Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sprowadzanie maka z USA i cło

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
496 odpowiedzi w tym temacie

#351 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 sierpnia 2011 - 11:14

Zastanawiam się jeszcze, czy wgrywać jakieś rzeczy na ten nowe maci? Jakieś pliki z internetu, zmienić tapetę itd. żeby generalnie wyglądało to jak komputer używany.

Dla spokoju ducha można tak zrobić. Wtedy masz już 100% pewności, a nie tylko 99,(9) ;)

#352 tsueq

tsueq
  • 6 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 sierpnia 2011 - 03:31

Witam! Kilka dni temu kupiłam iMaka 21,5" w USA, do Polski wracam za tydzień, ale cały czas próbuje wymyślić jak przenieść takie wielkie pudełko przez lotnisko. Oczywiście nie mam zamiaru wysyłać poczta takiego "delikatnego" sprzętu. Całe w pełni zapakowane pudełko waży 9-10kg i jest wymiarów średniej walizki. Dlatego chciałabym dowiedzieć się czy jest jakiś sposób na uniknięcie przesyłania poczta? Bo na pokład na pewno go nie wezmę.

#353 Razle

Razle
  • 184 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 sierpnia 2011 - 23:00

Jak nie chcesz wziąć go na pokład (czemu?), nie chcesz wysyłać to chyba pozostaje ci tylko i wyłącznie nadać jako bagaż, co również nie jest dobrym pomysłem (każdy chyba wie ja traktuje się walizki ;)

IMO Najlepiej byłoby komputer wziąć na pokład, w pokrowcu np. firmy ilugger
ilugger.com

#354 tsueq

tsueq
  • 6 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 września 2011 - 00:43

Chcę chcę. Tylko nie w pudelku

#355 Komel

Komel
  • 1 410 postów
  • SkądTarnów

Napisano 03 września 2011 - 07:56

Wszystko fajnie tylko to "opakowanie" [url=http://www.ilugger.com/product/detail.cfm?nid=1460&pid=15896]iLugger 21.5" | ilugger.com[/url] nie jest takie tanie :D

Trzeba było brać Mac Mini (najnowszy ) :)

#356 tsueq

tsueq
  • 6 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 września 2011 - 18:06

Mam dość laptopów i wszystkiego co jest z nimi związane. No ale cóż, nie przewidziałam problemu z przewozem. Najwyżej zapłacę cło.

#357 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 września 2011 - 18:12

Nie zapłacisz cła, tylko VAT.

#358 tsueq

tsueq
  • 6 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 września 2011 - 18:14

Jeżeli wezmę pudełko to płace cło. I przepraszam, nie chodziło mi o laptopy. Nie bardzo widzę sens brania MakaMini

#359 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 września 2011 - 18:19

Ciekawe ile razy na tym forum trzeba to napisać aby ludzie w końcu to ogarnęli, na komputery z US jest cła, stawka celna wynosi ZERO!!!!!!!!!!!!!! płacimy tylko podatek VAT, czyli 23%, od wartości zakupu wraz z kosztami wysyłki (jeśli takowe są).

#360 tsueq

tsueq
  • 6 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 września 2011 - 18:20

Dobrze nie musisz krzyczeć.

#361 emacs

emacs
  • 171 postów

Napisano 01 października 2011 - 23:10

Ja mam pytanie natury technicznej. Zamierzam przez znajomego sprowadzić ze stanów MacBook-a Air. Chciałby jednak, żeby komputer miał układ klawiatury międzynarodowy (z pionowym enterem). Na stronie apple store do wyboru jest tylko angielski (i chyba chodzi o ten układ amerykański) oraz układy francuski, hiszpański i japoński. Czy orientuje się ktoś, czy dało by się kupić w ameryce z klawiaturą międzynarodową?

#362 Łukasz20

Łukasz20
  • 19 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 września 2012 - 17:42

W lutym lecę na Florydę i mam zamiar przywieźć z tamtad Mac mini ... I wiem ze na pewno wyciągnę go z pudełka i wrzuce do podrecznego.. Ale jak im udowodnie ze on jest używany ? Czy bedą mi go podłączac specjalnie do monitora by sprawdzić czy macmini jest rzeczywiście używany ? I jak często na lotnisku zdarza sie by ktoś zwrócił uwagę na Mac mini ? Latam dość dużo i zawsze mam przy sobie ipada i nigdy nikt nie sprawdzał czy jest on nowy czy nie... Jeszcze na koniec, gdzie mam patrzeć na cenę za Mac mini ? Bo Apple store USA kosztuje 799$ (2,5GHz) więc taka cenę zapłacę czy jak ?

#363 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 11 września 2012 - 17:58

W lutym lecę na Florydę i mam zamiar przywieźć z tamtad Mac mini ... I wiem ze na pewno wyciągnę go z pudełka i wrzuce do podrecznego.. Ale jak im udowodnie ze on jest używany ? Czy bedą mi go podłączac specjalnie do monitora by sprawdzić czy macmini jest rzeczywiście używany ?

I jak często na lotnisku zdarza sie by ktoś zwrócił uwagę na Mac mini ? Latam dość dużo i zawsze mam przy sobie ipada i nigdy nikt nie sprawdzał czy jest on nowy czy nie...

Bez przesady nie będą nic podłączać i sprawdzać czy jest używany po prostu przejdziesz tak jak z iPadem.

Jeszcze na koniec, gdzie mam patrzeć na cenę za Mac mini ? Bo Apple store USA kosztuje 799$ (2,5GHz) więc taka cenę zapłacę czy jak ?

Cena z Apple store + podatek stanowy.

#364 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 11 września 2012 - 19:17

Lecisz bezpośrednio, czy z przesiadką w jakimś europejskim hubie? Bo jeżeli ta druga opcja to w ogóle zapomnij o kontroli. Ja przewiozłem mini, atv i dużo innego sprzętu w bagażu głównym, którego nikt w ogóle w PL nie kontrolował (bo przylatywałem z EU).

#365 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 września 2012 - 19:33

Lecisz bezpośrednio, czy z przesiadką w jakimś europejskim hubie? Bo jeżeli ta druga opcja to w ogóle zapomnij o kontroli. Ja przewiozłem mini, atv i dużo innego sprzętu w bagażu głównym, którego nikt w ogóle w PL nie kontrolował (bo przylatywałem z EU).

Fajnie jest tak chwalic sie lamaniem prawa?

#366 Laz

Laz
  • 799 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 września 2012 - 09:34

Od kiedy to jest łamanie prawa?

#367 Harrunio

Harrunio
  • 325 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 września 2012 - 10:20

W dodatku jeszcze SuperModerator :P Tak poważnie to czytałem gdzieś że można obejść cło wyciągając sprzęt z pudełka i upychając w pudełko jakieś pierdoły. Lapka bierzesz w bagaż podręczny a pudełko do głównego. Nie wiem na ile to prawda, nigdy nie próbowałem. @CEHM - Masz PowerBooka z G4 1,67 Mhz? (MEGAhertz?)

#368 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 12 września 2012 - 10:29

Tak poważnie to czytałem gdzieś że można obejść cło wyciągając sprzęt z pudełka i upychając w pudełko jakieś pierdoły.

Może coś gdzieś przeczytałeś ale najwyraźniej słabo bo inaczej wiedziałbyś że cło na przywiezionego przykładowo z USA laptopa wynosi 0%. Naliczą jedynie 23% VAT.

Przykładowe taryfy celne:

Telefon komórkowy: cło: 0%, VAT: 23%
Kamera cyfrowa: cło 0%, VAT: 23%
Aparat cyfrowy: cło 0%, VAT: 23%
Laptop: cło 0%, VAT: 23%
Czytnik Amazon Kindle: cło 3.7%, VAT:23%
Deska windsurfingowa: cło 2.7%, VAT: 23%
Kije golfowe (komplet): cło 2.7%, VAT: 23%
Łyżwy: cło 0%, VAT: 23%
Rolki / wrotki: cło 2.7%, VAT: 23%
Konsola do gier PS3, XBOX, NINTENDO: cło: 0%, VAT: 23%
Sole do kąpieli i podobne: cło 6.5%, VAT: 23%
Ubrania - cło 12%, VAT: 23%

#369 mikolajbetka

mikolajbetka
  • 99 postów

Napisano 26 października 2012 - 18:28

Witam, jestem nowy w tym temacie. Mam jedno pytanie: Czy jest jaki sposob, aby w Apple Online Store USA kupic iMaka (2012) (chocby w listopadzie) razem z przesylka do Polski? Prosze o szybka odpowiedz, pozdrawiam i przepraszam za brak polskich znakow, gdyz uzywam jezyka angielskiego na moich urzadzeniach.

#370 AssuanShi

AssuanShi
  • 346 postów

Napisano 26 października 2012 - 18:55

Czy jest jaki sposob, aby w Apple Online Store USA kupic iMaka (2012) (chocby w listopadzie) razem z przesylka do Polski?

Nie ma takiej możliwości.

#371 mikolajbetka

mikolajbetka
  • 99 postów

Napisano 26 października 2012 - 19:02

Dzieki za odpowiedz- w takim razie jest jakis sklep online w usa (ebay?) w ktrym moge kupic imaca w amerykanskiej cenie z przesylka do pl?

#372 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 26 października 2012 - 21:57

Nie.

#373 mjolsztyn

mjolsztyn
  • 89 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 27 października 2012 - 09:42

Znalazłem takiego sprzedawcę na allegro:

Przedmioty użytkownika - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

może to jest jakaś opcja?

#374 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 27 października 2012 - 11:11

Refurby.

#375 Vito492

Vito492
  • 76 postów

Napisano 02 listopada 2012 - 10:35

Witam, mam pytanie do osób które w ciągu kilku ostatnich tygodni sprowadzały sprzęt komputerowy ze Stanów. Otóż mój ojciec jeździ do stanów przynajmniej raz w roku, przywoził mi już ipody a ostatnio iPhone'a 4s, zawsze w pudełkach i folii. Dziś jak składałem u niego zamówienie :P na iPada 4 powiedział, że niedawno zaczęli bardzo skrupulatnie przeszukiwać bagaże pod kątem elektroniki itd. Moje pytanie brzmi: jak przewieźć ipada w folii i pudełku unikając płacenia podatku? Czy w ogóle taka możliwość jest? Jeśli to ma jakieś znaczenie, to ojciec przesiada się w Chicago i leci bezpośrednio do Warszawy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych