Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook czy HP?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#51 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 02 lutego 2008 - 20:16

Następna kwestia - jak wygląda naprawa, sprawa gwarancji i wytrzymałości/niezawodności tego sprzętu? Z tego, co słyszałam, to ewentualne naprawy są bardzo kosztowne, ze względu na małą popularność Apple'ów w Polsce. Ja jednak zdecydowanie bardziej wolałabym Maca niż HP. Czy jednak ten najniższy model sprosta moim wymaganiom?

Byłabym wdzięczna za opinie i sugestie wszystkich użytkowników. ;-)
Z góry dziękuję.

HP Pavilion to jedna z bardziej awaryjnych serii notebooków na rynku.
Jak już chcesz peceta to dobry będzie Dell XPS M1330 (z Windowsem) lub XPS M1330n (z Linuksem) albo Sony Vaio CR.

Notebookcheck: Recenzja Apple MacBook 13"
Notebookcheck: Recenzja Apple MacBook 13" Core 2 Duo
Notebookcheck: Recenzja Dell XPS M1330
Notebookcheck: Recenzja Dell XPS M1330 (LED)
Notebookcheck: Recenzja Sony Vaio VGN-CR21S
Notebookcheck: Recenzja Toshiba Satellite U300

Photoshop jest, ale musisz chyba kupić specjalną wersję dla Mac OS X.

Wystarczy wersja studencka. Adobe dla studenta

Hmm... mi z kolei znajomi najbardziej polecali właśnie HP i IBM... o Dellu nic nie wspominali.

Widać nie mają większego pojęcia o komputerach.

o IBM tez slyszalam wiele dobrego,

To dziwne bo IBM nie produkuje notebooków od 4 lat.

a della trudno w polsce kupic bo sprzedaja tylko dla firm, trzeba sie troszke naszukac

Tylko dla firm jest sklep internetowy na ich stronie.

Hej,
MacBook jest OK! mam juz kolejnego po pierwszym ktory uzywalem 4 lata bez zadnej awarii.

MacBooki są produkowane od 2006 roku.

Hej,MS OFFICE Mac 2008 (jest super, uzywam od kilku dni).

Apple iWork jest lepszy.

A nie mozna ? 8-)

Móc można, ale nie działa.
  • Emi lubi to

#52 racuchy

racuchy
  • 673 postów

Napisano 02 lutego 2008 - 20:20

A nie mozna ? 8-)

Ok, zapomniałem dodać 'legalna' możliwość ;)

#53 cimonj

cimonj
  • 593 postów
  • SkądHorsham, UK

Napisano 02 lutego 2008 - 20:56

Witos powiedzial: No, owszem różne firmy robią ładne laptopy, jednak tak prostej i minimalistycznej linii jak Apple, nie znajdziesz.

hmm.. nie zgadzam sie absolutnie. tak jak HP puscil zgrabny mode z 14 cali (TYLKO DLACZEGO AMD???).. .tak SONY ma swietna serie (SONY VAIO CR).
14 cali, C2D 1.8-2.4, 2GB ramu, x3100... (hmm znajoma konfiguracja?) wiec czego wiecej chciec, a wykonanie bajka!.. i w dodatku przypomina jeszcze... sami zobaczcie ;)

Sony VAIO CR Review

..no wiec tak... od miesiaca przymierzalem sie do lapa (MacBook VS Sony CR) - ceny IDENTYCZNE!... po $1099. wczoraj w sklepie stalem jak pokrecony.. 2 godziny...
KUPILEM!... w ostatniej chwili doskrobalem jeszcze EXTRA $200 i zamiast MacBooka C2D 2.0 i 80HD... wrocilem do chaty z MB C2D 2.2, 120HD i (bez bicia przyznaje ze nie zwrocilem wczesniej na to uwagi) nagrywara DVD DL zamiast czytnika (pozytywny SZOK)

..nocka zarwana... siec z PIECEM juz lata (mialem problemy z udostepnianiem - VISTA). a dzisiaj bootcamp heh.

STARY! - co prawda to lap dla mojej kobiety... ale mialem podobne wachawki co ty. wygral OSX bo XP masz gwarantowane - 2w1 jak ten szampon z reklamy. jestem happy ze padlo na Maca!

btw. pierwsze starcie w zyciu z MacOS (poza przygoda z emulacja na Amidze).. i.. musze powiedziec ze Leopard zachwyca. jest tyle swietnych rozwiazan (logicznych) ze szok.. takie male "smaczki" - pozatym wydaje sie bardziej prosty - intuicyjny niz winda.

wiec.. jesli sie jeszcze zastanawiasz - to ja podnosze lape w strone Maca (i nie to ze jestem teraz nakrecony nowym sprzetem) ale dlatego ze po zarwanej noccce jest swieze porownanie. co mozna (nie wiedzac nic o systemie) zrobic na OSX w 30 min a ile po latach w tym czasie na Windzie. a... co do programow. to mam nadzieje ze znajde wszystko (takie rzeczy jak Divix Player, Skype, Photoshop i inne) sa w wersji Mac... zobaczymy jak to dalej pojdzie... zawsze jest BOOTCAMP heh i to jest piekne :cool:
pzdr.
cimon

#54 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 lutego 2008 - 21:21

Móc można, ale nie działa.

Mozna, bo dziala.

#55 cimonj

cimonj
  • 593 postów
  • SkądHorsham, UK

Napisano 02 lutego 2008 - 21:59

riki-tiki.. letko ze mozna :cool:

#56 Maq

Maq
  • 38 postów

Napisano 02 lutego 2008 - 22:29

Ech nie ma co sie zastanawiac :-D. Ale sam po sobie wiem, ze to nie jest takie proste, przyzwyczajenie druga natura czlowieka. I nie rozumiem jak VISTA moze byc ok?, jak ktos mi to racjonalnie wytlumaczy to bedzie ok :-) ja juz bym wolal XP :-P. Emi wejdz sobie na stronke Notebookcheck: testy i recenzje laptopĂłw - polska edycja :: laptopy, notebooki, opinie, porady, porĂłwnania, baza testĂłw, nowinki, faq, nvidia, ati, geforce, radeon, gma, intel, amd i tam bedziesz miala duzo opisow sprzetu. Poczytasz i dokladnie sie zorientujesz co i dlaczego. A co do oprogramowania biurowego to rozwiazania open sourcowe jest ok i czasem nawet lepsze niz rozwiazania MS. I tak z poczatku tez sie zastanawialem nad zakupem pakietu Office dla Mac'a ale wrzucilem sobie na luz bo nie warto po prostu.... Jedna jedyna wada to taka ze jak robisz z bazami danych to np. wciaz jest brak Kexi 7 na maczka, ale rowiazaniem jest postawienie sobie linuxa. Moja subiektywna ocena to Mac bo bateria.... :-).
  • Emi lubi to

#57 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 02 lutego 2008 - 22:33

Mozna, bo dziala.

Jak się wiesza co pół godziny to nie działa.

#58 zdenek117

zdenek117
  • 394 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 lutego 2008 - 22:41

I nie rozumiem jak VISTA moze byc ok?, jak ktos mi to racjonalnie wytlumaczy to bedzie ok :-) ja juz bym wolal XP :-P.

A czemu ma nie być? Czemu niektórym tak trudno uwierzyć, że komuś może podobać się windows? Nie ma jedynego słusznego systemu. Każdy ma swój gust, swoje potrzeby. Każdy jest inny i każdy może wybrać to co mu odpowiada najbardziej. Ja osobiście nie mam VIsty. Słyszałem też wiele narzekań na nią, ale od osób które go nie miały (jakby chciały się wytłumaczyć, czemu jeszcze nie mają najnowszego systemu). Ale znam pare osób, które mają Vistę i są z niej zadowoleni.

#59 adix666

adix666
  • 530 postów
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Napisano 02 lutego 2008 - 22:54

Moja nauczycielka od anglika powiedziała, że Vista to jest super porąbany system tak jak MS Office 2007. A w ogóle to te "wodotryski" Vistowe to wygladały tak jakby się cieły, może to wina kompa albo już tak jest ;)

#60 Emi

Emi
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 lutego 2008 - 22:54

"Niezbyt zachęcająco prezentują się również relatywnie ostre krawędzie platformy roboczej. Podczas pisania może wręcz dochodzić do tego, że szorując po nich wewnętrznymi stronami nadgarstków, dorobimy się tam obtarć do krwi." No wiecie co... akurat to dla mnie jedna z istotniejszych rzeczy, żeby można było wygodnie i długo pracować na lapku, a tutaj taka recenzja...

#61 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 02 lutego 2008 - 22:56

Ja zawsze trzymam ręce nad klawiaturą niezależnie czy jest to klawiatura wbudowana w laptopa czy wolno stojaca.

#62 Orksos

Orksos
  • 164 postów

Napisano 02 lutego 2008 - 23:11

przesiadłem się w październiku z HP Pawilion na MacBook'a mam podobne wymagania i jestem w niebo wzięty. Z corela zrezygnowałem na rzecz adobe cs3 wersja studencka (ok 350 PLN w Cortland - systemy graficzne, Apple , iPod, iPhone, Mac , Macintosh, iMac , MacBook, MacBook Pro, Intel, PowerPC, Quark , Adobe , Lacie,) HP to moim zdaniem nie udany laptop jest ciężki, gruby a baterie zjada w 1,5 godziny... Mac to inny świat.

#63 Emi

Emi
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 lutego 2008 - 23:44

Ja zawsze trzymam ręce nad klawiaturą niezależnie czy jest to klawiatura wbudowana w laptopa czy wolno stojaca.

Ja niestety nie. :/
Na razie jednak mnie ten fakt nie zniechęcił i będę oszczędzać dalej na Mac-a. ;-)

#64 m.a.j.

m.a.j.
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2008 - 00:48

Ja niestety nie. :/
Na razie jednak mnie ten fakt nie zniechęcił i będę oszczędzać dalej na Mac-a. ;-)

Ja trzymam ręce na klawiaturze i nie mam problemów z nadgarstkami.

Też miałem dylemat HP Pavilion vs MacBook.
Wybrałem Maca i jestem bardzo zadowolony.

Gdybym mógł przeznaczyć więcej kasy na laptopa to rozważyłbym jeszcze SONY VAIO SZ.
Super wymiary, waga i świetne wykonanie.
Vaio : SZ Serie : Deutschland

Pozdrawiam

#65 Emi

Emi
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lutego 2008 - 18:44

OK. Wygląda na to, że mam już szansę na zakup MacBook-a. Teraz zostaje mi rozejrzeć się za jakąś korzystną ofertą cenową. Rozważam zakup w Cortlandzie bądź iSpot-cie. :-)

Co myślicie o poniższym modelu oferowanym przez Cortland:
Apple MacBook 13\ 2.2GHz /1GB/120GB/SD (biały) - nowy model

Jakie dodatki typu: etui/torba na notebooka, czy etui zabezpieczające moglibyście mi polecić? Czy mycha jest przydatna, czy obędę się bez?

#66 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 04 lutego 2008 - 19:08

MacBook jest OK! mam juz kolejnego po pierwszym ktory uzywalem 4 lata bez zadnej awarii.

Ah tak, to pewnie wersja RC kupiona od Steve'a?
Polecam zapoznać się z datą premiery MacBooków.

Jak się wiesza co pół godziny to nie działa.

Twój problem w tym, że się nie wiesza, ale ty ewidentnie chcesz to sobie/komuś wmówić :)

#67 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 postów

Napisano 04 lutego 2008 - 20:55

OK. Wygląda na to, że mam już szansę na zakup MacBook-a. Teraz zostaje mi rozejrzeć się za jakąś korzystną ofertą cenową. Rozważam zakup w Cortlandzie bądź iSpot-cie. :-)

Co myślicie o poniższym modelu oferowanym przez Cortland:
Apple MacBook 13\ 2.2GHz /1GB/120GB/SD (biały) - nowy model

Jakie dodatki typu: etui/torba na notebooka, czy etui zabezpieczające moglibyście mi polecić? Czy mycha jest przydatna, czy obędę się bez?

Ja polecam (sam uzywam i moja kobieta) bardzo popularne etui a zarazem chyba najtansze to Tucano Second Skin. Na pewno przyda sie przejsciowka miniDVI-VGA, chociazby po to zeby zrobic prezentacje z rzutnika.

Co do myszki, to jak kto woli ;). Zawsze mozna kupic pozniej.

#68 Emi

Emi
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lutego 2008 - 20:59

A żeby podłączyć Mac-a do stacjonarnego (tak żeby pozgrywać jakieś dokumenty etc.), to jakiego kabla potrzebuję?

#69 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 04 lutego 2008 - 21:09

Moja nauczycielka od anglika powiedziała, że Vista to jest super porąbany system tak jak MS Office 2007. A w ogóle to te "wodotryski" Vistowe to wygladały tak jakby się cieły, może to wina kompa albo już tak jest ;)

no pewnie ta nauczycielka po informatyce ;) Pierdoły opowiada, jakoś mnie cała vista chodzi na notebooku bardzo szybko i bez żadnego przycinania.
A co do przesiadki to jak akurat przesiadłem się z macbooka na acera i jestem mile zaskoczony. Notek nie grzeje się tak mocno, na baterii też chodzi dość długo bo 3-3.5 godz. a trzeba patrzeć na to tak, że ma GF8600 a nie GMA więc pobór prądu większy. Kamerę ma, dysk 160GB, wyjście VGA, HDMI, FW, czytnik kart (nawet xD które mi szczególnie leżą bo Olympus te karty stosuje). Więc dla mnie przesiadka na notka acerowego była z pożytkiem bo osX mam na mini a odpowiednią wydajność grafiki zapewnia mi acer

#70 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 04 lutego 2008 - 21:22

Z tym przycinaniem to mnie się tak jakoś wydawało. Może z tym kompem było coś źle.

#71 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 04 lutego 2008 - 21:27

no niestety musiało bo co prawda mam 2GB RAM ale śmiga jak ...

#72 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 06 lutego 2008 - 22:04

A żeby podłączyć Mac-a do stacjonarnego (tak żeby pozgrywać jakieś dokumenty etc.), to jakiego kabla potrzebuję?

Ethernet, FireWire, USB etc.
Najwygodniej będzie jednak użyć bezprzewodowego Wi-Fi (o ile jest w desktopie).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych