Witam,
chciałbym kupić myszkę do iPada i zastanawiam się która będzie najwygodniejsza. Tak aby wykorzystać możliwości iPadOS -a. Dajcie znać jakich myszek używacie.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 21 marca 2020 - 08:06
Witam,
chciałbym kupić myszkę do iPada i zastanawiam się która będzie najwygodniejsza. Tak aby wykorzystać możliwości iPadOS -a. Dajcie znać jakich myszek używacie.
MacBook Air 2020 iPhone 12 HomePod mini Apple TV 4k
Napisano 21 marca 2020 - 10:35
Kupiłem najtańszą mysz BT jaką znalazłem. Hama za 39 pln. Bardzo fajna. Działają oba przyciski i rolka. Nie wiem tylko, jak myszą wrócić do pulpitu, ale otwieranie aplikacji w split view czy fly over jest łatwiejsze niż palcem. Ciekaw jestem, co więcej daje mysz Apple. Nie widzę opcji, by użyć myszy z wieloma ekstra przyciskami. Natomiast stary Magic Trackpad pierwszej generacji jest do niczego, bo nie wspiera wielodotyku. Liczę, że Magic Trackpad 2 deskę najlepszy. Kto sprawdzi?
Użytkownik WojtekWojtek edytował ten post 21 marca 2020 - 10:40
Napisano 21 marca 2020 - 13:10
Myszka Apple posiada gesty, wiec całkiem przyjemnie można by było pracować na iPadze, zamykanie apki, wyciąganie docka, wstecz i do przodu wszystko gestami na myszce.
Napisano 21 marca 2020 - 13:20
Ponoć iPadOS 13.4 będzie można podłączyć MM drugiej edycji Dla mnie ważne jest te kilka gestów najważniejszych.
Napisano 21 marca 2020 - 21:37
Sorry! Znalazłem, gdzie się ustawia funkcje dodatkowych guzików (w mojej myszy można nacisnąć rolkę) - dostępność - assistive touch - urządzenia. Do tego już wiem jak wyjść z aplikacji do pulpitu (ponowne dojście do dolnej krawędzi ekranu po pokazaniu docka). I w ogóle mysz jest super gdy używa się iPada z klawiaturą.
Napisano 23 marca 2020 - 10:17
Zmieniam zdanie:) zwykle używałem MM2 ale żona z pracy Logitech MX master 3 przytachała. Zupełnie inna kultura pracy, już MM na sprzedaż poleciała, a sam logitecha zamówiłem.
Napisano 23 marca 2020 - 16:45
Użytkownik kalvin edytował ten post 23 marca 2020 - 16:46
Napisano 14 kwietnia 2020 - 14:56
Takie rozczarowanie.
Próbowałem używać iPad Pro 9,7 A1673 z bateryjnymi: Magic Mouse 1 A1296, gładzikiem A1339, klawiaturą A1314.
W tej konfiguracji nowe amejzing opcje uruchomione na iPad OS 13.4.1 niestety są żenująco słabe.
Brak scrolla na myszce, brak obsługi gestów na gładziku i brak możliwości dostosowania klawiszy na klawiaturze (zamiana miejscami alt/cmd) praktycznie zniechęca do zera moje używane tych peryferii z iPad Pro.
Może ktoś wie jak to ustawić, żeby działało?
Czyżby jabłkowi księgowi zalecili zachowanie tych niebywałych i skomplikowanych funkcji, (jak podpięcie myszki/klawiatury przez BT) na wyłączność do najnowszych wersji iPadów i najnowszych akcesoriów? Co by było dość typowym zagraniem.
Wywołuje to u mnie mały smuteczek...
iMac 2015, iPad Pro 9.7, iP X, AP2, AW2.
Napisano 14 kwietnia 2020 - 18:53
I tutaj rozczarowanie bo wszystko to co posiadasz ale drugiej generacji działa idealnie na iPad z iOS 13.4.1
Napisano 14 kwietnia 2020 - 19:09
On właśnie, tez mam ten starszy gładzik i z iPadem nie działa, ale na pocieszenie - fajnie działa w Windows (z odpowiednim, płatnym driverem). Wstyd, że Apple nie wspiera własnych urządzeń.
Napisano 28 kwietnia 2022 - 12:38
Cześć,
dołączę się do pytania. Poszukuję myszki do iPada Pro z M1. Fajnie jakby miała trochę bardziej ergonomiczny kształt, a nie taka całkiem płaska. Przeszła mi przez głowę MX Master 3 (jeszcze nie dotykałem, ale wygląda na wygodną i jest lekko pochylona co jest spoko dla nadgarstka), ale słyszałem że z M1 ma pod górę i nie wiem czy działa z iPadOS.
Podpowiecie coś?
Napisano 28 kwietnia 2022 - 12:48
Działa. Mam MX master 3 i kiedyś dla testu podpiąłem do iPada, wszystko było ok. Ale nie bawiłem się w próby mapowania dodatkowych guzików albo coś, nie było mi to potrzebne.
Ogólnie to jest Najwspanialsza Myszka Świata, używam do komputera codziennie i jest super.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 28 kwietnia 2022 - 14:17
Działa. Mam MX master 3 i kiedyś dla testu podpiąłem do iPada, wszystko było ok. Ale nie bawiłem się w próby mapowania dodatkowych guzików albo coś, nie było mi to potrzebne.
Ogólnie to jest Najwspanialsza Myszka Świata, używam do komputera codziennie i jest super.
Oooo good news. Spoko, jak się nie da konfigurować to też przeżyję chyba. Pewnie i tak dodatkowe przyciski i rolka jakąś tam funkcje pełnią przypisaną w standardzie.
Powiedz, jak odczucia przy długiej pracy z tą myszką (oczywiście wiem że każdy ma inną rękę i pójdę się przymierzyć, ale zawsze dodatkowe uwagi są cenne)? Ja ostatnio odczuwam trochę prawą rękę, ale pracuję non stop na touchpadzie dlatego myślę o przesiadce.
Napisano 28 kwietnia 2022 - 14:59
Jakby mnie ręka bolała, nie napisałbym, że jest super ;-)
Mam ją dobre dwa lata, jak nie więcej. Absolutnie nie potrzebuję zmieniać.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 28 kwietnia 2022 - 15:07
Jakby mnie ręka bolała, nie napisałbym, że jest super ;-)
Mam ją dobre dwa lata, jak nie więcej. Absolutnie nie potrzebuję zmieniać.
Niby nie, ale zawsze mógłbyś powiedzieć że pracujesz owszem codziennie, ale max 3-4h
Ok, to wpiszę ją wysoko na liście. Fakt, że głównie słyszę o niej pochlebne opinie - no po za tym że z M1 miała/ma problemy.
Napisano 28 kwietnia 2022 - 19:32
Nie mam doświadczenia z nazbyt dużą ilością myszek. Od kilku lat mam Magic Mouse 2, od jakiegoś miesiąca MX Master 3. Obie mają swoje zalety i wady. Tak, jak żadna ilość przycisków nie zastąpi gestów na dotykowej powierzchni Magic Mouse, tak znowu te gesty nie zastąpią do końca tych wszystkich przycisków i rolek. W Logitechu przeszkadza mi nieergonomicznie umieszczony przycisk Gesture, trzeba mocno cofnąć kciuk, żeby go dosięgnąć, ale ogólnie jest ok. Z kolei MM2 i te gesty bywają uciążliwe, gdy przypadkiem przesuniemy palcem po jej powierzchni, wywołując zupełnie niechciane zachowanie.
Jeśli zależy Ci na wyższej, wyprofilowanej myszce, to oczywiście MM2 odpada. Obie działają poprawnie z iPadem, chociaż akurat osobiście praktycznie tego nie używam, bo iPada mam razem z klawiaturą Logitech Combo Cośtam, która ma też gładzik.
Problem z M1 dotyczy tylko komputerów, a nie iPada, a polega na tym, że oprogramowanie Logi Options+ w wersji na Apple Silicon od dość dawna dostępne jest tylko w wersji Beta. Ale póki co, nie zauważyłem żadnych problemów ze stabilnością, czy funkcjonalnością.
Napisano 28 kwietnia 2022 - 19:38
Nie mam doświadczenia z nazbyt dużą ilością myszek. Od kilku lat mam Magic Mouse 2, od jakiegoś miesiąca MX Master 3. Obie mają swoje zalety i wady. Tak, jak żadna ilość przycisków nie zastąpi gestów na dotykowej powierzchni Magic Mouse, tak znowu te gesty nie zastąpią do końca tych wszystkich przycisków i rolek. W Logitechu przeszkadza mi nieergonomicznie umieszczony przycisk Gesture, trzeba mocno cofnąć kciuk, żeby go dosięgnąć, ale ogólnie jest ok. Z kolei MM2 i te gesty bywają uciążliwe, gdy przypadkiem przesuniemy palcem po jej powierzchni, wywołując zupełnie niechciane zachowanie.
Jeśli zależy Ci na wyższej, wyprofilowanej myszce, to oczywiście MM2 odpada. Obie działają poprawnie z iPadem, chociaż akurat osobiście praktycznie tego nie używam, bo iPada mam razem z klawiaturą Logitech Combo Cośtam, która ma też gładzik.
Problem z M1 dotyczy tylko komputerów, a nie iPada, a polega na tym, że oprogramowanie Logi Options+ w wersji na Apple Silicon od dość dawna dostępne jest tylko w wersji Beta. Ale póki co, nie zauważyłem żadnych problemów ze stabilnością, czy funkcjonalnością.
Mam MM2 i jest spoko, to prawda. Ja głównie pracuję na gładzikach - są świetne, ale niestety ręka się odzywa. W związku z tym czas przesiąść się na coś bardziej wygodnego dla ręki - przyda mi się jeszcze
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych