Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Porównanie iPhone i iOS vs Android

• Please log in to reply
214 replies to this topic

#201 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 918 posts
  • SkądŻory

Posted 19 June 2020 - 07:03

@tomk925 nie we wszystkich Androidach, tylko najbardziej w Samsungach jest to odczuwalne :P Jak wiesz w Pixelu mi bateria kupę lepiej trzymała niż w Note 10+. Nie było od razu spadku %, tylko po ~pół godzinie. Fakt, szybciej niż w XS max czy 11 pro max, ale tragedii nie było. Teraz po 2 miesiącach, jak mam 11 pro max, nie odczuwam jakiegoś mega hype'u z powodu baterii. Przy moim użytkowaniu jest bardzo podobnie jak w Pixelu 4 XL, może jakieś 0,5 - 1 h dłużej.

@sheepysheep jakiej klawiatury używasz, tej natywnej od Samsunga? Ona jest juchowa, wrzuć Gboard, całkiem inna kultura pracy ;) Jej odpowiednik na iOS jest z lekka niedorobiony, ale na Andku pięknie i szybko działa. Aparat łapie już w końcu ostrość? Nie masz stukania obiektywu? Potrafił się zawieszać i wysuwał się i chował w pętli :) 

„Czemu masz ten uśmiech tylko kiedy trzymasz iPhone?”

#202 sheepysheep

sheepysheep
  • 1289 posts

Posted 19 June 2020 - 15:51

Natywnej, @zboras. Zarzucę jednak zaraz Gboard, tak jak sugerujesz. Może faktycznie zacznie płynąć. Obiektywy grzechaczą pięknie przy potrząsaniu, ale to ponoć taki feature ;), można sobie czas umilić zatem akompaniamentem. Z ostrością jest problem orzy bliższych odległościach. Żeby zrobić wyraźne zdjęcie jakiegoś dokumentu, na przykład, trzeba się nieźle nagimnastykować. Na iphone’ie nie mam takiego kłopotu. Ale nic się nie zawiesza.

#203 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 918 posts
  • SkądŻory

Posted 19 June 2020 - 16:16

Bardziej mi chodziło o takie stukanie jak dzięcioł w drzewo :D coś się zawieszało i w niektórych telefonach waliła chyba soczewka o szkło obiektywu :)

#204 sheepysheep

sheepysheep
  • 1289 posts

Posted 20 June 2020 - 21:08

A, to u mnie nie ma tego. Ufff ;D

#205 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 June 2020 - 09:55

Od ponad miesiąca używam Samsunga S20 i ogólnie jestem bardzo zadowolony. Samsung zdecydowanie zrobił postęp w porównaniu z poprzednikami. Aparat to istna bajka, zwłaszcza w ciemnych sceneriach. Czytnik linii papilarnych działa bez zarzutu, oczywiście czasem zdarza się, że nie zaczyta palca, ale mam ustawione również odblokowywanie twarzą. Jedyna bolączka to bateria, nie wiem co może być na rzeczy, ale Samsung zupełnie nie poradził sobie z tym tematem. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#206 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 posts
Posted 24 June 2020 - 10:08

Problemem jest Exynos który nie radzi sobie z zarządzaniem energia. Są w sieci testy porównawcze z wersja na Snapdragonie i jest totalna przepaść między modelami. Chyba nawet w tej materii Pirzu robił test na YT.

#207 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 24 June 2020 - 10:17

Od ponad miesiąca używam Samsunga S20 i ogólnie jestem bardzo zadowolony. Samsung zdecydowanie zrobił postęp w porównaniu z poprzednikami. Aparat to istna bajka, zwłaszcza w ciemnych sceneriach. Czytnik linii papilarnych działa bez zarzutu, oczywiście czasem zdarza się, że nie zaczyta palca, ale mam ustawione również odblokowywanie twarzą. Jedyna bolączka to bateria, nie wiem co może być na rzeczy, ale Samsung zupełnie nie poradził sobie z tym tematem.

No no nawet na Ultra bateria schodzi szybko, ale sam telefon fajny, wrażenie robi ekran i 120 Hz, największa wada to bateria, z tym że dla mnie ten czytnik nie jest aż taki idealny, bo przy mokrych dłoniach może zawodzić czasem.
Czy zostajesz z nim na dłużej ?

Edited by tomk925, 24 June 2020 - 10:24.

#208 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 June 2020 - 10:49

Czy zostajesz z nim na dłużej ?

Zgadza się, przy mokrych czy przepoconych palcach czytnik nie ma szans, ale to w zasadzie w iPhonie też wtedy odpada. Wtedy pomaga czytnik twarzy, choć oczywiście do FiD nie ma startu. 

Czy zostanę z nim na dłużej? Zapewne tak, a na pewno do premiery mniejszego modelu iP 12. Na tą chwilę nawet nie myślę powrotu do iOS. Samsung działa po miesiącu dalej jak wyciągnięty z pudełka. Zazwyczaj poprzednie wersję po takim czasie już mnie zaczynały irytować, tu jest inaczej. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#209 Ernest05

Ernest05
  • 829 posts
Posted 24 June 2020 - 10:54

Jak wrażenia w stosunku do 11 pro?
W ciągu najbliższych 2-3 tygodni też będę posiadaczem jednego i drugiego, więc sobie porównam, ale warto wiedzieć czego się spodziewać :)

#210 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 June 2020 - 10:58

Oba telefony wg mnie są genialne, na plus samsunga na pewno jego możliwości, funkcje itp. Aparat również jak dla mnie lepszy. Najbardziej boli mnie ta bateria, bo do iPhone 11 PRO nie ma szans. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#211 Ernest05

Ernest05
  • 829 posts
Posted 24 June 2020 - 11:06

Dziwne, że nic o ekranie nie wspomniałeś, w końcu to 120Hz.

8 pro trzeba jeszcze przetestować :)

#212 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 June 2020 - 11:12

Ekran od zawsze w Samsungach był bajeczny, co do 120hz to widać różnice, jednak wg mnie to nie największa zaleta telefonu. 

• Ernest05 likes this

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#213 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 918 posts
  • SkądŻory

Posted 24 June 2020 - 11:57

effe masz małego S20, bez plusa?

#214 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 June 2020 - 12:07

Tak, dokładnie. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#215 Ernest05

Ernest05
  • 829 posts
Posted 06 July 2020 - 10:55

Udało mi się nabyć s20 parę dni temu, więc dodam coś od siebie odnosząc się do 11 pro i 7T pro jeśli chodzi o odświeżanie.

Zacznę od tego, że Apple ma chyba jakoś lepiej przemyślane animacje i cały flow interfejsu. Mniejsza różnica jest 60Hz Apple vs 90/120Hz android niż 60Hz android vs 90/120Hz android.
To tak na marginesie.

Niezaprzeczalnym jest jednak, że scrollowanie np. listy kontaktów (przy listach najlepiej widać różnicę) jest przyjemniejsze dla oka na wyższej częstotliwości.

90 vs 120Hz? Różnica dla mnie jest znikoma. Moim zdaniem powinni wszyscy zostać przy 90, ze względu na baterie oraz oneplus by uniknął cyrków z ekranem m.in.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users