że już tego nie zrobią po jednakowych funkcjach Xs/Xs Max i 12 Pro/12 Pro Max.

12 Pro teraz się bardzo dobrze sprzedaje, bo to czas premier - kupują ludzie, którzy się tym interesują, śledzą premiery i zazwyczaj zależy im na modelach wyższych. Ale normalnie ludzie w większości kupią 12 (sam bym tak zrobił, gdyby nie dużo bardziej podobający mi się design Pro), bo różnica do 12 Pro jest zbyt mała.

• burton70 lubi to

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych