Apple TV 4K - pytania
Napisano 15 marca 2018 - 23:14
Napisano 15 marca 2018 - 23:56
McBook Pro 15" Touch Bar / iPhone 11 Pro / iPad 11 Pro LTE / Apple Watch 5 SS
Napisano 22 marca 2018 - 11:05
Masz włączone HDMI-CEC? W sprzętach?
Tak. Problem jednak zniknął. Okazuje się, że jak miałem na telewizorze odtwarzaną treść PVR z dysku INEA, to nie przełącza z automatu na Apple TV.
Ot taka zależność. Może komuś się przyda.
Napisano 23 marca 2018 - 19:20
Napisano 25 marca 2018 - 15:49
domyślam się, że poniższe pytanie już pewnie niejednokrotnie padło, ale nie mam ochoty przegrzebywać całego tematu.
mam tv 4k hdr z android tv. jest youtub, netflix, amazon prime itp. (z niczego więcej raczej nie korzystam, może czasem zagram w tetris czy asphalt )
co właściwie więcej oferuje mi kupno apple tv? zakładam że jest dostęp do apple music, ale tego słucham z kompa do którego mam podłączony zestaw głośnikowy więc dla mnie to nie argument (jakbym już bardzo chciał posłuchać muzyki z tv to jest spotify). w gry mobilne praktycznie nie gram.
czy jest więc w moim przypadku sens kupować apple tv?
Użytkownik Maurycy69 edytował ten post 25 marca 2018 - 15:50
Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia, porażka na nie nie pozwala.
Napisano 25 marca 2018 - 15:59
Może jedynie airplay jeśli uważasz, że Ci się przyda.
Napisano 25 marca 2018 - 16:20
Użytkownik Kardas edytował ten post 25 marca 2018 - 16:21
MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express
Napisano 25 marca 2018 - 18:49
Do samego Netflixa, YouTube czy Spotify polecam tańszy Chromecast. Zdjęcia można przeglądać mając na iPhone aplikację od Google.
MacBook Air 13 + ThinkPad X260
Napisano 25 marca 2018 - 19:13
"(...) ale nie mam ochoty przegrzebywać całego tematu"
No kolego, od tego wlasnie jest wyszukiwarka, moglbys sie tez najpierw przywitac, a nie tak zaczynasz niekulturalnie...
Apple tv ma duzo zastosowan, czesc oczywiscie dostepna jest na android tv czy chromecast jak ma byc tanio. Jednak atv ma te niezaprzeczalna zalete, ze jest wygodne i dobracowane.
Iphone 4S, 6, SE, Ipad air 2,a teraz 2 XS, macbook pro 2016, macbook 12'' i atv 4
Napisano 25 marca 2018 - 20:05
A co jest niedopracowane w Chromecast?
Napisano 25 marca 2018 - 20:33
Nie wiem czy jest niedopracowany, bo go nie uzywalem, choc slyszalem, ze byly problemy z airplay itp.
Mialem na mysli, ze urzadzenia apla jest dopracowane, fajnie zrobione i uzyteczne
Iphone 4S, 6, SE, Ipad air 2,a teraz 2 XS, macbook pro 2016, macbook 12'' i atv 4
Napisano 26 marca 2018 - 14:20
domyślam się, że poniższe pytanie już pewnie niejednokrotnie padło, ale nie mam ochoty przegrzebywać całego tematu.
mam tv 4k hdr z android tv. jest youtub, netflix, amazon prime itp. (z niczego więcej raczej nie korzystam, może czasem zagram w tetris czy asphalt )
co właściwie więcej oferuje mi kupno apple tv? zakładam że jest dostęp do apple music, ale tego słucham z kompa do którego mam podłączony zestaw głośnikowy więc dla mnie to nie argument (jakbym już bardzo chciał posłuchać muzyki z tv to jest spotify). w gry mobilne praktycznie nie gram.
czy jest więc w moim przypadku sens kupować apple tv?
Apple Music bepzosrednio z ATV z uwzględnieniem tego że nie ma on wyjścia cyfrowego więc kto co lubi. Możesz przesłać dzięki Airplay zdjęcie na ekran TV i w sumie to tyle. Resztę masz w funkcjach smart.
Ja używam ATV 4 do jednej aplikacji której nie mam na TV (choć kiedyś była) i do słuchania muzyki ale z głośników TV więc bez szału. Jak zakupię jakiś zestaw to on sam będzie miał wbudowane AirPlay więc Apple TV stanie się rzadko używane.
MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods
Napisano 26 marca 2018 - 15:10
Wszystko zalezy jak bardzo smart jest dany tv. O ile android tv jest wspierany i aktualizowany to rozne autorkie wynalazki szybko zostaja bez wsparcia i wtedy jest lipa.
Jak masz dedykowany sprzet audio, nawet starszy to kup sobie konwerter, ktory wyciagnie Ci z hdmi sygnal audio i puscisz go na swoj wzmacniacz i kolumny.
U mnie glownym centrum jest wlasnie atv, z niego hdmi idzie na konwerter z ktorego hdmi wychodzi na tv, a dzwiek leci na wzmacniacz i kolumny. Oczywiscie jesli kupiloby sie nowy amplituner, ktory ma wejsia i wyjscia hdmi to nie trzebaby sie tak bawic, ale ja lubie sprzety vintage.
Moj wzmacniacz ma prawie 30 lat i dzieki atv i temu konwerterowi pieknie gra muzyke ze apple music
Napisano 26 marca 2018 - 15:30
Napisano 26 marca 2018 - 15:42
Rozne sa te konwertery, ja mam 2 i moge jeden oddac w dobrej cenie.
Mam tv fhd, wiec 4k nie porzebuje i uzywam tego
http://allegro.pl/ex...7070983497.html
Mam tez nieuzywany 4k ten:
https://pl.aliexpres...2407662338.html
Napisano 27 marca 2018 - 10:17
Konwerter konwerterem. Trochę zachodu. Choć jak ma się starszy sprzęt to spoko. Co do amplitunerów. AV mają wejścia HDMI. Takie stricte audio już niekoniecznie.
A smart I jego jakość zależy od tego co kto potrzebuje. Jak ktoś potrzebuje Netflixa/ Youtube to w sumie każdy smart to ma. Ba aplikacja o której wspomniałem do której potrzebuję Apple TV 4 nie została (jeszcze) wydana na android tv.
Ja np. mam TV Sony z 2015 i co? Andorid TV mam ale nie najnowszy bo na serię 2015 już nie aktualizują zatem wcale nie wspierają tak długo jakby się wydawało. Wiem że mowa tutaj o TV 4K ale minął 2-3 lata i będzie d...
Napisano 27 marca 2018 - 11:34
Dokladnie to mam na mysli. Ja mam 2 letniego panasonica i jego smart juz sa nie wspierane. Przy wymianie tv nalezy patrzec wylacznie na kwestie obrazu, bo te funkcje dodatkowe to najtansza przystawka bedzie miala lepiej rozwiazane.
Np. od dzis hbo go jest dostepne bez wiazania sie w abonament, ale na smart jest dostepna tylko w telewizorach od samsunga i lg, bo takie maja umowy. Do tego przesyl tylko 720p, a na apple tv juz najwyzsza jakosc.
O konwerterze mowilem, bo ja jestem bardziej audio niz video i mysle, ze zaden klocek "all in one" nigdy u mnie nie stanie... chyba
Sa niby odtwarzacze sieciowe z wej i wyj hdmi, ale i tak nie zastepuja atv, wiec bez sensu.
Napisano 27 marca 2018 - 11:48
Miałem też na myśli fakt że chcąc mieć podstawowe apki w sumie aktualizacje nie są aż tak bardzo potrzebne a i większość smart je ma więc niekoniecznie ATV jest potrzebne.
Przy najnowszym TV można się wstrzymać z zakupem ATV. Poczekać i zdecydować. Chyba że ktoś jak ja potrzebuje tego. W sumie to aplikacja o której mówię to GamePass NFL. Była na android TV ale przed ostatnim sezonem zaktualizowali i nagle na android tv jej nie ma.
ATV ma tę zaletę że wszystkie duże firmy chcą być tutaj. Ok jest część która się może wypiąć czy coś ale dalej największe prawdopodobieństwo że nowość będzie właśnie tutaj.
W sumie to sam zainteresowany musi zdecydować. Każdy widzi to inaczej i w sumie zawsze przy pytaniach odnośnie ATV kończy się na tym że nic nie wiadomo
Napisano 27 marca 2018 - 12:43
Wiadomo, ze na koniec nic nie wiadomo, bo trzeba szukac pod wlasne potrzeby, preferencje oraz to co sie juz ma
Jesli w tv ma sie wszystko czego potrzeba to nie ma sensu brac atv.
Jesli mialbym odpowiedziec na pytanie OPa (ktory pewnie nawet tu nie zaglada na nasze odpowiedzi) do czego uzywam atv to:
1. Telewizja - client IPTV.
2. Apple music.
3. Netflix.
4. HBO GO.
5. Infuse - zasoby prywatne z dysku podlaczonego do routera.
6. Youtube.
7. KODI - wtyczka z filmami niedostepnymi nigdzie indziej.
8. Zdjecia z icloud.
9. Joga - apka z filmami instuktazowymi jogi
10. Asfalt - czasami zagram sobie w gre, a co.
Najwazniejsze jednak, ze wszystko dostepne z poziomu 1 pilota, a nie jak wczesniej:
- pilot do tv,
- pilot do kablowki,
- pilot do odtwarzacza sieciowego, zeby muzyke z neta puszczac na sprzet audio.
Apple tv naprawde ulatwilo zycie, czasami tylko jak rodzice przyjezdzaja i maja problem z obsluga dotyku na pilocie atv to wyciagam z szafy tego od telewizora i ogladaja kanaly podlaczone po antenie dvbt.
Napisano 27 marca 2018 - 14:01
MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express
Napisano 27 marca 2018 - 14:04
Kupilem dostep na https://www.koditvbox.ca/
To dziala na zasadzie dzielenia sie kontem deweloperskim i nie ma w tym nic nielegalnego jak cos.
- Kardas lubi to
Napisano 27 marca 2018 - 14:07
Napisano 27 marca 2018 - 14:09
Tez jest, gdzies tam widzialem tutorial, poszukaj.
Napisano 27 marca 2018 - 21:39
"(...) ale nie mam ochoty przegrzebywać całego tematu"
No kolego, od tego wlasnie jest wyszukiwarka, moglbys sie tez najpierw przywitac, a nie tak zaczynasz niekulturalnie...
Apple tv ma duzo zastosowan, czesc oczywiscie dostepna jest na android tv czy chromecast jak ma byc tanio. Jednak atv ma te niezaprzeczalna zalete, ze jest wygodne i dobracowane.
co?.. mam w każdym poście na tym forum się witać żebyś mnie nie obwinił o brak kultury?
pare postów niżej znowu rzucasz tekst, że pewnie nawet odpowiedzi nie czytam.
nie wiem, masz jakiś do mnie problem czy ogólnie jesteś haterem?
dzięki wszystkim za szereg odpowiedzi, wychodzi na to że w moim przypadku jedyne czego może mi brakować to dostęp do zdjęć z icloud i może trochę apple music.
a jeśli chodzi o chromecast to mój tv jest w niego wyposażony (nie wiem czy dlatego że ma androida czy to oddzielna, dodatkowa usługa). korzystam sporadycznie jak chce szybko z iphonowego youtuba wrzucić filmik na tv, albo puścić filmik z VLC na macbooku na tv. ale tak jak mówię, to sporadycznie.
Użytkownik Maurycy69 edytował ten post 27 marca 2018 - 21:47
Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia, porażka na nie nie pozwala.
Napisano 31 marca 2018 - 08:32
Apple TV tak jak telewizory też szybo przestanie być aktualizowane. O HBO Go można zapomnieć na starszych przystawkach niż 4 gen.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych