Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 12 Mini – dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
198 odpowiedzi w tym temacie

#76 Plumo

Plumo
  • 44 postów

Napisano 14 listopada 2020 - 10:56

Po ilości wpisów w tym temacie widzę, że jednak Mini to nie jest taki hit jak to niektórzy zapowiadali.
I z pierwszych recenzji w internecie słychać, że jednak jest za mały do wygodnej konsumpcji treści. 

S10E

#77 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 14 listopada 2020 - 11:18

Bo to nie jest telefon do konsumpcji treści i dla nolife-ów, którzy 24h na dobę siędza z komórką w ręku. To telefon dla ludzi, którzy przede wszystkim nie cierpią noszenia paletek w kieszeni, cenią małe rozmiary, niską wagę i do tego bezkompromisową szybkość i super aparaty. Czyli idealny dla mnie :) Od początku było wiadomo, że to nie kombajn do oglądania yt pół dnia, a drugie pół do grania w gierki.

Użytkownik Regiss edytował ten post 14 listopada 2020 - 11:18

• Sziszapangma lubi to

iPhone 15 Pro

#78 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 14 listopada 2020 - 11:34

Do oglądania yt mam 10" iPada, 13" laptopa,  27" monitor i 55" telewizor. Byłbym kretynem robiąc to w takiej sytuacji na telefonie, nawet 6-7".
Do grania jest konsola.

Także no, telefon idealny. Jedyne, na co mógłbym ewentualnie narzekać, to waga - lubię cięższe telefony (albo przyzwyczaiłem się do wagi Xs po prostu).

• czesiekwiesiek i Sziszapangma lubią to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#79 Arshe

Arshe
  • 800 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 listopada 2020 - 12:10

Zwracam się z prośbą do użytkowników iPhone’a 12 mini o kilka spostrzeżeń na temat baterii. Wiem, że jest jeszcze zbyt wcześnie na pełne miarodajne info ale jestem ciekawy waszej opinii. Czy telefon wytrzymuje cały dzień na baterii na spokojnie? Czy wyświetlana treść i mam tu na myśli tekst nie jest zbyt mały? cały czas zastanawiam się nad 12 mini, a 12^^ będę wdzięczny za info :)
  • 5b46927ee6 lubi to

 iPhone 12 mini   iPhone 5s  iPad 8 th  HomePod mini 

#80 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 15 listopada 2020 - 12:34

Bateria wystarcza mi 'od rana do wieczora', więcej nie potrzebuję. Nie robiłem jakichś testów 'co się stanie po całej nocy', bo idąc spać kładę telefon na ładowarkę indukcyjną koło łóżka.

Tekst jak dla mnie nie jest za mały - od zawsze w ogóle mam ustawione najmniejsze możliwe literki w Settings -> Display & Brightness -> Text Size. Tutaj zrobiłem Ci screena z Wikipedii w Safari (żebyś zobaczył, ile się mieści i ewentualnie porównał ze swoim obecnym telefonem), a tutaj masz zdjęcie, jak to wygląda w 'rzeczywistości' - kilka przedmiotów obok dla skali (pomysłowych cwaniaczków uprzedzam, że ta karta jest nieaktywna :P).

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#81 Arshe

Arshe
  • 800 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 listopada 2020 - 12:54

Bateria wystarcza mi 'od rana do wieczora', więcej nie potrzebuję. Nie robiłem jakichś testów 'co się stanie po całej nocy', bo idąc spać kładę telefon na ładowarkę indukcyjną koło łóżka.

Tekst jak dla mnie nie jest za mały - od zawsze w ogóle mam ustawione najmniejsze możliwe literki w Settings -> Display & Brightness -> Text Size. Tutaj zrobiłem Ci screena z Wikipedii w Safari (żebyś zobaczył, ile się mieści i ewentualnie porównał ze swoim obecnym telefonem), a tutaj masz zdjęcie, jak to wygląda w 'rzeczywistości' - kilka przedmiotów obok dla skali (pomysłowych cwaniaczków uprzedzam, że ta karta jest nieaktywna :P).

Dzięki wielkie :) czy jesteś w stanie chociaż orientacyjnie napisać ile pozostaje Ci baterii na wieczór? 15-20% pytam bo zdarza się mi się pracować poza domem do 22:15^^

#82 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 15 listopada 2020 - 14:20

Postaram się pamiętać, żeby Ci napisać wieczorem.

I no, u mnie 'wieczór' to jest 1:00 - 2:00. W sensie wtedy się kładę spać. Z drugiej strony, w tygodniu wstaję o 10:00, w weekendy 11:00+.

• MasterM lubi to

#83 Arshe

Arshe
  • 800 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 listopada 2020 - 14:39

I no, u mnie 'wieczór' to jest 1:00 - 2:00. W sensie wtedy się kładę spać. Z drugiej strony, w tygodniu wstaję o 10:00, w weekendy 11:00+.

Dzięki :)
Złożyłem już zamówienie dosłownie godzinę temu^^ dostawa na wtorek^^

#84 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 15 listopada 2020 - 15:22

A jak tam lockscreen touch gate? Bo u mnie jest i wkurza trochę. Bez etui wszystko działa, po założeniu jest gorzej. Palec wskazujący działa w miarę, kciuk prawie wcale :) . Jakiś problem z ustawieniami czułości, uziemienia, przewodzenia, cholera wie. Oby jak najszybciej wyszedł fix.

https://www.macrumor...n-touch-issues/

Użytkownik Regiss edytował ten post 15 listopada 2020 - 15:27

iPhone 15 Pro

#85 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 15 listopada 2020 - 15:38

Ja się właśnie dowiedziałem, że coś takiego występuje. U mnie póki co nie.

#86 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 15 listopada 2020 - 15:51

Myślę że dlatego, że masz pitake i może lepiej przewodzić. Ja mam na razie zwykły gumiak i jest izolacja.

iPhone 15 Pro

#87 Plumo

Plumo
  • 44 postów

Napisano 15 listopada 2020 - 21:51

https://www.youtube....h?v=bKyl4o0Tgmo

Nie wiem na ile miarodajne są takie testy ale... Mini tak tragicznie nie wychodzi, jak na wielkość baterii.

S10E

#88 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 15 listopada 2020 - 22:16

Po dwóch dniach i pół dnia używania mogę powiedzieć że bateria jest na poziomie mojego starego XS. Może deczko lepiej, ale bardzo podobnie.

iPhone 15 Pro

#89 Piotr83

Piotr83
  • 89 postów

Napisano 15 listopada 2020 - 22:41

A jak tam lockscreen touch gate? Bo u mnie jest i wkurza trochę. Bez etui wszystko działa, po założeniu jest gorzej. Palec wskazujący działa w miarę, kciuk prawie wcale :) . Jakiś problem z ustawieniami czułości, uziemienia, przewodzenia, cholera wie. Oby jak najszybciej wyszedł fix.

https://www.macrumor...n-touch-issues/

Mam dokładnie to samo , na zablokowanym ekranie latarka nie działa. Pod ładowarka działa za każdym razem. Etui spigen.

Użytkownik Piotr83 edytował ten post 15 listopada 2020 - 22:41

#90 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 16 listopada 2020 - 00:35

No i proszę, pamiętałem.

Zdjąłem w sobotę telefon z ładowarki _prawdopodobnie_* o 8:51, teraz jest 0:31 i mam 75% baterii. Nie to, żebym go jakoś specjalnie używał, cały dzień sobie po prostu leżał obok na stoliku i kilkukrotnie co najwyżej wziąłem do ręki coś szybko sprawdzić na Wikipedii albo przeczytać powiadomienie z messengera/maila. Nie rozmawiałem ani razu (bo nienawidzę rozmawiać przez telefon, wszyscy znajomi o tym wiedzą, więc i tak nikt nie dzwoni :P), także te dane mogą nie być do końca miarodajne. No ale nadal - zużyło się 25% przy nikłym używaniu, więc przy jakimś większym nadal zakładam, że spokojnie wystarczy do wieczora.

* - miałem dyżur i OpsGenie do mnie zadzwoniło, ale był to fałszywy alarm, więc wróciłem do spania i wtedy na pewno położyłem telefon już obok głowy, a nie z powrotem na ładowarkę - ale istnieje szansa, że zrobiłem to już wcześniej, o 8:07, bo wtedy był poprzedni (też fałszywy) alarm. Nie umiem jednak powiedzieć na 100%, czy o tej 8:07 już zdjąłem, bo ogólnie to ja o 8:00 rano nie istnieję dla świata i nie pamiętam, co się wtedy dokładnie działo ;-)

#91 Arshe

Arshe
  • 800 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 listopada 2020 - 00:39

No i proszę, pamiętałem.
Zdjąłem w sobotę telefon z ładowarki _prawdopodobnie_* o 8:51, teraz jest 0:31 i mam 75% baterii. Nie to, żebym go jakoś specjalnie używał, cały dzień sobie po prostu leżał obok na stoliku i kilkukrotnie co najwyżej wziąłem do ręki coś szybko sprawdzić na Wikipedii albo przeczytać powiadomienie z messengera/maila. Nie rozmawiałem ani razu (bo nienawidzę rozmawiać przez telefon, wszyscy znajomi o tym wiedzą, więc i tak nikt nie dzwoni :P), także te dane mogą nie być do końca miarodajne. No ale nadal - zużyło się 25% przy nikłym używaniu, więc przy jakimś większym nadal zakładam, że spokojnie wystarczy do wieczora.

* - miałem dyżur i OpsGenie do mnie zadzwoniło, ale był to fałszywy alarm, więc wróciłem do spania i wtedy na pewno położyłem telefon już obok głowy, a nie z powrotem na ładowarkę - ale istnieje szansa, że zrobiłem to już wcześniej, o 8:07, bo wtedy był poprzedni (też fałszywy) alarm. Nie umiem jednak powiedzieć na 100%, czy o tej 8:07 już zdjąłem, bo ogólnie to ja o 8:00 rano nie istnieję dla świata i nie pamiętam, co się wtedy dokładnie działo ;-)

Dzięki tak czy siak

#92 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 16 listopada 2020 - 00:43

Obawiam się, że w najbliższym czasie nie będę miał lepszych danych - pracuję zdalnie, a moja praca to klikanie w komputer, więc nie ma absolutnie sensu, żebym robił na telefonie coś, co mogę zrobić na Maku, tym bardziej, że i tak mam ręce non stop na klawiaturze ;-)
Jeśli to coś pomoże: w sobotę najpierw jechałem do lekarza i z powrotem, więc w Uberze telefon, w poczekalni telefon, wracając telefon; potem na zakupach szybkie sprawdzanie przepisów i lista produktów, więc ekran włączony przez dobrą godzinę (w maseczce się trzeba bawić w kody do odblokowania, to nie wyłączam zwykle), w aucie muzyka też przy włączonym ekranie. Wieczorem był DALEKI od rozładowania, także 'będziesz pan zadowolony' raczej.

• MasterM lubi to

#93 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 postów

Napisano 16 listopada 2020 - 10:34

Tylko że akurat rozmowy zjadają wiele % zwłaszcza jak zasięg taki sobie. Dlatego te 25% z niczego to nie jest jakiś porywający wynik. Wiadomo tego trzeba było się spodziewać ale mówimy tylko o baterii bez patrzenia teraz na rozmiar telefonu. Skoro więc ktoś używa głównej funkcji telefonu dość aktywnie to może być różnie. 

Po dwóch dniach i pół dnia używania mogę powiedzieć że bateria jest na poziomie mojego starego XS. Może deczko lepiej, ale bardzo podobnie.

Jak stary XS z fabryczną baterią czy już taką 2 letnią zużytą trochę? Jestem po prostu ciekaw czy określenie stary odnosi się do modelu czy wieku baterii.

#94 krystek82

krystek82
  • 169 postów

Napisano 16 listopada 2020 - 11:15

Ze swojej strony z pierwszych wrażeń napiszę że 12 mini świetnie leży w dłoni i w kieszeni od spodni, Xs w pewnych sytuacjach musiałem poprawiać teraz nie mam takiej potrzeby. Co do wielkości ekranu. Oczywiście pełna zgoda że do grania, oglądania i przeglądania internetu im większy ekran tym lepszy ale w przypadku 12 mini mówimy o ekranie 5,4 cala. Tu naprawdę można komfortowo i coś oglądać i czytać. Ja wiem że w dobie dzisiejszych smartfonów ten ekran wydaje się mały ale moim subiektywnym zdaniem jest naprawdę spoko. I tak jak już koledzy wcześniej napisali jeśli ktoś stawia smartfon na pierwszym miejscu przed tabletem, laptopem jeśli chodzi o zastąpienie tych większych urządzeń to 12 mini nie jest po prostu dla niego.

Co do baterii to nie chciałbym póki co za dużo pisać bo jest po prostu za wcześnie, tym bardziej choć nie wiem ile w tym prawdy niektórzy piszą że bateria potrzebuje paru naładowań żeby się ułożyć. Więc myślę że tydzień, może dwa tygodnie użytkowania będą bardziej miarodajne w tym temacie.

#95 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 16 listopada 2020 - 11:19

Jak stary XS z fabryczną baterią czy już taką 2 letnią zużytą trochę? Jestem po prostu ciekaw czy określenie stary odnosi się do modelu czy wieku baterii.

Bateria 99% była, telefon z lutego tego roku.

iPhone 15 Pro

#96 Forti

Forti
  • 55 postów
Napisano 16 listopada 2020 - 16:46

Macie problem z żółtymi wyświetlaczami?

Przez informacje o tym i tym dotyku wstrzymuje się z zakumem.

Po ilości wpisów w tym temacie widzę, że jednak Mini to nie jest taki hit jak to niektórzy zapowiadali.
I z pierwszych recenzji w internecie słychać, że jednak jest za mały do wygodnej konsumpcji treści.

W gwoli wyjaśnienia o który wątek chodzi?

1. Jeżeli 12 pro / 12 pro max - to po prostu 12 pro to top półka i tam toczy się najwięcej dyskusji "ogólnej" o tegorocznych modelach. Stąd taka popularność

2. 12 mini to nie jest telefon to oglądania seriali czy youtube na dłuższą metę. Od tego ma ipad, komputer i tv :P

#97 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 16 listopada 2020 - 16:53

Macie problem z żółtymi wyświetlaczami?

Przy włączonym True Tone kolory są zdecydowanie cieplejsze (== bardziej żółte) niż przy takim samym ustawieniu w Xs. Nie to, żeby mnie jakoś to bolało, przyzwyczaiłem się po 5 minutach (a pewnie jakbym celowo nie zrobił porównania, w ogóle nie zdawałbym sobie sprawy z tej różnicy). No i było już napisane w wątku obok (tym o 12 Pro/Pro Max), że można sobie to ciepło (==żółtość (jest takie słowo? Chyba nie, tak jak nie ma zwrotu "w gwoli")) dostosować.

#98 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 16 listopada 2020 - 16:54

Ekran idealny jeśli chodzi o barwy.

iPhone 15 Pro

#99 Sziszapangma

Sziszapangma
  • 55 postów

Napisano 16 listopada 2020 - 20:19

Co za porażka z tym dotykiem. Mam ten sam problem. Ekran też jest żółty, przesiadłam się z 6s a tu taki klops.... nie wiem czy aktualizacja zdoła to naprawić czy zostaje mi zwrot tego bubla...

https://youtu.be/fcRy_Nw0lDA

https://www.youtube....h?v=NPBWZ_jKKqU

#100 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 16 listopada 2020 - 20:46

Piszą w sieci że to do naprawienia jakąś łatką, ktoś gdzieś się ponoć kopnął w ustawieniach czułości ekranu. Niebawem, się dowiemy.

iPhone 15 Pro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych