No na logikę powinno być tak jak podejrzewasz skoro w FCP można to sobie poustawiać. Może napisze ktoś kto ma taki setup, albo poszukaj na yotube jak ludzie to rozwiązują i jakie mają opinie.
Cześć,
stoję przed podobnym wyborem, mianowicię zastanawiam się nad iMakiem 27 cali i jedyna opcja to 1 TB Fusion Drive, z podobnych powodów, które już ktoś wymienił. Kupując w znanych marketach czy przez internet, różnica w cenie względem AOS wynosi 1100 zł, gdybym teraz chciał 256 GB SSD, to mogę to kupić na stronie Apple dopłacając 500 zł, czyli za identyczną konfigurację tylko lepszy dysk, musiałbym dać 1600 zł więcej - nie ma szans. W związku z tym mam kilka pytań, widzę, że jesteś dobrze zorientowany - czy mógłbyś mi pomóc?
1. Czy to jest potwierdzone, że 27" ma 7200 rpm? Nigdzie nie widzę na stronie Apple takiej informacji, a jednak 5400 vs 7200 rpm to spora różnica (mimo, że wciąż wolno)
2. Czy Apple ostatecznie daje 24 GB SSD czy 32 GB, to też przy takiej ilości spora różnica
3. Czy jeżeli używam tylko domyślnych aplikacji Apple (np. Safari, MS Office używam w wersji przeglądarkowej), do tego jedna stara gra i w zasadzie to tyle - to jest się czego obawiać przy wyborze 1 TB Fusion Drive?
No i najważniejsze - myślałem, że nowe iMaki będą pokazane na WWDC, no i teraz nie wiem bo jeżeli na jesień Apple pokaże nowego iMaka, to raczej bym się wstrzymał (zawsze to nowszy procesor i może w końcu porzucą zwykłe HDD 5400 rpm w podstawowych modelach i nawet najtańszy iMac będzie miał Fusion Drive, a wyższe modele SSD...). Z Waszego/Twojego doświadczenia raczej zaprezentują w przyszłym roku czy na jesień? Mi się wydaje, że wypuszczenie w tym roku mocniejszych iMaków mogłoby kanibalizować trochę iMaki Pro, bo dystans między tańszym iMakiem, a Pro byłby mniejszy, jeżeli tamte dostaną nowe CPU i pewnie poczekają do wiosny/kolejnego WWDC...
Użytkownik crab edytował ten post 08 czerwca 2018 - 12:23