Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Plus. Jakiekolwiek przeciwskazania dla posiadacza iPhone?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
128 odpowiedzi w tym temacie

#76 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 listopada 2021 - 12:42

Po nic, zwłaszcza na telefonie i przy założeniu, że nienawidzę 'konsumować treści video' na małym ekranie (celowo kupowałem mini, wolę małe telefony).
Ale jakoś tak wewnętrznie mnie mierzi, że sprzedają 5G obcięte do LTE, a jednocześnie się chwalą, że mają takie super 5G (i pewnie cena abonamentu ten 'bonus' zawiera).

Ej, a gdzie jest zapis o tym ograniczeniu szybkości? Czytam warunki oferty i nie mogę tego znaleźć. Na Google coś znalazłem z zeszłego roku, ale w starej ofercie.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#77 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 20 listopada 2021 - 12:58

Mnie to by tez wkurzało, ale mam lte od Orange w domu i netflix 4K chodzi bez problemu. Dlatego troche mnie śmieszy to prześciganie sie na transfery. Dla mnie ważniejszy byl limit i mam 1000 giga transferu bez spadku prędkości.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#78 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 20 listopada 2021 - 17:47

Po nic, zwłaszcza na telefonie i przy założeniu, że nienawidzę 'konsumować treści video' na małym ekranie (celowo kupowałem mini, wolę małe telefony).
Ale jakoś tak wewnętrznie mnie mierzi, że sprzedają 5G obcięte do LTE, a jednocześnie się chwalą, że mają takie super 5G (i pewnie cena abonamentu ten 'bonus' zawiera).

Mnie wkurza, że najzwyczajniej w świecie oszukują. Mam na myśli teraz Plus Gsm. Podczas (niedawnej) zmiany taryfy na 5G gościu na infolinii zapewniał mnie, że w mojej okolicy na pewno będzie działał transfer 600mb/s (haha, przecież nie mam stałego łącza) i że nadajnik jest nieopodal. A teraz faktycznie mam szybkość na poziomie wolniejszego LTE… i jak tłumaczą? Że takie są „bieżące warunki sieciowe” i zależą też od infrastruktury itp. itd.

#79 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 20 listopada 2021 - 23:08

Ej, a gdzie jest zapis o tym ograniczeniu szybkości? Czytam warunki oferty i nie mogę tego znaleźć. Na Google coś znalazłem z zeszłego roku, ale w starej ofercie.

https://www.t-mobile...selectedToggle=

O tu, 'prędkość do'.

Finalnie poszedłem w T-Mobile, ale nie na DG, tylko po prostu 'prywatnie'. Nie robi mi wielkiej różnicy to 60 zł w koszty, więc git - a w ofercie indywidualnej nie ma takiego limitu.

Żeby nie być bardzo offtopic, co do Plusa: poszedłem dziś do salonu, siedziała sobie jedna Pani, zero klientów i innej obsługi. Powiedziałem, z czym przychodzę i zapytałem, jak to jest. Usłyszałem 'no co mam panu powiedzieć, no... ciężko jest. MMSy się psują po każdej aktualizacji, a 5G to nie wiem, nie sprawdzałam, mam iPhone 11 prywatnie i nie brałam nowszego, bo też słyszałam, że nie działa'. Przynajmniej szczerze i bez ściemniania.

Mnie to by tez wkurzało, ale mam lte od Orange w domu i netflix 4K chodzi bez problemu. Dlatego troche mnie śmieszy to prześciganie sie na transfery. Dla mnie ważniejszy byl limit i mam 1000 giga transferu bez spadku prędkości.

Ja po prostu chcę mieć 5G 'bo tak'. Transfer LTE mi też wystarczy w zupełności, a limitu dostałem 200 GB. Średnio w miesiącu zużywam aktualnie koło 7, więc no.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#80 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 21 listopada 2021 - 11:02

Ja ponad 100. Zasługa netflixa.

#81 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 21 listopada 2021 - 11:15

No ja nie oglądam na telefonie, mam od tego 10" tabletu, 14" laptopa albo 55" telewizor. W komunikacji miejskiej/uberze nie odpalam, bo za krótko; w dłuższe podróże (pociąg/samolot) biorę tablet z rzeczami ściągniętymi do offline, bo zasięg w pociągu to i tak jakiś żart.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#82 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 listopada 2021 - 11:26

Tak w ogóle to operatorzy nieźle się wycwanili z tym 5G. Ja także nie potrzebuję aż tak dużego pakietu danych, w tej chwili w Orange mam jakoś 70 czy 80GB, a wykorzystuję pewnie kilka, bo pandemia i ciągle siedzę w domu. Pewnie w normalnych czasach zużyłbym 10, góra 15GB, ale nie było innego wyjścia, bo Orange oferowało 5G tylko w najwyższym pakiecie, a to była w sumie główna nowość w iPhone 12, więc chciałem.

Kiedyś zarabiali na absurdalnie niskich pakietach danych (kto pamięta stacjonarną Neostradę z limitem 1GB/msc? ;-)), potem na rozmowach i SMS-ach. Teraz prawie wszędzie jest no limit, więc do tej pory oferty różniły się głównie pakietem danych, a teraz wabikiem na wyższą opcję jest 5G.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#83 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 21 listopada 2021 - 11:42

No ja nie oglądam na telefonie, mam od tego 10" tabletu, 14" laptopa albo 55" telewizor. W komunikacji miejskiej/uberze nie odpalam, bo za krótko; w dłuższe podróże (pociąg/samolot) biorę tablet z rzeczami ściągniętymi do offline, bo zasięg w pociągu to i tak jakiś żart.

A kto powiedział, ze ja oglądam. Tak mam internet w domu i oglądam na tv.

#84 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 21 listopada 2021 - 12:21

Przez zdalną robotę, to mega zżera gigabajty. Miałej do niedawna 60. i starczało, zwłaszcza, że w ramach zasięgu lte oferowali jeszcze w Plusie darmowy i nieograniczony transfer po wykorzystaniu danego limitu. Po czym, nagle, miesiąc temu okazało się, że mi zabrakło. Dzwonię na infolinię, a gościu nawija, że ograniczyli w ramach „sprawiedliwego korzystania z internetu”. Wykupiłem więc większy pakiet z 5G. Najwięcej zjadają te całe teamsy i zoomy, używane po kilka godzin dziennie.

Na telefonie znowu często odpalam filmy. Ale jakoś na razie 72GB starczają.

#85 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 21 listopada 2021 - 15:08

Ach, ok. Nie myślę kategoriami, że ktoś ma w domu internet od operatora GSM, a nie od sprzedawcy Internetu, ale mieszkam w dużym mieście. Dzięki za wyjaśnienie ;-)

#86 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 21 listopada 2021 - 15:11

Ja mieszkam pod miastem, jak wybudowałem dom, to nie bylo światłowodu. Orange nie wiedziało kiedy bedzie, wiec do telefonu dokupiłem internet. Chodzi lepiej niz od operatora w bloku jak mialem poprzednio. Teściowie mieszkają kilometr dalej, przeszli z Minusa na taka sama ofertę i sobie chwalą.

#87 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 22 listopada 2021 - 12:59

Jeszcze wracając do początku pytania @ftpd, napisali mi oficjalnie:
„Plus nie posiada obecnie wsparcia technicznego dla urządzeń firmy Apple, w związku z tym nie będzie możliwe korzystanie z zakresu 5G.”

#88 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 22 listopada 2021 - 13:59

Szkoda w sumie, bo jak patrzyłem w trasie, to żony telefon (iPhone XS akurat, ale to nieważne w tym przypadku) w Plusie miał zasięg tam, gdzie mój w Playu nie. Miejmy nadzieję, że T-Mobile też będzie ok - ich 'mapa zasięgu' jest obiecująca, chociaż może to być marketingowa ściema (z drugiej strony jak włożyłem kartę testowo w domu, złapało mi 5G, a tylko na mapie t-mobile pokazuje mój dom w zasięgu, to może nie kłamią).

#89 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 22 listopada 2021 - 14:16

No właśnie… Ja jeszcze jestem w Plusie, choć sam nie wiem, jak długo w związku z tym brakiem wsparcia. Żal mi zwłaszcza przez ten ponoć najlepszy zasięg btsów w Polsce.

#90 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 22 listopada 2021 - 14:41

Szkoda w sumie, bo jak patrzyłem w trasie, to żony telefon (iPhone XS akurat, ale to nieważne w tym przypadku) w Plusie miał zasięg tam, gdzie mój w Playu nie. Miejmy nadzieję, że T-Mobile też będzie ok - ich 'mapa zasięgu' jest obiecująca, chociaż może to być marketingowa ściema (z drugiej strony jak włożyłem kartę testowo w domu, złapało mi 5G, a tylko na mapie t-mobile pokazuje mój dom w zasięgu, to może nie kłamią).

Mój dom też jest "na papierze" w zasięgu T-Mobile. Szkoda, że jak kupiłem testową kartę i włożyłem do telefonu to mam w jednym pokoju 1 kreskę, a reszta mieszkania bez zasięgu.

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#91 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 22 listopada 2021 - 15:42

No to u mnie działa. Wprawdzie speedtest pokazywał mniej niż LTE w Playu, ale 1) nie robiłem serii testów, tylko jeden, w którym mogło mi wylosować Katowice albo Grudziądz jako punkt testowy; 2) to i tak są wartości, którey do internetu w telefonie zupełnie wystarczają, a ikonka 5G w rogu cieszy oko ;-)

#92 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 22 listopada 2021 - 16:25

No to u mnie działa. Wprawdzie speedtest pokazywał mniej niż LTE w Playu, ale 1) nie robiłem serii testów, tylko jeden, w którym mogło mi wylosować Katowice albo Grudziądz jako punkt testowy; 2) to i tak są wartości, którey do internetu w telefonie zupełnie wystarczają, a ikonka 5G w rogu cieszy oko ;-)

No dokładnie tak jest z tą ikonką, jeszcze jak się komuś wysyła screena... :P

W Warszawie najlepszy wynik osiągnąłem na Ursynowie, będąc w Multikinie. 258 Mbps. Ale za to u mnie w mieszkaniu w centrum jest znacznie, znacznie gorzej. Nawet do 100 nie dochodzi, z tego co pamiętam.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 22 listopada 2021 - 16:25

#93 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 22 listopada 2021 - 17:52

Ja mam po lte u mnie na wsi 139 download i 15 upload.

#94 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 04 stycznia 2022 - 04:20

A propos (nie)dostępu do sieci 5G dla użytkowników iphone’ów - poseł Michał Gramatyka wystosował list do UKE w sprawie „jaskrawego przykładu naruszania zasady neutralności technologicznej”.

https://gsmonline.pl...w-plusie-iphone

#95 Tomzik87

Tomzik87
  • 1 015 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 stycznia 2022 - 16:19

Hej,

Coś chyba jest na rzeczy. Dziś gadałem z babka na infolinii i przyznała że 5g ma działać na iPhonach ale nie ma informacji kiedy dokładnie. Ja akurat z Playa do Plusa chcę się przenieść. Poczekamy może coś zdziałają.

#96 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 19 stycznia 2022 - 16:38

Ja bym był sceptyczny wobec takich zapowiedzi od operatorów. Nawet te oficjalne, zapowiadane przez szefa PR, potrafią być niedotrzymywanie (vide eSIM w Play; nie winię tu samego szefa PR, bo on wie tyle, ile mu powiedzą). A o iPhonie w Plusie, który jest „tuż za rogiem” czytam od 10 lat. Nie uwierzę w to do czasu, kiedy Plus faktycznie zawiśnie na Apple.com jako oficjalnie wspierany i obsługiwany operator. Celowo nie odnoszę się do sprzedaży, bo Plus już kiedyś tego próbował. Sprzedawali telefony, które ktoś wcześniej odpakował i wgrał ich tapety i dzwonki. Serio, była taka akcja. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#97 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 19 stycznia 2022 - 17:51

Wow. I nie „oberwało” im się od UOIKK?

Sam nie wiem, może jak ludzie zaczną rezygnować z ich usług, bo nie działa 5G czy e-sim, to będą chcieli coś z tym jednak zrobić? Jakoś inni operatorzy potrafią się dogadać z Apple. Naprawdę nie wiem, co w tym przypadku stoi na przeszkodzie, oprócz jakiejś zapiekłej urazy.

Użytkownik sheepysheep edytował ten post 19 stycznia 2022 - 17:52

#98 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 19 stycznia 2022 - 19:16

To było lata temu, tak za czasów iPhone'a 4/4s. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#99 kamyl

kamyl
  • 15 postów

Napisano 21 stycznia 2022 - 20:59

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę.
Na chwilę obecną, to Plus ma najlepszą ofertę (z wielkiej czwórki) na abo z pakietem 5G w kwocie 65 zł. Ale nie chcą iPhona to ja nie chce Plusa

#100 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 21 stycznia 2022 - 21:53

Mam w t-mobile 'abo z pakietem 5G' za 60 zł.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych