Mac Pro kontra pecet Dell i Mac Book Pro - rozczarowanie
Napisano 06 lutego 2008 - 00:47
Napisano 06 lutego 2008 - 00:51
Napisano 06 lutego 2008 - 01:14
Napisano 06 lutego 2008 - 01:36

Napisano 06 lutego 2008 - 02:52
Napisano 06 lutego 2008 - 03:02

Napisano 06 lutego 2008 - 07:17
Napisano 06 lutego 2008 - 08:58
Napisano 06 lutego 2008 - 09:06
Napisano 06 lutego 2008 - 09:18
Napisano 06 lutego 2008 - 09:54
Napisano 06 lutego 2008 - 10:03
Napisano 06 lutego 2008 - 10:17
Napraw przywileje, wyczyść cache, wirtualną pamięć sprawdź ilość wolnego miejsca ( ma być więcej niż 10gb ).
Photoshop na OS X jest faktycznie wolniejszy, jednak jak renderujesz to dużej różnicy nie zobaczysz. Mój PowerMac G5 2x2Ghz jest wolniejszy od C2D 2Ghz, ale nie aż tak dużo.
Mac Pro z 8 rdzeniami wolniejszy od C2D ? śmiech... masz na 100% coś skopane w systemie.
ile masz poinstalowanych pierdół, plugin'ów do Safari, "polepszaczy" systemu, upodabniającymi OS X do Windows ? wywal je wszystkie, są nie potrzebne, a mogą narobić bajzlu.
Posprzątaj system, ewentualnie zainstaluj od nowa, potem uruchom Cinebench i przekonasz się co jest szybsze.
Napisano 06 lutego 2008 - 10:54
I jak to mozlliwe że wielki i super wyposazony Mac Book Pro dał sie pokonać Laptopowi Della na windowsie XP, którego właśnie miałem zamiar sprzedać bedąc przekonanym że nic lepszego niz oba maki nie może mnie już spotkać?
czy dobrze mi sie wydaje, ze podczas testu MBP mial wyjeta baterie?
podobna sytuacje opistalem tutaj
Napisano 06 lutego 2008 - 11:05
Napisano 06 lutego 2008 - 11:10
Napisano 06 lutego 2008 - 11:57
Zmierzona na moim Macu Pro kilkakrotnie i na tym forum publikowane:
Leopard 10.5.1 -> 133.4sek.
Tiger 10.4.9 -> 134.2sek
Windows XP SP2(via Boot Camp) -> 96.9 sek
Nie piszę nawet o tym, że nawet że mój stary PCet wygrywa niektórymi wynikami z OSX, a i także tego, że na dzień dzisiejszy wersja CS3 na WinXP jest stabilniejsza od wersji na OSX - niestety:/
Wina chyba leży po stronie Adoba - taką mam nadzięję:/
Matuzalem, zrób sobie test Photoshopa CS3 na tym Macu Pro na Windowsie XP przez Bot Camap , a zobaczysz, jaką masz rakietę

Napisano 06 lutego 2008 - 12:51
Poza tym, czy to faktycznie duży problem, że PS robi filtr przez 130 sek. a nie 90 sek. ? rany ...
Chłopie, kupiłeś Mac'a Pro, jak się nie pozbędziesz blaszanego podejścia do komputerów to wogóle go nie uruchamiaj. Zostaw Windows za sobą, nie instaluj go, po co Ci on. Jak chcesz używać windy to sprzedaj Mac'a i kup blaszaka, tak będzie taniej i rozsądniej. Ewentualnie, jak masz ciśnienie na firmowy komputer to kup HP.
Napisano 06 lutego 2008 - 13:08
Ale to go akurat nie interesowało, testy wykazujące wysoką wydajność MacBooka pod Windows już były.1. Zeby testy byly miarodajne i w miare obiektywne, powinienes je zrobic na windzie- wszystkie 3 kompy, by uniknac zaklaman miedzy paltformowych
A może powinien zrobić ten test na wszystkich komputerach pod OS X? Wtedy pecety dostałyby 0 punktów, siłą rzeczy.

Napisano 06 lutego 2008 - 13:26
Napisano 06 lutego 2008 - 13:55
mbp 502 s
ostro przegiete czasy ... jak testowalem swoj to wychodzilo na 100% duuzo mniej . teraz nie pamietam . musisz zobaczyc co tam nakombinowales w ustawieniach

moze nie masz ustawionego przydzielania ramu w ps ?
Napisano 06 lutego 2008 - 13:58
Matuzalem, najpierw napraw system, potem rób testy.
a nie widzisz tu pewnej zaleznosci?
najpierw czlowiek naczytal sie o tym jakie to macki sa wydajne i bezawaryjne, a jesli przychodzi co do czego to okazuje sie, ze photoshop CS3 dziala o 30% wydajniej pod windowsem i do tego nie ma problemow z pluginami typy "save for web"
mysle, ze chlowiek ma prawo byc rozczarowany, poniewaz zostal wprowadzony w blad przez ludzi ktorzy rozpowszechniaja mity
Napisano 06 lutego 2008 - 14:17
Matuzalem, przypomniałem sobię pewną informację: Leopard w uaktualnieniu 10.5.2 ma mieć poprawiąną obsługę pakietu CS3, to jest problem systemowy, poszukaj pod tym kątem.
Póki co polecam instalację Tiger'a i używanie wszystkiego na nim, będzie śmigać, że aż miło. Do Leoparda wrócisz jak będzie dopracowany.
Niestety z wczesnymi wersjami systemu tak bywa.
Ściągnij sobie Tiger'a z netu, albo przegraj od kogoś. Nie będzie to nielegalne. Mój kolega mieszkający w Szkocji kupił jakieś 2 tyg. temu iMac'a i dostal dodatkowo Tiger'a na wszelki wypadek, gdyby coś nie działało jak trzeba. W Polsce tak nie ma, sam rozumiesz. Dlatego ciągnij bez krępacji.
Napisano 06 lutego 2008 - 14:51
Matuzalem, najpierw napraw system, potem rób testy.
Poza tym, czy to faktycznie duży problem, że PS robi filtr przez 130 sek. a nie 90 sek. ? rany ...
Chłopie, kupiłeś Mac'a Pro, jak się nie pozbędziesz blaszanego podejścia do komputerów to wogóle go nie uruchamiaj. Zostaw Windows za sobą, nie instaluj go, po co Ci on. Jak chcesz używać windy to sprzedaj Mac'a i kup blaszaka, tak będzie taniej i rozsądniej. Ewentualnie, jak masz ciśnienie na firmowy komputer to kup HP.
Ale to nie jest wina niesprawnego systemu - ja też robiłem pomiary na świeżaku - Leopard instalowany na czysto z opcja zerowania dysku, język angielski bez żadnych dodatków, Widgetów, kodeków i innych pierdół - czysty system, a na nim legalny egzemplarz PS CS3 Standard - 3 razy to robiłem i za każdym razem to samo rozczarowanie.
Poza tym, denerwują mnie te pomysły z czyszczeniem cachu, pisaniem skryptów, naprawą przywilejów - co to wszystko jest?! Podobno system MacOSX jest systemem przyjaznym, intuicyjnym itd..., a może się mylę?
To nie jest problem tylko w prędkości PS na maka, ale także, a może przede wszystkim w stabilności - wersja CS3 na OSXa buraczy sie niemiłosiernie - i mówię tu o pracy na dokumentach o wielkości max 1024x576 pikseli (res 72), żadne DTP.
Poza tym, Mac Pro jest cholernie szybkim i dobrze wyglądającym PCtem, więc żadne Dell czy HP niech nie śmie mu zagrozić

Nad czym ubolewam? - ano nad tym, że z biegiem czasu(rozwoju softwaru i sprzętu) przydatność OSXa do PROFESJONALNEJ pracy jest odwrotnie proporcjonalna do ilości sprzedanych iPhonów i iPodów.
---- Dodano 06-02-2008 o godzinie 16:55 ----
a nie widzisz tu pewnej zaleznosci?
najpierw czlowiek naczytal sie o tym jakie to macki sa wydajne i bezawaryjne, a jesli przychodzi co do czego to okazuje sie, ze photoshop CS3 dziala o 30% wydajniej pod windowsem i do tego nie ma problemow z pluginami typy "save for web"
mysle, ze chlowiek ma prawo byc rozczarowany, poniewaz zostal wprowadzony w blad przez ludzi ktorzy rozpowszechniaja mity
Dokładnie! Te cholerne mity z uśmiechniętą gębą Stefana w tle: "Nigdy więcej piłeczki plażowej, blah, blah, blah...".
A potem przychodzi właśnie rozczarowanie switchera.
Napisano 06 lutego 2008 - 15:25
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych