Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 7 głosy

Apple Watch Series 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1903 odpowiedzi w tym temacie

#1676 wiesiek3d

wiesiek3d
  • 404 postów

Napisano 17 lipca 2019 - 06:37

Przełożyłem zakup na dzisiaj...
Wiem tylko wybierając LTE musiałbym zostać w Orange i płacić za abonament 20zl więcej niż w nju czy plushu, dodatkowo esim 10
Zł miesięcznie wiec wychodzi 30 zł więcej w skali miesiąca no i zegarek droższy o 500. Niby nie jest to dużo , ale jednak :)

IP 14 Pro Max/ AW Ultra 

MB Pro 14/ IMAC 24/ IPAD PRO M1

#1677 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 17 lipca 2019 - 06:46

Jaka funkcjonalnosc? Pisanie sms to tragadia, gadanie przez aw jak wszyscy slysza rozmowce to pomylka (chyba ze sie ma sluchawki) i bateria leci szybciej. Raz mi sie zdazylo tego uzyc. Mialem 6 miechow abo za friko to z ciekawosci sie bawilem, ale placic za to dodatkowa kase to nie dla mnie. Ja bez telefonu z domu nie wychodze.
Dla kogos kto biega to ma sens, bo bieganie z telefonem jest wkurzajace ;-)
  • relakzstyle lubi to

#1678 petrydz

petrydz
  • 137 postów
  • SkądTrójmiasto :)

Napisano 17 lipca 2019 - 07:50

Dlatego mówię, to jest kwestia co kto potrzebuje. Pisanie SMS-ów za pomocą głosu wykorzystuje co chwilę. Bateria będzie leciała, nie ma co wymagać cudów. Mam taką pracę, że chodzę po biurze i telefon leży na biurku, a dzięki temu, że mam zegarek w wersji LTE mogę robić co chce. Kwestia kosztów sprawa indywidualna, albo stać lub nie. Wychodząc z biura i jadąc np. na spotkanie często gęsto nie biorę telefonu, ale mam zegarek, który umożliwia mi kontakt ze światem.

#1679 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 17 lipca 2019 - 12:19

Co do rozmów sam nie lubię jak ktoś gada przez głośnik. Choć w sumie nie raz nawet jak ktoś ma telefon przy uchu to wszystko słychać. Wracając do rozmów przez AW. Można ściszyć rozmówcę. Wtedy żeby go usłyszeć trzeba wręcz przyłożyć zegarek do ucha. Korzystałem parę razy podczas spacerów i na pewno nikt nie słyszał co mówi mój rozmówca. 

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#1680 petrydz

petrydz
  • 137 postów

Napisano 17 lipca 2019 - 15:54

Przecież można rozmawiać za pomocą słuchawek BT.

#1681 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 17 lipca 2019 - 16:25

serio?? no wow. Chodzi o to że w momencie kiedy ktoś dzwoni nie zdążysz wyjąć słuchawek a nawet jeśli to zegarek się zagubi i nie zdąży się z nimi połączyć. No chyba że masz słuchawki w uszach non stop to inna sprawa. Niemniej jak wspomniałem nie trzeba być jak Seba i gadać na cały regulator. Można spokojnie z kimś porozmawiać bez słuchawek i bez informowania innych o czym rozmawiamy. 

#1682 petrydz

petrydz
  • 137 postów

Napisano 17 lipca 2019 - 19:24

Słuchawki BT mam większość czasu w uchu, także sprawa rozwiązana.

#1683 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 18 lipca 2019 - 21:57

Ja mam zawsze telefon w kieszeni i czesto gadam przez airpodsy, w biurze mam jak pewnie wiekszosc wifi wiec nawet jak ide do kibla to moge odebrac tel przez aw bez lte. Tak jak pisalem, kazdy ma inne wymagania. Dla mnie uzytecznosc jest zerowa i niewarta ani doplaty do aw, a tym bardziej dodatkowego abo.

#1684 michasp

michasp
  • 104 postów
  • SkądSanok

Napisano 21 lipca 2019 - 07:49

Witam wszystkich czytających ten bardzo ciekawy temat. 

Od 2 tygodni skrupulatnie czytam co piszecie. Mam chrapkę na AW4 - z uwagi na cenę mowa oczywiście o wersji ALU, bez SIM.

I tu pytanie nr 1, jaką wersję kolorystyczną polecacie ? 

Mam AW0 - podobają mi się bardzo powiadomienia, funkcjonalność rozmowy, no i oczywiście Aktywność. O Apple Pay napiszę tylko, że to genialne.

Pytanie nr 2 - co sądzicie o tym, by wziąć jednak AW2 z rynku wtórnego - wersję SS. I tu pytanie do posiadaczy, lub ludzi, którzy widzieli fizycznie oba kolory: srebrny i czarny - który ciekawiej wygląda? Mam nadzieję, że moderatorzy nie uznają pytania nr 2 za OT :-)

Dzisiaj lub jutro chcę podjąć ostateczną decyzję - AW4 (mam AW0 ALU gold - i cieszy moje oko ;) ) lub AW2 SS.

Pomóżcie mi troszkę w decyzji.

Dobrego dnia.

#1685 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 lipca 2019 - 08:15

Bierz AW4, ekran robi robotę. Zdecydowanie.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#1686 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 21 lipca 2019 - 12:06

AW2 to relikt. Kupowanie starego modelu tylko dla wersji SS nie ma sensu. To jest gadżet a nie prawdziwy zegarek. Sam się do tego przekonałem bo generalnie wolę stalowe zegarki.

Co do koloru. Kwestia gustu. Najlepiej zobaczyć na żywo. Do srebrnego pasuje kolorystycznie większa ilość pasków. Z drugiej przynajmniej dla mnie srebrny z daleka wygląda plastikowo i tanio. Przy space grey tego nie widać aż tak. 

Użytkownik kristof461 edytował ten post 21 lipca 2019 - 12:06

#1687 michasp

michasp
  • 104 postów
  • SkądSanok

Napisano 21 lipca 2019 - 12:59

Problem w tym, że w Sanoku jest w Media Expert tylko model Space Gray - wygląda jakoś smutno. Czy faktycznie jest taka przepaść pomiędzy AW2 a AW4? Ekran faktycznie większy plus EKG, co jeszcze ?
Rozwiń proszę temat - dlaczego uważasz że to relikt?
Srebrne Alu widziane na fotkach wyglada jakoś tandetnie. Ale srebrny SS bardzo mi się podoba. Jednak cena AW4 jest dla mnie zaporowa.

#1688 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 lipca 2019 - 13:46

To nie jest tylko większy ekran. On jest jakby stylizowany na iPhone X, ramka itp. Naprawdę jest kolosalna różnica. Aż się oko cieszy po odpakowaniu. AW2 to relikt.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#1689 michasp

michasp
  • 104 postów
  • SkądSanok

Napisano 21 lipca 2019 - 14:45

Pewnie najciekawiej będzie wyglądał Space grey plus jakiś ciekawy pasek. W tej chwili mam „gold” plus niebieski silikon-bardzo mnie to połączenie cieszy. Złoty w przypadku AW4 występuje z paskami dla kobiet. Ale pewnie mój niebieski podejdzie. Wiec będzie wybór pomiędzy złotym a czarnym. Czy ktoś może mi powiedzieć swoje odczucia po oglądaniu/dotykaniu wersji Alu gold?

#1690 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 22 lipca 2019 - 09:18

Pewnie najciekawiej będzie wyglądał Space grey plus jakiś ciekawy pasek. W tej chwili mam „gold” plus niebieski silikon-bardzo mnie to połączenie cieszy. Złoty w przypadku AW4 występuje z paskami dla kobiet. Ale pewnie mój niebieski podejdzie. Wiec będzie wybór pomiędzy złotym a czarnym. Czy ktoś może mi powiedzieć swoje odczucia po oglądaniu/dotykaniu wersji Alu gold?

AW2 to relikt bo jest po prostu wolniejszy od AW4. Co z tego że będziesz miał SS jak otwieranie aplikacji zajmie wieczność. A za chwilę będzie jeszcze gorzej.  

Rozumiem pytania dotyczące specyfikacji. Nie każdy musi się znać bądź też wiedzieć jakie są różnice między jednym a drugim sprzętem. Jednak pytania o kolor są moim zdaniem bez sensu. Co my ci mamy odpowiedzieć? Nie podam ci konkretnych danych bo nie mam czasu tego zliczać ale większość i tak powie ci że space grey lepszy. Wystarczy zerknąć na jakieś ankiety na innych forach. Co z tego wynika? Nic bo tobie bardziej podobać się może gold. Jedyne sensowne pytanie to kwestia odcienia bo ten gold z każdą wersją wyglądał trochę inaczej. Raz był bardziej złoty raz bardziej różowy. 

Jeśli nie masz możliwości zobaczenia czegoś na żywo pozostają zdjęcia. Pamiętaj aby nie były to zdjęcia promocyjne bo te nigdy nie pomagają. 

Użytkownik kristof461 edytował ten post 22 lipca 2019 - 09:19

#1691 michasp

michasp
  • 104 postów
  • SkądSanok

Napisano 24 lipca 2019 - 20:42

Kupiłem "relikt". Działa ciut szybciej niż mój AW0. I jest śliczny (mimo, że delikatnie porysowany - bo się nie da takiego zegarka nie porysować podczas normalnego użytkowania). Z tym byciem wolniejszym i otwieraniem "aplikacji", która ma trwać wieczność - to sobie chyba jaja robisz. Przecież to nie jest komputer.

Co do kolorów - to liczyłem na zwykłą empatię i to, że ktoś z Was się odezwie - kto posiada AW4 alu, w wersji złotej. Nie doczekałem się. Szkoda. Widocznie nikt tego modelu nie ma. Lub nie robił takich porównań. No ale chyba zapytać wolno.

Mimo wszystko - dziękuję Wam za podpowiedzi. Poczekam na AW5. :-) Lub spadek ceny AW4 SS. W 2020 ;-)

#1692 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 lipca 2019 - 06:50

Kupiłem "relikt". Działa ciut szybciej niż mój AW0. I jest śliczny (mimo, że delikatnie porysowany - bo się nie da takiego zegarka nie porysować podczas normalnego użytkowania). Z tym byciem wolniejszym i otwieraniem "aplikacji", która ma trwać wieczność - to sobie chyba jaja robisz. Przecież to nie jest komputer.

Co do kolorów - to liczyłem na zwykłą empatię i to, że ktoś z Was się odezwie - kto posiada AW4 alu, w wersji złotej. Nie doczekałem się. Szkoda. Widocznie nikt tego modelu nie ma. Lub nie robił takich porównań. No ale chyba zapytać wolno.

Mimo wszystko - dziękuję Wam za podpowiedzi. Poczekam na AW5. :-) Lub spadek ceny AW4 SS. W 2020 ;-)

A ja akurat jestem w stanie zrozumieć zakup wersji stalowej AW2 kosztem aluminiowej AW4. Wiadomo - może najszybszy i najnowszy to AW2 nie jest, ale jednak wersja stalowa, niezależnie jaka ona faktycznie jest (mam na myśli ten „szafir”) jest wg mnie zdecydowanie ładniejsza niż Alu. Posiadałem już AW3 i AW4 Alu i sorry, ale wygląda to jak zabawka dla dzieci. Wersja stalowa Ma to coś, no ale i nieadekwatnie droższa :)

#1693 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 26 lipca 2019 - 10:18

Co ma to tego empatia? To jest tak osobista kwestia że odpowiedź niewiele da. I tak powiedziałem ci co sądzę o wersji srebrnej vs space grey. Gdybyś zapytał o odcień złota tak jak to zasugerowałem to inna sprawa. Poza tym jak sam zauważyłeś mało kto go ma. 

Co do szybkości działania i tego że to nie jest komputer. Dla mnie w 2019 roku wszystko ma działać płynnie i szybko. Każdy ma swoje preferencje. Gdyby chodziło o kasę że ma być taniej i przez to trochę wolniej to ok. Dla mnie kupowanie wolniejszego sprzętu za te same pieniądze mija się z celem. Tym bardziej że zegarek to urządzenie na które spoglądasz i już masz mieć odpowiedź a nie czekać aż coś się otworzy. Jak wspomniałem na jesieni będzie pewnie jeszcze gorzej ale to twój wybór. Rozumiem że wersja stalowa jest fajna ale to nie jest zegarek a gadżet w formie zegarka. Do garnituru go nie nosisz a jeśli nosisz no cóż... Sam zdecydowałem się na alu i nie żałuję. Żałowałbym gdy poniosła mnie fantazja i wybrałbym wersję SS. 

#1694 michasp

michasp
  • 104 postów
  • SkądSanok

Napisano 28 lipca 2019 - 07:34

kristof461 - jasna sprawa, że ciężko wstrzelić się w idealną poradę i podpowiedź - tak aby wszyscy byli zadowoleni. Zgadzam się z Tobą w 100%.

Co do prędkości - to unosząc rękę - widzę to co chcę - czas plus kręgi aktywności - i w przypadku AW0 i AW2. Na aktualizację pogody, mogę poczekać te dwie sekundy. Póki co nie korzystam z innych aplikacji - może faktycznie prędkość działania w przypadku innych - jest kluczowa.

Może za rok, dwa ceny AW3/AW4 LTE SS ciut spadną w dół - wtedy pomyślę o zakupie. 

Do koszuli, garnituru - mam oficjalne zegarki, AW można przełożyć na drugą rękę i schować pod mankietem, pod nadgarstkiem ;)

Swoją drogą ciekawe, czy ktoś wyprodukował lub stworzył pasek, na którym można zapiąć zwykły zegarek (22-24mm), a pod nadgarstkiem mieć AW? Wyglądało by to jak "cudo" - ale zapinając pod nadgarstek 38MM - nie byłoby go bardzo widać, a "robiłby robotę". Na głównym planie ładny, duży analog, pod spodem AW ;-)

#1695 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 28 lipca 2019 - 07:59

Pojawily sie plotki, ze w tym roku moze nie byc nowego aw.
  • makemymind lubi to

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#1696 petrydz

petrydz
  • 137 postów

Napisano 28 lipca 2019 - 11:10

Źródło?

#1697 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 28 lipca 2019 - 11:47

9to5mac

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#1698 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 lipca 2019 - 16:12

Z tego tekstu wynika, że za rok ma być większy update. Byłoby w sumie dobrze. Może wymieniłbym na wersję z LTE.

#1699 keniutek

keniutek
  • 414 postów
  • Skąd3m

Napisano 29 lipca 2019 - 08:28

Pytanko. Przychodzą Wam powiadomienia po użyciu ApplePay? Od jakiegoś czasu, zegarek milczy (płacąc telafonem, pojawia się od razu). Wcześniej wkurzało mnie to powiadomienie... teraz mi go brakuje. W ustawieniach raczej nie grzebałem, wszystko skonfigurowane jak w zegarku przed wymianą.

Użytkownik keniutek edytował ten post 29 lipca 2019 - 08:28

#1700 petrydz

petrydz
  • 137 postów

Napisano 30 lipca 2019 - 06:24

Co masz na myśli pisząc powiadomienia ? Chodzi Ci o kwotę, która została zapłacona zegarkiem ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych