Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * - - - 1 głosy

iPhone 12 Pro/12 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1206 odpowiedzi w tym temacie

#326 randall86

randall86
  • 135 postów

Napisano 21 października 2020 - 08:29

Ja akurat ładuję indukcyjnie na dwóch ładowarkach, jedna z ikei przy łóżku wmontowana w blat szafki, druga to półeczka indukcyjna w samochodzie. Obydwa zamocowane na stałe więc zero problemu. Właśnie to mi się najbardziej podoba w takim ładowaniu - że ładowarka może być z czymś zintegrowana a nie leżeć jako osobny klocek na biurku ze zwisającym kablem. Od tego już wolę ładowanie przewodem. Ale to tylko moje zdanie :)

 iPhone 11 Pro Max  iPhone 7  iPad Air 2  rMBP 2014  Watch 4

#327 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 21 października 2020 - 08:48

Chyba trochę na siłę się już czepiacie - przecież NIE TRZEBA kupować ładowarki z magsafe, zwyczajne działają tak jak dotąd - nie potrzebujesz magnesów, nie kupuj.

• Emej lubi to

#328 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 października 2020 - 08:58

Dokładnie, to jest dodatek mający przygotować grunt pod wprowadzenie iPhone bez złącz. Wtedy pojawiłbym się problem jak używać i ładować jednocześnie, który wyprzedzająco został rozwiązany MagSafe.

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#329 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 21 października 2020 - 09:11

https://www.tomsguid...y-android-phone wydajność a14 bez szału

#330 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 21 października 2020 - 09:11

Tego problemu z odrywaniem MagSafe od telefonu można by łatwo uniknąć. Wystarczyłoby zaprojektować tę ładowarkę w taki sposób, żeby na pół centymetra wystawała z jednej strony spod telefonu. Wtedy można byłoby jedną ręką przepchnąć telefon poza magnesy i podnieść. To byłoby wygodne do wykonania jedną ręką.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 21 października 2020 - 09:12

#331 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 21 października 2020 - 09:20

Taka była idea, że możesz używać telefonu, trzymając go w ręku,  a on się ciągle ładuje. Ale wiadomo, coś za coś. Zawsze można użyć kawałka taśmy dwustronnej i po problemie. Jeśli mamy stałe miejsce na szafce nocnej czy biurku, podklejamy do blatu i już nie będzie się podnosić. Ten magnes jest na tyle słaby, że nie oderwie.

Ja zrozumiałem, że idea jest taka, że magnes ma trzymać telefon w odpowiednim miejscu, aby zapewnić skuteczne i szybkie ładowanie bez strat. Tak czy siak ta wielka pastylka jest faktycznie bez sensu - ładowarka bezprzewodowa, która jest przewodowa. Aby wyjąć karty z tego doklejanego portfela, podobno trzeba go odczepić. Czyli w jednej ręce mam telefon, w drugiej portfel, a kartę wyciągam zębami?
Trzeba poczekać na jakieś sensowniejsze rozwiązania 3rd party.

#332 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 21 października 2020 - 09:30

Tu macie wszystkie kolory 12 pro

https://www.youtube....h?v=kJv7oICQal8

Użytkownik _Artek_ edytował ten post 21 października 2020 - 09:33

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#333 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 21 października 2020 - 09:31

A ja uważam, że to ma działać jak MagSafe w komputerach 'kiedyś'. Teoretycznie trzeba użyć dwóch rąk, żeby wypiąć, ale z drugiej magnes jest na tyle słaby, że wystarczyć 'walnąć łapą' po kablu i się samo wypnie.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#334 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 21 października 2020 - 09:46

A ja uważam, że to ma działać jak MagSafe w komputerach 'kiedyś'. Teoretycznie trzeba użyć dwóch rąk, żeby wypiąć, ale z drugiej magnes jest na tyle słaby, że wystarczyć 'walnąć łapą' po kablu i się samo wypnie.

Ale w tym przypadku, to gdzie miałbyś walić? Cała ładowarka jest pod telefonem. Przesadzili z tym designem. Byłaby minimalnie większa i nie byłoby tej całej dyskusji. Komputera to można było nawet nie odpinać, tyko go wziąć, a kabel sam się odrywał i spadał gdzieś na biurko. No ale traktować tak samo tę pastylkę? Trochę chyba jednak nie o to chodziło projektantom.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 21 października 2020 - 09:47

#335 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 21 października 2020 - 09:49

Wielu ludzi kładzie telefon na powierzchniach płaskich ekranem w dół (nie, nie wiem, dlaczego), więc wtedy w kabel.
Wydaje mi się (podkreślam: wydaje) po obejrzeniu kilku filmików na YT, że to nie jest jakiś wielki problem odpiąć ją ręką od dołu, kiedy chwytasz telefon - w sensie tą samą ręką, która chwyta. Przejdę się za jakiś czas do iSpotu/Cortlandu i spróbuję z ciekawości, bo póki co nie potrzebuję tego kupować.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#336 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 21 października 2020 - 10:06

Pal licho konstrukcja, ale dlaczego tylko dla tego  wynalazku ograniczyli ładowanie 15W? Pozostałe ładowarki QI nadal 7,5W.  Przecież są na rynku normalne ładowarki firm trzecich 15W i więcej , które można by użyć. Ale po co, chcesz szybko, to kup ich oryginalne akcesorium.

iPhone 15 Pro

#337 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 21 października 2020 - 10:09

A sprawdzałeś, że te inne nie dadzą 15W?

Ja (kolejne 'wydaje mi się', wiem) zrozumiałem to tak, że iPhone teraz umie przyjąć 15W i taką ładowarkę sprzedają, ale inna też da 15.

Czyżby zrobili jak OnePlus, gdzie w 8Pro można było dawać jakieś miliony watów indukcyjnie ale tylko z ich 'warp charger'?

#338 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 21 października 2020 - 10:13

A sprawdzałeś, że te inne nie dadzą 15W?

Ja (kolejne 'wydaje mi się', wiem) zrozumiałem to tak, że iPhone teraz umie przyjąć 15W i taką ładowarkę sprzedają, ale inna też da 15.

Czyżby zrobili jak OnePlus, gdzie w 8Pro można było dawać jakieś miliony watów indukcyjnie ale tylko z ich 'warp charger'?

W kilku miejscach pisali. Na razie tylko ta jedna. Pewnie Belkin i reszta wyda swoje, ale muszą wspierać magsafe. Żadna na rynku, które są do tej pory nie wspiera.

https://www.theverge...-charging-speed

iPhone 15 Pro

#339 inuictus

inuictus
  • 1 023 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 października 2020 - 10:16

Mnie jeszcze zastanawia inna kwestia, czy używanie tej ładowarki bez żadnego etui (bo zazwyczaj ich nie używam) nie spowoduje że po miesiącu/pół roku/roku będę miał na tyle telefonu pięknie wyrysowane kółeczko od ładowarki.

iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV

#340 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 21 października 2020 - 10:22

Mnie jeszcze zastanawia inna kwestia, czy używanie tej ładowarki bez żadnego etui (bo zazwyczaj ich nie używam) nie spowoduje że po miesiącu/pół roku/roku będę miał na tyle telefonu pięknie wyrysowane kółeczko od ładowarki.

Niby to jest jakiś miękki plastik(gumowany) z tego co widziałem. Na szkle nie powinno zostawić śladu, chyba że jakiś kurz(piasek) wpadnie pomiędzy i będzie ładnie szurał:) Zastanawia mnie to, że zazwyczaj ładowarki od 10-15 wzwyż mają jakieś chłodzenia, wiatraczki. A tu płaski kawałek cienkiego metalu i plastiku. Przy 15W będzie to się grzało nieźle, bateria po dupie będzie dostawać.

iPhone 15 Pro

#341 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 21 października 2020 - 10:40

Tak szczerze to po przeczytaniu tego artykułu uważam, że to dobrze. W sensie wymóg 'chcesz 15W, urządzenie musi być przez nas zatwierdzone'. Od zawsze ufałem w sens istnienia MFI i nie kupowałem akcesoriów bez tego. W skrócie: chcesz mieć pewność, że zadziała dobrze i nic nie zepsuje? Kup MFI, a nie chińczyka noname z alicośtam.

Oczywiście to zupełnie inna sprawa, że wszystkie te Belkiny, Ankery, GreenCelle czy co tam jeszcze bedą zapewne musieli solidnie posmarować, żeby dostać to MFI - jako konsumenta mnie to nie obchodzi, bo i tak już to robią.

#342 Grimlock

Grimlock
  • 74 postów

Napisano 21 października 2020 - 11:13

Ładowarka bezprzewodowa Magsafe ładowarką. Czekam na magnetyczne uchwyty samochodowe. Obecnie używam bardzo małego uchwytu firmy iotie instalowanego na gumowany zacisk w kratce wentylacyjnej - wkładam iPhone'a do etui z blaszką. Zakładam, że z magnesami we wnętrzu iPhone'a, uchwyt zgodny z Magsafe będzie ograniczał się do samego mocowania z elementem metalowym - bez konieczności posiadania odpowiedniego etui. Tylko widzę jeden mały problem - w iPhone 12 magnesy są rozmieszczone po dość dużym obwodzie. 

Więc powierzchnia styku samego uchwytu też będzie musiała być odpowiednio duża aby obejmować punkty styku.

// Apple MacBook Pro 15 Touchbar (Mid-2019) - Core i9 2,3GHz, 16GB DDR4 RAM, 512GB SSD, Radeon Pro 560X // Apple iPhone 12 Pro 256GB // Apple TV 4K 32GB // AirPods // ThinkVision P27H-10 //

#343 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 21 października 2020 - 11:15

Pewnie pojawią się uchwyty (i ładowarki) zgodne z MagSafe, tylko po stronie uchwytu będzie zdecydowanie silniejszy magnes, bo toto obecne nie utrzyma.

#344 rpzem

rpzem
  • 40 postów

Napisano 21 października 2020 - 12:11

Ładowarka bezprzewodowa Magsafe ładowarką. Czekam na magnetyczne uchwyty samochodowe. Obecnie używam bardzo małego uchwytu firmy iotie instalowanego na gumowany zacisk w kratce wentylacyjnej - wkładam iPhone'a do etui z blaszką. Zakładam, że z magnesami we wnętrzu iPhone'a, uchwyt zgodny z Magsafe będzie ograniczał się do samego mocowania z elementem metalowym - bez konieczności posiadania odpowiedniego etui. Tylko widzę jeden mały problem - w iPhone 12 magnesy są rozmieszczone po dość dużym obwodzie. 

Więc powierzchnia styku samego uchwytu też będzie musiała być odpowiednio duża aby obejmować punkty styku.

Coś się dzieje w temacie:

https://www.pcworld....afe,423367.html

#345 crash5

crash5
  • 404 postów
  • SkądGdynia

Napisano 21 października 2020 - 13:49

Nie mogę się zdecydować na zakup nowego iPhone i kolejne pytanie czy faktycznie jak to się dało usłyszeć w sieci to faktycznie iPhone 12 Pro Max będąc w kieszeni np przy schylaniu , wiązaniu buta czy w pozycji siedzącej jest zbyt duży? Nie miałem nawet do czynienia z iPhone 11 Pro Max a 12 jest większa o 0,2. Faktycznie zależy mi na dużym ekranie , ale jak ma to mieć wady w noszeniu codziennym to nie wiem czy nie wezmę 12 lub 12 Pro.

Użytkownik crash5 edytował ten post 21 października 2020 - 14:18

iPhone 14 Pro Max 128 GB , iPad 2018 9.7 , Apple Watch 5 (44) (Cellular) , Air Pods Pro , Apple TV 4 GEN 4K ,Belkin 3-in-1 Wireless Charging Pad Black 

#346 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 21 października 2020 - 13:57

Zależy jakie nosisz ubrania i jak przepastne masz kieszenie ;)

#347 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 21 października 2020 - 14:06

Cały czas się wacham

Co robisz? Wąchasz się?

#348 5b46927ee6

5b46927ee6
  • 483 postów
Napisano 21 października 2020 - 14:24

Co robisz? Wąchasz się?

Pewnie Covid.

#349 randall86

randall86
  • 135 postów

Napisano 21 października 2020 - 14:25

11 Pro Max w ciasnych spodniach przeszkadza i odznacza się dość mocno. Dlatego wziąłem teraz 12 Pro, chociaż wkurzyli mnie z aparatem.

Użytkownik randall86 edytował ten post 21 października 2020 - 14:26

 iPhone 11 Pro Max  iPhone 7  iPad Air 2  rMBP 2014  Watch 4

#350 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 21 października 2020 - 14:34

11 Pro Max w ciasnych spodniach przeszkadza i odznacza się dość mocno. Dlatego wziąłem teraz 12 Pro, chociaż wkurzyli mnie z aparatem.

To prawda akurat. Sam mam 11 pro Maxa, a noszę jeansy slimowane i w kilku parach spodni z Hugo Bossa, gdzie ten jeans jest naprawdę dobry zaczął się przecierać od krawędzi 11 pro Maxa :D Wcześniej jak miałem XS nie było czegoś takiego.. 

Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb  MacBook Pro M1 13 16gb 256gb  AirPods 2 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych