Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Sprowadzanie maka z USA i cło

• Please log in to reply
496 replies to this topic

#201 Gringo997

Gringo997
  • 779 posts
  • Skądnieznana

Posted 04 June 2008 - 22:39

Jezeli zamawiasz do stanu w ktorym ten podatek jest, to AppleStore Ci go doliczy.

słyszałem że czasem podatek nie jest doliczany gdy paczka idzie pomiędzy stanami...

to prawda? ja będę w massachusetts i tam jest jakieś 5% podatku bodajże więc doliczą mi podatek tego stanu w którym przebywam czy tego, w którym znajduje się apple store online i z którego wysłali paczkę?

#202 dzaku

dzaku
  • 665 posts

Posted 04 June 2008 - 23:34

słyszałem że czasem podatek nie jest doliczany gdy paczka idzie pomiędzy stanami...

to prawda? ja będę w massachusetts i tam jest jakieś 5% podatku bodajże więc doliczą mi podatek tego stanu w którym przebywam czy tego, w którym znajduje się apple store online i z którego wysłali paczkę?

W AppleStore jest doliczany, a przynajmniej byl 1.5 roku temu jak tam kupowalem. Podatek liczy sie stanu w ktorym Ty jestes.

Za to z wiekszosci innych sklepow, z ktorych kupowalismy, nie doliczali nam podatku (wlasnie ze wzgledu na to, ze bylismy w innym stanie).

#203 sercabit

sercabit
  • 313 posts
  • SkądKraków

Posted 05 June 2008 - 06:34

jaki jest podatek w texasie?

#204 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 05 June 2008 - 07:32

Witam,

Mam małą sprawę - chcę sobie sprowadzić maka mini z USA i nie wiem co zrobić, żeby uniknąć płacenia cła. A wiem, że to nieuniknione, bo parę miesięcy temu ściągałem sobie iPoda photo i ku mojemu zaskoczeniu musiałem zabulić 450 zł na poczcie :x

Jeśli ktoś wie, co zrobić, żeby uniknąć tej cholernej opłaty, to byłbym bardzo wdzięczny za poradę :)

CŁA nie ma. Bez względu na ilość. Jest VAT 22% liczony od wartości wraz z przesyłką+ ewentualne opłaty za dostarczenie towaru (to zależy na jakich zasadach funkcjonuje sklep i ile sobie liczą)

Ja sprowadzałem ostatnio w jednej paczce, bez kombinacji z Urzędem Celnym, czyli legalnie 5 sztuk (4x Sony Vaio i 1x Compaq Presario). Oczywiście przesyłka samolotowa, bo miało być "na już". UC się oczywiście dowalił, bo samolotowe sprawdzają na 100% (wiedziałem o tym). Podałem szacunkową wartość firmie przewozowej, zapłaciłem za te komputerki podatek VAT i chyba ze 200PLN za to że nic nie musiałem wypełniać, jeździć itp. Po prostu przy odbiorze paczki firma kurierska zamiast za darmo wręczyć paczkę doliczyła mi 200PLN i VAT od tych komputerków (sami wzięli całą procedurę celno-skarbową na siebie i opłaty). I tak się spokojnie opłaciło.

#205 sercabit

sercabit
  • 313 posts
  • SkądKraków

Posted 05 June 2008 - 08:11

CŁA nie ma. Bez względu na ilość. Jest VAT 22% liczony od wartości wraz z przesyłką+ ewentualne opłaty za dostarczenie towaru (to zależy na jakich zasadach funkcjonuje sklep i ile sobie liczą)

Ja sprowadzałem ostatnio w jednej paczce, bez kombinacji z Urzędem Celnym, czyli legalnie 5 sztuk (4x Sony Vaio i 1x Compaq Presario). Oczywiście przesyłka samolotowa, bo miało być "na już". UC się oczywiście dowalił, bo samolotowe sprawdzają na 100% (wiedziałem o tym). Podałem szacunkową wartość firmie przewozowej, zapłaciłem za te komputerki podatek VAT i chyba ze 200PLN za to że nic nie musiałem wypełniać, jeździć itp. Po prostu przy odbiorze paczki firma kurierska zamiast za darmo wręczyć paczkę doliczyła mi 200PLN i VAT od tych komputerków (sami wzięli całą procedurę celno-skarbową na siebie i opłaty). I tak się spokojnie opłaciło.

Ile kosztowaly te komputery i ile zaplaciles Vatu?
Czy zaplaciles vat od faktycznej ceny towaru? Czy moze podales wartosc zanizona?

#206 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 05 June 2008 - 09:23

Ile kosztowaly te komputery i ile zaplaciles Vatu?
Czy zaplaciles vat od faktycznej ceny towaru? Czy moze podales wartosc zanizona?

Rozmawiałem z panem z firmy przewozowej i zadeklarowałem wartość osobiście na 4000pln coby nie przeginać pały. Podpisałem oświadczenie i prawomocnictwo dla firmy przewozowej by zajęła się moja sprawą. Wiadomo- 5 laptopów w prześwietlonej paczce (UC wiedział dokładnie co tam jest) nie może być warte 2000. Od tego doliczono mi vat 22% i 200 za obsługę firmy kurierskiej- jak pisałem NIC mnie żadne ceregiele z UC nie obchodziły- załatwiła to firma kurierska włącznie z zapłaceniem za mnie vatu. Zapłaciłem w sumie ok.1000PLN przy odbiorze przesyłki. Zadeklarowana przeze mnie kwota nie wzbudziła podejrzeń w UC i paczka przyszła nieotwarta i nienaruszona przez polskie służby. Gdybyś zadeklarował 1000 czy 2000 - sądzę że by ja otworzyli i przeliczyli... Zresztą nie musieliby za wiele liczyć- zazwyczaj sklep dołącza faktury vat ;)
Ot tak u mnie to wyglądało.

#207 sercabit

sercabit
  • 313 posts
  • SkądKraków

Posted 05 June 2008 - 13:19

wazne ze sie oplacalo. ubezpieczales paczke?

#208 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 05 June 2008 - 18:42

wazne ze sie oplacalo.
ubezpieczales paczke?

Tiaaa. Pamiętaj że na komputery cła nie ma. Nie wiem jak jest z np iPhonem. Jeśli chcesz zaRYDZYKować ;) można też wysyłać śmiało drogą morską firmą Polamer czy Doma. Idzie 4-6 tygodni, a prawdopodobieństwo przechwycenia przez Urząd Celny jest bliskie zeru. Jak zginie taka paczka- dostaniesz tyle, na ile ją ubezpieczyłeś, a większość pisze ok. $25. Jeśli nawet na takiej paczce napiszesz kilka(naście) stówek- UC masz jak w banku.

#209 Gringo997

Gringo997
  • 779 posts
  • Skądnieznana

Posted 05 June 2008 - 18:44

Jak zginie taka paczka- dostaniesz tyle, na ile ją ubezpieczyłeś, a większość pisze ok. $25. Jeśli nawet na takiej paczce napiszesz kilka(naście) stówek- UC masz jak w banku.

i właśnie dlatego wartość piszą 25$ a nie kilka stówek i UC mają z głowy:rolleyes:

#210 cizu

cizu
  • 943 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 June 2008 - 20:02

I czesto paczke tez ;)

#211 sercabit

sercabit
  • 313 posts
  • SkądKraków

Posted 06 June 2008 - 08:24

I czesto paczke tez ;)

ale to chyba rzadko. bez ryzyka nie ma zysku ;-)

#212 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 06 June 2008 - 10:07

Mam pytanie o ceny najtanszych nowych 15' MBP w USA?

#213 sercabit

sercabit
  • 313 posts
  • SkądKraków

Posted 06 June 2008 - 13:40

Apple Store (U.S.) - Welcome to the Apple Store ???
eBay - New & used electronics, cars, apparel, collectibles, sporting goods & more at low prices ???

nie umiesz korzystac z internetu czy jak?

#214 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 06 June 2008 - 22:18

Chodziło mi o ceny w hipermarketach jak media-markt itp...

#215 Gringo997

Gringo997
  • 779 posts
  • Skądnieznana

Posted 07 June 2008 - 07:54

w stanach japka nie kupisz w normalnym hipermarkecie (a przynajmniej ja tam nigdy żadnego nie widziałem)

#216 sercabit

sercabit
  • 313 posts
  • SkądKraków

Posted 07 June 2008 - 09:03

w sklepie iSpot czy innym ktory "stoi na ziemi" raczej nie bedziesz mial taniej niz na stronie apple store. wiaze sie to z tym, ze sklep "stojacy na ziemi" ciagnie za soba dodatkowe oplaty jak czynsz, pracownicy, itd. itp. zreszta po co sobie utrudniac zycie? nie wygodniej zamowic przez komputer/internet? nie musisz nigdzie isc i jest fajnie

#217 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 June 2008 - 02:04

tylko trzeba czekać :) ja tam np jestem z natury niecierpliwy i nie lubię kupować przez neta:) wolę iść do sklepu, wydać kasę i cieszyć się od razu nowym nabytkiem:grin:

#218 mpogorzelski

mpogorzelski
  • 33 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 June 2008 - 06:49

w sklepie iSpot czy innym ktory "stoi na ziemi" raczej nie bedziesz mial taniej niz na stronie apple store. wiaze sie to z tym, ze sklep "stojacy na ziemi" ciagnie za soba dodatkowe oplaty jak czynsz, pracownicy, itd. itp.

W Stanach nie ma iSpotów.
W wiekszosci przypadkow ceny w Apple Store'ach są takie same jak w Apple Online Store.

#219 neaf

neaf
  • 160 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 08 June 2008 - 09:35

W wiekszosci przypadkow ceny w Apple Store'ach są takie same jak w Apple Online Store.

A jeśli są już wahania to najprawdopodobniej kwestia podatku, który jest zależny od stanu.

#220 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 12 June 2008 - 09:27

w sklepie iSpot czy innym ktory "stoi na ziemi" raczej nie bedziesz mial taniej niz na stronie apple store. wiaze sie to z tym, ze sklep "stojacy na ziemi" ciagnie za soba dodatkowe oplaty jak czynsz, pracownicy, itd. itp.

zreszta po co sobie utrudniac zycie? nie wygodniej zamowic przez komputer/internet?
nie musisz nigdzie isc i jest fajnie

W NY kupisz w J and R (mieli pełny wybór) J&R. ja dodatkowo zazwyczaj zamawiałem już w PL płacąc kartą i podając Shipping Adress znajomej osoby w US (oczywiście miałem telefon z JR bo się Adres płatnika z adresem dostawy nie zgadzał ;) ) - ale zaoszczędzałem TAX.

#221 loly

loly
  • 961 posts

Posted 12 June 2008 - 09:41

j&r to jesrt cos na podobie best buya

#222 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 June 2008 - 10:17

jest jeszcze macmall:)

#223 squeezer

squeezer
  • 3 posts

Posted 19 June 2008 - 22:45

tak czytam tą dyskusję, która już ciągnie się od dłuższego czasu (2007 na 2008 się zmieniło) i zastanawiam się co zrobić. Mój znajomy jest teraz w Stanach i będzie mi kupował iMaca. Różnica w cenie jest naprawdę duża, szczególnie dla studenta :). Pytałem w iSpot jak wygląda kwestia gwarancji i czy można kupić sam kabel zasilający żeby nie trzeba było cały czas na konwerterze pracować. Sprzedawca powiedział, że samego kabla nie da się kupić a gwarancja będzie ważna tylko po opłaceniu cła, co spowoduje, że kupno za oceanem będzie nieopłacalne. Zapytałem w innym, nieautoryzowanym sklepie, który również handluje produktami Apple. Kabel bez problemu mogą sprowadzić za ok. 30 pln. A jeżeli chodzi o gwarancję, to zastanawiam się rzeczywiście jak to jest. Jak już wyszło podczas tej dyskusji, komputery nie są w/g polskiej taryfy celnej obarczone cłem. Więc co będę musiał zapłacić (o ile w ogóle coś będę musiał), żeby polski serwis uznał mi gwarancję? Komputer będzie kupiony legalnie i przewieziony do polski na pokładzie samolotu. Niestety, ilu użytkowników, tyle opinii. Czy ktoś ma Maca sprowadzonego ze Stanów i musiał korzystać z gwarancji?

#224 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 21 June 2008 - 01:57

teoretycznie SAD ma obowiązek uznać gwarancję ponieważ jest ona międzynarodowa w praktyce czasami jednak wymagają papierka, że opłaciłeś podatek za sprzęt (dolicz sobie 22% vat do ceny iMaca i sprawdź czy nadal się opłaca)

#225 neaf

neaf
  • 160 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 21 June 2008 - 08:02

W przypadku 24" 3.06 opłaca się… Gwarancja ma być uznana po ukazaniu dowodu zakupu, to czy odprowadziłeś podatek na rzecz państwa to nie ich interes. I w Galerii krakowskiej i w Silesii mówili, że trzeba mieć opłacone cło(ba, 10-12% mi powiedzieli w K-c)… Cła na komputery w UE NIE MA. Może chcą zniechęcić do sprowadzania, by kupić u nich. Wysyłając paczką morską masz całkiem duże szanse, że paczka ominie odprawę i nie zapłacisz VAT-u. Ja sprowadzam samolotem, wolę od razu tak, niż potem zbierać papiery, faktury i biegać po urzędach celnych w przypadku 'wpadki'.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users