Sprowadzanie maka z USA i cło
Napisano 02 listopada 2012 - 16:36
Napisano 05 listopada 2012 - 21:12

Napisano 06 listopada 2012 - 10:30
Mam pytanie: Czy ktoś wybiera się do USA w Black Friday? Chcę sprowadzić sobie iMaca 21,5" (late 2012) (jeśli to ma jakieś znaczenie) tylko nie mam możliwości wyjazdu, ani żadnych znajomych w Stanach, więc pytam się: W jaki sposób można sprowadzić maczka do Polski? Czy jest jakaś osoba, która mogłaby go przywieść? Czy da się przez pocztę? Jakie są tego koszty? i Jeszcze jedno- czy amerykański iMac poza językiem Mac OS X (który można zmienić) różni się od tego "polskiego"?
Pozdrawiam, i odrazu wielkie dzięki za odpowiedzi,
Mikołaj
Widzę, że nie bardzo masz pojęcie o tym Black Friday w USA. Owszem ceny w ten dzień (a nawet parę przed lub po) są bardzo bardzo rewelacyjne tylko jest jedno ale.....tam ludzie ustawiają się w kolejkach przed sklepem dzień przed otwarciem sklepów i nocują, żeby tylko wpaść do sklepu i kupić towar po super cenie. I to oczywiście nie wszystkim się uda ponieważ zazwyczaj na sklep rzucaja określoną ilość np. laptóp i kto pierwszy ten lepszy. W skrócie jest to walka o przetrwanie. Wygląda to dość interesująco stojąc z boku i przyglądając się temu (byłem, widziałem, nie polecam - były nawet ofiary śmiertelne jak wiara ruszyła na sklep po otwarciu drzwi i tłum stratował osobę, która upadła). Więc nie sądzę, żeby ktoś to dla Ciebie zrobił. Co do wysyłki to jasne, że można wysłać do Polski bez problemów. Co do różnic to wtyczka jest inna niż w Polsce - ale przejściówka za pare złotych rozwiązuje problem. Pozdrawiam i powodzenia.
Napisano 06 listopada 2012 - 10:37
Mam pytanie: Czy ktoś wybiera się do USA w Black Friday? Chcę sprowadzić sobie iMaca 21,5" (late 2012) (jeśli to ma jakieś znaczenie) tylko nie mam możliwości wyjazdu, ani żadnych znajomych w Stanach, więc pytam się: W jaki sposób można sprowadzić maczka do Polski? Czy jest jakaś osoba, która mogłaby go przywieść? Czy da się przez pocztę? Jakie są tego koszty? i Jeszcze jedno- czy amerykański iMac poza językiem Mac OS X (który można zmienić) różni się od tego "polskiego"?
Pozdrawiam, i odrazu wielkie dzięki za odpowiedzi,
Mikołaj
Generalnie NIE. Na black friday, nie mam zazwyczaj nowych sprzętów, iMaków też nie będzie, poza tym, to nie jest takie hop-siup, co napisał pavi7600.
Nie napalaj się na Maka z USA. Ja jako sklep próbowałem możliwości sprowadzania sprzętu z za oceanu, na 10 sposobów i żaden nie był opłacalny, ani sensowny. Szczególnie, jak się nie ma tam nikogo.
Napisano 06 listopada 2012 - 10:39
Znalazłem takiego sprzedawcę na allegro:
Przedmioty użytkownika - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
może to jest jakaś opcja?
Może i jest to jakaś opcja tylko doczytaj sobie info napisane małymi literami, że sprzedający nie odpowiada za dodatkowe opłaty vat lub cło - więc jak przejdzie to super a jak nie to kupujący płaci 23 % vatu za laptop i wtedy to już nie jest tak z ceną kolorowo. A z tego co pisze że dostawa jest od 7-10 dni to idzie paczką lotniczą a te prawie w 100 % są zatrzymywane przez celników. No ale zawsze można zaryzykować.
A to że refurby - mnie osobiście to nie przeszkadza - tylko niestety w Polsce jest to temat mało jeszcze znany i rozpowszechniony z racji, ze takiego sprzętu nie kupi się u nas w sklepie. W USA jest to na porządku dziennym i bardzo rozpowszechnione i pozwala zaoszczędzić niezłe pieniądze kupującemu. Pozdrawiam
Napisano 06 listopada 2012 - 16:41

Napisano 06 listopada 2012 - 17:01
Sorki za off topic
@pavi7600 - Czy dostałeś ode mnie wiadomość na PW? (ostatnio mam problemy z moim PC i nie wysyła wiadomości na MyApple)
Ostatnią wiadomość dostałem 4 listopada od Ciebie. Potem już nic.
Napisano 15 stycznia 2013 - 21:23
Napisano 15 stycznia 2013 - 21:32

Napisano 15 stycznia 2013 - 21:41
Napisano 16 stycznia 2013 - 09:12
Napisano 22 stycznia 2013 - 10:37
Apple MacBook Pro 2.5GHz dual-core Intel i5 (2953622060) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Jest napisane, że paczka jest w pełni ubezpieczona. Napisałem e-mail do kilku osób, które kupiły macbooki u niego i napisały, że laptopy przyszły w idealnym stanie (paczka ubezpieczona) i każda z tych osób napisała, że zapłaciła cło/vat około 200zł.
Na jakiej zasadzie jest to wyliczane? Czy jeśli znajomy mieszkający w USA wyśle mi analogicznie macbooka (pakując np pudełko w pudełko) i pisząc "gift", to jakie jest prawdopodobieństwo, że laptop dojdzie cały i zdrowy (sprzedający pisał, że sprzedał już ponad 20 laptopów i każdy doszedł w idealnym stanie)?
Dziękuję za informację
Napisano 22 stycznia 2013 - 16:27

Napisano 22 stycznia 2013 - 16:40
Ja tylko dodam, że jak się trochę "podliże" sprzedawcy to piszą o jedno zero mnieji cło praktycznie zerowe.
A jak paczka ubezpieczona i zaginie, to wypłacą też o jedno zero mniej.
Napisano 09 lutego 2013 - 01:24
Napisano 09 lutego 2013 - 01:27
Mam pytanie odnośnie kupna MacBooka w Nowym Jorku.
Jak wygląda sprawa z przewozem? Rozumiem, że komputer do podróżnego, a pudełko mogę mieć bezproblemowo w bagażu rejestrowanym? Wracam nie bezpośrednio do Polski, ale z przesiadką na jednym z EU lotnisk.
Dzięki :-)
Możesz:) Możesz nawet dać lapka do rejsowego ;x
Napisano 21 lutego 2013 - 15:20
Napisano 05 maja 2013 - 14:18
Napisano 05 maja 2013 - 14:55
Napisano 07 maja 2013 - 14:00
Napisano 08 maja 2013 - 18:59
Napisano 18 maja 2013 - 13:20
Napisano 18 maja 2013 - 16:34
Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Piszę tego posta z odebranego Macbooka Pro, wszystko poszło gładko. Panowie z Urzędu Celnego w Poznaniu byli bardzo uprzejmi, a do zapłaty miałam "tylko" 23% VAT od wartości przesyłki, czyli od $750.
To udanego użytkowania

Napisano 19 maja 2013 - 21:11
Dla tych co chcą sprowadzać na własny użytek i mają kogoś w USA:
Wszystkie faktury, pudełko, instrukcja do śmieci lub prośba aby zostały wysłane inną paczką. Mi przeszły tak już 4 paczki:
-Ipod Nano w pudełku po aspirinie (takie duże na 1000 tabletek)
-iPhone 3G (w pudełku śniadaniowym, zabezpieczony steropianem)
-Dwa Iphone'y 4S w pudełku po wiertarce
-MBA w pudełku pod butach+ szary papier.
Nie tyczy się to osob ktore sprowadzaja na handel (brak pudełka zaniża wartość na sprzedaż).
Co do gwarancji, koszt naprawy gwarancyjnej (o ile osoba ktora wam wysylaal ma na niego papiery) to 360zł (wysyłka 2x60$)

Napisano 21 maja 2013 - 07:27
Do rzeczy:
Korzystamy z usług PLUS Express - Przesylki z USA do Polski - Twoja skrzynka adresowa w USA, urządzenie zamawiamy na ich adres, piszemy do nich e-mail z prośba o otwarcie i wyciągnięcie faktury, fakturę albo skanujemy albo wysyłają osobna paczka.
Jak ja zamawialem to telefony przychodziły zafoliowane itd. Może tak tez możecie spróbować?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych