Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ładowarka bezprzewodowa

• Please log in to reply
629 replies to this topic

#351 robertpatrykk

robertpatrykk
  • 141 posts
  • SkądŁódź, PL

Posted 16 September 2019 - 10:40

Ja się jednak trochę boję tych ładowarek indykcyjnych. W zeszłym roku na iPhone X ładowałem go głownie indukcją mophie. Kondycja baterii przez pół roku spadła do 95%. Teraz XS max ładuje tylko kablem 12W od iPada i cały czas 100%. 
Albo zbieg okoliczności, albo jednak indukcja negatywnie wpływa na żywotność baterii. Nie wiem, ale przez to wole kablem.

Mam to samo. Ładowałem indukcją to pojemność spadła w ciągu roku do 85%. W drugim roku ląduję tylko kablem i o dziwo pojemność nie spadła ani o 1%.

#352 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 16 September 2019 - 13:17

Ja też szukam rozwiązania combo do Xs, AW4 i AirPodsów. Póki co kandydatami są:

- Nomad Base Station Apple Watch Edition

- ZENS Dual + Watch

- Ampere Unravel AW+ (ma wejście przez USB-C, co brzmi spoko).

Jakieś jeszcze polecanki? Cena ~100 euro/dolarów jest akceptowalna.

• kristof461 likes this

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#353 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 16 September 2019 - 13:48

Ja też szukam rozwiązania combo do Xs, AW4 i AirPodsów. Póki co kandydatami są:

- Nomad Base Station Apple Watch Edition

- ZENS Dual + Watch

- Ampere Unravel AW+ (ma wejście przez USB-C, co brzmi spoko).

Jakieś jeszcze polecanki? Cena ~100 euro/dolarów jest akceptowalna.

Mam ten sam dylemat. Zens ma naprawdę spoko opinie w necie. Do tego można go u nas dostać. Nomad wydaje się bardziej elegancki ale cena i kwestia dostawy jednak zniechęca. Chyba skuszę się na Zens

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#354 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 16 September 2019 - 13:54

Ampere właśnie wygląda najgorzej, ale input z USB-C mnie bardzo kręci, bo mógłbym wtedy kupić jedną ścienną ładowarkę z dwoma portami usb-c z PD i ładować z jednego gniazdka przy łóżku laptopa i wszystko inne.

Takie coś: https://www.anker.co...m-pd-4/A2041122 - jedno gniazdko, ładuję swoje 3-in-1, telefon żony i jeszcze dwa urządzenia legacy typu kindle albo iqos.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#355 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 16 September 2019 - 14:16

W sumie Ampere też dostał dobrą notę na jednym z portali. Tylko gdzie go dostać tak aby mieć pewność że to ten Ampere a nie jakiś chińczyk chińczyka. Wiadomo że wszystko chińskie ale nie wszystko sprawdzone ;)

#356 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 16 September 2019 - 14:24

Ja zwykle kupuję takie rzeczy na oficjalnej stronie producenta albo amazonie.
ZENS widziałem w sklepie myapple, nawet za dobrą cenę, to może (jeśli się na to zdecyduję jednak) pierwszy raz skorzystam, będąc związanym z portalem od 10+ lat ;-)

#357 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 16 September 2019 - 14:41

Ja zwykle kupuję takie rzeczy na oficjalnej stronie producenta albo amazonie.
ZENS widziałem w sklepie myapple, nawet za dobrą cenę, to może (jeśli się na to zdecyduję jednak) pierwszy raz skorzystam, będąc związanym z portalem od 10+ lat ;-)

Ampere kosztuje 99$ plus prawie 19$ za przesyłkę. Chyba jednak odpuszczę.

#358 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 16 September 2019 - 14:54

Jakby ten zens albo nomad miały jeszcze jakikolwiek output, nawet usb-a, to już byłaby bajka.

#359 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 16 September 2019 - 18:28

Jakby ten zens albo nomad miały jeszcze jakikolwiek output, nawet usb-a, to już byłaby bajka.

Który Mophie z podwójnym ładowaniem miał output z myślą głównie o Apple Watch ale w sumie wszystko inne z kabla tez da radę podłączyć.

#360 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 16 September 2019 - 23:08

Tak nie chcę, te kable do AW są długie i brzydkie ;-) Musi być wbudowane i pod żadnym warunkiem nie model z dziurą i 'wsadź se swój kabelek pod spód'.

#361 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 17 September 2019 - 12:13

Tak nie chcę, te kable do AW są długie i brzydkie ;-) Musi być wbudowane i pod żadnym warunkiem nie model z dziurą i 'wsadź se swój kabelek pod spód'.

Wiadomo że bez dziurki bo to stand a nie ładowarka ;) Szczerze mówiąc chyba nic innego porządnego już nie znajdziemy. Ten Mophie 3w1 który jest na stronie Apple też jest całkiem spoko tylko że nie podoba mi się miejsce na Aripodsy. Po co robić specjalne wgłębienie na nie skoro ładują się też na płasko. Przez to tracimy możliwość ładowania dwóch telefonów. Poza tym cena ponad 600 też nie zachęca

#362 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 18 September 2019 - 13:14

Zamówiłem Zens'a i teraz dopiero przemyślałem że ma on jedną poważną wadę. Zabranie ładowarki gdziekolwiek ze sobą z tak wystającą na stałe częścią raczej nie będzie łatwe. W tym układzie Ampere wypada najlepiej. W razie czego są jeszcze dwa dostępne na Indiegogo w cenie 69$. O ile dalej można tam zamawiać. 

#363 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 18 September 2019 - 14:41

Ja o niej nie myślę jako 'do zabrania'. To ma stać przy łóżku w normalnym codziennym życiu. Jak gdzieś jadę, biorę starego poczciwego OneAdaptr Twist - olewam brak szybkiego ładowania wtedy, które w razie emergency mogę załatwić z powerbanka z PD, a to niech wisi w hotelu na nocne ładowanko wszystkiego naraz.

Jak już napisałem o OneAdaptr - chciałbym to Ampere pomacać, bo się boję, że w dotyku będzie to strasznie tandetny plastik.

#364 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 18 September 2019 - 19:01

Niby tak ale z drugiej potrzebne są wszystkie kable. Ja chciałbym mieć możliwość zabierania jednej ładowarki do zegarka i telefonu. Też bym wolał to sprawdzić ale nie sadze by było to możliwe. W sumie fajerwerków się nie spodziewam ale ten Zens też nie wyglada jakoś super premium.

#365 Remi73

Remi73
  • 143 posts

Posted 18 September 2019 - 19:51

Niby tak ale z drugiej potrzebne są wszystkie kable. Ja chciałbym mieć możliwość zabierania jednej ładowarki do zegarka i telefonu. Też bym wolał to sprawdzić ale nie sadze by było to możliwe. W sumie fajerwerków się nie spodziewam ale ten Zens też nie wyglada jakoś super premium.

I tu Kolega się myli...Zens minimalistyczne wzornictwo oraz premium materiały i wykonanie. Żona używa praktycznie non stop (tylko na wyjazdach korzysta ze standardowej ładowarki 5W) i kondycja baterii w jej prawie rocznym Xs wynosi 98%

#366 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 18 September 2019 - 21:45

I tu Kolega się myli...Zens minimalistyczne wzornictwo oraz premium materiały i wykonanie. Żona używa praktycznie non stop (tylko na wyjazdach korzysta ze standardowej ładowarki 5W) i kondycja baterii w jej prawie rocznym Xs wynosi 98%

A co ma kondycja baterii do tego wszystkiego?! Jutro przyjdzie Zens to wydam swoją opinie

#367 Remi73

Remi73
  • 143 posts

Posted 19 September 2019 - 01:54

A co ma kondycja baterii do tego wszystkiego?! Jutro przyjdzie Zens to wydam swoją opinie

Napisałem o kondycji tylko dlatego, bo na tym forum (w dyskusji nt żywotności/kondycji baterii) wielu komentujących bardzo często wypowiada się o złym wpływie ładowania bezprzewodowego na baterię iphona (że skraca żywotność). Przykład Xs mojej żony pokazuje coś innego...pod warunkiem, że opieramy się na "słynnym" % wskaźniku Apple dotyczącym kondycji baterii. Ja osobiście uważam ten wskaźnik, delikatnie mówiąc, za g...o warty.

#368 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 19 September 2019 - 09:21

Właśnie przyszedł Zens. Ok rzeczywiście wykonanie jest niczego sobie. Niestety ładowarka do Apple Watch to nieporozumienie. Podczas pierwszych 5 minut zabawy już kilkukrotnie zegarek pomimo prawidłowego przylegania nie był ładowany. Ładowarka od Apple przyzwyczaiła mnie ze łapie ona zegarek i ładuje. Tutaj nie można od tak przypiąć zegarka i odejść bo za duże prawdopodobieństwo że się nie ładuje. W pionie ryzykiem jest jeszcze pasek który może zle się ułożyć przez co cały korpus nie przylega idealnie. Natomiast w poziomie to już w ogóle tragedia. Ładuje raz na piec przypadków. Do tego ekran nie zmienia położenia bo nachylenie jest zbyt małe. Ogólnie dobrze się zapowiadało a wyszło średnio żeby nie powiedzieć słabo bo to Apple Watch miał być tu wyróżnikiem.

#369 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 19 September 2019 - 09:40

Napisałem o kondycji tylko dlatego, bo na tym forum (w dyskusji nt żywotności/kondycji baterii) wielu komentujących bardzo często wypowiada się o złym wpływie ładowania bezprzewodowego na baterię iphona (że skraca żywotność). Przykład Xs mojej żony pokazuje coś innego...pod warunkiem, że opieramy się na "słynnym" % wskaźniku Apple dotyczącym kondycji baterii. Ja osobiście uważam ten wskaźnik, delikatnie mówiąc, za g...o warty.

A my za takie uważamy pisanie o kondycji baterii w wątku, który jest o czymś zupełnie innym.

@kristof, dlatego zdecydowanie mi bliżej do Nomada. A jak z grzaniem się? Bo na ikeowym maleństwie telefon i słuchawki są ciepławe.

#370 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 19 September 2019 - 09:47

A my za takie uważamy pisanie o kondycji baterii w wątku, który jest o czymś zupełnie innym.

@kristof, dlatego zdecydowanie mi bliżej do Nomada. A jak z grzaniem się? Bo na ikeowym maleństwie telefon i słuchawki są ciepławe.

Tutaj jest ewidentny problem z magnesem. Nie mam w tej chwili przed sobą kabla od Apple Watch ale mam wrażenie że pole w Zens jest zbyt duże i czasami po prostu źle łapie zegarek. Jak próbowałem nagrać filmik to oczywiście hulało. Wyłączyłem i od razu skuteczność 3/5. Co do grzania musiałbym jej dłużej poużywać a raczej ją szybciej zwrócę. Myślę że Remi ma tutaj większe doświadczenie w tej sprawie. 

Edited by kristof461, 19 September 2019 - 09:54.

#371 Remi73

Remi73
  • 143 posts

Posted 19 September 2019 - 10:37

Kilka/kilkanaście postów wcześniej w tym wątku były posty Kolegów robertpatrykk i madhun3r o negatywnym wpływie ładowarek indukcyjnych na żywotność baterii dlatego napisałem o doświadczeniu prawie rocznym z ładowarką ZENS i braku spadku kondycji baterii w Xs u mojej żony byście poza aspektem wizualnym (wykonanie) mieli pewność, że ten sprzęt nie robi krzywdy baterii telefonu...i tyle w temacie.

Tutaj jest ewidentny problem z magnesem. Nie mam w tej chwili przed sobą kabla od Apple Watch ale mam wrażenie że pole w Zens jest zbyt duże i czasami po prostu źle łapie zegarek. Jak próbowałem nagrać filmik to oczywiście hulało. Wyłączyłem i od razu skuteczność 3/5. Co do grzania musiałbym jej dłużej poużywać a raczej ją szybciej zwrócę. Myślę że Remi ma tutaj większe doświadczenie w tej sprawie.

Po Twoim poście zapytałem żonę o ładowanie zegarka...zero problemów, praktycznie zawsze łapie w 100% (mówimy o dodatkowym stojaku pod iwatch-a a nie poziomym polu, z którego żona nie korzysta jeśli chodzi o zegarek). Być może w Twoim egzemplarzu jest jakiś problem sprzętowy?
Dodatkowo napiszę, że ładowarka sama się nie nagrzewa ani nie grzeje ładowanych sprzętów (przynajmniej obie użytkowniczki tego sprzętu nie zgłaszały w tym temacie żadnych uwag...druga to córka ze swoim Xr).

#372 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 19 September 2019 - 10:38

Kilka/kilkanaście postów wcześniej w tym wątku były posty Kolegów robertpatrykk i madhun3r o negatywnym wpływie ładowarek indukcyjnych na żywotność baterii dlatego napisałem o doświadczeniu prawie rocznym z ładowarką ZENS i braku spadku kondycji baterii w Xs u mojej żony byście poza aspektem wizualnym (wykonanie) mieli pewność, że ten sprzęt nie robi krzywdy baterii telefonu...i tyle w temacie.

Krzywdę to robią ładowarki bez certyfikatów które grzeją się jak nie wiem co i wtedy rzeczywiście szkodą baterii. Nie zakładam aby omawiane przez nas modele były takimi szrotami. 

Niemniej ftpd zapytał o ilość wydzielanego ciepła. Ja mu nie pomogę ale ty może. No ale jak wolisz zakończyć temat to nic na to nie poradzimy. 

A tak poza tym kwestia wykonania to jedno ale jak sam widzisz wersja do Apple Watch która nas interesuje ma ma swoją wadę i ładnym wykonaniem tego się nie przykryje.

Edited by kristof461, 19 September 2019 - 10:40.

#373 Remi73

Remi73
  • 143 posts

Posted 19 September 2019 - 10:48

Krzywdę to robią ładowarki bez certyfikatów które grzeją się jak nie wiem co i wtedy rzeczywiście szkodą baterii. Nie zakładam aby omawiane przez nas modele były takimi szrotami.
Niemniej ftpd zapytał o ilość wydzielanego ciepła. Ja mu nie pomogę ale ty może. No ale jak wolisz zakończyć temat to nic na to nie poradzimy.
A tak poza tym kwestia wykonania to jedno ale jak sam widzisz wersja do Apple Watch która nas interesuje ma ma swoją wadę i ładnym wykonaniem tego się nie przykryje.

Na temat grzania i braku problemów z ładowaniem zegarka też odpowiedziałem (w tym samym momencie).

#374 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 19 September 2019 - 11:31

Ok nie zauważyłem

#375 Zielone jabłko

Zielone jabłko
  • 154 posts

Posted 21 September 2019 - 16:18

Posiadam taką ładowarkę po Mate 20 Pro

https://consumer.hua...cessories/cp60/

Posiada ona QI......15W! Rozumiem, że to nie będzie bezpieczne dla mojego iPhona 8 ale jak zastosuje zwykłą ładowarkę z iPhona to powinno być ok racja? Nie zależy mi na szybkim ładowaniu a bezpiecznym i stabilnym 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users