Z calym szacunkiem dla Ciebie, ale to co teraz powiedziales swiadczy o Twym totalnym braku wiedzy.
1.Owszem nie sa objete, ale tylko te sprowadzone z UE
Błagam, zanim zaczniesz coś pisać to pomyśl, przeczytaj te linki, myślenie nie boli!!!
1. Polska jest krajem członkowskim UE, a w UE z
definicji nie ma ceł wewnętrznych, unia jest jednolitym obszarem celnym.
2. Ujednolicona taryfa celna UE opisuje obowiązujące wszystkie kraje UE stawki ceł. To znaczy, że jeśli w TARICu jest tak napisane, to takie stawki obowiązują również w Polsce. Stawki na towary
sprowadzone na teren UE, czyli również Polski!!!!
3. W podanych przeze mnie linkach masz dokładny opis:
8471 30 Przenośne maszyny do automatycznego przetwarzania danych, o masie nie większej niż 10 kg, składające się co najmniej z jednostki centralnej, klawiatury i monitora
(takie jest oznaczenie laptopa wg systemu TARIC, opisującego towary
mogące być źródłem obowiązku celnego)
lub
8471 41 00 90 Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do tych maszyn; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do zapisywania zakodowanych danych na nośnikach danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
(ta pozycja to kod TARIC komputera stacjonarnego)
Kraj pochodzenia/przeznaczenia Stany Zjednoczone Ameryki - US (400)
Masz napisane: krajem
pochodzenia jest USA, więc...
Przywóz (import)
...jeśli
importujesz (czyli wprowadzasz na obszar Unii Europejskiej)...
Stawka dla krajów trzecich : 0 %
towar ten podlega stawce celnej równej
zero procent.
Do cholery, nauczcie się czytać, zamiast mylić zwolnienie z cła lub z podatku VAT z tytułu mienia przesiedleńczego z brakiem cła w ogóle!
2.Owszem, jest jak mowisz ale tylko w przypadku mienia przesiedlenczego (czyli musisz przebywac w USA conajmniej rok i sprzet posiadac przynajmniej od pol roku)
Mylisz pojęcia, piszesz o zwolnieniu z VAT lub cła, jeśli towar podlega cłu, ale komputery nie podlegają...
Swoja droga, przewoziles kiedys sprzet z USA? Znasz sie na tym? Masz doswiadczenie? Nie zlapali Cie nigdy? Sprawdzali Cie kiedys skad masz sprzet, gdzie kupiles laptopa i skad lecisz? Bo mnie tak, jak widza na lotnisku goscia obladowanego z regionalnego lotu, od razu wiedza ze moglem miec przesiadke z USA. I leci kontrola..
Wielokrotnie. I nigdy nie musiałem płacić, ponieważ mam wystarczającą wiedzę na temat tego co mi wolno przywozić i na jakiej podstawie. Mylisz ze sobą zwolnienia z opłat bagażu podręcznego i przedmiotów w nim zawartych o wartości powyżej 175 Euro z mieniem przesiedleńczym i generalnie wszystko ci się pomieszało. Nie wiem tylko, dlaczego tak usilnie bronisz tego, że jest jakieś cło, skoro oficjalne dokumenty europejskie mówią, że cła nie ma...
I trzeba być (przepraszam za brutalność, ale sam się podkładasz) - frajerem, żeby nie wiedzieć nawet za co i z jakiego tytułu się płaci. Bo zapłaciłeś VAT, nie cło. Notabene od niego też mogłeś się wykręcić.
A wedlug tego mowi cos innego.
A jednak jedno i drugie mówi dokładnie to samo. Komputer legalnie przyprowadzony z dokumentami to potwierdzającymi, i od ręki przyjmą.