Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook czy HP?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#26 Emi

Emi
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 stycznia 2008 - 19:18

Pamiętaj ,że wszyscy są już tu zarażeni tzw. wirusem apple i dlatego ci radzą kup macbooka i będzie super!

Problem w tym, że ja też chyba zostałam jakiś czas temu zarażona i jakkolwiek anormalne by się to nie wydawało, to mam na niego chrapkę. :P

Dobrze ci radze bierz HP.

I to powiedział forumowicz, który w swojej stopce, w profilu ma Mac-a. ;)

#27 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 27 stycznia 2008 - 19:20

Wiem, że mogłabym za połowę tego, albo i taniej kupić Acera czy innego lapka, jednak od dawien dawna mam chrapkę na Apple'a... ;-) Poza tym chcę się nauczyć czegoś nowego (czyt. poznać środowisko systemu Mac-a). Pytanie, czy zaczekać trochę i zakupić lepszego Mac-a (chociażby z napędem dvd-rw), czy już teraz kupić ten najtańszy model... Chyba poczekam. :-(

jeżeli musisz mieć nagrywarkę DVD to zaczekaj, do notowania na wykładach nie musisz mieć worda bo to samo zrobisz w każdy edytorze. Ja miałem MB a zmiana na acera spowodowana była głównie faktem, że czasem człowieka na starość najdzie żeby pograć w Company of Heroes albo Call of Duty a tego się na stacjonarnym mini nie dało robić a macbook to mini z matrycą ;) Masz na niego ochotę to kup, zawsze możesz tak jak ja po roku sprzedać i kupić coś innego. Ale szczerze to odradzam HP, za dużo o nich złego się słyszy (u nas w pracy padło ich kilka - żeby było śmieszniej ludzi którzy odradzali mi acera).

#28 racuchy

racuchy
  • 673 postów

Napisano 27 stycznia 2008 - 19:20

Wszystko fajnie. Ale na forum myapple.pl raczej nikt Ci nie będzie polecal czegos innej marki niz apple :P

#29 sadownik

sadownik
  • 36 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 stycznia 2008 - 19:49

Problem w tym, że ja też chyba zostałam jakiś czas temu zarażona i jakkolwiek anormalne by się to nie wydawało, to mam na niego chrapkę. :P

Widze niedobre objawy! :shock:
Chciałem dobrze, ale się nie udało. Na to nie ma lekarstwa. W takim razie bierz macbooka :grin:

#30 Emi

Emi
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 stycznia 2008 - 19:53

Poczekam jeszcze trochę, zbiorę fundusze na lepszy model z napędem dvd-rw i kupię Jabłuszko. :D

#31 BladeRunner

BladeRunner
  • 73 postów
  • Skądanother place, another time ;)

Napisano 27 stycznia 2008 - 20:17

Ja napiszę tak. Od 7 lat miałem PC-ta składaka, nigdy nie kupowałem dla siebie lapka, za to używałem kilku [włącznie z "pancernym" panasonic'iem dla marines i drogówki ;D]. Do baz danych, tłumaczenia tekstów, zrzucania w terenie fotek, oglądania filmów etc. Od zaledwie trzech dni mam MacBook'a, i już teraz mogę powiedzieć, że nie zamieniłbym go na ŻADNEGO z poprzednich notebook'ów. Wrażenia takie są wypadkową cech samego sprzętu, oraz jego systemu operacyjnego. Urzekający interfejs, komfort obsługi, rozwiązania techniczne i design cieszące oko kogoś, kto lubi mix topowej minimalistycznej estetyki z dobrymi inżynierskimi pomysłami. Wtyczka zasilania na magnes, magnetyczny zamek zamiast tych rozp.. się wiecznie zatrzasków, fukcjonalny trackpad, wygodna klawiatura etc. Brak wypalarki DVD w notebook'u nie przeszkadza, podobnie jak archaiczych już w dobie Wi Fi czytników kart SD/flash. To jest laptop a nie kombajn. Jak ktoś narzeka że "nie ma tego, nie ma tamtego", to niech nie kupuje, a nie marudzi jak niedopięta princessa- wszak mamy wolny rynek, a nie menu jak w "Misiu" Barei. To tylko pudełko z elektroniką, ale jak czytam niektóre wątki, to mam wrażenie że są malkonteci którzy kręciliby nosem nawet jakby Apple dorzucało w zestawie cyberlalę 90-60-90 z jabluszkiem na dupie i programem "virtual blow job". Polski serwis to inna sprawa- ale z drożyzną i dyletanctwem spotkałem się i w innych serwisach- to specyfika kraju, nie marki. Zresztą nikt Ci nie każe np. dokupywać pamięci czy osprzętu tam, gdzie najdrożej. To tyle ode mnie-oczywiście to subiektywne odczucia, ten sprzęt i ta estetyka na pewno nie są dla każdego. Ważne też, jaki soft jest Tobie niezbędny do pracy. Najlepiej idź do salonu i zrób sobie jazdę próbną;), zobaczysz czy pasuje Ci ten sprzęt. Jeśli to ma być jedyny komp, to pomyśl o mocniejsze wersji, jeśli taki sub- desktop to podstawowa wystarczy aż nadto. Dla mnie jest jasne, że następny komp/lapek to też będzie Mac. Nigdy więcej Windy, i clumsy HP-ków.

#32 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 27 stycznia 2008 - 20:36

Bomba napisaneBladeRunner :)

Jako, że jeszcze nigdy nie pracowałam na OS macowym, rozważam zainstalowanie dwóch systemów, oprócz Leoparda, dodatkowo Wina XP. Czy instalowanie dwóch systemów (albo 3 - dodatkowo jeszcze Linuxa) jest problematyczne na macach - czy zdarza się, że się "gryzą"?

Daj spokój, nie zaśmiecaj sobie głowy ani kompa dwoma systemami. Masz okazję przesiąść się na OS X'a to skorzystaj. Jak będziesz wlec za sobą windę, to nigdy tak naprawdę nie będziesz zadowolona z laptopa. Odetnij się grubą krechą i basta. Nie ma to jak stanąć w obliczu nowego, człowiek zaczyna się przystosowywać chcąc niechcąc. Okazuje się wtedy, że daje radę bez wielu programów, jak Corel, do których był zwyczajnie przyzwyczajony, w zamian dostaje Illustratora, dużo bardziej profesjonalny program do zastsowań amatorskich również. Także inne programy z windows okazują się mieć odpowiedniki.
Nie rób sobie kłopotu, zostaw windę z daleka.

#33 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 postów

Napisano 27 stycznia 2008 - 21:23

Nawet sie nie zastanawiaj, bierz Macbooka.

#34 matdys

matdys
  • 1 253 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 27 stycznia 2008 - 21:45

Forumowiczna już postanowiła, mam nadzieję, że Emi będzie zadowolona ze swojego sprzętu :)

#35 Emi

Emi
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 stycznia 2008 - 22:14

Będzie, będzie zadowolona. Jak zacznę użytkować nie omieszkam się pochwalić. Póki co niestety trochę przyjdzie mi czekać na zakup... :-( Edit: Dziękuję Wszystkim za uwagi i sugestie!

#36 exilex

exilex
  • 14 postów

Napisano 28 stycznia 2008 - 00:57

Corel 11 działa z OS X 10.4

Nie wszystkie aplikacje z wymienionych przez Ciebie wystepuja w wersji na OS X (Corel), wiec bez Windy sie nie obejdziesz.
Bootcamp umozliwi Ci prace w jednym i drugim (OS X / Windows). Fusion lub Parallels umozliwi Ci prace w obu na raz - kosztem wdajnosci.
HP to tez nie jest zly sprzet, aczkolwiek tylko na Windows / Linux, jezeli chcesz legalnie sprobowac smaku jablek, to OS X dostaniesz tylko od Apple.

Jeżeli chodzi o Corela to informacyjnie napiszę, że są wersje do 11 bo to ostatnia na jakiej pracowałem na MAC'u. Niestety korzystałem z Corela na systemie 10.4 i nie wiem jak będzie z najnowszym 10.5. Jeszcze jedna rada może odrobinę poza tematem - nie korzystaj z Corela! Nie kupuj go nawet jeżeli jest dużo tańszy! To wyrzucone pieniądze, lepiej poszukaj bezpłatnej, prostej aplikacji wektorowej lub kup starszego Illustratora.

#37 adamouse

adamouse
  • 389 postów

Napisano 28 stycznia 2008 - 01:30

Jeżeli chodzi o Corela to informacyjnie napiszę, że są wersje do 11 bo to ostatnia na jakiej pracowałem na MAC'u. Niestety korzystałem z Corela na systemie 10.4 i nie wiem jak będzie z najnowszym 10.5. Jeszcze jedna rada może odrobinę poza tematem - nie korzystaj z Corela! Nie kupuj go nawet jeżeli jest dużo tańszy! To wyrzucone pieniądze, lepiej poszukaj bezpłatnej, prostej aplikacji wektorowej lub kup starszego Illustratora.

Ludzka rzecza jest sie mylic, dzieki za info i sprostowanie.

W sprawie tematu watku dodam swoje trzy grosze:
O 1998 roku uzywam laptopow PC, wowczas jeszcze byl to compaq. W 2001 i 2002 mialem przez dwa lata Dell Latitude. Kilka razy naprawiany, ale za to musze pochwalic serwis realizowany przez CSS - naprawa NBD on site, przyjezdzal taki kolega na drugi dzien i grzecznie naprawial mi laptopa. Potem to juz caly czas laptopy HP. Zawsze z linii maszyn na rynek enterprise, nigdy consumer (a taki jest Pavilion). Zaden mi sie nie popsul, nie liczac jednego, ktorego sam zalatwilem przez zaaplikowanie zlego biosu - tez naprawiono na gwarancji. Czyli uzywam laptopow HP przez 8 lat z jedna awaria na wlasne zyczenie. Obecnie nc6400 od zeszlego roku. Dziala bez problemow, jedynie winda coraz bardziej zamulona ;)

Wiec napisze tak: kazdy ma wlasne doswiadczenia. Bez danych statystycznych trudno powiedziec, co Ci sie zepsuje. Biorac pod uwage, ze HP to najwiekszy producent PC na swiecie, moze Ci sie trafic pech, ale nie musi (vide moje doswiadczenia)

Acha, a propos' laptopow producentow PC - nie wiem, co dobrego slyszeliscie o IBM, ale to jakby nieaktualne - od dawna nie robia laptopow, przeciez marke ThinkPad wykupilo chinskie Lenowo. Wiec moze to dobre plotki o sprzecie lenowo.
Fajne laptopy robi tez Fujistsu, Sony i pare innych firm. A tym, ktorym wydaje sie, ze fajne kompy to tylko apple polecam na przyklad poogladanie strony Alienware. - PC to nie tylko te smutne maszynki na biurku w banku. Nawet HP ma cos fajnego do pokazania: Blackbird prezentuje sie calkiem atrakcyjnie.

Dodam, ze jestem wielkim fanem produktow z logo Apple, mam iMaca, coraz bardziej sklaniam sie do dokupienia do domu drugiego - tym razem Maca mini do podlaczenie pod TV. Byc moze nawet oddzielenie sluzboweg laptopa z Windows od domowego maca z OS X pomaga psychicznie oderwac sie od pracy, kiedy siedze w domu przed kompem. Ale uwazam, ze twierdzenie ze tylko Mac jest fajny, mija sie z prawda, a gdybym mial wydac ostatnia kase tylko by miec Maca, to wolalbym pojechac sobie za to na wycieczke w jakies fajne miejsce i kupic peceta.

#38 Googlarz

Googlarz
  • 384 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 stycznia 2008 - 01:37

do grafiki wektorowej polecam:
VectorDesigner

do "zwykłej":
Pixelmator

#39 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 28 stycznia 2008 - 01:41

No, owszem różne firmy robią ładne laptopy, jednak tak prostej i minimalistycznej linii jak Apple, nie znajdziesz. Zawsze jest udziwnione jakąś duperelą, gdziekolwiek. Moim zdaniem, to właśnie powoduje, że nie są wcale fajne. Poza tym fajność to również system. Ale oczywiście o gustach nie można się spierać.

---- Dodano 28-01-2008 o godzinie 03:43 ----
Apropos programu zamiennego dla Corel'a to polecam Inkscape Inkscape. Draw Freely. Chociaż nie za bardzo odbiega wyglądem od Corel'a to jednak jest darmowy do wszystkich zastosowań. Potrzeba X11 żeby działać pod OS X.

#40 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 postów

Napisano 28 stycznia 2008 - 08:31

Co do zamiennika Corela to jest jeszcze lineform:

Freeverse: Apps: Lineform

#41 pretorians

pretorians
  • 235 postów

Napisano 30 stycznia 2008 - 18:24

MacBook bez żadnych wątpliwości. Mam kolegę, który ma sklep ze sprzętem komputerowym. Oczywiście sprzedaje tam "piece". Dzisiaj byłem u niego i przez chwilę stałem i słuchałem problemów jego klientów. Zacząłem się zastanawiać, kiedy ja ostatnio tak narzekałem i sobie przypomniałem - przed kupnem MacBooka! Naprawdę odkąd mam MacBooka i stacjonarnego iMaca G4 nie mam absolutnie żadnych problemów ze sprzętem. Więc polecam gorąco wszystkim niezdecydowanym sprzęt firmy Apple.

#42 krupski3

krupski3
  • 95 postów
  • Skądta ciekawość?

Napisano 02 lutego 2008 - 16:05

Kup MacBooka :) na OS X jest dostępne oprogramowanie o ktorym Windows przez dlugi czas bedzie mogl tylko marzyc. Dodatkowo jeszcze ładnie wygląda i sprzęt jest solidny:) i to świecące jabłuszko z tylu matrycy :) ehh :)

#43 racuchy

racuchy
  • 673 postów

Napisano 02 lutego 2008 - 17:14

Kup MacBooka :) na OS X jest dostępne oprogramowanie o ktorym Windows przez dlugi czas bedzie mogl tylko marzyc. Dodatkowo jeszcze ładnie wygląda i sprzęt jest solidny:) i to świecące jabłuszko z tylu matrycy :) ehh :)

Taak. Kolejny neofita.. ''O którym tylko pomarzyć'' ciekaw jestem co masz na myśli.
Do tego kupowanie czegoś bo ładnie wygląda. C'mon...

#44 adix666

adix666
  • 530 postów
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Napisano 02 lutego 2008 - 19:17

krupski powiedział, że dodatkowo ładnie wygląda. ALe co w tym złego w kupowaniu dobrego kompa i jescze ładnego. pożyteczne + ładne = Apple ;)

#45 racuchy

racuchy
  • 673 postów

Napisano 02 lutego 2008 - 19:48

adix666 No nic złego. To jabluszko,,, oooooh :)

Pisałem to już parę razy. Apple to przede wszystkim system. Gdyby istniala możliwość zainstalowania go na innym 'nie applowym' kompie'to pewnie dawno bym to zrobił. Jeśli chodzi o komponenty komputerow to wcale nie jest to jakaś wysoka pólka,, chodzi mi głównie o stosunek ceny macow do tego co maja w srodku.

Istnieje dziwny trend, nie od wczoraj z reszta, ślepego 'fanbojstwa'. Appla is da best. Winshit sucks. Powoli zaczynam rozumiec ludzi ktorzy mowia ze bardziej denerwujacy od linuxowcow moga byc tylko mac fani ;)

#46 yorex

yorex
  • 2 postów

Napisano 02 lutego 2008 - 19:54

Hej, MacBook jest OK! mam juz kolejnego po pierwszym ktory uzywalem 4 lata bez zadnej awarii. Service jest OK w Warszawie dla Macow. No problem Kupujac Maca white i MS OFFICE Mac 2008 (jest super, uzywam od kilku dni). Polecam a sie nie zawiedziesz. Dwa systemy Leopard i Winda chodza OK (nie instyaluj Vista tylko XP, Vista to zawracanie glowy uzytkownikowi a laptopowi zabieranie pamieci). Hunter:shock:

#47 adix666

adix666
  • 530 postów
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Napisano 02 lutego 2008 - 19:55

gdzieś słyszałem opinie, że maci są lepiej zbudowane to znaczy komponenty i podzespoły są połączone w lepszym systemie niż w PCetach. Nie wiem ile wtym prawy i jeżeli ślepo wierze, że tak jst to proszę mi jasno powiedzieć, że tak nie jest.

#48 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 lutego 2008 - 20:08

gdzieś słyszałem opinie, że maci są lepiej zbudowane to znaczy komponenty i podzespoły są połączone w lepszym systemie niż w PCetach. Nie wiem ile wtym prawy i jeżeli ślepo wierze, że tak jst to proszę mi jasno powiedzieć, że tak nie jest.

Sa co najwyzej "lepiej dobrane". Komponentow do Mac'a jest na ryunku znacznie mniej niz "piecowych". Programisci sa wiec w stanie zoptymalizowac kod programow pod o wiele wezszy wachlarz produktow, co w polaczeniu z systemem daje plus szybkosci i niezawodnosci.

#49 racuchy

racuchy
  • 673 postów

Napisano 02 lutego 2008 - 20:11

Oj, nie bądz takim leniem, poszukaj sobie co siedzi w środku i sam oceń. wg mnie jeśli płacę prawei 8tys za laptopa, to wszystko w środku powinno być cacy, tip-top, ;) Prosty przykład, głupi napęd optyczny, combo w moim mbp jest raczej średniej klasy. To o czym słyszałes to pewnie fakt, że system jest pisany specjalnie pod wybrane komponenty. Dlatego też wszystko ładnie śmiga. Bo soft jest zoptymalizowany pod konkretne konfiguracje sprzętowe. Nie ma więc sytuacji ze zwykłych pieców, gdzie możliwośći konfiguracji są olbrzymie.

#50 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 lutego 2008 - 20:14

adix666 No nic złego. To jabluszko,,, oooooh :)

Pisałem to już parę razy. Apple to przede wszystkim system. Gdyby istniala możliwość zainstalowania go na innym 'nie applowym' kompie'to pewnie dawno bym to zrobił.

A nie mozna ? 8-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych