Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 5 głosy

iPhone X – opinie i wrażenia.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2901 odpowiedzi w tym temacie

#826 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 28 listopada 2017 - 18:37

TiD wygodniejsze i szybsze? Nie zgodzę się. Użytkowałem wszystkie urządzenia z TiD i teraz FiD w iPhone X i śmiało twierdze ze FiD nie dość ze szybkie to na dodatek ma zdecydowanie większa skuteczność niż TiD. W szczególności podczas biegania. Gdy ręce mamy mokre nie da się użyć TiD. U mnie skuteczność odblokowania w FiD jest na poziomie 97% a w tych samych warunkach TiD miało Max 80%.

W czym jest lepsze TiD od FiD?

Oczywiście że szybsze, każdy test to potwierdza. Przyłożenie palca i odblokowanie (do ekranu głównego) trwa o wiele krócej niż oczekiwanie na zeskanowanie+swipe. U mnie skuteczność TID odkąd używam czyli od  5s - na pewno koło 95%.

W czym lepsze? Połóż telefon na stole (płasko) koło siebie i odblokuj. Wyjmij telefon (na spotkaniu czy wykładzie) pod biurkiem, żeby coś sprawdzić czy odpisać na wiadomość. Powodzenia.

Użytkownik Regiss edytował ten post 28 listopada 2017 - 18:39

• effe lubi to

iPhone 15 Pro

#827 konio124

konio124
  • 669 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 18:42

Osobiście nie wróciłbym już do TiD, po 3 tygodniach z FiD jestem zachwycony.

Mega wygoda! przy płatnościach zbliżeniowych po prostu przykładam iPhona do terminala nie myląc o odcisku palca.

W ciągu 3 tygodni tylko raz FiD poprosił mnie o kod, przy TiD nawet kilka razy dziennie musiałem wycierać home button żeby załapał.

FiD działa na tyle dyskretnie i intuicyjnie że po jakimś czasie zapominamy o zabazpieczeniach.

Na początku bardzo sceptycznie podchodziłem do FiD, ale teraz naprawdę doceniam to rozwiązanie.

Użytkownik konio124 edytował ten post 28 listopada 2017 - 19:08

iPhone 16 Pro Max 1TB Space Black ♦ iPad Pro 11 M1 Cellular 1TB Space Grey ♦ Apple Watch Ultra 2 Black ♦ iPod Nano 6G/7G 16GB ♦ AirPods Pro 2 ♦ Apple TV 4K A15 128GB

#828 azak43

azak43
  • 315 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 18:55

Mam podobne odczucia odnośnie FiD.

#829 Hohe

Hohe
  • 324 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 19:10

Oczywiście że szybsze, każdy test to potwierdza. Przyłożenie palca i odblokowanie (do ekranu głównego) trwa o wiele krócej niż oczekiwanie na zeskanowanie+swipe. U mnie skuteczność TID odkąd używam czyli od 5s - na pewno koło 95%.

W czym lepsze? Połóż telefon na stole (płasko) koło siebie i odblokuj. Wyjmij telefon (na spotkaniu czy wykładzie) pod biurkiem, żeby coś sprawdzić czy odpisać na wiadomość. Powodzenia.

Ze swipem nie trzeba czekać do odblokowania a pod biurkiem u mnie działa bez problemu. Marudzisz.

#830 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 listopada 2017 - 19:49

Mam wrażenie, że najbardziej na FaceID narzekają osoby, które nie mają iP X;) Ja osobiście wstrzymuję się z osądem, aż tydzień-dwa potestuję X. Nie opierałbym swoich ocen na filmikach z youtube czy innych testów, bo one nie pokazują, jak ta technologia działa na codzień, przy zwyczajnym korzystaniu z telefonu. Wydaje się na oko wolniejsza, ale z drugiej stony jest znacznie bardziej przeźroczysta.

Co do aspektów bezpieczeństwa, dobrze całą sprawę podsumował niebezpiecznik:

https://niebezpieczn...-skaner-twarzy/

• konio124 lubi to

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#831 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 listopada 2017 - 20:07

Mam wrażenie, że najbardziej na FaceID narzekają osoby, które nie mają iP X;) Ja osobiście wstrzymuję się z osądem, aż tydzień-dwa potestuję X. Nie opierałbym swoich ocen na filmikach z youtube czy innych testów, bo one nie pokazują, jak ta technologia działa na codzień, przy zwyczajnym korzystaniu z telefonu. Wydaje się na oko wolniejsza, ale z drugiej stony jest znacznie bardziej przeźroczysta.

Co do aspektów bezpieczeństwa, dobrze całą sprawę podsumował niebezpiecznik:

https://niebezpieczn...-skaner-twarzy/

No akurat ja na codzień użytkuje X w pracy, więc mam porównanie. U mnie z kolei odwrotnie niż u EMU. FiD max 80% skuteczności, TiD w granicach 99% :) Przy bieganiu nigdy nie miałem problemów z odblokowaniem, może mi się aż tak palce nie pocą ;) 

iPhone 12 mini 

#832 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 20:11

effe, jak ogólne Twoje wrażenia z używania X.....

#833 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 listopada 2017 - 20:16

Najbardziej podoba mi się ekran, wreszcie trafiłem na sprawny bez różu, druga sprawa gesty są bardzo ciekawe i szybkie. Obudowa ciężar też na plus. Największy minus jak dla mnie to jednak FiD. Super by było gdyby jednak powiększyli dolną belkę i umieścili również skaner TiD. Telefon wtedy byłby kompletny. 

iPhone 12 mini 

#834 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 20:20

Jestem ciekaw czy tylko w moim egzemplarzu trzeszczy obudowa. Ponaciskajcie go w różnych miejscach, powykrecajcie i nie zatrzeszczy Wam nic a nic? Bo u mnie niestety zdarza się ze coś tak kliknie, zatrzeszczy.

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#835 konio124

konio124
  • 669 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 21:13

u mnie nie trzeszczy, może masz jakąś wadę fabryczną.

Oczywiście nie wykręcałem go za bardzo :D przyciskałem po bokach i nic.

iPhone 16 Pro Max 1TB Space Black ♦ iPad Pro 11 M1 Cellular 1TB Space Grey ♦ Apple Watch Ultra 2 Black ♦ iPod Nano 6G/7G 16GB ♦ AirPods Pro 2 ♦ Apple TV 4K A15 128GB

#836 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 21:26

No akurat ja na codzień użytkuje X w pracy, więc mam porównanie. U mnie z kolei odwrotnie niż u EMU. FiD max 80% skuteczności, TiD w granicach 99% :) Przy bieganiu nigdy nie miałem problemów z odblokowaniem, może mi się aż tak palce nie pocą ;)

Użytkujesz w pracy czy na codzień?

Mam wrażenie, że najbardziej na FaceID narzekają osoby, które nie mają iP X;)

Nie masz wrażenia tak jest :)

Ze swipem nie trzeba czekać do odblokowania a pod biurkiem u mnie działa bez problemu. Marudzisz.

Dokładnie, ale osoby które narzekają o tym nie wiedza bo X w sklepie tylko oglądali :)

Oczywiście że szybsze, każdy test to potwierdza. Przyłożenie palca i odblokowanie (do ekranu głównego) trwa o wiele krócej niż oczekiwanie na zeskanowanie+swipe. U mnie skuteczność TID odkąd używam czyli od 5s - na pewno koło 95%.

No chyba jednak nie każdy test to potwierdza.

Użytkownik EMU edytował ten post 28 listopada 2017 - 21:33

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#837 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 28 listopada 2017 - 21:29

u mnie nie trzeszczy, może masz jakąś wadę fabryczną.
Oczywiście nie wykręcałem go za bardzo :D przyciskałem po bokach i nic.

Po bokach nic musisz nacisnąć ekran do tylu obudowy i ponaciskac trochę od góry do dołu.

#838 sevecc

sevecc
  • 773 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 28 listopada 2017 - 21:29

U mnie nic nie trzeszczy

iPhone 13 Pro Max /  Watch S4 / MacBook Pro 2020 / iPad Air 4th gen.

#839 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 29 listopada 2017 - 08:58

Po bokach nic musisz nacisnąć ekran do tylu obudowy i ponaciskac trochę od góry do dołu.

Powiem szczerze, że nie wpadł bym na pomysł ściskania, kombinowania czy trzeszczy czy nie,

kupuję żeby dzwonić, korzystać z narzędzia, jak się rozejdzie będzie widać i mam gwarancję ale

żeby siedzieć i kombinować, jedyne co naciskam to guziki od głośności i na ekran z racji funkcji ... :-D

• dawid595 i kris2k lubią to
 Only Apple 

#840 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 29 listopada 2017 - 09:53

Za taka kasę zle spasowana obudowa to niedopuszczalne dla mnie.

#841 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 29 listopada 2017 - 10:14

Za taka kasę zle spasowana obudowa to niedopuszczalne dla mnie.

Pewnie że niedopuszczalna. Koniecznie serwis i wymiana na nowy. Mój na szczęście idealny.

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#842 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 29 listopada 2017 - 10:28

Zobaczymy jak normalnie używam to nic się nie dzieje, dopiero jak go ściskam to czasami kliknie. Ale sam fakt ze wiem ze to jest wkurza.

#843 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 29 listopada 2017 - 13:17

TID jest lepsze niż FID, ale z kolei FID jest przyszłościowe chyba że TID będzie w logo jabłka. Wtedy było by super

Narzekasz na FiD a chciałbyś czytnik TiD w logo jabłka??? Jedziesz autem telefon w uchwycie i szybko chcesz odblokować i wtedy tylko kod. bez sensu. Często testuje dla porównania różne smartfony z Androidem i teraz aktualnie mam G6 z czytnikiem z tyłu i uważam to za głupie rozwiązanie. Jeszcze jak w poprzednich modelach G były przy tym jakieś przyciski to było w miarę ok, ale bez nich to bez sensu. Tak samo w galaxy s8 czy Note 8 mega niewygodne. Czytnik TiD może być na przednim panelu bądź ewentualnie jak w Sony w przycisku power.

Edit: dość fajny artykuł o FiD
http://antyweb.pl/fa...iphone-x-apple/

Użytkownik EMU edytował ten post 29 listopada 2017 - 14:26

• sevecc lubi to

#844 Lingerine

Lingerine
  • 166 postów

Napisano 29 listopada 2017 - 15:17

Artykuł dobry i potwierdza, cytując:

Face ID nie jest szybsze od Touch ID

Nawet amatorskie oko użytkownika zauważy, że proces rozpoznawania twarzy jest minimalnie wolniejszy niż przy skanowaniu odcisku palca. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę fakt, iż Face ID wymaga jednak mniej interakcji z telefonem niż Touch ID, to szybkość ta przestaje mieć aż takie znaczenie.

Z tym się jak najbardziej zgodzę, dla mnie to żaden problem, ale faktem jest że TouchID jest szybsze i pozwala na odblokowanie w pozycji gdzie kamera FaceID nie łapałaby twarzy. Nie jestem żadnym krytykiem FID, nawet uważam, że brak TID wymusił stworzenie ciekawszych gestów zamiast klikania w Home Button.

#845 tweetykrk

tweetykrk
  • 168 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopada 2017 - 15:19

Dla mnie było by spoko gdyby dało się ustawić ze od razu przechodzi do pulpitu w sensie ominąć przeciągnięcie palcem. Wtedy to miało by sens i było szybsze od tid. Oczywiście np z możliwością wyłączenia bo po co ma się ciagle odblokowywać w samochodzie np.

Iphone 12 pro 256 Grafit, był X 256, Mackbook pro 2012 

#846 Lingerine

Lingerine
  • 166 postów

Napisano 29 listopada 2017 - 15:35

Myślę, że mogą nad taką opcją pomyśleć w jednej z aktualizacji. Sporo ludzi o tym pisało na różnych forach. Mi akurat to nie potrzebne, ale rozumiem potrzebę :)

#847 wiesiek3d

wiesiek3d
  • 404 postów

Napisano 29 listopada 2017 - 15:36

Dla mnie było by spoko gdyby dało się ustawić ze od razu przechodzi do pulpitu w sensie ominąć przeciągnięcie palcem. Wtedy to miało by sens i było szybsze od tid. Oczywiście np z możliwością wyłączenia bo po co ma się ciagle odblokowywać w samochodzie np.

TO by była katastrofa, bierzesz telefon do ręki w celu schowania go lub przeniesienia w inne miejsce, patrzysz na niego i się odblokowywuje itp, serio nie możesz poczekać tych ułamków sekundy ? Poza tym jak od razu przesuwasz w górę to jest chyba równie szybkie jak TID albo i szybsze :)

IP 14 Pro Max/ AW Ultra 

MB Pro 14/ IMAC 24/ IPAD PRO M1

#848 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 29 listopada 2017 - 15:48

Artykuł dobry i potwierdza, cytując:

Face ID nie jest szybsze od Touch ID

Nawet amatorskie oko użytkownika zauważy, że proces rozpoznawania twarzy jest minimalnie wolniejszy niż przy skanowaniu odcisku palca. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę fakt, iż Face ID wymaga jednak mniej interakcji z telefonem niż Touch ID, to szybkość ta przestaje mieć aż takie znaczenie.

Z tym się jak najbardziej zgodzę, dla mnie to żaden problem, ale faktem jest że TouchID jest szybsze i pozwala na odblokowanie w pozycji gdzie kamera FaceID nie łapałaby twarzy. Nie jestem żadnym krytykiem FID, nawet uważam, że brak TID wymusił stworzenie ciekawszych gestów zamiast klikania w Home Button.

Mówimy o ułamku sekundy. Jeżeli komuś to tak bardzo przeszkadza i utrudnia prace to Ok. Problem by był gdyby w sekundach liczyć różnice.

Bez sensu by to było. Co chwile by się telefon odblokowywał.

Użytkownik EMU edytował ten post 29 listopada 2017 - 15:47

#849 Lingerine

Lingerine
  • 166 postów

Napisano 29 listopada 2017 - 15:49

no trudno żeby to liczyć w całych sekundach, wtedy wszyscy przesiedli by się na androidy, nooooo chyba że apple napisało by że to kilkusekundowy emejzing ;D

#850 arnold-h

arnold-h
  • 253 postów
Napisano 29 listopada 2017 - 17:45

Powinni zrobic jak w innych telefonach. Dwa razy palcem w ekran i podajesz kod. Leze sobie i musze podnoscic telefon, zeby go odblokowac. HB byl praktyczniejszy.

Użytkownik arnold-h edytował ten post 29 listopada 2017 - 17:59

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych