Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone XS/XS Max - dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2062 odpowiedzi w tym temacie

#1376 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 19 stycznia 2019 - 14:07

Zgadam się w 100%. Płacenie telefonem z tid jest o wiele wygodniejsze. Wyciągasz telefon z kieszeni wciskając już przycisk i gotowe. A tu trzeba do gęby podnieść.

iPhone 15 Pro

#1377 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 19 stycznia 2019 - 16:31

*
Popularny

Chyba że akurat masz lekko wilgotny palec, albo w rękawiczce, albo przybrudzony, wówczas TiD można sobie wsadzić w tyłek.

I tak jak można wyciagać telefon z TiD wciskając przycisk, tak samo można z FiD i wystarczy nakierować go na twarz, nie trzeba trzymać przed oczami. Ogólnie kogo by nie zapytać, to potwierdza że przy FaceID konieczność wpisywania pinu jest dużo rzadsza, mam wrażenie że piszący inaczej znają ten system z filmików na youtubie a nie ze swoich urządzeń.

#1378 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 stycznia 2019 - 17:42

Wygodniej płaci się TiD ale wpisywanie kodu przy FiD praktycznie nie istnieje. Potwierdzam.

Użytkownik Molimo edytował ten post 19 stycznia 2019 - 17:43

• lousylucky lubi to

#1379 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 19 stycznia 2019 - 17:46

Mam X, a miałem 8, więc mam porównanie. Ani razu nigdy nie wpisywałem pinu ani na jednym ani na drugim. I nikt mi nie powie, że w tym wypadku fid jest szybszy i wygodniejszy bo nie jest. Nie wiem co macie z tymi brudnymi i spoconymi paluchami, abstrakcja jakaś. Mnie nigdy tid nie zawiódł przy płaceniu.

iPhone 15 Pro

#1380 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 19 stycznia 2019 - 20:36

Potwierdzam, u mnie też przy płaceniu Touch ID zawsze łapało palec. Ja się zgadzam, że przy codziennym użytkowaniu, odblokowanie 1Password, zakupy w App Store(ale to rzadko), logowanie do banku, Face ID to sam miód, ale przy płaceniu Apple Pay w sklepach, dla mnie z jakiegoś powodu jest gorzej. Może gdybym miał jedną, a nie dwie karty byłoby łatwiej, a tu zawsze muszę uważać, by zapłacić odpowiednią. A jak ludzie mają 3-4 karty do płacenia? To dopiero może być problem.

#1381 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 19 stycznia 2019 - 21:35

Potwierdzam, u mnie też przy płaceniu Touch ID zawsze łapało palec. Ja się zgadzam, że przy codziennym użytkowaniu, odblokowanie 1Password, zakupy w App Store(ale to rzadko), logowanie do banku, Face ID to sam miód, ale przy płaceniu Apple Pay w sklepach, dla mnie z jakiegoś powodu jest gorzej. Może gdybym miał jedną, a nie dwie karty byłoby łatwiej, a tu zawsze muszę uważać, by zapłacić odpowiednią. A jak ludzie mają 3-4 karty do płacenia? To dopiero może być problem.

Nie widzę problemu :D Mam 3 karty. Klikam 2x i wybieram karte i do terminala. 

#1382 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 19 stycznia 2019 - 22:17

Ale karty zamiast być obok siebie na jednym ekranie, mogłyby być zmieniane gestem w prawo/lewo, tak jak springboard.

#1383 winmaciek

winmaciek
  • 6 900 postów
Napisano 19 stycznia 2019 - 23:28

No masz zmieniane w poziomie, na Apple Watch :D

A na serio, to może mogliby to rozważyć. Jakiś precedens jest - jak masz np. dwa loty na jednym bilecie, to przełączasz się między kartami pokładowymi właśnie w poziomie.

• MasterM lubi to

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#1384 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 20 stycznia 2019 - 14:40

No masz zmieniane w poziomie, na Apple Watch :D

No, ja Apple Watcha nie mam. Jeszcze :D

#1385 srogi-zdun

srogi-zdun
  • 38 postów

Napisano 21 stycznia 2019 - 20:34

303.wez juz skoncz te bzdety o mokrym palcu i rekawiczce pisac. Tid jest ergonomiczniejszy i szybszy. Apple wraca do tid, wiec chyba nie bez powodu. Samsung wprowadza tid pod ekranem. Apple? Jakies bezsensowne eksperymenty z fid.

#1386 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 21 stycznia 2019 - 20:48

303.wez juz skoncz te bzdety o mokrym palcu i rekawiczce pisac. Tid jest ergonomiczniejszy i szybszy. Apple wraca do tid, wiec chyba nie bez powodu. Samsung wprowadza tid pod ekranem. Apple? Jakies bezsensowne eksperymenty z fid.

Jakie bezsensowne eksperymenty ? Jedynie Huawei mate 20 pro ma podobny faceid, ale nie można się nim logować do aplikacji banków, zapisanych haseł, czy potwierdzać zakupy. Też byłem nastawiony negatywnie do faceid jak zmieniałem, ale teraz nawet mi tego touch id nie brakuje, zapomniałem. Jedyna rzecz to mogłoby działać troszkę szybciej animacja odblokowania i w poziomie jak w ipad. Samsung jeszcze nie wyszedł, więc nie wiadomo jaki tam będzie. Na tą chwile te czytniki w ekranie są wolniejsze od fizycznych, często trzeba docisnąć, przytrzymać mocniej. Jak zrobią na większej powierzchni, tylko dotknąć i odblokowane, to wtedy można powiedzieć o najlepszym rozwiązaniu. A Ty używałeś faceid, czy tylko od tak piszesz ?

#1387 srogi-zdun

srogi-zdun
  • 38 postów

Napisano 21 stycznia 2019 - 20:54

Nie mam zamiaru tego uzywac, bo moim zdaniem jest to bardziel upierdliwe niz majace na calu dawac jakas wygode. Zreszta przykladow podano tu juz kilka a ten z placeniem to juz mnie w tym utwierdzil. Samsung s10 jak i xaomi maja wbudowane czytniki pod szklem i dzialaja na calej jego powierzchni.

#1388 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 21 stycznia 2019 - 20:58

Nie mam zamiaru tego uzywac, bo moim zdaniem jest to bardziel upierdliwe niz majace na calu dawac jakas wygode. Zreszta przykladow podano tu juz kilka a ten z placeniem to juz mnie w tym utwierdzil. Samsung s10 jak i xaomi maja wbudowane czytniki pod szklem i dzialaja na calej jego powierzchni.

Aha, nie masz zamiaru, nie używałeś a wiesz, że upierdliwe :-) A powiedz mi gdzie jest taki czytnik w Xiaomi i Samsungu na całej powierzchni :-))))) ? Na razie Xiaomi, było o tym coś  pracuje, myśli nad takim, więc nie wprowadzaj w błąd, a S10 nie wyszedł. 

• randall86 lubi to

#1389 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 21 stycznia 2019 - 21:00

A to gdzie można tego s10 obejrzeć, może byś powiedział ? Bo z tego co wiem to na razie to wszystko tylko plotki i cholera wie jak to wszystko będzie działać.

iPhone 15 Pro

#1390 srogi-zdun

srogi-zdun
  • 38 postów

Napisano 21 stycznia 2019 - 21:06

Na prezentacji...https://youtu.be/4cigedNNbbM[/url]

Użytkownik srogi-zdun edytował ten post 21 stycznia 2019 - 21:11

#1391 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 21 stycznia 2019 - 21:12

Na prezentacji...https://youtu.be/4cigedNNbbM... teraz keci live stream cnet

Ale to jest film z 2018 roku, jaki to live ??? Po drugie to nie jest czytnik na większej powierzchni, jakieś demo prototyp  ewidentnie przytrzymuje w tylko jednym miejscu palec. S10 jeszcze nie został zaprezentowany. Samsung nie produkuje czytnika, a firma Qualcomm. Xiaomi nie ma takiego dopiero pracuje https://pclab.pl/news79715.html

Pierwszy z czytnikiem w ekranie był chiński Vivo. Podsumowując nie rozumiesz mnie, bo taki czytnik na większej powierzchni ekranu nie wyszedł jeszcze. 

Użytkownik tomk925 edytował ten post 21 stycznia 2019 - 21:15

#1392 srogi-zdun

srogi-zdun
  • 38 postów

Napisano 21 stycznia 2019 - 21:13

https://youtu.be/4cigedNNbbM . Widocznie to fid jest bardziej po to by wywolac efekt wow i bardziej efekciarskie niz uzyteczne, skoro apple chce do niego wrocic a samsung rozwija ta technologie.

#1393 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 21 stycznia 2019 - 21:14

*
Popularny

gość w dupie był, gówno widział, "opinie" opiera na tym co mu się wydaje i co zobaczył na youtubie, a wy z nim jeszcze dyskutujecie  :lol:

#1394 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 21 stycznia 2019 - 21:17

gość w dupie był, gówno widział, "opinie" opiera na tym co mu się wydaje i co zobaczył na youtubie, a wy z nim jeszcze dyskutujecie  :lol:

No właśnie widzę już, nie ma sensu :-)

https://youtu.be/4cigedNNbbM . Widocznie to fid jest bardziej po to by wywolac efekt wow i bardziej efekciarskie niz uzyteczne, skoro apple chce do niego wrocic a samsung rozwija ta technologie.

Samsung nie rozwija tej technologii, bo jeszcze nie stworzył i nie ma czytnika swojego, a taki co dałeś na filmie tworzy firma Qualcomm, a nie Samsung, który może od nich kupić takie czytniki i zastosować. 

Użytkownik tomk925 edytował ten post 21 stycznia 2019 - 21:18

#1395 srogi-zdun

srogi-zdun
  • 38 postów

Napisano 21 stycznia 2019 - 21:18

Wroce tu po pierwszych recenzjach i parskne smiechem.

#1396 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 21 stycznia 2019 - 21:20

Wroce tu po pierwszych recenzjach i parskne smiechem.

Na razie to ja to robię czytając co piszesz, nie masz słownika polskiego, czy chcesz wywołać tu burze ? :-) 

• randall86 lubi to

#1397 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 21 stycznia 2019 - 21:22

Dla mnie tid sie sprawdzal lepiej tylko przy placeniu. Odkad mam Xs to nie pamietam kodu, bo nie musze uzywac.
A moja zona ma takie linie papilarne, ze lapie 1/20 prob.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#1398 notedeagle

notedeagle
  • 599 postów

Napisano 21 stycznia 2019 - 22:14

Dokładnie, tid jest szybsze tylko przy płaceniu, w innych przypadkach fid jest dużo wygodniejszy 

MacBook Air 2017, iPhone X, Airpods Pro

#1399 Ganjuana

Ganjuana
  • 462 postów

Napisano 22 stycznia 2019 - 10:28

gość w dupie był, gówno widział, "opinie" opiera na tym co mu się wydaje i co zobaczył na youtubie, a wy z nim jeszcze dyskutujecie :lol:

Może jakiś krewny Arnolda? :D
  • kristof461 lubi to

#1400 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 22 stycznia 2019 - 14:19

Ale co tu kończyć? Sam miałem pewne wątpliwości co do fid ale przekonałem się w 100% Zwłaszcza że w moim przypadku Touch ID zawodziło. Wystarczy mieć tendencje do wysuszającej się skóry i czytnik nie działa. 

Jedyne wady to kwestia płatności o czym było już mówione oraz kiedy chciałbym sprawdzić coś na płasko leżącym telefonie. Jeśli jest dostatecznie blisko to zdoła odczytać twarz. Jasne fajnie jakby apple pokusiło się o czytnik choćby z tyłu w logo ale z drugiej poszli w czytnik twarzy jakiego nikt wcześniej nie miał. Apple popełnia ostatnio wiele błędów o których się mówi (bo to Apple) ale jak już się im coś uda jak choćby FiD to mam wrażenie że wszyscy nagle zmieniają temat i wracają do czytników.

A co do argumentów. O czym tu dyskutować kiedy wchodzisz w polemikę z ludźmi którzy mają to urządzenie albo mieli okazję przez dłuższy czas je testować a ty wklejasz jedynie linki z youtube.  

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych