Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Apple TV 4K - pytania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
618 odpowiedzi w tym temacie

#176 wloczykij2

wloczykij2
  • 120 postów

Napisano 31 marca 2018 - 09:44

Apple tv 3 mialo premiere w 2013, wiec troche sie zmienilo od tego czasu w technologi.

Nie ma mozliwosci instalowania na nim aplikacji (prawie) i to jest nie do przeskoczenia. Natomiast 4 generacja bedzie wspierana jeszcze wiele lat, tak jak jeszcze na starych iphone mozna instalowac apki.

Najbardziej jednak szkoda, ze zrezygnowali z optyka.

Iphone 4S, 6, SE, Ipad air 2,a teraz 2 XS, macbook pro 2016, macbook 12'' i  atv 4

#177 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 31 marca 2018 - 10:38

W następnym będzie tylko 1 USB-C (także do zasilania) :-D
  • kristof461 lubi to

#178 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 31 marca 2018 - 10:56

Rozwiązaniem jest airport express. Mam i polecam. Wiem jednak że to dodatkowy koszt i znacznie podnosi i tak już wysoką cenę Apple Tv.

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#179 wloczykij2

wloczykij2
  • 120 postów

Napisano 31 marca 2018 - 11:46

@Mikołaj Maciejko Skoro nie ma optyka to samo usb-C wystarczy, bo mozna nim przesylac sygnal jak hadmi ;)

@Kardas No wlasnie zastanawialem sie nad tym, ale chyba jednak zostane przy takim konwerterze. Ma on taki plus, ze jak uruchamiam telewizje dvbt to przesyla dzwiek na wzmak.

http://allegro.pl/ex...7070983497.html

Iphone 4S, 6, SE, Ipad air 2,a teraz 2 XS, macbook pro 2016, macbook 12'' i  atv 4

#180 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 31 marca 2018 - 12:16

A nie masz wyjścia audio w TV? W przypadku analogowego wyjścia nie potrzebne są żadne konwertery. Czasem można dźwięk analogowy wziąć ze złącza euro. Jeśli masz tylko cyfrowe wyjścia to faktycznie potrzebny jest DAC. Airport Express ma jednak taki plus że można pominąć Apple TV i streamować muzykę bezpośrednio z iphona/ipada do airport express które można podłączyć do wzmacniacza. Jest to wygodniejsze w przypadku spotify czy applemusic. Puszczając swoją playlistę nie musimy włączać telewizora. Choć oczywiście apple tv teź świetnie współpracuje z airport express. Poza tym airport express ma wyjście zarówno optyczne jak i analogowe. Można zatem podłączyć bezpośrednio pod wzmacniacz bez DACa pod zwykłe wejście stereo. Airport express to też router, ja podłączam do niego dekoder NC+ który stoi daleko od mojego routera głównego w domu.

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#181 wloczykij2

wloczykij2
  • 120 postów

Napisano 31 marca 2018 - 12:35

No wlasnie ja nie chce uruchamiac tv przy sluchaniu muzyki, dlatego uzywam tego konwertera. Muzyka leci przez atv na konwerter, a on widzac, ze to tylko audio nie uruchamia z automatu tv tylko przesyla dzwiek na sprzet audio.

Jak korzystam z telewizji (apka iptv) czy innych vod, ktore mam na atv to wtedy juz tv sie uruchamia. 

Czasami tylko jak przyjezdzaja rodzice i maja problem z obsluga atv to wyciagam pilota od tv i ogladaja sobie telewizje dvbt, a dziwiek i tak jest na kolumnach.

Jak sie powtarzam to sorry ;)

Użytkownik wloczykij2 edytował ten post 31 marca 2018 - 12:40

#182 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 31 marca 2018 - 16:12

Apple tv 3 mialo premiere w 2013, wiec troche sie zmienilo od tego czasu w technologi.

Nie ma mozliwosci instalowania na nim aplikacji (prawie) i to jest nie do przeskoczenia. Natomiast 4 generacja bedzie wspierana jeszcze wiele lat, tak jak jeszcze na starych iphone mozna instalowac apki.

Obecne Smart TV też będą dłużej wspierane, wcześniej ta gałąś dynamicznie się rozwijała i szybko zmieniała.

Chcesz też powiedzieć że zaawansowana technologia z 2013 roku nie jest w stanie sobie pozwolić z odtworzeniem filmu z HBO? 

Rozwiązaniem jest airport express. Mam i polecam. Wiem jednak że to dodatkowy koszt i znacznie podnosi i tak już wysoką cenę Apple Tv.

Airport Express ma dużą stratę i nie nadaje się do wideo przez opóźnienia. Możliwe że AirPlay 2 coś poprawi w tej kwestii. 

Użytkownik rybak-17 edytował ten post 31 marca 2018 - 16:17

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#183 Trafimow

Trafimow
  • 125 postów

Napisano 31 marca 2018 - 18:34

Airport Express ma dużą stratę i nie nadaje się do wideo przez opóźnienia. Możliwe że AirPlay 2 coś poprawi w tej kwestii. 

Do muzyki nadaję się bardzo dobrze ale co do wideo to potwierdzam, opóźnienie jest tak duże że totalnie się nie nadaje.

Macbook Pro 13.3 Retina - iPhone 4S - iPhone 5S -  iPhone 7 - iPhone X - iPhone 12 - Apple TV 4K 2021 - Time Capsule - Apple Watch Series 3 - Apple Watch series 7 - iPad 9.7 2018 6gen.

#184 wloczykij2

wloczykij2
  • 120 postów

Napisano 31 marca 2018 - 20:18

O co chodzi z tym opoznieniem, czasami ogladam film otwarty w przegladarce na iphone i przesylam po airplay na atv i dziala bez zarzutu.

Chyba, ze mowicie o czyms innym?

#185 Trafimow

Trafimow
  • 125 postów

Napisano 01 kwietnia 2018 - 00:08

Jak np na macu otworzysz jakiś film i puścisz dźwięk na głośniki poprzez airport express to obraz nie idzie równo z dźwiękiem. Jest opóźnienie i widzisz jak w filmie aktorzy ruszają ustami, a dopiero po chwili  słyszysz co mówią ;) Każdy efekt czyli wybuch itp też następuje poźniej jakby cała ścieżka dzwiękowa była przesunięta z 2-3 sekundy. Nie da się oglądać. 

Macbook Pro 13.3 Retina - iPhone 4S - iPhone 5S -  iPhone 7 - iPhone X - iPhone 12 - Apple TV 4K 2021 - Time Capsule - Apple Watch Series 3 - Apple Watch series 7 - iPad 9.7 2018 6gen.

#186 wloczykij2

wloczykij2
  • 120 postów

Napisano 01 kwietnia 2018 - 06:41

Dobra, rozumiem, to faktycznie bez sensu wtedy.

#187 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 01 kwietnia 2018 - 17:57

Airport Express ma dużą stratę i nie nadaje się do wideo przez opóźnienia.

W jaki sposób chciałeś przesłać obraz przez airport express? To urządzenie nie dysponuje wyjściem telewizyjnym. Nadaje się tylko do przesyłania dźwięku.

Jak np na macu otworzysz jakiś film i puścisz dźwięk na głośniki poprzez airport express to obraz nie idzie równo z dźwiękiem. Jest opóźnienie i widzisz jak w filmie aktorzy ruszają ustami, a dopiero po chwili słyszysz co mówią ;) Każdy efekt czyli wybuch itp też następuje poźniej jakby cała ścieżka dzwiękowa była przesunięta z 2-3 sekundy. Nie da się oglądać.

Nie mam maca ale mam ipada i iphona i nie ma żadnych opóźnień. Obraz jest odtwarzany na tych urządzeniach a dźwięk idzie przez airplay do airport express. Później optykiem do DACa we wzmacniaczu. Obraz jest zsynchronizowany z dźwiękiem. Po uruchomieniu filmu przez airplay na urządzeniu z IOSem trzeba chwilkę piczekać, jakieś 2-3 sekundy zanim usłyszymy dźwięk, to samo przy przewijaniu filmu. Zawsze te 2-3 sekundy jest przerwy ale później następuję pełna synchronizacja. Często puszczam materiał filmowy na ipadzie z youtube i dźwiek na głośnikach stereo z użyciem airport express. Korzystam z tego rozwiązania dobre 2 lata.

Dobra, rozumiem, to faktycznie bez sensu wtedy.

Nie mam maca ale na ipadzie i iphonie jest pełna synchronizacja.

Tak to działa. Bez żadnych opóźnień. Dźwięk puszczony na wzmacniacz stereo przez airport express.

https://youtu.be/7Xi2GBh7V48

Użytkownik Kardas edytował ten post 01 kwietnia 2018 - 17:59

#188 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 01 kwietnia 2018 - 21:40

Podczas strumieniowania wideo z Internetu na urządzeniu z systemem iOS urządzenie obsługujące technologię AirPlay otworzy bezpośrednie połączenie ze źródłem internetowym. Z Maca idzie AirPlay Mirroring.

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#189 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 04 kwietnia 2018 - 15:50

Ja ubolewam, ze Apple nie wypusci swojego telewizora. Ba, mogliby nawet wejsc w porozumienie z jakims producentem i kupowac tv marki Sony z systemem aTV. Skoro z markami samochodowymi sie dogaduja i sie da to dlaczego niby nie z producentami telewizorow? No tak tak, spadlaby sprzedaz ATV... no trudno :P Niestety obecnie majac w domu wszystko ze stajni Apple telewizor mam z Androidem i nie kupie do niego AppleTV tylko po to zeby dublowac jego funkcje i musiec uzywac 2 pilotow zamiast jednego jak teraz. I szczerze to ubolewam nad tym.

• GAMA007 lubi to
instagram - czacha

#190 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 04 kwietnia 2018 - 17:31

Kolego czacha, mówisz że posiadasz wszystko ze stajni Apple to jak korzystasz z tych zasobów nie mając ATV????? na telewizorze? Posiadam ATV4 i ATV2 podłączone do projektora Panasonic HD wyświetlającego na ścianie znakomity obraz 3m x 2m wszystkich moich urządzeń apple, a mam ich sporo....5 ipadów, 2 iphony iMac, MacbookPro, opcjonalnie używam starej pazmy 63 cale Samsunga....używam projektora i telewizor jak ekran do HBOGO Showmax Netflix, zdjęć muzyki.... do apple tv, po co mi dedykowany telewizor od apple????. Kupię sobie w niedalekiej przyszłości OLED 4K i do tego ATV4K....i pełnia szczęścia...(jak będzie więcej treści4K) nie będę ubolewał, że Apple nie ma telewizora.......bo na moim sprzęcie doznania są niesamowite.....dzięki ATV....Pozdrawiam.

Użytkownik landr edytował ten post 04 kwietnia 2018 - 18:01

#191 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 kwietnia 2018 - 18:51

i musiec uzywac 2 pilotow zamiast jednego jak teraz. I szczerze to ubolewam nad tym.

Ja tam używam jednego pilota do wszystkiego. Czy to Aple czy nie Aple

#192 Trafimow

Trafimow
  • 125 postów

Napisano 04 kwietnia 2018 - 19:50

Masz na myśli Logitech Harmony?

#193 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 kwietnia 2018 - 19:56

Tak jest

#194 Trafimow

Trafimow
  • 125 postów

Napisano 04 kwietnia 2018 - 21:08

Bardzo ciekawe rozwiązanie. Sam też już się temu blisko przyglądałem ale póki co jeszcze sobie odpuściłem. Mam 4 piloty więc jeszcze nie ma tragedii :D 

#195 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 05 kwietnia 2018 - 13:49

Używam Logitech Harmony od (sic!) 2009 roku. Cały czas ten sam, jeden pilot. Kosztował mnie wtedy 199 zł. Wszystkie urządzenia, które obsługuje doczekały się już swoich następców, a on wciąż trwa, działa i steruje czym trzeba. :-)

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 05 kwietnia 2018 - 13:51

• kalvin lubi to

#196 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 06 kwietnia 2018 - 08:11

Ja swojego Harmony One sprzedalem 2 tyg temu ;) 

instagram - czacha

#197 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 kwietnia 2018 - 08:17

A ja zastanawiam się nad TYM

#198 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 06 kwietnia 2018 - 08:29

Kolego czacha, mówisz że posiadasz wszystko ze stajni Apple to jak korzystasz z tych zasobów nie mając ATV????? na telewizorze? Posiadam ATV4 i ATV2 podłączone do projektora Panasonic HD wyświetlającego na ścianie znakomity obraz 3m x 2m wszystkich moich urządzeń apple, a mam ich sporo....5 ipadów, 2 iphony iMac, MacbookPro, opcjonalnie używam starej pazmy 63 cale Samsunga....używam projektora i telewizor jak ekran do HBOGO Showmax Netflix, zdjęć muzyki.... do apple tv, po co mi dedykowany telewizor od apple????. Kupię sobie w niedalekiej przyszłości OLED 4K i do tego ATV4K....i pełnia szczęścia...(jak będzie więcej treści4K) nie będę ubolewał, że Apple nie ma telewizora.......bo na moim sprzęcie doznania są niesamowite.....dzięki ATV....Pozdrawiam.

Projektor BenQ ktory dawal mi 92'' zmienilem 1.5 miesiaca temu na 65'' Sony 65XE9005 4K HDR ... o i le majac tv 50'' FHD nie bolał mnie spadek jakosc obrazu, wrecz bylem zachwycony obrazem z projektora ktorego uzywalem od 2 lat, to po kupieniu nowego telewizora projektor FullHD przestal robic wrazenie i obraz byl duuuuuuzo gorszy od tego co pokazuje telewizor. Odpuscilem zakup projektora 4K bo taki ktory by mnie interesowal kosztuje 20tys.

Zapytam o jakich zasobach mowisz? Nie korzystam z Muzyki Apple bo wole Spotify, a amplituner wspiera AirPlay. Apke Spotify mam zarowno w telewizorze jak i na PS4. Strumieniowac dzwiek moge z komputerow, telefonu itd do Marantza... obojetne. Jeden klik i amplutuner sam sie wlacza.

Zdjec nie ogladam na telewizorze, po co mialbym to robic? Z zawodu jestem fotografem, do zdjec uzywam komputera ;) 

Movies tez nie uzywam od Apple, kupowanie/wypozyczanie elektronicznych filmow jest bezsensem gdy jest Netflix, Amazon Prime czy HBO GO ktore w znacznie nizszej cenie oferuja znacznie wiecej i sa dostepne z menu telewizora. Wlasnie na tym polega caly szkopul, ze nie musze niczego strumieniowac z komputera, tabletu czy telefonu, bo to wszystko mam w TV. Ba, nawet wgralem w telewizor apke ktora sprawia ze telwizor jest widziany jako urzadzenie AirPlay na ktore moge przeslac obraz .... ale po co mialbym to robic? Caly content ktory mnie interesuje mam dostepny z poziomu telewizora czy konsoli. 

Powiesz ze wygodniej szuka sie na kompie itd. No nie... pilot ma wbudowany mikrofon i dziala wyszukiwanie glosowe... po polsku ;) 

I nie to ze sie chwale, ja po prostu ubolewam ze Apple nie oferuje telewizora ze swoim systemem, lub nie udostepnia OS producentom typu Sony, LG itd. Jako klient idac do sklepu moglbym wybrac czy chce telewizor z systemem Apple czy Androidem - z miejsca wybralbym ten pierwszy......... no ale ze sie nie da .... 

A ja zastanawiam się nad TYM

Mialem wersje z wyswietlaczem, poza fajnym bajerem nie pelnil on totalnie zadnej funkcji - rownie dobrze mozna naciskac przycisk fizyczny na pilocie, bo do tego ten ekran sluzy - tworzysz wlasne przyciski. Oczywiscie jest to wygodniejsze bo nie musisz pamietac ktory przycisk na pilocie za co odpowiada, tam masz napisane wprost ;) 

instagram - czacha

#199 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 kwietnia 2018 - 08:49

Mialem wersje z wyswietlaczem, poza fajnym bajerem nie pelnil on totalnie zadnej funkcji - rownie dobrze mozna naciskac przycisk fizyczny na pilocie, bo do tego ten ekran sluzy - tworzysz wlasne przyciski. Oczywiscie jest to wygodniejsze bo nie musisz pamietac ktory przycisk na pilocie za co odpowiada, tam masz napisane wprost ;)

Zgadzam się. Miałem TEN ale ma za mało przycisków. Harmon one jest wygodniejszy ale mój jest już mocno wiekowy. Dlatego rozglądam sie za następcą.

#200 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 06 kwietnia 2018 - 17:00

Witam. kolego czacha, piszesz, że nie używasz apple music, tylko spotify (ja też), nie używasz movies, zdjęć nie oglądasz na tv.....przepraszam, ale nie rozumiem to po co Ci jest telewizor od Apple  z os......?????, co miałby coś, czego nie ma Twój super tv Sony?

Użytkownik landr edytował ten post 06 kwietnia 2018 - 18:12

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych