Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 5 głosy

iPhone X – opinie i wrażenia.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2901 odpowiedzi w tym temacie

#801 yorky

yorky
  • 48 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 13:28

Nie tylko Oledy. Wszystkie oledy i ledy gdzie obniżenie jasności odbywa się nie poprzez zmianę natężenia prądu, a naprzemienne wygaszanie i oświecanie pikseli z odpowiednią częstotliwością (Pulse Width Modulatio - PWM). Dużo ludzi jest jednak na to wrażliwych. Pojawiają się bóle oczu, migreny itp.

#802 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 899 postów
Napisano 28 listopada 2017 - 13:36

Nie tylko Oledy. Wszystkie oledy i ledy gdzie obniżenie jasności odbywa się nie poprzez zmianę natężenia prądu, a naprzemienne wygaszanie i oświecanie pikseli z odpowiednią częstotliwością (Pulse Width Modulatio - PWM). Dużo ludzi jest jednak na to wrażliwych. Pojawiają się bóle oczu, migreny itp.

Jaka jest częstotliwość tych pulsów? Obstawiam, że są to co jakieś kilohertze, czyli sporo powyżej inercji narządu wzroku. To, że widać ten efekt nagrywając ekran drugą kamerą zapewne wynika z efektu stroboskopowego. Nie wiem, czy doszukiwanie się tutaj przyczyn bólów, migren itp. ma sens.

#803 yorky

yorky
  • 48 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 13:54

IPhone X ma 240Hz (przynajmniej tak piszą), czyli niestety spokojnie dostrzegalną i mająca wpływ na oczy. Nowe laptopy maja powyżej 11000Hz i tutaj już podobno jest to faktycznie niedostrzegalne.
Ogólnie nie jestem odosobniony ze swoją oceną. Na macrumors, wątek o bólach oczu i migrenach po użytkowaniu X ma już 18 stron i sporo ludzi to potwierdza niestety :|

#804 Lingerine

Lingerine
  • 166 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 13:58

@EMU

Jakie znaczenie ma łamanie zabezpieczeń? A no takie samo dla szarych użytkowników jak i dla tych prominentnych.Chyba nikt nie chciałby żeby ktoś łamiąc jego FaceID dostał się to konta w banku lub nawet przejrzał prywatne zdjęcia. Dla szarego użytkownika będzie to miało równie duże znaczenie jak dla tego nie-szarego wykradzenie danych w skali globalnej. Sprawa łamania zabezpieczeń zawsze będzie budziła zainteresowanie, tym bardziej przy tak nowym zabezpieczeniu jakie przygotowało Apple.

#805 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 14:12

Już wiedzę jak ludzie drukują maski w 3D żeby wejść do mojego IP X. Poki co nie ma to żadnego znaczenia. Nawet jeśli wejdzie do banku to i tak już nic nie zrobi bo banki maja dodatkowe zabezpieczenie do przelewów i operacji bankowych.
  • konio124 lubi to

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#806 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 28 listopada 2017 - 14:17

Nie do końca masz rację. Słyszałeś o mobilnej autoryzacji? Owszem, dla nas szarych użytkowników może i to nie ma znaczenia, ale np. policja czy służby mające dostęp do drukarki 3d i kilku zdjęć już sobie poradzą z FID.

Użytkownik towal edytował ten post 28 listopada 2017 - 14:17

#807 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 899 postów
Napisano 28 listopada 2017 - 14:28

Nie do końca masz rację. Słyszałeś o mobilnej autoryzacji? Owszem, dla nas szarych użytkowników może i to nie ma znaczenia, ale np. policja czy służby mające dostęp do drukarki 3d i kilku zdjęć już sobie poradzą z FID.

A ile razy można się pomylić zanim system wymusi wprowadzenie kodu? Każde zabezpieczenie da się złamać. Sprawa sprowadza się do zestawienia kosztu złamania blokady oraz potencjalnych korzyści. Ważne, żeby posługiwać się zabezpieczeniami, których koszt złamania wielokrotnie przewyższa te korzyści.

#808 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 14:59

Mówię o nas zwykłych użytkownikach.

A ile razy można się pomylić zanim system wymusi wprowadzenie kodu? Każde zabezpieczenie da się złamać. Sprawa sprowadza się do zestawienia kosztu złamania blokady oraz potencjalnych korzyści. Ważne, żeby posługiwać się zabezpieczeniami, których koszt złamania wielokrotnie przewyższa te korzyści.

Dokładnie.

Mówię o nas zwykłych użytkownikach.

Dokładnie.

Swoją droga znam przykład gdy policja aresztowała kogoś i skonfiskowała mu iPhone i go nie złamali a mieli go długi okres. Po oddaniu iPhone na ekranie była informacja w minutach za ile będzie można znów odblokować. Czas ten był po przeliczeniu na dni wskazywał Ok 700 dni. Wiec z tym łamaniem nie jest tj łatwo i różowo. To ze ktoś złamał lub próbuje jaszcze o niczym nie świadczy.

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#809 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 listopada 2017 - 15:04

Jak mamy ustawioną w banku mobilną autoryzację to FiD tu nic nie pomoże niestety. Jest to niestety gorsze zabezpieczenie niż TiD, tu nie ma co dyskutować z faktami. 

Użytkownik effe edytował ten post 28 listopada 2017 - 15:04

• Kardas lubi to

iPhone 12 mini 

#810 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 15:23

Co znaczy mobilna autoryzacje? Ja w mBank mam uruchomienie z FiD ale każdy przelew na 8 cyfrowy PIN.

#811 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 28 listopada 2017 - 15:25

Zamiast SMS potwierdzasz w aplikacji mobilnej. Wejdź w mBank, potem Witaj Emu i masz, autoryzacja mobilna. Np. zamiast pisemnie potwierdzać wypłacenie środków, robisz to aplikacją.

OT. Z jaką częstotliwością mail pobiera wam maile?

Użytkownik towal edytował ten post 28 listopada 2017 - 15:27

#812 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 899 postów
Napisano 28 listopada 2017 - 15:39

Jest to niestety gorsze zabezpieczenie niż TiD, tu nie ma co dyskutować z faktami. 

Skoro używasz słowa "fakt", to warto by go podeprzeć jakimiś danymi. Inaczej jedynym faktem jest Twoje przekonanie na ten temat. Apple twierdzi zupełnie odwrotnie i to też jest fakt. Ja, póki co, nie mam zdania, czekam na jakieś porządne, obiektywne opracowanie na ten temat.

#813 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 15:48

Dlatego mówię ze nie ma dla nas żadnego znaczenia ze ktoś podobno złamał FiD, bo czy złamał czy nie to tylko wie ta osoba która o tym mówi ze to zrobiła. Ja mogę napisać ze tez złamałem nawet nagrać film jak tego dokonuje ale to o niczym nie świadczy bo dużo rzeczy można dobrze spreparować na potrzeby internetu.

Zamiast SMS potwierdzasz w aplikacji mobilnej. Wejdź w mBank, potem Witaj Emu i masz, autoryzacja mobilna. Np. zamiast pisemnie potwierdzać wypłacenie środków, robisz to aplikacją.
OT. Z jaką częstotliwością mail pobiera wam maile?

Potwierdzam PINem wewnątrz aplikacji. Wiec to dodatkowe zabezpieczenie.

Użytkownik EMU edytował ten post 28 listopada 2017 - 15:49

#814 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 28 listopada 2017 - 15:51

Czyli masz mobilna autoryzację. Pin dodatkowo jest wymagany od jakiejś kwoty.

#815 Hohe

Hohe
  • 324 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 15:56

Można tak sobie ćwiczyć z maskami na swoim telefonie, jak się zna hasło. Po 120-tu próbach sie uda. Niech wezmą czyjś telefon, to im się po paru razach zablokuje i tyle z eksperymentów będzie.
  • EMU lubi to

#816 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 16:19

1. TouchID jest bardziej bezpieczne od FaceID tu nie ma co dyskutować.
2. Do wszystkich zestresowanych maskami i oszukiwaniem FaceID. Czy jest wśród was jakiś maharadża albo tajny agent słub specjalnych żeby musiał się martwić o swoje pieniądze czy tożsamość? Nikt nie będzie sobie łamał zębów aby stworzyć maskę aby odblokować wasz telefon, prostego Kowalskiego z drobnymi na koncie, sorry taka prawda.
3. Co do autoryzacji to można w bankach oprócz FaceID ustawić PIN do operacji bankowych. Jest zatem bezpieczniej, ale czy wygodniej? W moim iphonie 8 nie wyobrażam sobie już logować się za pomocą ników i haseł.
Jest jeszcze kwestia Apple Pay które prędzej czy później zawita do Polski. Płatności powyżej 50zł i tak pewnie będą wymagać PINu także i tutaj ryzyko jest niewielkie.

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#817 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 listopada 2017 - 16:21

Skoro używasz słowa "fakt", to warto by go podeprzeć jakimiś danymi. Inaczej jedynym faktem jest Twoje przekonanie na ten temat. Apple twierdzi zupełnie odwrotnie i to też jest fakt. Ja, póki co, nie mam zdania, czekam na jakieś porządne, obiektywne opracowanie na ten temat.

Tu masz fakt :) To jest jednym słowem kompromitacja lekka :)

"https://www.youtube.com/watch?v=xAR3o0E9ZjQ"

Swoją drogą ciekawe skąd autor wytrzasnął te śliczne bliźniaczki ;) ;) ;)

Nie ma jak skaner linii :) Wygodniejsza technologia i bardziej praktyczna. 

iPhone 12 mini 

#818 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 16:50

""

Swoją drogą ciekawe skąd autor wytrzasnął te śliczne bliźniaczki ;) ;) ;) 

Effe, a jak nie mam bliźniaka to jestem chyba bezpieczny ...? Uwierz na początku też tak myślałem, ale w praktyce mi się bardziej faceid sprawdza.

#819 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 listopada 2017 - 16:56

Dla mnie jednak wygodniejszy jest TiD, ale jak wiadomo o gustach się nie rozmawia. Za rok ma zniknąć całkowicie TiD niestety i będzie się trzeba przywyknąć do FiD choć za rok na 100% będzie bardziej dopracowany. 

iPhone 12 mini 

#820 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 899 postów
Napisano 28 listopada 2017 - 16:59

"https://www.youtube.com/watch?v=xAR3o0E9ZjQ"

To wpływa wyłącznie na ocenę bezpieczeństwa dla użytkowników mających mocno podobnego bliźniaka. W Twoim czy moim przypadku włamywacz musiałby się bardzo mocno postarać, żeby takiego klona znaleźć. Więc to taki słaby dowód.

Wygoda i praktyczność technologii oczywiście nie ma nic wspólnego z jej bezpieczeństwem. Nie mieszajmy 2 różnych tematów.

Nie zrozum mnie źle, nie twierdzę, że TouchID jest lepsze/gorsze. Po prostu nie mam wystarczających możliwości, żeby to ocenić. Z ciekawością czekam, aż pojawią się poważne analizy.

#821 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 listopada 2017 - 17:02

Tu nie chodzi o to czy ty czy ja mamy bliźniaków. Tu chodzi o to, że technologia nie jest do końca dopracowana jak TiD. Tyle. 

Co do wygody to nie da się ukryć, że TiD jest wygodniejsze i szybsze. Nie tylko testy to potwierdzają, ale masa różnych przykładów z życia. 

Co niestety nie zmienia faktu, że Apple już w przyszłości do TiD nie wróci, a szkoda. 

iPhone 12 mini 

#822 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 28 listopada 2017 - 17:19

TID jest lepsze niż FID, ale z kolei FID jest przyszłościowe chyba że TID będzie w logo jabłka. Wtedy było by super

#823 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 listopada 2017 - 17:23

Jest przyszłościowe dlatego czekam na FiD 2 generacji. 

TiD 1 generacji też nie był rewelacyjny. 

iPhone 12 mini 

#824 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 17:37

Tu nie chodzi o to czy ty czy ja mamy bliźniaków. Tu chodzi o to, że technologia nie jest do końca dopracowana jak TiD. Tyle.
Co do wygody to nie da się ukryć, że TiD jest wygodniejsze i szybsze. Nie tylko testy to potwierdzają, ale masa różnych przykładów z życia.
Co niestety nie zmienia faktu, że Apple już w przyszłości do TiD nie wróci, a szkoda.

TiD wygodniejsze i szybsze? Nie zgodzę się. Użytkowałem wszystkie urządzenia z TiD i teraz FiD w iPhone X i śmiało twierdze ze FiD nie dość ze szybkie to na dodatek ma zdecydowanie większa skuteczność niż TiD. W szczególności podczas biegania. Gdy ręce mamy mokre nie da się użyć TiD. U mnie skuteczność odblokowania w FiD jest na poziomie 97% a w tych samych warunkach TiD miało Max 80%.

TID jest lepsze niż FID, ale z kolei FID jest przyszłościowe chyba że TID będzie w logo jabłka. Wtedy było by super

W czym jest lepsze TiD od FiD?

#825 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 28 listopada 2017 - 18:28

U mnie akurat szybciej działał TID chyba, że jeszcze nie nauczyłem się szybko obsługiwać FID.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych