No to ok 2 tygodnie z S8 i kilka słów już można na jego temat napisać.
Zacznę od plusów.
1) Ekran - ten element to chyba największa zmiana jeśli chodzi o tego producenta. Jakość wyświetlanego obrazu genialna, tu nie ma co porównywać z iPhonem. Zagospodarowanie miejsca to mistrzostwo, tak w 2017r powinien wyglądać smartphone. Praktycznie zero zbędnych ramek. Dzięki temu iP7s/8 w końcu poprawi ten element bo ile można czekać.
2) Wygląd - w dużej mierze wszystko to co w punkcie pierwszym, ale do tego dochodzi lepiej zaokrąglone boki co nie przeszkadza i nie wywołuje uruchomienia przez przypadek jakiś aplikacji. Dwie tafle szkła i aluminiowa ramka wokół daje świetny efekt. Minusem oczywiście straszne palcowanie się obudowy, ale z tym da się żyć. Szybkie przetarcie o koszule załatwia sprawę nie powodując przy tym żadnych rysek.
3) Aparat - tu nie zmieniło się jakoś wiele w stosunku do S7, ale jest nadal bardzo dobrze, jak nie delikatnie lepiej. Zdjęcia wychodzą bardzo dobrze, szczegóły na wysokim poziomie, mam wrażenie, że nawet poprawili szybkość migawki i zdjęcia już nie wychodzą tak rozmazane jak w S7.
4) System - działa szybko, nie doświadczyłem zacięć, lagów itp. Wcześniej w każdym androidzie już pomału się pojawiały niedoskonałości. Być może to zasługa iOS, który jak wiemy potrafi już delikatnie przycinać w różnych sytuacjach i człowiek jakoś przywykł
Ogólnie wszystko hula jak należy, aplikacje uruchamiają się błyskawicznie, dialer wreszcie działa jak powinien bez zbędnych opóźnień, klawiatura tak samo. To mnie od zawsze denerwowało w androidach.
5) Zabezpieczenia - nie wierzę, że tak bardzo Samsung mógł poprawić czytnik linii papilarnych!!! W porównaniu z S7 to niebo a ziemia. Działa rewelacyjnie szybko i bezbłędnie. Biorę telefon do ręki przykładam palec i już. Telefon odblokowany. Do tego jeszcze mam zabezpieczenie rozpoznawanie twarzy, które też działa bardzo dobrze, jedynie w nocy ma kłopoty.
6) Bezpieczny folder - ta funkcja była już we wcześniejszych samsungach. Ta opcja jest dla mnie rewelacyjna. Przeglądanie netu, maile służbowe/ważne itp
zdjęcia, filmy, notatki itd. można w swobodny sposób zabezpieczyć jeszcze dodatkowo co sprawia, że smartphone staje się jeszcze bardziej osobisty.
Plusów jeszcze jest sporo, ale nie będę tu tylko słodził, a więc czas na minusy choć ich jest mało póki co.
1) Bateria - wg mnie jest słabsza niż w iPhone 7. Telefon wytrzymuje mi cały dzień, jednak na koniec dnia mam ok 15-20% gdzie przy iPhone spokojnie miałem w granicach 40-50%. To spora różnica. Zapewne Samsung nie chciał powtórzyć sytuacji z N7.
2) Ekran - jak pisałem jest genialny jednak mój egzemplarz załapał delikatną wadę znaną już, a mianowicie w innych trybach niż standardowy biel wchodzi w róż. Jest to ewidentna wada i jeśli ktoś ma podobnie to niech wymienia szybko telefon lub reklamuje.
3) Czytnik linii papilarnych - jak pisałem wcześniej jest bardzo dokładny jedna utrzymuje zdanie, że umieszczenie go jest zdecydowanie niefortunne. Osobiście się już przyzwyczaiłem, jednak wolałbym jakby był wtopiony w ekran.
Chyba tyle. Póki co jestem zadowolony z przesiadki z iP7, wg mnie telefon jest zdecydowanie lepszy i nowocześniejszy. Zobaczymy czy w kolejnych tygodniach czymś mnie nie zawiedzie, jeśli nie to spokojnie wytrzymam do wrześniowej premiery iP7s.