Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Terminal - brak Telnet

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 elprezesso

elprezesso
  • 439 posts
  • SkądŁódź

Posted 10 October 2017 - 17:16

W Mac OS 10.13 w aplikacji terminal, zniknęła komenda TELNET. Poczytałem trochę na innych stronach, jak przywrócić telnet, niestety nie bardzo mi się widzi inastalacja HomeBrew. Może ktoś z Forumowiczów, zna inne rozwiązanie na przywrócenie TELNETU. 

#2 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 10 October 2017 - 17:20

nc

https://forums.devel...om/thread/79056

Edited by pedros, 10 October 2017 - 17:21.

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 11 October 2017 - 10:43

Co Cię boli w Homebrew?
Możesz spróbować binarki z 10.12, powinna działać.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#4 elprezesso

elprezesso
  • 439 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 October 2017 - 13:13

Co Cię boli w Homebrew?

Potrzebuje tylko telent, a nie chcę "zaśmiecać systemu" niepotrzebnym mi softem. Zobacze binarki z 10.12. Napiszę jak tylko znajdę chwilkę by przy tym posiedzieć, jaki rezultat.

Co Cię boli w Homebrew?

z Netcat jest problem, przynajmniej dla mnie. Dość często łącze się do sesji AS/400, telnet działa super, natomiast nc nie jestem w stanie zestawić połączenia, z AS/400 (TN5250)

Edited by elprezesso, 11 October 2017 - 13:14.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 11 October 2017 - 13:21

Sprawdziłem za Ciebie. Binarka z 10.12 działa. https://insomniac.pl/f/telnet, łap.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#6 elprezesso

elprezesso
  • 439 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 October 2017 - 08:35

Dzięki bardzo za pomoc, po paru dniach intensywnej pracy znalazłem chwilę by usiąść i wykonać niezbędną pracę.

Działa super, jeszcze raz dzięki.

Dodatkowo dla zainteresowanych tematem napiszę mały poradnik krok po kroku jak przywrócić telnet

1. wyłączamy System Integrity Protection (rootless) [temat opisywany na forum]

2. pobieramy plik wskazany przez kolegę FTPD i kasujemy rozszerzenie

3. odpalamy terminal 

4. przechodzimy do katalogu z plikiem telnet

5. kopiujemy plik wskazany przez FTPD do katalogu /usr/bin/ (komenda sudo cp telnet /usr/bin/)

6. po skopiowaniu wpisujemy w terminalu komendę (sudo chmod +xr telnet)

7. gotowe

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 17 October 2017 - 10:21

Ad1: to konieczne? Bo ja testowałem lokalnie, z ~/Downloads.

Ad2: śmiesznie z tymi rozszerzeniami, to chyba feature Safari 11, że dodaje. Po stronie serwera plik nie ma żadnego rozszerzenia.

Ad6: "sudo chmod +xr /usr/bin/telnet", żeby być konkretnym (nie zmieniłeś katalogu, będą płakać, że file not found :P).

Ewentualnie można do /usr/local/bin, tam chyba SIP nie operuje.

#8 elprezesso

elprezesso
  • 439 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 October 2017 - 13:14

Ad6: "sudo chmod +xr /usr/bin/telnet", żeby być konkretnym (nie zmieniłeś katalogu, będą płakać, że file not found :P).

Ewentualnie można do /usr/local/bin, tam chyba SIP nie operuje.

Dzięki za poprawnie

Sprawdzałem czy można do /usr/local/bin, niestety nie działa poprawnie. Choć może to kwestia uprawnień, czyli można pominąć punkt 1, a punkt 6 na pewno należy powtórzyć komenda (sudo chmod +xr /usr/local/bin/telnet).

#9 ciacho

ciacho
  • 61 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 October 2017 - 14:20

W /usr/local/bin można zapisywać jako zwykły użytkownik (byle w grupie staff) więc sudo nie będzie potrzebne (przynajmniej u mnie tak jest, a nie pamiętam czy to zmieniałem czy nie).
Użytkownik wielu różnych rzeczy, _nie_ fanboy A/A. Zagorzały przeciwnik świętych wojen systemowo-rozwiązaniowych.

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 17 October 2017 - 16:16

Ja nie mówiłem, że można bez chmoda. Sugerowałem tylko, że do /usr/local/bin nie trzeba wyłączać SIP.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users