Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * - - - 1 głosy

iPhone 12 Pro/12 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1206 odpowiedzi w tym temacie

#51 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 14 października 2020 - 16:39

Bądź co bądź ale 4 GB RAMu to nawet dla IP już trochę mało 6 to absolutne minimum na obecne czasu.

Ale to jest myślenie od niewłaściwej strony. RAM, procesor i inne komponenty są po to, żeby spełnić określone zadania użytkowe. Uruchomić określoną ilość aplikacji jednocześnie, sprawić żeby chodziły wystarczająco płynnie itd. Cóż z tego, że inny telefon ma 3x tyle RAMu, więcej rdzeni i szybsze taktowanie procesora, jeżeli użytkowo zostaje w tyle? Miarą „obecnych czasów’ są/powinny być cechy użytkowe, a nie parametry podzespołów. Podzespoły powinny być tak dobrane, żeby te cechy użytkowe zostały osiągnięte. Dla użytkownika powinny być zupełnie nieistotne.

• Blue, 6c1fb0760d i dobrakawa lubią to

#52 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 14 października 2020 - 16:49

Bądź co bądź ale 4 GB RAMu to nawet dla IP już trochę mało 6 to absolutne minimum na obecne czasu. Uważam że tu Apple trochę szczędzi. Ten RAM chyba nie jest taki drogi skoro inni producenci dają go więcej i jakoś żyją.
Ponoć w pro i pro Max ma być 6 GB, reszta 4GB, ale to się okaże.

Uwierz mi, nie wiesz o czym piszesz.

Ale to jest myślenie od niewłaściwej strony. RAM, procesor i inne komponenty są po to, żeby spełnić określone zadania użytkowe. Uruchomić określoną ilość aplikacji jednocześnie, sprawić żeby chodziły wystarczająco płynnie itd. Cóż z tego, że inny telefon ma 3x tyle RAMu, więcej rdzeni i szybsze taktowanie procesora, jeżeli użytkowo zostaje w tyle? Miarą „obecnych czasów’ są/powinny być cechy użytkowe, a nie parametry podzespołów. Podzespoły powinny być tak dobrane, żeby te cechy użytkowe zostały osiągnięte. Dla użytkownika powinny być zupełnie nieistotne.

Otóż to.

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#53 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 14 października 2020 - 17:55

Apple ma świetną optymalizację, RAM-em w urządzeniach iOS się nie przejmuje. Bardziej zastanawia mnie jak rozwiążą tę kwestię w Makach ze swoimi procesorami.

#54 Inka

Inka
  • 142 postów

Napisano 14 października 2020 - 18:17

Mam 11 Pro i chcę pozostać przy linii pro. Czy powiększyli telefon - czy 12 pro jest większy niż 11 pro?

Mówicie, że brzydki niebieski jest w linii pro, a wielka szkoda! Za rok nie widzę większych zmian, ale zmieniam dla designu, z powodów durnych - chcę mieć najnowszy skoro wygląda inaczej  :)

Użytkownik Inka edytował ten post 14 października 2020 - 18:17

#55 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 października 2020 - 18:27

Jest większy, ma ekran 6,1 cala, a 11 Pro miał 5,8. Na stronie Apple można porównać dokładne wymiary. Za rok ma być 120Hz i może TouchID w power button, tak jak w iPadzie Air. To dla wielu większa zmiana niż nowy wygląd i 5G. I pewnie aparaty z Maxa dostanie też Pro. Btw. Mi się ten niebieski podoba i taki wezmę.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#56 Motion950

Motion950
  • 38 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 października 2020 - 18:35

Ja też planuję zakup 12PRO tylko mam problem bo nie mogę się zdecydować jaki kolor wybrać :) I szkoda że plecki mają matowe szkło a nie przezroczyste jak w X czy XS.

Hehe też będę miał problem z kolorem. Chciałem ten "pacyficzny" ale prawie napewno będzie w silikonowym etui i tu pojawia się problem bo kuchenka indukcyjna nie pasuje kolorystycznie i imho lepiej wygląda w wersji szarej i pasuje do każdego koloru etui. Trzeba będzie zobaczyć na żywo

#57 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 14 października 2020 - 18:52

Mówicie, że brzydki niebieski jest w linii pro, a wielka szkoda! Za rok nie widzę większych zmian, ale zmieniam dla designu, z powodów durnych - chcę mieć najnowszy skoro wygląda inaczej :)

To subiektywna opinia. Akurat na mnie nie zrobił wrażenia.

#58 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 14 października 2020 - 18:56

W przyszłym roku będzie 120Hz, mniejszy notch lub przy dobrych wiatrach jego brak i przynajmniej jeden model nie będzie miał żadnego portu :D

#59 Inka

Inka
  • 142 postów

Napisano 14 października 2020 - 19:29

Dziękuję, faktycznie trzeba dobrać kolorystycznie, ale jestem niepocieszona, że zwiększają rozmiar. Ten z 11 pro był dla mnie optymalny, chociaż musieliśmy się dotrzeć i wciąż czasami czuję, że wyciągam coś większego z torebki. Soczekpl- rozumiem, że to dla wielu większa zmiana. Dla mnie 5G - zupełnie niepotrzebne, ale wygląd tak.

Jak patrzę na swoje selfie w lustrze - tak, jestem kobietą, to czasami rozpoznaję rok po etui i po aparacie z tyłu i czasami żałuję "och, wrzuciłabym to na instagram, ale wszyscy poznają, że to stare zdjęcie z uwagi właśnie na tył/aparat/wygląd.

#60 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 14 października 2020 - 19:37

Jak patrzę na swoje selfie w lustrze - tak, jestem kobietą, to czasami rozpoznaję rok po etui i po aparacie z tyłu i czasami żałuję "och, wrzuciłabym to na instagram, ale wszyscy poznają, że to stare zdjęcie z uwagi właśnie na tył/aparat/wygląd.

To daj podpis: „retro chwile” i pomyślą, że celowo wrzucasz aktualną fotę ze starym telefonem ;)

Mi najbardziej żal braku 120 hz. Dziwne, że poslzi na trend 5G, skoro tak naprawdę nie da się z tego jeszcze w pełni korzystać.

#61 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 14 października 2020 - 19:54

Mi najbardziej żal braku 120 hz. Dziwne, że poslzi na trend 5G, skoro tak naprawdę nie da się z tego jeszcze w pełni korzystać.

Bo 5G jest teraz nośne, a jak powiesz 60 a 120Hz to każdy spyta co to takiego.

#62 Inka

Inka
  • 142 postów

Napisano 14 października 2020 - 20:05

A czy ktoś byłby tak miły i pomógł mi znaleźć porównanie 11 pro i 12 pro? Tak obok siebie? Czy różnica w ramkach jest znacząca, szczególnie w etui?

(Na razie ja do Magsafe przekonana nie jestem i średnio ta droga mi się podoba)

#63 Faflucy

Faflucy
  • 141 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 października 2020 - 20:12

Też mam ten problem. Podczas wczorajszej prezentacji (i na renderach) nie spodobał mi się ten pacyfic blue w 12 Pro Max. Liczę na to, że jeszcze przed zamówieniem uda mi się mu dokładniej przyjrzeć. Na chwilę obecna obstawiam dla siebie silver. Albo grafit. Ale chyba wolę jaśniejszy. No, zobaczymy. Do 6. listopada jeszcze tyyyyle czasu...

Ja bym silver wybrał jak by było szkło przezroczyste, ale jest matowe i nie za bardzo mi się to podoba. Na pewno odpada grafit, lecz z resztą mam problem, kusi mnie gold, ale mam takie dziwne wrażenie że taki szpanerski jest.

#64 lizbona

lizbona
  • 126 postów

Napisano 14 października 2020 - 20:16

A ja Wam coś powiem. Niby Ameryki nie odkrywam, bo każdy z Was to wie, ale jak czytam te posty to wątpię, ze pamiętacie.
APPLE MA ZARABIAĆ. APPLE MA ZARABIAĆ KAŻDEGO ROKU.
Teraz macie design, ulepszony aparat, duży skok wydajności procesora.
Za rok notch zostanie, procesor pewnie minimalnie lepszy (coś jak 6S vs 7, X vs XS itp) ten sam ram 6GB, dodadzą 120Hz, pewnie aparat z Max będzie dostępny w mniejszym Pro + może jakiś kolor, np navy orange
Za 2 lata nie będzie notcha i już zacznie się znów ruch na ekran „bez nic” lepszy procesor i tak w nieskończoność.
Oni mogliby pokazać to wszystko wczoraj. Ale tu nie chodzi o to żeby kupić, tylko kupować...
Ja wybieram 12 PRO Max grafitowy. Chyba ze złoty nie będzie jak rosyjsko-ukraiński złoty jak na renderach, tylko normalny
Pozdrawiam
  • 5b46927ee6 i mikoko lubią to

#65 Faflucy

Faflucy
  • 141 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 października 2020 - 20:23

Nie wiem co w tym dziwnego, Apple jak każda inna firma jest nastawiona na zarobek.

#66 Inka

Inka
  • 142 postów

Napisano 14 października 2020 - 20:24

Właśnie mnie też kusi pacyfik ;) albo złoty, podyskutujmy! Bierzecie przezroczyste etui? Btw, jak kupujecie na firmę, przez stronę czy telefon? Ja kilka razy nawaliłam i kupiłam jak normalny klient, biorąc tylko fakturę i nie dostałam zniżki rok temu pani coś tam wspomniała. (Pomoże ktoś? :)

Użytkownik Inka edytował ten post 14 października 2020 - 20:27

#67 lizbona

lizbona
  • 126 postów

Napisano 14 października 2020 - 20:35

No właśnie tu nie ma nic dziwnego. Konkluzja jest taka, ze zawsze będzie czegos brakować, tak samo zawsze można czekać w nieskończoność na idealny sprzęt.

#68 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 14 października 2020 - 21:32

Znowu zrobili ten durny numer z różnymi aparatami w zależności od wielkości urządzenia...

Pora zmienić mojego XSa, ale tym razem nie kupię w pierwszym rzucie, więc liczę na porządny test np na ArsTechnica i trzymam kciuki żeby się okazało, że ten lepszy aparat w Max to bardziej bełkot marketingowy niż rzeczywistość. Jeśli nie, to będę miał dylemat czy brać te patelnie

Ale trzeba powiedzieć, że obsługą nagrywania w 4K HDR i to w dodatku w najlepszej na rynku technologii czyli Dolby Vision trochę zakasowali pod względem video całą konkurencję.

#69 konio124

konio124
  • 669 postów

Napisano 15 października 2020 - 05:27

Kojarzycie może o której godzinie rozpocznie się przedsprzedaż?

Użytkownik konio124 edytował ten post 15 października 2020 - 05:28

iPhone 16 Pro Max 1TB Space Black ♦ iPad Pro 11 M1 Cellular 1TB Space Grey ♦ Apple Watch Ultra 2 Black ♦ iPod Nano 6G/7G 16GB ♦ AirPods Pro 2 ♦ Apple TV 4K A15 128GB

#70 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 15 października 2020 - 06:04

Kojarzycie może o której godzinie rozpocznie się przedsprzedaż?

Masz na stronie Apple -14.00
  • konio124 lubi to

iPhone 15 Pro

#71 5b46927ee6

5b46927ee6
  • 483 postów
Napisano 15 października 2020 - 06:10

To byłoby za dużo dla niego wejść na oficjalną (!) stronę i sprawdzić. No jak możesz?! Masakra...

#72 konio124

konio124
  • 669 postów

Napisano 15 października 2020 - 06:36

To byłoby za dużo dla niego wejść na oficjalną (!) stronę i sprawdzić. No jak możesz?! Masakra...

Aż tak bardzo Cię uraziłem tym pytaniem? skoro tak to najmocniej przepraszam.

iPhone 16 Pro Max 1TB Space Black ♦ iPad Pro 11 M1 Cellular 1TB Space Grey ♦ Apple Watch Ultra 2 Black ♦ iPod Nano 6G/7G 16GB ♦ AirPods Pro 2 ♦ Apple TV 4K A15 128GB

#73 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 15 października 2020 - 06:53

https://m.gsmarena.c...-news-45798.php

6GB RAM w Pro

#74 5b46927ee6

5b46927ee6
  • 483 postów
Napisano 15 października 2020 - 08:02

Aż tak bardzo Cię uraziłem tym pytaniem? skoro tak to najmocniej przepraszam.

Mnie? W ogóle. :) Tylko drażni mnie taka bierna postawa. Tyle. :)

#75 disaster3

disaster3
  • 95 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 października 2020 - 09:04

od 13:55 serwer PL bedzie już ledwo ciągną a kulminacja nastąpi po 14:00  :D

Mam cały czas dylemat odnośnie koloru tylko zastanawiam się po co jak i tak od razu wyląduje w iPitaka jak obecny XS, więc w teorii mogę wziąć każdy na który najkrócej będe czekał.

Trochę ten mini mi namieszał w głowie i to co 13 może mieć za rok (co było oczekiwane już w 12) więc zastanawiam się czy nie wziąć mini na rok a później kupić 13pro.

Zwykle zawsze brałem (te po liftingu: nie 6 tylko 6s, nie X tylko XS, więc tutaj 13Pro moze też być takim 12Pro po liftcie). I biorąc teraz 12pro bez sensu bedzie za rok znowu zmieniać a 12mini może być dobrą opcją aby już coś zmienić (bo mnie skręca) pobawić się rok i wtedy dopiero kupić 13Pro..... ehhhh jak zwykle dylematy.

A last question jeśli można, bo od razu w zamówieniu chciałem kupić parę akcesoriów tylko chciałbym wiedzieć czy jak wezmę MagSafe to rozumiem, że mam tylko patelnię z kablem USB-C więc do tego potrzebować bedę jeszcze zasilacz?

Np. taki USB-C 20W?

W tej chwili korzystam z kostki 12W od poprzedniego Ipada Pro (w konfiguracji stary kabel lightning <> USB duże A?) więc chyba warto jakiś upgrade zrobić na USB-C.

Użytkownik disaster3 edytował ten post 15 października 2020 - 09:15

iPhone 4s 8GB white, iPhone XS 256GB gold, iPhone 14 Pro 256GB Purple, iPhone 13 Pro 256GB Sierra blue, iPad Pro 11 256GB silver,

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych