Witam, postawi艂am od nowa zar贸wno system Mojave, a potem Windows 10 przez bootcampa.
Przed tymi dzia艂aniami by艂 problem z usuni臋ciem windowsa przez bootcampa (niedost臋pna funkcja).
Usun臋艂am go przez narz臋dzie dyskowe, nast臋pnie scali艂am w jeden dysk, wi臋c pojawi艂 si臋 kolejny problem w bootcampie: przy podziale na partycje nie by艂o suwaka..
Wymaza艂am dysk Macitosh HD instaluj膮c od nowa, na czysto Mojave. To odblokowa艂o podzia艂 na partycje w bootcampie.
Stworzy艂am bootowalny pendrive USB z windows 10 i sterownikami i zacz臋艂am instalacje..
Problem pojawi艂 si臋 ju偶 przy wybraniu partycji na kt贸rej ma by膰 zainstalowany windows. Po zaznaczeniu partycji wykonanej pod bootcampem i jej sformatowaniu wyskakiwa艂 b艂膮d: Nie mogli艣my utworzy膰 nowej partycji ani zlokalizowa膰 istniej膮cej..
Robi艂am to kilka razy, ci膮gle ten sam b艂膮d - znalaz艂am rozwi膮zanie w internecie: zmiana partycji na GPT (shift+F10 i kolejno komendy: diskpart, list disk, select disk.., clean, convert GPT, exit), nie wiem co to, ale zadzia艂a艂o.
W bootcampie przy podziale na partycje by艂 tylko problem kiedy chcia艂am przydzieli膰 blisko 1TB Windowsowi i zostawi膰 120GB na Maca, zadzia艂a艂 podzia艂 na nieca艂e 900GB na winde..
Po zmianie partycji na GPT pojawi艂 si臋 dysk o pojemno艣ci 931GB - nie wiem czy to istotne, ale podaje.
Instalka przebieg艂a bezproblemowo, zainstalowa艂y si臋 sterowniki, poinstalowalam reszt臋 program贸w restartuj膮c za ka偶dym razem do windowsa.
Teraz kiedy chcialam uruchomic ponownie z wcisni臋tym ALT, pokazuje oba dyski, ale przy pr贸bie wej艣cia na Macintosh HD pojawia si臋 czarny ekran i bia艂y znaczek, ze si臋 nie da wej艣膰 i po chwili uruchamia si臋 Windows.
Nie wida膰 dysku Macintosh HD z Twojego komputera ani w bootcampie. Poradzicie co艣? Tam tez mam program z kt贸rego korzystam i prze艂膮czam si臋 miedzy systemami.
iMac 27-inch, late 2013
macOS Mojave 10.14.1
Windows 10
U偶ytkownik 100procentDIZAJN edytowa艂 ten post 03 grudnia 2018 - 11:13