Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Nie mo偶na uruchomi膰 Mac OS po instalacji Windows10

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 100procentDIZAJN

100procentDIZAJN
  • 47 post贸w

Napisano 03 grudnia 2018 - 11:11

Witam, postawi艂am od nowa zar贸wno system Mojave, a potem Windows 10 przez bootcampa.

Przed tymi dzia艂aniami by艂 problem z usuni臋ciem windowsa przez bootcampa (niedost臋pna funkcja).

Usun臋艂am go przez narz臋dzie dyskowe, nast臋pnie scali艂am w jeden dysk, wi臋c pojawi艂 si臋 kolejny problem w bootcampie: przy podziale na partycje nie by艂o suwaka..

Wymaza艂am dysk Macitosh HD instaluj膮c od nowa, na czysto Mojave. To odblokowa艂o podzia艂 na partycje w bootcampie.

Stworzy艂am bootowalny pendrive USB z windows 10 i sterownikami i zacz臋艂am instalacje..

Problem pojawi艂 si臋 ju偶 przy wybraniu partycji na kt贸rej ma by膰 zainstalowany windows. Po zaznaczeniu partycji wykonanej pod bootcampem i jej sformatowaniu wyskakiwa艂 b艂膮d: Nie mogli艣my utworzy膰 nowej partycji ani zlokalizowa膰 istniej膮cej..

Robi艂am to kilka razy, ci膮gle ten sam b艂膮d - znalaz艂am rozwi膮zanie w internecie: zmiana partycji na GPT (shift+F10 i kolejno komendy: diskpart, list disk, select disk.., clean, convert GPT, exit), nie wiem co to, ale zadzia艂a艂o. 

W bootcampie przy podziale na partycje by艂 tylko problem kiedy chcia艂am przydzieli膰 blisko 1TB Windowsowi i zostawi膰 120GB na Maca, zadzia艂a艂 podzia艂 na nieca艂e 900GB na winde..

Po zmianie partycji na GPT pojawi艂 si臋 dysk o pojemno艣ci 931GB - nie wiem czy to istotne, ale podaje.

Instalka przebieg艂a bezproblemowo, zainstalowa艂y si臋 sterowniki, poinstalowalam reszt臋 program贸w restartuj膮c za ka偶dym razem do windowsa.

Teraz kiedy chcialam uruchomic ponownie z wcisni臋tym ALT, pokazuje oba dyski, ale przy pr贸bie wej艣cia na Macintosh HD pojawia si臋 czarny ekran i bia艂y znaczek, ze si臋 nie da wej艣膰 i po chwili uruchamia si臋 Windows.

Nie wida膰 dysku Macintosh HD z Twojego komputera ani w bootcampie. Poradzicie co艣? Tam tez mam program z kt贸rego korzystam i prze艂膮czam si臋 miedzy systemami.

iMac 27-inch, late 2013

macOS Mojave 10.14.1

Windows 10

U偶ytkownik 100procentDIZAJN edytowa艂 ten post 03 grudnia 2018 - 11:13

#2 100procentDIZAJN

100procentDIZAJN
  • 47 post贸w

Napisano 03 grudnia 2018 - 18:09

Pr贸bowa艂am dzisiaj uruchomi膰 komputer wraz z przyciskami:

1. Command+R

2. ALT

3. D

4. T

呕adne z powy偶szych nie pomog艂o i nie mog臋 dosta膰 si臋 do Macintosh HD. 

W Zarz膮dzaniu dyskowym widz臋 t膮 partycj臋 112GB, pokazuje ze jest 100% wolnego,hmm.. Windows chodzi jak na razie bez zarzutu. Kto艣 ma na to jak膮艣 opinie? Pewnie zostanie mi usun膮膰 windowsa i zacz膮膰 zabaw臋 od pocz膮tku, tylko chwilowo musz臋 chocia偶 troch臋 popracowa膰 i boj臋 si臋 ze znowu b臋dzie jaki艣 problem z instalacj膮 windowsa, albo co gorsza co jest z dyskiem mac(??).

Przez program Rufus stworzylam kolejny pendrive z instalk膮 windowsa zamieniaj膮c od razu GPT na MBR - kto艣 mia艂by w tym temacie jakie艣 rozeznanie??

A mo偶e to nie ta akcja z czyszczeniem dysku - przecie偶 sformatowa艂am tylko ta partycje przeznaczon膮 na windowsa, a moze na ta sytuacje mia艂y wp艂yw jakie艣 instalacje z poziomu windowsa? mia艂am bluescreena przy instalacji czego艣 z nvidia, ale potem komputer uruchomi艂 si臋 do windy prawid艂owo ju偶..

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24聽534 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 04 grudnia 2018 - 03:19

Jak dla mnie, to partycja z macOS jest pusta. Zainstaluj na niej system. Tylko tym razem nie pomyl si臋 przy formatowaniu ;-)

U偶ywaj przycisku 'Zg艂o艣', zamiast edytowa膰 post i pisa膰 w nim, na przyk艂ad, "do usuni臋cia".
Pisanie prywatnej wiadomo艣ci do moderatora powinno by膰 ostateczno艣ci膮. Do tego te偶 s艂u偶y przycisk 'Zg艂o艣'.
Do p艂aczu na prac臋 Moderacji s艂u偶y ten w膮tek. Inne formy b臋d膮 bezwzgl臋dnie kasowane.

#4 100procentDIZAJN

100procentDIZAJN
  • 47 post贸w

Napisano 04 grudnia 2018 - 07:24

Ale ja sie na 100% nie pomylilam przy formatowaniu. Instaluje windowsa na boot campie od 9 lat, srednio raz w roku. Zdarzylo mi sie zaznaczyc zla partycje instaluj膮c windowsa,ale jestem pewna ze formatowalam tylko ta bootcampa.

Jest w wogole taka mozliwosc zeby sformatowac przy instalacji windowsa dysk maca i zainstalowac tylko winde???

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24聽534 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 04 grudnia 2018 - 15:47

Ja to szczerze m贸wi膮c nie wiem, jak to teraz jest, kiedy APFS tworzy kontener, a na nim dopiero 'partycj臋'. Kojarzy mi si臋 to ze starymi slices z BSD. Nie instalowa艂em windowsa od kilku lat.

Zabootuj si臋 z pendrive instalacyjnego macOS i zobacz sobie diskutilem, jakie masz dyski, partycje i takie tam. Potem mo偶emy spr贸bowa膰 znale藕膰 udzia艂 z macOS, zamontowa膰 go i zobaczy膰, czy s膮 tam dane. Z AFPS b臋dzie to wygl膮da艂o jako艣 w ten spos贸b:

/dev/disk1 (synthesized):

#:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:      APFS Container Scheme -                      +250.7 GB   disk1
                                 Physical Store disk0s2
   1:                APFS Volume Macintosh HD            23.1 GB    disk1s1
   2:                APFS Volume Preboot                 66.1 MB    disk1s2
   3:                APFS Volume Recovery                1.0 GB     disk1s3
   4:                APFS Volume VM                      3.2 GB     disk1s4

gdzie /dev/disk1s1 to moja prawdziwa 'partycja' z macOS, kt贸ra teraz nie ma ju偶 sztywnego rozmiaru, tylko si臋 dynamicznie alokuje w zale偶no艣ci od u偶ycia.

Generalnie - diskuti list z no艣nika instalacyjnego macOS powie nam wszystko.

U偶ywaj przycisku 'Zg艂o艣', zamiast edytowa膰 post i pisa膰 w nim, na przyk艂ad, "do usuni臋cia".
Pisanie prywatnej wiadomo艣ci do moderatora powinno by膰 ostateczno艣ci膮. Do tego te偶 s艂u偶y przycisk 'Zg艂o艣'.
Do p艂aczu na prac臋 Moderacji s艂u偶y ten w膮tek. Inne formy b臋d膮 bezwzgl臋dnie kasowane.

#6 100procentDIZAJN

100procentDIZAJN
  • 47 post贸w

Napisano 04 grudnia 2018 - 22:43

oo, dzi臋ki. jak sie tylko za to zabiore to dam znac :D

#7 tuteraz

tuteraz
  • 35 post贸w
  • Sk膮dBest, Netherlands

Napisano 08 czerwca 2019 - 15:32

Ja proponuj臋 Ci ponown膮 instalacj臋 MacOS na czysto. Wymaza膰 ca艂y dysk przez nadz臋dzie dyskowe (opcja najbezpieczeniejsza - jednocze艣nie najd艂u偶sza). Potem na nowo postawionym MacOS jeszcze raz zainstalowa膰 Windows przez BootCamp. Czy u偶ywasz dysku SSD? Je艣li masz dysk HDD, mo偶liwe 偶e jest uszkodzony i dlatego masz takie problemy.

| M. Kaczmarek | Apple MacBook Pro 2017 13" A1708

#8 100procentDIZAJN

100procentDIZAJN
  • 47 post贸w

Napisano 09 czerwca 2019 - 12:08

Ja proponuj臋 Ci ponown膮 instalacj臋 MacOS na czysto. Wymaza膰 ca艂y dysk przez nadz臋dzie dyskowe (opcja najbezpieczeniejsza - jednocze艣nie najd艂u偶sza). Potem na nowo postawionym MacOS jeszcze raz zainstalowa膰 Windows przez BootCamp. Czy u偶ywasz dysku SSD? Je艣li masz dysk HDD, mo偶liwe 偶e jest uszkodzony i dlatego masz takie problemy.

Moje rozwi膮zanie z dzia艂aj膮cym windowsem bez mozliwosci dost臋pu do OS-a dzia艂a艂o p贸艂 roku - pracy w brud, wi臋c tym sie zaje艂am, na jakis czas kompletnie zapomnialam o tym problemie. A膮 kt贸regos dnia kaplica - czarny ekran przy uruchomieniu, ani OS ani Winda. Weszlam w narzedzia dyskowe, wymazalam wszystko i zainstalowalam od nowa. Bootcamp troche oponowal, ale za n-tym razem wszystko poszlo ok. Teraz ttlko przy uruchamianiu windowsa pokazuje ekran ze zacznie sie skanowanie dysku - na tej czynnosci sie zawiesza i nic sie nie dzieje, wiec uruchamiam jeszcze raz i pomijam to skanowanie, potem wszystko uruchamia sie ok. Zatem faktycznie dysk (HDD) moze byc uszkodzony...

#9 Kowade艂ko

Kowade艂ko
  • 335 post贸w

Napisano 10 czerwca 2019 - 10:28

Bootcamp to proteza i jako taka dziala jak chce, uzytkownik do konca nie wie co w tle namiesza. Swego czasu instalowalem windowsa na 2 rozne sposoby, pierwszy w bootcampie zrobilem tylko partycje pod windows i sciagnalem sterowniki na pena, nastepnie odpalenie instalki windowsa z altem i instalacja jak przy tradycyjnym PC.

Drugi sposob to taki, ze zrobilem partycje dla windowsa poprzez narzedzia dyskowe i reszta jak wyzej.

#10 YABBA235

YABBA235
  • 476 post贸w

Napisano 12 czerwca 2019 - 10:49

Ja w og贸le nie polecam u偶ywa膰 bootcampa :)

Partycj臋 pod wind臋 robi臋 przy instalacji mac os-a - po prostu nie instaluj臋 go na ca艂ym dysku tylko wcze艣niej dziel臋 go na dwie cz臋艣ci - jednak na os x i jego sk艂adniki, druga pusta. Potem instaluj臋 wind臋 z pena na pustej partycji a jako menad偶er bootowania u偶ywam refinda ( dla mnie jest  to wygodniejsze ni偶 kombinacja klawiszy przy starcie kompa ).

Naprawd臋 bootcamp nie jest do niczego potrzebny.

Zona na Acera Swift 3, pierwsza c贸rka ma Yog臋 520, druga ma Yog臋 530, ja mam MacBooka Pro 16" '19 (OC Hackintosh Razer Blade) oraz  iphone XS, backupy i TM ASUSTOR Nimbustor

#11 pedros

pedros
  • 1聽392 post贸w
  • Sk膮dWAW, PL

Napisano 12 czerwca 2019 - 13:34

Naprawd臋 bootcamp nie jest do niczego potrzebny.

Poza 艣ci膮gni臋ciem sterownik贸w od Apple... ;)

• Gregory lubi to

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych