Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Próba reinstalacji systemu zakończona błędem: "Brak wymaganej pobranej rzeczy."

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 taddy1

taddy1
  • 3 posts

Posted 30 October 2019 - 11:55

Witam,

otrzymałem prośbę o pomoc przy reinstalacji systemy MacOS X istniejącego wcześniej na komputerze.

Spróbowałem tego dokonać przechodząc przez dwie opisane poniżej ścieżki - niestety każda kończy się wyświetleniem komunikatu: "Brak wymaganej pobranej rzeczy."

Ścieżka 1) Odtworzenie ostatniej zainstalowanej wersji Mac OS 

a.) Skorzystałem z kombinacji klawiszy command + R przy rozruchu - uruchomiło się okienko wyboru "Narzędzia OS X". 

b.) Następnie skorzystałem z opcji "Zainstaluj ponownie OS X".

c.) Po przejściu przez 1 krok kreatora (wersja dostępna do odtworzenia to OS X El Capitan - 10.11), wyświetla się okienko dialogowe z informacją "Przed pobraniem i odtworzeniem systemu OS X, Apple musi sprawdzić, czy ten komputer kwalifikuje się do tego" w którym wybieram opcję "Dalej".

d.) Następnie po około 1.5 sekundy i jak rozumiem próbie weryfikacji pojawia się błąd o treści "Brak wymaganej pobranej rzeczy.". 

e.) Po kliknięciu "OK" wracam do początku tj. okienka wyboru "Narzędzia OS X".

Ścieżka 2) Odtworzenie zainstalowanej wersji Mac OS z internetu

a.) Skorzystałem z kombinacji klawiszy command + option + R przy rozruchu - uruchomiło się okienko wyboru "Narzędzia OS X". 

b.) Następnie skorzystałem z opcji "Zainstaluj ponownie OS X".

c.) Po przejściu przez 1 krok kreatora (wersja dostępna do odtworzenia to OS X Yosemite - 10.10), wyświetla się okienko dialogowe z informacją "Przed pobraniem i odtworzeniem systemu OS X, Apple musi sprawdzić, czy ten komputer kwalifikuje się do tego" w którym wybieram opcję "Dalej".

d.) Następnie po około 1.5 sekundy i jak rozumiem próbie weryfikacji pojawia się błąd o treści "Brak wymaganej pobranej rzeczy.". 

e.) Po kliknięciu "OK" wracam do początku tj. okienka wyboru "Narzędzia OS X"

Znalazłem w internecie informację na temat tego, że kwestią może być ustawiona zła data systemowa, zaktualizowałem ją do bieżącej poprzez terminal, ale niestety nie przyniosło to, żadnej poprawy :(

Z góry dziękuję za pomoc.

Attached Files

#2 tommy73

tommy73
  • 443 posts
  • SkądChełm, PL

Posted 30 October 2019 - 20:58

Obraz systemu wydaje się być niekompletny- powinien zajmować ponad 6 GB na dysku. Jeszcze upewnij się że sprzęt się kwalifikuje:

https://support.appl.../pl-pl/HT210717

#3 Migotka

Migotka
  • 30 posts

Posted 30 October 2019 - 22:14

Daj znać jak będzie z innym obrazem systemu :)

#4 taddy1

taddy1
  • 3 posts

Posted 31 October 2019 - 06:53

tommy73  - dziękuję za poddany trop :)

Ściągnąłem obraz na dysk lokalny i udało mi się go zamontować tak, że jest widoczny w drzewku logicznym napędów.

Według instrukcji która znajduje się na stronie którą mi podesłałeś, powinienem znaleźć plik z rozszerzeniem *.pkg, po kliknięciu którego powinien zainstalować się instalator OS X Yosemite - no i tutaj teraz zablokowałem się, bo niby widzę plik InstallMacOSX.pkg, ale nie mogę go otworzyć, ani go zaznaczyć :(

Attached Files

#5 tommy73

tommy73
  • 443 posts
  • SkądChełm, PL

Posted 31 October 2019 - 13:08

Nie lepiej po prostu zrobić bootowalnego pendrive? Tu masz instrukcje:

https://support.appl.../pl-pl/HT201372

Poźniej przy starcie ALT i jazda!

#6 taddy1

taddy1
  • 3 posts

Posted 01 November 2019 - 08:07

Pewnie lepiej :) ale w instrukcji do tworzenia bootowalnego pendrive z wersją ElCapitan jest również krok nakazujący odpalić instalator o rozszerzeniu .pkg - czego ja zrobić nie mogę, bo plik .pkg jest "wyszarzony" i mimo usilnych prób nie mogę go zaznaczyć mimo, że widzę go w Narzędziu Dyskowym :(

Może zwyczajnie plik .pkg nie jest powiązany z żadną aplikacją która obsługuje tego typu pliki - nie wiem sam, niestety jestem zupełnie zielony w tych kwestiach.

Attached Files

Edited by taddy1, 01 November 2019 - 08:08.

#7 tommy73

tommy73
  • 443 posts
  • SkądChełm, PL

Posted 01 November 2019 - 14:03

Dawno tego nie robiłem: ppm w instalatora i tam wybierz- pokaż zawartość pakietu. O to chodzi?

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24555 posts

Posted 01 November 2019 - 20:33

Stare systemy klikało się używając InstallESD, który jest w środku .pkg.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users