Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 8/8 Plus – opinie i wrażenia.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1008 odpowiedzi w tym temacie

#726 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 08 stycznia 2018 - 02:04

Podziwiam osoby, które używają 6, 7 czy 8 Plus. Miałem 7 Plus i wytrzymałem z nim kilka miesięcy. Może rzeczywiście duży ekran i bateria robią robotę, ale ani go schować do kieszeni, ani go złapać porządnie w dłoń. Po tym jak mi dwa razy wypadł z ręki, podarowałem sobie. Rozmiar telefonów bez Plusa, jest optymalny dla przeciętnego użytkownika. Też kiedyś miałem manię, że wszystko co największe jest najlepsze i szybko się z niej wyleczyłem. Jak wcześniej z iPhone'a Plus, tak teraz z MacBooka Pro 15", który jest wielkim i ciężkim klocem. Na wiosnę przestawiam się na wersję 13". Jedynymi urządzeniami od Apple, które kupowałbym teraz w tej większej wersji to Apple Watch i iMac, bo tu rzeczywiście ma to sens. Co ciekawe, zauważyłem że wśród osób najczęściej korzystających z Plusów są kobiety. Być może dlatego, że mają dłuższe palce, no i... paznokcie :)

Kobiety mają torebki. Moja używa Note'a bo trzyma go w torebce. Choć fakt faktem że 8 dzięki szklanej obudowie lepiej leży. Z drugiej jak już telefon upadnie to się stłucze a pogrubianie go etui to już w ogóle. Też chciałem przejść na plusa ale maks to X choć i on spory.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#727 inuictus

inuictus
  • 1 023 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 stycznia 2018 - 08:00

Po premierze kupiłem 8, po miesiącu użytkowania stwierdziłem że cały czas mam ten sam telefon (miałem 6/6s/7), więc postanowiłem zmienić na 8 plus - większy ekran, tryb portretowy, coś nowego.. i dla kogoś komu nie przeszkadza ta wielkość to super telefon, ja wytrzymałem 2 miesiące. Teraz kupiłem X który wydaje się wszystkim tym co daje 8 połączona z 8 plus (rozmiar vs ekran). To idealny rozmiar dla mnie.

iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV

#728 AvATar7SeVen

• 64 postów

Napisano 12 stycznia 2018 - 20:57

Przesiadłem się z 5s na 8. Pierwsze co zwraca uwagę to sporo większa masa, która wraz ze zwartą szklaną obudową sprawia dobre wrażenie solidności i wysokiej jakości. Trochę bałem się przesiadki z 4 cali na 4,7, ale nie jest źle, choć czasami trzeba poprawiać uchwyt. Pomaga Reachability, czyli ściąganie na dół ekranu przez podwójne dotknięcie Home.

Ekran jest bardzo dobrej jakości, a True Tone robi ogromną różnicę, bez niego wyświetlacz wydaje się zimny jak wnętrze sali operacyjnej. Dla mnie różnica w odbiorze jest ogromna. Szkoda, że nie jest to OLED jak w X — tam obraz wydaje się wręcz namalowany na samym szkle, no i ta czerń... Ale cóż, nie można mieć wszystkiego.

Kolejna sprawa to usprawniony Touch ID. Niby drugiej generacji, a jakby co najmniej czwartej – w porównaniu do 5s działa dużo szybciej, wręcz błyskawicznie (wystarczy dotknąć na ułamek sekundy i odblokowane) i z dużo większą precyzją. W 5s odblokowywał się może z 3/10 razy, palec musiał być idealnie suchy a czytnik idealnie czysty, co było problematyczne bo bardzo pocą mi się ręce. Natomiast czytnik w 8 odblokowuje telefon prawie zawsze. Może ze 2 razy nie odblokował przy pierwszej próbie przez te kilka dni jak go mam.

Home nie klika się, ale lekko wibruje, co ma symulować wciśnięcie i następnie puszczenie. Nie jest to oczywiście takie samo wrażenie, ale w pewnym sensie dajemy się nabrać dzięki temu, że wibracja następuje dwa razy.

Co z tym związane — cały nowy system wibracji, który w rzeczywistości nie jest taki nowy, ale przy przesiadce z 5s tak. Bardzo delikatne wibracje, wręcz takie „puknięcia” pojawiają się często w różnych miejscach, np. gdy mieliśmy powiększone zdjęcie i zmniejszamy je do normalnej wielkości. Czasami te puknięcia wydają się nie na miejscu, nie wiem jak opisać to wrażenie — nie powiedziałbym, że mi przeszkadzają, ale nie wiem, czy są potrzebne. W ogóle sama wibracja jest zupełnie inna, dużo cichsza, bardziej skoncentrowana i precyzyjna. Jeśli ktoś wykorzystywał dźwięk wibrującego telefonu na blacie do odbierania telefonu to musi zmienić przyzwyczajenia, bo to buczenie odeszło już do przeszłości.

Oczywiście te puknięcia pojawiają się przy kolejnej ważnej funkcji czyli 3D Touch. Jest to duże usprawnienie i już przyzwyczaiłem się do korzystania z niego, choć myślę, że nie jest to nic przełomowego, bez czego nie da się żyć. 

Kolejna sprawa to głośniki. Robią naprawdę duże wrażenie. Grają dużo głośniej i lepiej niż w starej 5s-ce. Są to głośniki stereo, ale zauważyłem, że ten od rozmów gra ciszej niż ten dolny.

Jeśli chodzi o brak mini jacka to póki co nie przeszkadza mi on. Nie miałem konieczności jednoczesnego ładowania i słuchania muzyki. Sama przejściówka z Lightning na jack jest bardzo wiotka i cieniutka, sprawia wrażenie kruchej, poza tym nie jest zakończona kątowo jak jack w moich słuchawkach. Ogólnie nie spodziewam się, że wytrzyma choćby pół roku.

Nie zaistniał jeszcze konflikt interesów między ładowarką a słuchawkami z powodu kolejnej istotnej sprawy – baterii. W porównaniu do 4–letniego 5s-a... Cóż, co tu porównywać? 5s musiałem podładowywać w pracy, a z 8 na koniec dnia mam tak z 60-70% baterii...

Ostatnia ważna różnica to oczywiście aparat. Dużo lepiej działa lampa błyskowa, której użycie nie powoduje, że drugi plan znika w odmętach ciemności. Przednia kamerka też jest dużo lepsza, fajną opcją jest też Retina Flash. Cieszy również możliwość nagrywania w 60 klatkach na sekundę i slow motion w 240 klatkach na sekundę.

Jeszcze ogólna uwaga na temat iOS 11 — oczywiście jest dużo płynniejszy na 8 niż na 5s, ale nie jest to idealna płynność. Zdarzają się małe przycięcia oraz błędy animacji. Może tylko odnoszę takie wrażenie ze względu na upływ czasu, ale wydaje mi się, że 5s na iOS 7 działał idealnie.

• 5b46927ee6 lubi to

#729 meg

meg
  • 314 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 stycznia 2018 - 00:04

Ja z kolei przesiadłam się z 6s na 8. I uważam, że warto. Zauważam wiele różnić na plus.

Po pierwsze bateria - naprawdę da się to odczuć w codziennym użytkowaniu.

Poza tym głośniki grają głośniej, ale czy lepiej? no nie wiem.

Ekran bardzo ładny (w końcu dorawałam egzemplarz z równo podświetlonym ekranem i bez śladów kleju na ramce  :rolleyes: ), również true tone mi odpowiada.

W ogóle uważam, że 8 wygląda znacznie bardziej elegancko od 6s, choć ja i tak noszę Iphone'a w etui.

Aparat oczywiście też na plus, również ten przedni. Jeśli chodzi o płynność to porównuje 10.3.3 na 6S i najnowszy 11.2.2 na 8 i widzę bardzo dużą różnicę. 8 działa jak rakieta :) baaardzo sporadyczne przycięcia animacji. 

To chyba wszystko co przychodzi mi teraz do głowy. Ogólnie najbardziej chyba cieszę się z tej baterii :) W końcu nie będę musiała doładowywać w pracy :)

• 5b46927ee6 lubi to

#730 michail

michail
  • 146 postów

Napisano 15 stycznia 2018 - 08:11

A ja mam jeszcze takie pytanie do posiadaczy iPhone 8 / 8 plus w wersji czarnej - co powiecie o farbie w okolicach portu ładowania ? Z tego co czytałem w przypadku 7 farba szybko sie ścierała, w ispotach czy innych miejscach gdzie są wystawione 8 - czarne mają praktycznie wszystkie mocno wytartą powierzchnię - dosłownie "odklejony" szary/czarny kolor. Nie wiem tez co trzeba robic zeby do takiego stanu dopuścic, wystawowe iphony sa dotykane setki razy w ciagu dnia (jakkolwiek na srebrnych tych otarć nie widać) - ale wole sie upewnić czy przy względnie "normalnym" podłączaniu kabla mozemy sie spodziewać odchodzenia farby ?

Użytkownik michail edytował ten post 15 stycznia 2018 - 08:14

#731 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 stycznia 2018 - 08:59

Po 3,5mc żadnego śladu nie mam w okolicach portu.

#732 michail

michail
  • 146 postów

Napisano 15 stycznia 2018 - 13:13

Po 3,5mc żadnego śladu nie mam w okolicach portu.

Czarny ? Ile czasu użytkujesz ?

#733 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 15 stycznia 2018 - 13:15

Czarny ? Ile czasu użytkujesz ?

3,5 miesiąca przecież jest napisane. Ja mam iP7 ponad rok i nie mam żadnych śladów przy porcie. 

• Molimo lubi to

#734 michail

michail
  • 146 postów

Napisano 15 stycznia 2018 - 13:58

Moj powód obaw - https://myapple.pl/p...-odchodzi-farba i jeszcze jakis zagraniczny wpis o na temat odchodzącej farby ale nie moge znaleść aktualnie

+ oczywiście roztarta farba na sprzęcie w ispotach chociaż oczywiście nie nalezy sie temu dziwić

Mam nadzieje ze wszystko bedzie wporzadku w przypadku 8 plusa wersji czarnej

Użytkownik michail edytował ten post 15 stycznia 2018 - 14:06

#735 inuictus

inuictus
  • 1 023 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 stycznia 2018 - 14:06

Swojego 7 black mat po roku użytkowania sprzedałem w stanie idealnym (bez najmniejszej ryski czy odpryśniętej farby). 

Noszony był przez kilka misięcy w orygionalnym skórzanym etui, a następnie w folii 3mk - invisible case beż żadnej dodatkowej ochrony. 

Na ekranie, nigdy nic. 

iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV

#736 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 15 stycznia 2018 - 14:06

Również miałem prawie rok 7 plus zero sladow użytkowania.

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#737 riczardo

riczardo
  • 169 postów

Napisano 15 stycznia 2018 - 16:28

Przecież tam nie ma żadnej farby, nikt nie maluje aluminium. Jedyne co może spowodować pojawienie się „gołego” aluminium, to jakiś upadek, mocniejsze zarysowanie.

#738 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 15 stycznia 2018 - 17:35

Moj powód obaw - https://myapple.pl/p...-odchodzi-farba i jeszcze jakis zagraniczny wpis o na temat odchodzącej farby ale nie moge znaleść aktualnie

+ oczywiście roztarta farba na sprzęcie w ispotach chociaż oczywiście nie nalezy sie temu dziwić

Mam nadzieje ze wszystko bedzie wporzadku w przypadku 8 plusa wersji czarnej

Według mnie co roku ktoś narzeka na coś. A że to lakier odchodzi a że coś tam się szybciej rysuje. Najczęściej widzę posty typu "kiedyś ekrany iPhone się nie rysowały a teraz mam nowego X i już rysa". Otóż. Gdyby był to jakiś naprawdę mega problem Apple by się tym zajęło. To co widzimy w internecie to pojedyncze przypadki zazwyczaj z winy użytkownika lub po prostu pechowe). Jeśli to rzeczywiście wada Apple zaradzi. Niestety forum ma to do siebie że uwydatnia negatywne opinie bo ci którzy się tym nie przejmują/nie mają problemów nie piszą. A takich osób jest znacznie więcej. Rysy na ekranie? Wystarczy piasek czy jakaś budowa za oknem która sprawia że akurat teraz coś nam się porysowało. Odpryski? Ktoś upuścił a jeśli ma rzeczywiście problem duża szansa że Apple się nad tym pochyli i wymieni wadliwy produkt.
Sam mam Macbooka Pro 2016 który najpierw miał problem z klawiaturą (dziwny dźwięk) oraz który to co jakiś czas stuka. Teraz po aktualizacji doszedł szum z głośników który uaktywnia się co jakiś czas. Jak widać zdarza się chociaż. Czy narzekam? Trochę tak bo sprzęt drogi itd. Z drugiej jednak strony zdaję sobie sprawę że pomimo iż trochę tematów o moich przypadłościach jest w internecie to sam problem nie jest globalny i nie zdarza się za każdym razem. 
To pierwszy sprzęt od Apple z którym mam problemy. 

Użytkownik kristof461 edytował ten post 15 stycznia 2018 - 17:36

#739 michail

michail
  • 146 postów

Napisano 22 stycznia 2018 - 18:45

Mam jeszcze jedno pytanie - czy opłaca sie dokładać te kilkaset złotych dla 256 GB w iPhone 8 plus ? Chciałbym telefon poużytkować ze 2,5 - 3 lata. Przesiadam się z iPhone 6 16 GB, wersja ósemki z 64 GB wydaje mi sie bardzo duża ale kiedys miałem iPhone 4s 8 gb i 16 GB w IPhone 6 tez mi sie wydawało ze to wiele... Teraz zaś jest to mało i wszystko co robię bardzo ograniczam aby starczyło tych kilkuset mb... . Ogólnie jak wspominałem wcześniej - z jakichś obszernych pamięciowo aplikacji nie korzystam, muzyki moze do 5-6 GB bym załadował, głownie to zdjecia ktore uwielbiam robic iPhonem :) chciałbym miec też tą pewność ze jest duża rezerwa, z której w każdej chwili mozna spokojnie korzystać czy to na jakąś tymczasową applikację czy ewentualne filmy i inne. Zastanawiam sie czy 64 się sprawdzi

Użytkownik michail edytował ten post 22 stycznia 2018 - 18:49

#740 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 22 stycznia 2018 - 19:13

Wystarczy Ci 64GB. Nie wiem jak nawet to można zapchać. Ileż można trzymać filmów na telefonie? Po pewnym czasie i tak na kompa się to zgrywa . Zdjęć zmieścisz tysiące, więc żaden problem. Miałem 6s 64 i zajęte 20GB maksymalnie . Teraz mam 7 32 i mam zajęte 15 GB. I tak co jakiś czas czyszczę i zgrywam dane na dysk. Po co więcej chomikować na telefonie? Tym bardziej że w każdej chwili można go zgubić, uszkodzić, albo może zostać skradziony.
  • michail lubi to

iPhone 15 Pro

#741 meg

meg
  • 314 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 stycznia 2018 - 20:40

Ja miałam iphone'a 6s 64GB i już mi było za mało. Mam na telefonie 12 tys zdjęć. Lubię je mieć pod ręką, a nie chce ich trzymać w chmurze. Filmów niewiele, ale trochę jest. Pomimo korzystania ze spotify trochę muzyki mam też na telefonie. + dużo aplikacji. Pewnie wystarczyłoby mi spokojnie 128gb, ale cóż... Cieszę się, że mam teraz mnóstwo miejsca na kolejne zdjęćia ^^

• michail lubi to

#742 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 stycznia 2018 - 20:53

Jak telefon nad 2-3 lata to bierz 256GB. Będziesz miał święty spokój, zero plucia w brodę „a mogłem”.
  • 5b46927ee6 i michail lubią to

#743 michail

michail
  • 146 postów

Napisano 22 stycznia 2018 - 23:07

Dzieki za odp. Ja też nie lubię korzystać z chmury, przerzucać danych na komputer - lubie miec wszystko na iPhonie aby w dowolnym momencie miec do tego dostęp :) szkoda ze w ósemce zaproponowano tak skrajne wersje pamięciowe i nie ma np 128 GB... lubie trzymać porządek na tel i np regularnie usuwać nieudane czy zdublowane zdjecia itp. Faktem jednak jest, że fotki poddawałem (juz od 4s) obróbce w photoshopie i zwiększały one swą wagę - tutaj mówimy o duzo lepszym aparacie, ktory "na czysto" bedzie juz robił zdjecia obszerniejsze wagowo, nie mówiąc o obróbce... Ale w sumie jak tak mysle to 64 jest to i tak sporo, mysle ze wyboru bede dokonywać takze na podstawie znalezienia dobrych ofert aktualnie w sklepach.

#744 lousylucky

lousylucky
  • 289 postów
  • SkądGrenoble, FR

Napisano 23 stycznia 2018 - 06:35

Ja aktualnie trzymam na telefonie blisko 700 zdjęć i króciutkich filmów, które łącznie ważą prawie 4 GB do tego 2 GB spotify oraz masę aplikacji i łącznie mam jeszcze wolne 46 GB gdzie sam system ma 7GB

Więc wydaje, że nie zdążę zapełnić całego iphona przez te dwa lata.

Weź też pod uwagę że nowe iphony 8 oraz X (7 chyba też), używają nowego formatu zapisu, dzięki któremu zdjęcia ważą o połowę mniej. 

• 94lukasz i michail lubią to

Sony Ericsson Arc S -> Iphone 4 -> Xperia Z2 -> Xperia Z5 -> Iphone 6s -> Iphone X -> Iphone Xs -> Iphone 12 Pro Max

#745 babeo

babeo
  • 152 postów

Napisano 23 stycznia 2018 - 16:28

Ja przez pół roku zrobiłem ponad 2000 tysiące zdjęć (w tym filmy).
Nowy format zapisu „mniejszy o połowę” pojawił się w iOS11. Ponoć jest niekompatybilny z windowsem. Nie sprawdzałem, od razu to wyłączyłem.
  • michail lubi to
iPhone 7 128GB + iPad 2018 32GB WiFi + BeatsX

#746 michail

michail
  • 146 postów

Napisano 23 stycznia 2018 - 20:08

Nie słyszałem o tym pomniejszaniu wielkości przy zapisie - super! Mam nadzieje ze sprawuje sie to w praktyce, jesli tak to moj wybór bedzie juz dokonany :)

#747 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 stycznia 2018 - 20:55

Tylko ten format jednak jest bardziej stratny niż .jpg.
Dużo analiz na YT to potwierdza.

#748 lousylucky

lousylucky
  • 289 postów
  • SkądGrenoble, FR

Napisano 24 stycznia 2018 - 06:57

Ja przez pół roku zrobiłem ponad 2000 tysiące zdjęć (w tym filmy).
Nowy format zapisu „mniejszy o połowę” pojawił się w iOS11. Ponoć jest niekompatybilny z windowsem. Nie sprawdzałem, od razu to wyłączyłem.

Ponoć. Też tak słyszałem, jednak tryb mam włączony od listopada i wielu sytuacjach zgrywałem zdjęcia na komputer. Nawet nie pomyślałem o tym, że może być nie obsługiwany. Zawsze zdjęcia wczytywane, tak samo jak poprzednio, również w programach

Sony Ericsson Arc S -> Iphone 4 -> Xperia Z2 -> Xperia Z5 -> Iphone 6s -> Iphone X -> Iphone Xs -> Iphone 12 Pro Max

#749 Aastelix

Aastelix
  • 1 528 postów
  • SkądPodbeskidzie

Napisano 24 stycznia 2018 - 08:31

A propo zdjęć. Zgrałem je sobie po kablu na Windows ale teraz próbuję tą samą drogą skopiować je do iPhone 8 plus i tu zonk! Nie da się tego zrobić w drugą stronę. Możecie to potwierdzić?

iPhone 11

#750 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 24 stycznia 2018 - 08:57

Nie da się. Albo przez Itunes albo chmurę. Od zawsze tak było.

iPhone 15 Pro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych