Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 7 głosy

Apple Watch Series 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1903 odpowiedzi w tym temacie

#1476 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 15 kwietnia 2019 - 09:51

Może nie każdy ASA ma taką możliwość, bo jak szukałem serwisu z najniższą ceną (i pisałem do kilku serwisów zapytania) przy wymianie baterii w iPadzie (wymiana całego iPada w cenie wymiany baterii) to dostawałem różne oferty: od czterystu parudziesięciu złotych netto do ponad tysiąca. 

W zegarku jest podobnie: masz zużytą baterię w zegarku to ASA (te które mają taką możliwość) wymieniają cały zegarek, ale w cenie wymiany baterii: za trzysta parędziesiąt PLN netto.
Chyba, że bateria spuchła to wymiana (nawet po gwarancji) bywa za free: https://www.macrumor...service-policy/

Bardzo późno odpisuję na ten post, niestety. Informacje otrzymałem z Cortland, w przypadku iPada spytałem ile kosztuje wymiana baterii w modelu Air 2, a oni rzucili mi cenę: 699 zł. Z zegarkiem natomiast wspomnieli, że to zależy od modelu zegarka i że Apple zazwyczaj proponuje wymianę całego zegarka na nowy. A w kwestii kupna zegarka na 3-4 lata, to mamy przykład Series 0, który nie dostaje już update`ów watchOS, choć prawdopodobnie niektórzy w 2015 r. kupili go za niemałe pieniądze. Jak kupisz "tradycyjny" nawet droższy zegarek, to może pochodzić Ci on o wiele dłużej i nadal dobrze wyglądać :) 

Jestem także bardzo rozczarowany, że Orange nie wspiera eSIM w AW jak ktoś ma ofertę na kartę, a ja mam właśnie Orange Free na kartę, w iPhone mam eSIM i chodzi  B)  B) Rozmawiając w serwisie Mój Orange poradzono mi kupić osobną kartę tylko dla zegarka, zmienić to eSIM i mieć w iP i AW osobne numery, albo dokupić pakiet danych do zegarka. Nie wiem jak to ma wyglądać  :rolleyes:  :rolleyes:

#1477 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 15 kwietnia 2019 - 09:58

Idiotyczna porada. Ale jakoś nie jestem zdziwiony.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#1478 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 15 kwietnia 2019 - 13:14

Mi nie opłaca się przejść na abonament. Interesujący mnie abonament kosztuje 50 zł miesięcznie w Orange, a ja doładowuję kartę kwotą 50 zł raz na 3 miesiące. Ja mało wykonuję „tradycyjnych” połączeń - moja rodzina ma iPhone’y, więc iMessage i FaceTime to nasze podstawowe formy komunikacji. Zegarek chcę mieć po to, że jadę na rower i pozostaję w kontakcie z rodziną. Jest mi to potrzebne, raz mi spadł łańcuch a raz złapałem gumę, więc musiałem dzwonić po pomoc :P

#1479 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 15 kwietnia 2019 - 14:03

Info od pewnego źrodła:

Do końca maja usługa zostanie uruchomiona dla klientów SOHO, dla SME i K2 w późniejszym terminie.

• petrydz lubi to

#1480 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 15 kwietnia 2019 - 15:24

Szczerze mówiąc, nic nie zrozumiałem z tego posta. :P

#1481 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 15 kwietnia 2019 - 16:46

Tzn, że dla części klientów biznesowych do końca maja usługa będzie uruchomiona, a dla reszty później. Nie mam pojęcia kto to jest SoHO a kto nie, wiem że ja jestem SOHO.

#1482 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 kwietnia 2019 - 18:53

Jestem także bardzo rozczarowany, że Orange nie wspiera eSIM w AW jak ktoś ma ofertę na kartę, a ja mam właśnie Orange Free na kartę, w iPhone mam eSIM i chodzi  B)  B) Rozmawiając w serwisie Mój Orange poradzono mi kupić osobną kartę tylko dla zegarka, zmienić to eSIM i mieć w iP i AW osobne numery, albo dokupić pakiet danych do zegarka. Nie wiem jak to ma wyglądać  :rolleyes:  :rolleyes:

Ale to w ogóle przejdzie? Chyba że chodzi tu o układ SIM nr tel X + eSIM nr tel Y na iPhonie i eSIM X lub Y na Apple Watchu (ale stale aktywne oba numery na iPhonie).

Użytkownik Emej edytował ten post 15 kwietnia 2019 - 18:53

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#1483 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 15 kwietnia 2019 - 20:28

Ale to w ogóle przejdzie? Chyba że chodzi tu o układ SIM nr tel X + eSIM nr tel Y na iPhonie i eSIM X lub Y na Apple Watchu (ale stale aktywne oba numery na iPhonie).

No właśnie ja tutaj tego nie rozumiem, co kobieta z Orange do mnie pisała przez czat. Generalnie "dodatkowa" karta SIM, czyli eSIM w AW zarezerwowana jest tylko dla abonamentu. Jak kupię zwykły starter, to mi to nic nie da - to wciąż oferta na kartę, a nie na abonament. Z tego co zrozumiałem powiedziano mi także o tej opcji https://www.orange.p...Type=ACTIVATION czyli internet mobilny, bez możliwości wykonywania połączeń, ale w zegarku to niepotrzebne. 

Teraz pytanie do publiczności: czy ktoś wie, czy można by w miarę tanim kosztem mieć eSIM w Apple Watchu? Może być osobny nr w iPhone i Apple Watchu. Po prostu chciałbym mieć tego Cellulara  ( ͡° ͜ʖ ͡°)  

#1484 ali_cja

ali_cja
  • 249 postów

Napisano 15 kwietnia 2019 - 22:25

No właśnie ja tutaj tego nie rozumiem, co kobieta z Orange do mnie pisała przez czat. Generalnie "dodatkowa" karta SIM, czyli eSIM w AW zarezerwowana jest tylko dla abonamentu. Jak kupię zwykły starter, to mi to nic nie da - to wciąż oferta na kartę, a nie na abonament. Z tego co zrozumiałem powiedziano mi także o tej opcji https://www.orange.p...Type=ACTIVATION czyli internet mobilny, bez możliwości wykonywania połączeń, ale w zegarku to niepotrzebne. 

Teraz pytanie do publiczności: czy ktoś wie, czy można by w miarę tanim kosztem mieć eSIM w Apple Watchu? Może być osobny nr w iPhone i Apple Watchu. Po prostu chciałbym mieć tego Cellulara  ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W podanej przez Ciebie ofercie można wykonywać połączenia i wysyłać SMS’y. Koszt 0,29 zł za minutę i 20 za SMS ( zobacz dostępny na tej stronie Cennik ). Rozważam tę opcję, obawiam się jednak, że na tę chwilę, nie będzie tu możliwości dokupienia dodatkowej karty eSIM. Jednak taka opcja jest już przewidziana, albowiem w Regulaminie usługi „Ekstra karta eSIM” jest mowa m.in. o ofertach na Internet Mobilny Podstawowy i Internet Mobilny Optymalny.
Nie chcę kupować w salonie, tylko zamówić przez stronę i po sprawdzeniu jak zadziała w praktyce - zostawić lub przed upływem 14 dni odstąpić od umowy zawartej na odległość. Aktualnie mam w Xs Orange Free jako eSIM i planuję dodać drugi plan sieci właśnie ten abonamentowy.

#1485 Bogen

Bogen
  • 59 postów

Napisano 16 kwietnia 2019 - 06:34

Dokładnie. Pamiętaj również że do pełni funkcjonalności telefon którego nie masz przy sobie musi być włączony oraz być połączony z WiFi/LTE

Dokładnie. Pamiętaj również że do pełni funkcjonalności telefon którego nie masz przy sobie musi być włączony oraz być połączony z WiFi/LTE

Telefon nie musi być włączony.

szybkie dwa pytania panowie 
1. Pływał ktoś z zegarkiem i naklejona folią na ekran? odpadnie?
2. Mam wersje 44mm bez LTE i jak u was z bateria? czy go używam czy nie, leci tak samo :/ czasami naładowany zostaje w domu, wychodze kolo 7 wracam z roboty kolo 16 i jest z 80%. Rozumiem inaczej niż na ipku?

Gdy AW leży nieużywany zużywa o wiele mniej baterii. Okoli 7 % przez noc ( 8). Warto włącza tryb samolotowy.
AW LTE gdy nie korzysta z LTE nie z używa więcej baterii niż ta bez LTE.
Władz wykrywanie nadgarstka.

pozdrawiam 

Bogusław Chmielnik

#1486 petrydz

petrydz
  • 137 postów
  • SkądTrójmiasto :)

Napisano 16 kwietnia 2019 - 07:18

Tzn, że dla części klientów biznesowych do końca maja usługa będzie uruchomiona, a dla reszty później. Nie mam pojęcia kto to jest SoHO a kto nie, wiem że ja jestem SOHO.

SOHO to ogólny klient biznesowy, SME (small medium enterprises) czyli małe i średnie przedsiębiorstwa. Biznes jest rozliczany w innym systemie i stąd to wynika min.

#1487 Bogen

Bogen
  • 59 postów

Napisano 16 kwietnia 2019 - 07:46

Bateria jest ta sama więc po włączeniu LTE leci jak wariat... 

A coś bliżej ?Jakieś konkretne dane ?

-----------

Przy okazji gdyż nie mogę edytować poprzedniego posta. 

Bateria w AW 4.

Czuwanie 8 H.Bateria 84%

Załączone pliki

Użytkownik Bogen edytował ten post 16 kwietnia 2019 - 07:47

pozdrawiam 

Bogusław Chmielnik

#1488 petrydz

petrydz
  • 137 postów

Napisano 16 kwietnia 2019 - 07:54

Korzystam z zegarka w pracy, rozmowy etc, faktycznie leci bateria jak wariat. Wczoraj parę połączeń i nagle poszło 36 % baterii. Być może jeszcze się "układa", bo sprzęt mam od piątku.

#1489 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 16 kwietnia 2019 - 09:18

Telefon nie musi być włączony.

Otóż musi. Polecam doczytać. 

‚Jeśli telefon iPhone i zegarek Apple Watch Series 4 (GPS + Cellular) lub zegarek Apple Watch Series 3 (GPS + Cellular) mają połączenie z siecią komórkową, możesz korzystać ze wszystkich funkcji zegarka, nawet jeśli nie masz przy sobie telefonu iPhone. Gdy zegarek nawiąże połączenie z siecią komórkową, w centrum sterowania zostanie wyświetlona ikona ikona zielonych kropek. ‚

‚Aby na zegarku Apple Watch Cellular można było odbierać wiadomości SMS, MMS lub powiadomienia w trybie push z aplikacji innych firm, połączony w parę telefon iPhone musi być włączony i połączony z siecią Wi-Fi lub siecią komórkową, ale nie musi znajdować się w pobliżu. Aby korzystać z tej funkcji, trzeba także zalogować się w usłudze iMessage na telefonie iPhone.’

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#1490 dawsze

dawsze
  • 195 postów

Napisano 16 kwietnia 2019 - 10:38

Korzystam z zegarka w pracy, rozmowy etc, faktycznie leci bateria jak wariat. Wczoraj parę połączeń i nagle poszło 36 % baterii. Być może jeszcze się "układa", bo sprzęt mam od piątku.

U mnie było podobnie. Będzie lepiej.

#1491 petrydz

petrydz
  • 137 postów

Napisano 16 kwietnia 2019 - 12:58

Rozmowy sporo baterii zabierają, oj sporo. Leci w oczach bateria.

#1492 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 16 kwietnia 2019 - 21:50

A nie mowilem ;-) czyli nic sie nie zmienilo, g*** to warte :P

#1493 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 16 kwietnia 2019 - 22:59

Bardzo późno odpisuję na ten post, niestety. Informacje otrzymałem z Cortland, w przypadku iPada spytałem ile kosztuje wymiana baterii w modelu Air 2, a oni rzucili mi cenę: 699 zł. Z zegarkiem natomiast wspomnieli, że to zależy od modelu zegarka i że Apple zazwyczaj proponuje wymianę całego zegarka na nowy. 

Przecież tak jak cena wymiany baterii dla iPada nie zależy od modelu iPada, tak cena wymiany baterii dla Watcha nie zależy od modelu Watcha.

A cena - podobnie jak inne "informacje" - rzucona "z czapy".

A w kwestii kupna zegarka na 3-4 lata, to mamy przykład Series 0, który nie dostaje już update`ów watchOS, choć prawdopodobnie niektórzy w 2015 r. kupili go za niemałe pieniądze. Jak kupisz "tradycyjny" nawet droższy zegarek, to może pochodzić Ci on o wiele dłużej i nadal dobrze wyglądać :)

Pierwsze wersje chyba każdego produktu Apple miały znacznie krótszy okres z aktualizacjami systemu niż kolejne wersje tych produktów.

Tak było z iPhone-ami (dostawały aktualizacje przez 3-4 lata, podczas gdy np. 5s dostaje wsparcie już szósty rok), iPad mini 1, iPad 1, etc.

Pół żartem, pół serio:
Wiele tradycyjnych dobrych zegarków nie dostaje aktualizacji wcale ;), a Apple Watch po wymianie baterii też dobrze wygląda i działa jak nowy.

Na Apple Watch NIE odbierzesz połączenia GSM przychodzącego na numer eSIM w Watchu (tak jak nie odbierzesz takiego połączenia np. na iPadzie z modułem cellular). Nie ma więc praktycznej różnicy czy eSIM dla zegarka masz na "osobnych numerach" czy nie. W tym przypadku wypada kierować się ceną opłat dla takiego eSIM-a (zarówno za "utrzymanie" karty jak i za transmisję danych LTE), a te najczęściej (ale to nie musi być reguła) są niższe dla kart "dodatkowych" do posiadanego już numeru niż za nowy abonament).

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#1494 Bogen

Bogen
  • 59 postów

Napisano 16 kwietnia 2019 - 23:01

Otóż musi. Polecam doczytać. 
‚Jeśli telefon iPhone i zegarek Apple Watch Series 4 (GPS + Cellular) lub zegarek Apple Watch Series 3 (GPS + Cellular) mają połączenie z siecią komórkową, możesz korzystać ze wszystkich funkcji zegarka, nawet jeśli nie masz przy sobie telefonu iPhone. Gdy zegarek nawiąże połączenie z siecią komórkową, w centrum sterowania zostanie wyświetlona ikona ikona zielonych kropek. ‚[/size]
‚Aby na zegarku Apple Watch Cellular można było odbierać wiadomości SMS, MMS lub powiadomienia w trybie push z aplikacji innych firm, połączony w parę telefon iPhone musi być włączony i połączony z siecią Wi-Fi lub siecią komórkową, ale nie musi znajdować się w pobliżu. Aby korzystać z tej funkcji, trzeba także zalogować się w usłudze iMessage na telefonie iPhone.’

Nie musi! Mam AW LTE w Orange. Telefon można wyłączyć.
Połączenia telefonicznie na AW po LTE działają.

pozdrawiam 

Bogusław Chmielnik

#1495 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 16 kwietnia 2019 - 23:04

Połączenia telefonicznie na AW po LTE działają.

Raczej: VoLTE.

• kristof461 lubi to

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#1496 wiesiek3d

wiesiek3d
  • 404 postów

Napisano 17 kwietnia 2019 - 05:46

Właśnie mi wygasa umowa w Orange ;) kusi wziąć serie 4 z GPS w abonamencie . Ktoś się orientuje jak to wychodzi ? warto ?

IP 14 Pro Max/ AW Ultra 

MB Pro 14/ IMAC 24/ IPAD PRO M1

#1497 Bogen

Bogen
  • 59 postów

Napisano 17 kwietnia 2019 - 07:13

Raczej: VoLTE.

Nie wiem. Nie znam się. Telefon wyłączony, z poziomu zegarka można rozmawiać.

pozdrawiam 

Bogusław Chmielnik

#1498 petrydz

petrydz
  • 137 postów

Napisano 17 kwietnia 2019 - 07:18

Ceny masz na stronie Orange.pl, wszystko tam znajdziesz. Przelicz ratę x24 i porównaj do ceny rynkowej sprzętu.

#1499 wiesiek3d

wiesiek3d
  • 404 postów

Napisano 17 kwietnia 2019 - 07:34

Dzięki :)
Przy moim abonamencie rata za sprzęt wynosi 84zl wiec kilka stówek taniej niż od Apple za wersje 44 :)
Zastanawiam się tylko czy rzeczywiście potrzebuje tego esim, dobrze działają połączenia w PL?
Dużo czasu spędzam na zajęciach, siłowni, basenie i różnych boiskach bez dostępu do telefonu :)
Dodatkowo ApplePay i powiadomienia i już fajnie można wykorzysyacnlotencjal zegarka ;)

IP 14 Pro Max/ AW Ultra 

MB Pro 14/ IMAC 24/ IPAD PRO M1

#1500 keniutek

keniutek
  • 414 postów
  • Skąd3m

Napisano 17 kwietnia 2019 - 07:51

Dzięki :)
Przy moim abonamencie rata za sprzęt wynosi 84zl wiec kilka stówek taniej niż od Apple za wersje 44 :)
Zastanawiam się tylko czy rzeczywiście potrzebuje tego esim, dobrze działają połączenia w PL?
Dużo czasu spędzam na zajęciach, siłowni, basenie i różnych boiskach bez dostępu do telefonu :)
Dodatkowo ApplePay i powiadomienia i już fajnie można wykorzysyacnlotencjal zegarka ;)

Działają w miarę przyzwoicie... ale czy nie lepiej mieć w takich sytuacjach odrobinę spokoju?

Użytkownik keniutek edytował ten post 17 kwietnia 2019 - 07:51

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych