Jeżeli chodzi o Corela to informacyjnie napiszę, że są wersje do 11 bo to ostatnia na jakiej pracowałem na MAC'u. Niestety korzystałem z Corela na systemie 10.4 i nie wiem jak będzie z najnowszym 10.5. Jeszcze jedna rada może odrobinę poza tematem - nie korzystaj z Corela! Nie kupuj go nawet jeżeli jest dużo tańszy! To wyrzucone pieniądze, lepiej poszukaj bezpłatnej, prostej aplikacji wektorowej lub kup starszego Illustratora.
Ludzka rzecza jest sie mylic, dzieki za info i sprostowanie.
W sprawie tematu watku dodam swoje trzy grosze:
O 1998 roku uzywam laptopow PC, wowczas jeszcze byl to compaq. W 2001 i 2002 mialem przez dwa lata Dell Latitude. Kilka razy naprawiany, ale za to musze pochwalic serwis realizowany przez CSS - naprawa NBD on site, przyjezdzal taki kolega na drugi dzien i grzecznie naprawial mi laptopa. Potem to juz caly czas laptopy HP. Zawsze z linii maszyn na rynek enterprise, nigdy consumer (a taki jest Pavilion). Zaden mi sie nie popsul, nie liczac jednego, ktorego sam zalatwilem przez zaaplikowanie zlego biosu - tez naprawiono na gwarancji. Czyli uzywam laptopow HP przez 8 lat z jedna awaria na wlasne zyczenie. Obecnie nc6400 od zeszlego roku. Dziala bez problemow, jedynie winda coraz bardziej zamulona
Wiec napisze tak: kazdy ma wlasne doswiadczenia. Bez danych statystycznych trudno powiedziec, co Ci sie zepsuje. Biorac pod uwage, ze HP to najwiekszy producent PC na swiecie, moze Ci sie trafic pech, ale nie musi (vide moje doswiadczenia)
Acha, a propos' laptopow producentow PC - nie wiem, co dobrego slyszeliscie o IBM, ale to jakby nieaktualne - od dawna nie robia laptopow, przeciez marke ThinkPad wykupilo chinskie Lenowo. Wiec moze to dobre plotki o sprzecie lenowo.
Fajne laptopy robi tez Fujistsu, Sony i pare innych firm. A tym, ktorym wydaje sie, ze fajne kompy to tylko apple polecam na przyklad poogladanie strony
Alienware. - PC to nie tylko te smutne maszynki na biurku w banku. Nawet HP ma cos fajnego do pokazania: Blackbird prezentuje sie calkiem atrakcyjnie.
Dodam, ze jestem wielkim fanem produktow z logo Apple, mam iMaca, coraz bardziej sklaniam sie do dokupienia do domu drugiego - tym razem Maca mini do podlaczenie pod TV. Byc moze nawet oddzielenie sluzboweg laptopa z Windows od domowego maca z OS X pomaga psychicznie oderwac sie od pracy, kiedy siedze w domu przed kompem. Ale uwazam, ze twierdzenie ze tylko Mac jest fajny, mija sie z prawda, a gdybym mial wydac ostatnia kase tylko by miec Maca, to wolalbym pojechac sobie za to na wycieczke w jakies fajne miejsce i kupic peceta.