Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone X vs 8

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
125 odpowiedzi w tym temacie

#76 lousylucky

lousylucky
  • 289 postów
  • SkądGrenoble, FR

Napisano 07 listopada 2017 - 16:29

MATKO, co za brednie  :huh:

• Faflucy lubi to

Sony Ericsson Arc S -> Iphone 4 -> Xperia Z2 -> Xperia Z5 -> Iphone 6s -> Iphone X -> Iphone Xs -> Iphone 12 Pro Max

#77 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 07 listopada 2017 - 16:31

MATKO, co za brednie  :huh:

Tylko tyle masz do powiedzenia w tym temacie?
  • kristof461 i 036f6c57bf lubią to

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#78 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 listopada 2017 - 16:49

Postanowiłem jednak zainwestować w iPhone'a 8 64GB. Głównie chyba ze względu na TiD oraz ryzyko trafionych zaróżowionych ekranów w X, poza tym 1500zł w kieszeni a mam parametrowo tren sam sprzęt z lepszym zabezpieczeniem :)

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#79 bf7a1f7821

bf7a1f7821

Trancex

• 597 postów

Napisano 07 listopada 2017 - 17:23

Ja już tez postanowione. Czekałem na x nie otwierając jeszcze nowego 7 plusa, którego wystawiam na sprzedaż ,a kupuje 8.

IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS

#80 gigiindahouse

gigiindahouse
  • 11 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 19 listopada 2017 - 13:32

Przez dwa dni miałem okazję wytestować iPhone X 256GB. 

Powiem tak porównanie jedynie do 5s i modelu 6, ale X naprawdę jest OK. Wyświetlacz super, czerń rewelacyjna. Face ID działał sprawnie, na początku jednak brakowało troszkę Touch ID ale po paru godzinach naprawdę wygodnie się z niego korzysta. Gesty też do nauczenia. 

Sam jestem przez zmianą usług na LOVE i chcę dobrać telefon bo mój 5s już bardzo mały. 

Serce mówi X ale rozsądek podpowiada 8 ewentualnie 8 Plus. Cena X jak dla mnie troszkę zaporowa, za różnicę miedzy 8 a X wolę kupić Watch'a lub coś innego. Ale nie mówię nie jeśli za rok wyjdzie coś w bardziej przystępnej cenie.

#81 Rijndael

Rijndael
  • 110 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 listopada 2017 - 14:18

X jest za drogi jak na smartfon, szczególnie w fazie beta, a 8 z kolei praktycznie nic nie wnosi w stosunku do starych modeli (i ma wadę w postaci szklanych plecków). Ja na razie zostaję przy 7 i zobaczę co Apple pokaże w przyszłym roku.

Xs gold + Pro 10,5 grey + TV4

#82 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 20 listopada 2017 - 10:22

1. X nie jest w fazie beta
2. 8 wnosi dużo w stosunku do starszych modeli. Jedynie co to bryła telefonu pozostaje od lat niezmienna.
3. Szklane plecki to nie wada. Lepszy uchwyt i ładniejszy wygląd. Jeśli masz obawę o uszkodzenie kup case i po problemie.
4. X jest za drogi? Oczywiście że tak, ale nie licz na ceny w przyszłym roku takie jak w przypadku ósemek.

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#83 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 20 listopada 2017 - 10:49

Może nie tyle X jest w fazie beta ale iOS na X nie jest zbyt dopracowany, żeby nie być gołosłownym: https://www.youtube....h?v=0V5_uU3NNpw

A jakie będą ceny następców 8 to się za niecały rok okaże ale raczej powinny być bliżej obecnych cen 8 niż X. A i w międzyczasie powinni dopracować iOS i rozwiązać inne problemy także przeczekanie tego X na 7 lub 8 to wcale nie jest taki zły pomysł.

#84 sevecc

sevecc
  • 773 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 20 listopada 2017 - 10:57

Może nie tyle X jest w fazie beta ale iOS na X nie jest zbyt dopracowany, żeby nie być gołosłownym: https://www.youtube....h?v=0V5_uU3NNpw

A jakie będą ceny następców 8 to się za niecały rok okaże ale raczej powinny być bliżej obecnych cen 8 niż X. A i w międzyczasie powinni dopracować iOS i rozwiązać inne problemy także przeczekanie tego X na 7 lub 8 to wcale nie jest taki zły pomysł.

I niby co ma ten link udowadniać ? Znajdę Ci 50 innych, które mówią zupełnie co innego...

Z tym czekaniem to można tak w nieskończoność. Za rok wyjdzie coś nowego to już X nie będziesz chciał i znowu powiesz a to poczekam teraz rok na tego nowego?. I tak w kółko.

iPhone 13 Pro Max /  Watch S4 / MacBook Pro 2020 / iPad Air 4th gen.

#85 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 20 listopada 2017 - 11:11

I niby co ma ten link udowadniać ? Znajdę Ci 50 innych, które mówią zupełnie co innego...

Z tym czekaniem to można tak w nieskończoność. Za rok wyjdzie coś nowego to już X nie będziesz chciał i znowu powiesz a to poczekam teraz rok na tego nowego?. I tak w kółko.

Ano to, że nie wszystko jest jeszcze dopracowane tak jak powinno być, znajdziesz mi link, który pokaże, że te konkretne niedoróbki jednak nie istnieją?  ;) Bo to, że ktoś wychwala ekran czy aparat to ja tego wcale nie neguję. Żeby było jasne - X to fajny telefon i jak komuś nie przeszkadza niemała dopłata (w stosunku do 8) i bardzo chce mieć najlepszego obecnie iPhone'a to oczywiście niech kupuje. Natomiast moje zdanie może być przecież inne i ja akurat ten model bym przeczekał i nie mam tu na myśli kupna X za rok tylko kupno nowego modelu bo wszystko wskazuje na to, że następca 8 będzie już właśnie korzystał z obecnych rozwiązań X. Które BTW zostaną w tym czasie przetestowane przez niemałą grupę early adopterów  ;)

#86 sevecc

sevecc
  • 773 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 20 listopada 2017 - 11:20

Ano to, że nie wszystko jest jeszcze dopracowane tak jak powinno być, znajdziesz mi link, który pokaże, że te konkretne niedoróbki jednak nie istnieją?  ;) Bo to, że ktoś wychwala ekran czy aparat to ja tego wcale nie neguję. Żeby było jasne - X to fajny telefon i jak komuś nie przeszkadza niemała dopłata (w stosunku do 8) i bardzo chce mieć najlepszego obecnie iPhone'a to oczywiście niech kupuje. Natomiast moje zdanie może być przecież inne i ja akurat ten model bym przeczekał i nie mam tu na myśli kupna X za rok tylko kupno nowego modelu bo wszystko wskazuje na to, że następca 8 będzie już właśnie korzystał z obecnych rozwiązań X. Które BTW zostaną w tym czasie przetestowane przez niemałą grupę early adopterów  ;)

Pewnie masz rację, pewnie większość nowych rozwiązań zostanie zaimplementowana do przyszłorocznych iphonów. 

Ale tak można ze wszystkim czekać, czy telefon, czy komputer, czy telewizor, samochód. Zawsze będą się pojawiały nowe rozwiązania w nowszych modelach i nigdy (lub prawie nigdy) nie ma idealnego momentu na zakup. 

#87 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 listopada 2017 - 11:20

Wszystko zależy czy kasa gra rolę. Jeśli nie to wiadomo, że lepiej kupić X. 

Dla mnie jednak dopłacanie 2000 średnio się widziało i wolałem zakupić 8, który jest świetnym telefonem i o wiele lepiej leży w dłoni niż 7, zdecydowanie stabilniej. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#88 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 20 listopada 2017 - 12:14

Pewnie masz rację, pewnie większość nowych rozwiązań zostanie zaimplementowana do przyszłorocznych iphonów. 

Ale tak można ze wszystkim czekać, czy telefon, czy komputer, czy telewizor, samochód. Zawsze będą się pojawiały nowe rozwiązania w nowszych modelach i nigdy (lub prawie nigdy) nie ma idealnego momentu na zakup. 

Idealne momenty rzadko się trafiają, to fakt, ale lepsze i gorsze często można wyczuć. Obecnie dla X moim zdaniem jest ten gorszy moment. Raz, że trzeba sporo dopłacić względem podstawowego modelu na ten rok (8), dwa, że ma trochę takich niedoróbek, niby niewielkich ale mogących irytować. Plus mamy jeszcze ryzyko chorób wieku dziecięcego, które jeszcze się nie ujawniły. Oczywiście ma też swoje niezaprzeczalne zalety (ekran, aparat, design) i całkowicie rozumiem, że dla kogoś przeważają one wspomniane wady.

#89 Rijndael

Rijndael
  • 110 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 listopada 2017 - 14:38

1. X nie jest w fazie beta
2. 8 wnosi dużo w stosunku do starszych modeli. Jedynie co to bryła telefonu pozostaje od lat niezmienna.
3. Szklane plecki to nie wada. Lepszy uchwyt i ładniejszy wygląd. Jeśli masz obawę o uszkodzenie kup case i po problemie.
4. X jest za drogi? Oczywiście że tak, ale nie licz na ceny w przyszłym roku takie jak w przypadku ósemek.

1. Oczywiście, że jest w fazie beta. Face ID działa w 80% przypadków (nawet zdaniem fanów tego rozwiązania) i wymaga przejechaniem palcem po ekranie, portrait mode nadal działa tak sobie, system nadal jest dopracowywany i sprawia różne problemy, większość aplikacji nie jest dostosowana do ekranu X-a. Nie tego oczekuję od telefonu od Apple. Oczekuję dopracowanego produktu pod każdym względem. Gdybym chciał się bawić w eksperymenty, to kupiłbym Xiaomi i wgrywał do niego co weekend nowe ROM-y. :)

2. Tak, w stosunku do 7 strasznie dużo. :) Lepszy procesor, którego nie potrzebuje, ładowanie indukcyjne, które też jest mi zbędne, właściwie jedyna rzecz, która byłaby dla mnie plusem to true tone, ale to zupełny drobiazg. W zamian dostaje szklane plecki, które...

3. ...moim zdaniem słabo w tym modelu wyglądają, łatwo się brudzą i sprawiają, ze telefon jest cięższy. I nie po to kupuję telefon w takiej cenie, żeby umieszczać go w case, które go pogrubi i oszpeci. Gdybym chciał mieć plastikowy telefon, to kupiłbym MyPhone. :)

4. Apple zrobiło się niestety ostatnio strasznie pazerne. Zamiast odświeżać linię modelową, stara się pozycjonować nowe modele powyżej starych, a stare klepać w nieskończoność w dotychczasowej cenie. Coraz mniej mi się to podoba. Jeśli tak będzie dalej, to być może zrezygnuje z oferty tej firmy. Póki co siłą Apple jest nadal słabość Androida, ale nie musi tak być wiecznie.

#90 5b46927ee6

5b46927ee6
  • 483 postów
Napisano 20 listopada 2017 - 14:50

Coraz mniej mi się to podoba. Jeśli tak będzie dalej, to być może zrezygnuje z oferty tej firmy. Póki co siłą Apple jest nadal słabość Androida, ale nie musi tak być wiecznie.

To rezygnuj.

#91 kristof461

kristof461
  • 2 341 postów

Napisano 20 listopada 2017 - 14:55

Zgadzam się że Apple stało się strasznie pazerne. 

Zgodzę się też że pewne problemy i niedoróbki są po prostu słabe. Wyobrażacie sobie samochody w których zacina się gaz czy hamulec? OK były takie przypadki ale są to naprawdę odosobnione przypadki.

Niestety jest to ogólny problem rynku i mam wrażenie że szczególnie dotyczy smartphonów. Na pewno nie pomaga wydawanie telefonu co roku. Cykl dwuletni dobrze zrobiłby jakości. Niestety biznes to biznes. 

To wszystko sprawia że kupienie Xa jest obarczone ryzykiem ale jak wspomniałem to norma na rynku więc też nie ma co się pastwić. Tym bardziej że jak na Apple w ostatnich latach naprawdę niewiele jest problemów. 

P.S. A co do wielkich rewolucji. Jasne jest że w najbliższym czasie rewolucji na rynku nie będzie. Po prostu nie ma ani takich potrzeb ani tak naprawdę co włożyć do telefonów żeby było WOW. Apple zrobiło inny design w tym ekran. Procesor "potwór" ale dalej źle ;) Nie żebym bronił ale równie dobrze mogli tu wsadzić niewiele lepszy niż iP 7 procesor który ani by nie powalał szybkością i jeszcze baterię by żarł. W tym akurat aspekcie się postarali. Co więcej dali ten sam procesor do zwykłych 8 a mogli coś gorszego przy oczywiście niezmienionej cenie. 

Użytkownik kristof461 edytował ten post 20 listopada 2017 - 14:59

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#92 Rijndael

Rijndael
  • 110 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 listopada 2017 - 20:18

Zgadzam się że Apple stało się strasznie pazerne. 

Zgodzę się też że pewne problemy i niedoróbki są po prostu słabe. Wyobrażacie sobie samochody w których zacina się gaz czy hamulec? OK były takie przypadki ale są to naprawdę odosobnione przypadki.

Niestety jest to ogólny problem rynku i mam wrażenie że szczególnie dotyczy smartphonów. Na pewno nie pomaga wydawanie telefonu co roku. Cykl dwuletni dobrze zrobiłby jakości. Niestety biznes to biznes. 

To wszystko sprawia że kupienie Xa jest obarczone ryzykiem ale jak wspomniałem to norma na rynku więc też nie ma co się pastwić. Tym bardziej że jak na Apple w ostatnich latach naprawdę niewiele jest problemów.

Tak, tylko pamiętajmy, że X to obecnie najdroższy smartfon. Od takiego produktu wymaga się znacznie więcej. Niedoróbki, na które można przymknąć oko w przypadku powiedzmy Xiaomi są trudne do zaakceptowania w produkcie tej klasy i w tej cenie. Szczególnie, że dopracowana konstrukcja i oprogramowanie to dla mnie (i pewnie nie tylko dla mnie) był zawsze główny powód wyboru produktów marki Apple.

#93 kristof461

kristof461
  • 2 341 postów

Napisano 20 listopada 2017 - 20:30

Ale nie od dziś wiemy że Apple zmieniło strategię. Dziś są marką i na tym bazują. Niestety to odbija się na jakości. Musimy sobie to uświadomić. To nie jest oczywiście usprawiedliwienie ale taka jest prawda.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#94 Rijndael

Rijndael
  • 110 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 listopada 2017 - 20:46

Ale nie od dziś wiemy że Apple zmieniło strategię. Dziś są marką i na tym bazują. Niestety to odbija się na jakości. Musimy sobie to uświadomić. To nie jest oczywiście usprawiedliwienie ale taka jest prawda.

Niestety, nie sposób się z tym nie zgodzić. Widać bardzo absencje Jobsa. Coraz bardziej zaczyna brakować wizji, linia produktowa się rozmywa (w tej chwili w oficjalnej sprzedaży jest 8 -- OSIEM -- modeli iPhona), zaczyna się konkurowanie z Androidem na benchmarki i niedopracowane "ficzery". No cóż, wszystko co dobre, kiedyś się kończy. :) Póki co nie jest jeszcze tak źle, ale nie jestem pewien, czy ta strategia okaże się dla Apple dobra w długiej perspektywie. Ale to już temat na inny wątek. :)

#95 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 listopada 2017 - 21:09

Sprzedaż Apple praktycznie we wszystkich kategoriach rośnie, a na forum czytam wpisy, że Apple jest na już na równi pochyłej.

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#96 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 listopada 2017 - 21:37

Miliony much nie może się mylić, prawda?

#97 sevecc

sevecc
  • 773 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 20 listopada 2017 - 21:43

Miliony much nie może się mylić, prawda?

Porównanie z dupy i to dosłownie :D

#98 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 listopada 2017 - 22:55

Może, ale szanse, że miliony się mylą, a znawcy na forum wiedzą lepiej są dosyć niskie.

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#99 ron_1

ron_1
  • 156 postów

Napisano 21 listopada 2017 - 10:40

Postanowiłem jednak zainwestować w iPhone'a 8 64GB. Głównie chyba ze względu na TiD oraz ryzyko trafionych zaróżowionych ekranów w X, poza tym 1500zł w kieszeni a mam parametrowo tren sam sprzęt z lepszym zabezpieczeniem :)

I jak wrażenia z używania zwykłej 8ki? Szczególnie mnie interesuje jak z baterią?

#100 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 listopada 2017 - 10:57

Jestem zadowolony, bateria ok spokojnie wytrzymuje 1.5-2 dni. Wszystko zależy od intensywności korzystania.

Najbardziej podobają mi się te szklane plecki. Dobrze, że Apple wróciło do dobrego rozwiązania z 2010r. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych