MacBook czy HP?
Napisano 27 stycznia 2008 - 13:12
Zastanawiam się nad zakupem MacBooka, modelu: Apple MacBook white [MB061ZH/A] (
Notebooki, laptopy, palmtopy, urządzenia mobilne, gps, projektory ), choć przyznam, że czarny o wiele bardziej mi się podoba. To jednak mniej istotne. Stoję przed wyborem jednego z tańszych Apple (tego w/w bądź ewentualnie modelu MB061ZH/B), albo laptopa HP Pavillion.
Już mówię na czym mi najbardziej zależy. Chciałabym, żeby bateria długo wytrzymywała, czytałam, że jabłuszka wytrzymują do 6 godzin, natomiast HP max. 2h. Poza tym ma mi służyć głównie do podstawowych czynności, typu: korzystanie z narzędzi takich jak arkusz kalkulacyjny czy tworzenie dokumentów tekstowych (najlepiej MS Office), korzystanie z internetu, oglądanie filmów. Dodatkowo korzystanie z programów typu: Samplitude, Corel Draw, czy Photoshop. Chciałabym także, żeby lapek był mobilny - w miarę lekki i wygodny do transportu.
Jako, że jeszcze nigdy nie pracowałam na OS macowym, rozważam zainstalowanie dwóch systemów, oprócz Leoparda, dodatkowo Wina XP. Czy instalowanie dwóch systemów (albo 3 - dodatkowo jeszcze Linuxa) jest problematyczne na macach - czy zdarza się, że się "gryzą"?
Następna kwestia - jak wygląda naprawa, sprawa gwarancji i wytrzymałości/niezawodności tego sprzętu? Z tego, co słyszałam, to ewentualne naprawy są bardzo kosztowne, ze względu na małą popularność Apple'ów w Polsce. Ja jednak zdecydowanie bardziej wolałabym Maca niż HP. Czy jednak ten najniższy model sprosta moim wymaganiom?
Byłabym wdzięczna za opinie i sugestie wszystkich użytkowników. ;-)
Z góry dziękuję.
Napisano 27 stycznia 2008 - 13:31
- Emi lubi to
Napisano 27 stycznia 2008 - 13:34
Napisano 27 stycznia 2008 - 13:47
Napisano 27 stycznia 2008 - 14:22

Napisano 27 stycznia 2008 - 14:36
musisz sobie zadać pytanie jak bardzo jesteś przywiązana do windowsa i jego rozwiązań (office, corel itp) bo to może w dużej mierze zepsuć Ci radochę którą daje korzystanie z osX.
To nawet nie tyle co przyzwyczajenie, ale wymagania stawiane przez moje uczelnie. Z Win-a nie mogę zrezygnować. Skoro jednak korzystanie z obydwu systemów to nie problem, a wydajność Jabłuszka nie spada diametralnie, to chciałabym poznać OS X. ;-)
Napisano 27 stycznia 2008 - 15:32
Napisano 27 stycznia 2008 - 15:37

Napisano 27 stycznia 2008 - 15:50
4-5h z wyłączonym WiFi to maks, imo.
4-5h to zawsze 2 razy więcej niż w HP czy innym lapku. ;>
Wytrzymałość - początkowe serie pękały (mój chyba też trochę nadpękał już), mówi się, że jakość produktów Apple spada.
Hmm... nie brzmi to zbyt optymistycznie. :/
DVDRW do biednej wersji nie zamówisz, a żeby sobie zmienić to trzeba otworzyć MacBooka i wtedy tracisz gwarancję. Apple w ten sposób wymusza kupowanie droższych modeli.
W takim razie może warto poczekać i kupić droższy model, bądź sprowadzić za tą samą cenę, ale lepszy model z UK/USA.
A OpenOffice to tragedia w porównaniu z Microsoft Office. Ostatnio wyszła na Maki wersja Microsoft Office 08 for Mac. (Uczelnia Ci taką podaruje?)
Photoshop jest, ale musisz chyba kupić specjalną wersję dla Mac OS X.
OpenOffice mnie nie bawi. Używam MS Office'a i nie zamierzam z tego rezygnować. Ironia dot. wersji Office dla Mac-a jest zbędna. Wszyscy wiedzą jak jest ze szkołami wyższymi w Polscce. ;] Jeśli zdecydowałabym się na Jabłuszko, to wiadomo, że zainstalowałabym sobie oba systemy operacyjne.
Napisano 27 stycznia 2008 - 15:55
A OpenOffice to tragedia w porównaniu z Microsoft Office.
Problemy są tylko wtedy gdy chcesz odpalić dokumenty z OpenOffice w .doc na Office'ie.
Zresztą moim zdaniem Pages jest lepsze od Worda - trzeba tylko w .pdf zapisywać i po problemie

Ale przyznam, że PowerPoint w nowym Office jest zaskakująco przyjemny w użytkowaniu...

Napisano 27 stycznia 2008 - 15:59
jakie wymagania? wymagania czego?
Moje wymagania, co do laptopa, które ujęłam w pierwszym poście, tzn:
1/ Dłuższa niż w innych laptopach (w tym przedziale cenowym jak wymienione przeze mnie modele) wytrzymałość baterii
2/ Mobilność - wygoda przy transporcie, niewielka waga.
3/ Funkcjonalność, dobra wydajność laptopa przy zainstalowanych dwóch systemach: Leopard i Win XP.
4/ Wytrzymałość, niezawodność, brak większych problemów technicznych.
Napisano 27 stycznia 2008 - 15:59
Napisano 27 stycznia 2008 - 16:06
A ja napisze tak. jak kupisz HP bedziesz zalowac ze nie kupilas Maca , jak kupisz Maca nie bedziesz zalowac ze kupilas HP.
Tzn. jeśli kupię Maca nie będę żałować, że nie kupiłam HP? Mam nadzieję, że to literówka bo opcja zakupu 2 lapków nie wchodzi w grę. ;-)
A jesli PC to nie pavilliona.. jak rozg;ladalam sie za laptopem sporo naczytalam i nasluchalam sie o ich awaryjnosci i wybralam della
Hmm... mi z kolei znajomi najbardziej polecali właśnie HP i IBM... o Dellu nic nie wspominali.
Napisano 27 stycznia 2008 - 16:07
Napisano 27 stycznia 2008 - 16:09

Napisano 27 stycznia 2008 - 16:13
Napisano 27 stycznia 2008 - 16:19
Napisano 27 stycznia 2008 - 16:22
Napisano 27 stycznia 2008 - 17:53
Nie napalaj się tak na 6h
4-5h z wyłączonym WiFi to maks, imo.
tak samo jak HP nie będzie chodził na baterii 2 godziny jak go pogonisz do roboty.
MacBook waży 2,3kg i taki lekki to on wcale nie jest.
a HP 3kg albo i więcej, wiem bo mam acera i w porównaniu z MB to można nim zabić.
Gwarancja to gwarancja - naprawa jest za darmo, tylko trwa miesiąc, ale to dzięki temu, że w Polsce gwarancje realizuje nie Apple Polska tylko SAD.
tak jak wszystkie firmy w Polsce. U nas w pracy ludzie mieli niesamowite przekopy z toshibą a niby taka renoma itp.
Moim zdaniem do twoich zadań jednak Windows jest lepszym wyborem, niż OS X. Zwłaszcza Vista.
a niby w czym jest lepsza??? Mam i vistę i leoparda i jakoś wolę siedzieć na osX.
Tak jak wcześniej wspomniałem to tylko kwestia przyzwyczajeń. Zgodzę się że neooffice ideałem nie jest ale to w końcu darmowy produkt.
A OpenOffice to tragedia w porównaniu z Microsoft Office. Ostatnio wyszła na Maki wersja Microsoft Office 08 for Mac. (Uczelnia Ci taką podaruje?)
a office na PC Ci podaruje??? Z tego co wiem to w ramach licencji MSDNAA niestety Office'a nie ma. Faktem jest że 199zł za wersję domową to niedużo ale po co komu taka wersja? W domu komuś pakiet biurowy potrzebny???
Wicko znowu zaczynasz wypowiadać się jakbyś wszystkie rozumy pozjadał. Jeżeli dla Ciebie Vista jest lepsza bo po konfigu Twojego kompa widać, że lubisz pograć (i bez ściemy że nie bo po co innego kupuje się taki komputer - żeby windows szybciej chodził?) to nie znaczy wcale, że dla pozostałych ludzi nie wystarcza zwykły maczek.
Ja jestem raczej za tym żeby koleżanka kupiła MB (zawsze jest bootcamp) a jeżeli ma to być notek pecetowy to po co oglądać się za HP jak są tańsze i tak samo dobre rozwiązania (tu akurat nie mogę się nachwalić mojego acerka - z wifi na baterii 3,5 godzin to też wynik jak na notka z grafiką GF8600)
Napisano 27 stycznia 2008 - 18:11
Ja jestem raczej za tym żeby koleżanka kupiła MB (zawsze jest bootcamp) a jeżeli ma to być notek pecetowy to po co oglądać się za HP jak są tańsze i tak samo dobre rozwiązania (tu akurat nie mogę się nachwalić mojego acerka - z wifi na baterii 3,5 godzin to też wynik jak na notka z grafiką GF8600)
W zasadzie to chciałabym żeby lapek służył mi głównie za szybkie i mobilne multimedialno-biurowe urządzonko. Głównie z myślą o bibliotekach, podróży, notowania na wykładach i takie tam - więc jedyna aplikacją włączona w tym czasie byłby MS Word, ekran można przyciemnić itepe. byleby jak najdłużej działał. :-)
Wiem, że mogłabym za połowę tego, albo i taniej kupić Acera czy innego lapka, jednak od dawien dawna mam chrapkę na Apple'a... ;-) Poza tym chcę się nauczyć czegoś nowego (czyt. poznać środowisko systemu Mac-a). Pytanie, czy zaczekać trochę i zakupić lepszego Mac-a (chociażby z napędem dvd-rw), czy już teraz kupić ten najtańszy model... Chyba poczekam. :-(
Napisano 27 stycznia 2008 - 18:18
Moje wymagania, co do laptopa, które ujęłam w pierwszym poście, tzn:
1/ Dłuższa niż w innych laptopach (w tym przedziale cenowym jak wymienione przeze mnie modele) wytrzymałość baterii
2/ Mobilność - wygoda przy transporcie, niewielka waga.
3/ Funkcjonalność, dobra wydajność laptopa przy zainstalowanych dwóch systemach: Leopard i Win XP.
4/ Wytrzymałość, niezawodność, brak większych problemów technicznych.
Ad1
U mnie przy włączonym wi-fi wytrzymuje ok. 4-5 godz
Ad2
Macbook przy swoich wymiarach jest dość poręczny w transporcie, waga porównywalna do innych
Ad3
Wydajnośc Win XP jest większa w Macbook'u niż w porównywalnym laptopie (Dell, HP, Toshiba i itp.). Tylko są dwie rzeczy, które zauważyłem:
- bardziej się grzeje
- szybciej rozładowuje się bateria
Ad4
Mam Macbook'a dwa miesiące na razie żadnych problemów sprzętowych jedynie programowe, dość często sypie się Safari
Napisano 27 stycznia 2008 - 18:46

Napisano 27 stycznia 2008 - 18:48
Napisano 27 stycznia 2008 - 19:09
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych