No niestety co do systemu nie mam co się wypowiadać, ponieważ nie znam Androida. Pobawiłem się chwilkę i nic tak na szybko mnie mocno nie zraziło. Gestów brakuje ale podobno można włączyć ale najgorsze jest, że ekran dość często nie odrzuca niechcianych dotyków przy krawędziach przez co zamiast wybrać literkę z lewej strony klawiatury kawałkiem dłoni wciskam coś innego po prawej. Pewnie kwestia przyzwyczajenia. Co do animacji czy instalowania aplikacji nie zauważyłem problemów akurat pobieranie nowego pliku trwało znacznie krócej niż na iOS.
Problemem w iOS jest to, że nie mamy wyboru. Może ekrany są podobne nie licząc rozdziałki czy jasności ale nie możemy ustawić sobie nasycenia tylko jest narzucone. Mamy Oleda, a ciemnych miejsc w interface jak ze świeczką szukać czy Always On. Ustawienia aparatu to parodia, że trzeba z apki wychodzić czy brak natywnych rozwiań w przypadku socjal media. Może iOS 13 coś zmieni, może 2020 przyniesie nowy design czy funkcje ale ostatnio Apple coraz bardziej liczy na subskrypcje, czy płatności i dojenie niż satysfakcję użytkownika.
Jak wspomniałem, jestem użytkownikiem produktów Apple przeszło 10 lat i zauważyłem dość mocno jak na początku Apple biło wszystkich na głowę, innowacyjnością, sprzętem, wydajnością, wyglądem czy systemem. Później konkurencja się zbliżała, a firma podejmowała nieprzemyślane decyzje. Teraz widzę jak się zmieniły priorytety. Wiem, że Apple było na dnie i musiało zrobić wszystko by się pokazać a później umocnić. Teraz tylko kasa, większa marża na sprzęt, brak zmian w designie bo po co skoro można starej obudowy użyć. Rząd banuje chińskie telefony w USA, więc ludzie nie mają zbyt dużego wyboru i piniądz leci. Nie powiem EKG w Apple Wach jest mega pomysłem, łatwość i płynność użytkowanie naprzemiennie urządzeń Appla też jest mega. Płacimy za najdroższe zabawki świata i tak jak kiedyś powinniśmy mieć najlepsze ale niestety już nie są, a przynajmniej nie w tylu aspektach co były.
Edited by Tomzik87, 02 April 2019 - 12:28.